فعالان بازار مالی و مشتقه بورسکالا گوش به زنگ اخبار افزایشی
پایان روند کاهشی داراییهای طلایی
سقوط سکه بورسی به کانال 28 میلیون تومانی
مقاومت سکه بورسی برای حفظ کانال قیمتی 29میلیون تومانی ظرف روزهای پایانی آبانماه در هم شکست. استمرار جریان افت نرخ در بازار آزاد دلار و عدمورود کشورهای خاورمیانه به جنگ اسرائیل در نوار غزه باعث شد تا از ارزش داراییهای طلایی در بازار فیزیکی و بازارهای بورسی کاسته شود، بهنحوی که سکه بورسی از ابتدای هفته جاری به کانال قیمتی 28میلیون تومان سقوط کرد. ظرف اواسط ساعات معاملاتی روز سهشنبه 30 آبانماه میانگین نرخ فروش گواهی سکه در بازار مالی بورسکالا به 28میلیون و 600هزار تومان عقب نشست که این رقم کمترین نرخ فروش گواهی سکه از این بازار پس از 25مهرماه بود. به این ترتیب سکه بورسی به کف نرخ 35روز اخیر خود عقب نشست. به شکل بنیادی ارزش هر گواهی سکه برابر یکصدم نرخ فروش سکه در بازار فیزیکی است.
بنابراین انتظار میرود که میانگین نرخ فروش سکه بورسی و سکه در بازار فیزیکی برابر باشد، اما انتظارات قیمتی فعالان بازار میتواند بهای این دو دارایی با ارزش بنیادی یکسان را متفاوت کند. درواقع عرضه و تقاضا و انتظارات قیمتی فعالان بورسی تعیینکننده نهایی نرخ گواهی سکه و سکه بورسی است. اواسط روز سهشنبه 30آبانماه در حالی که سکه در بازار فیزیکی با ثبت رشد نرخ روزانه 0.5درصدی در محدوده 28میلیون و 800هزار تومان معامله شد، سکه بورسی 28میلیون و 900هزار تومانی شد. فاصله قیمتی میان این دو دارایی بهشدت محدود شده است و فعالان هر دو بازار با کوچکترین جرقه مثبتی، حاضر به خرید دارایی با نرخی بالاتر میشوند. به این ترتیب باید اذعان کرد که فعالان هر دو بازار گوش به زنگ اخبار مثبت هستند.
طلای جهانی، داراییهای داخلی را بازی داد
طلا در معاملات جهانی ظرف یکهفته اخیر متاثر از سیگنالهای متناقض نوسانهای قابل ملاحظهای را تجربه کرد. در حالی که افزایش بازده اوراق خزانهداری ایالاتمتحده آمریکا زمینه افت ارزش این دارایی را مهیا کرد، سقوط شاخص دلار آمریکا به کانال 103واحدی، باعث شد تا طلای جهانی افزایشی شود. ظرف اواسط روز سهشنبه 21نوامبر، هر اونس طلا در معاملات آتی کامکس آمریکا به 1987دلار و 70سنت صعود کرد؛ این در حالی بود که ظرف روز 20نوامبر هر اونس طلا به 1977دلار عقب نشسته بود. در حالی که عقبگرد بهای طلا در بازار جهانی ظرف روز دوشنبه 29آبان از افت نرخ داراییهای طلایی در بازار داخل حمایت کرد، بازگشت مثبت قیمتی طلا در بازار جهانی باعث شد تا رینگ داراییهای طلایی داخلی با غلبه سیگنال افزایشی مواجه شود.
افت 19 درصدی فروش گواهی شمش طلا
جهش نرخ ارز به کانال قیمتی 50هزار تومان پس از آغاز جنگ در نوار غزه، به رونق معاملات گواهی شمش طلا در بازار مالی بورسکالا انجامید؛ بهنحوی که تغییری معنادار در حجم و ارزش معاملات گواهی سپرده شمش طلا ایجاد شد. ظرف سهروز ابتدایی هفته جاری بالغ بر 382هزار و 742گواهی سپرده شمش طلا از بازار مالی بورسکالا معامله شد که ارزش معاملات این بازار ظرف این سهروز به 1231هزار میلیارد ریال رسید.
در حالی ظرف سهروز ابتدایی هفته جاری این ارقام در رینگ شمش طلا به دست آمد که ظرف سهروز ابتدایی هفته قبل در این بازار معامله 474هزار و 900گواهی سپرده شمش طلا با مجموع ارزش 1536هزار میلیارد ریال به ثبت رسید. به این ترتیب حجم فروش گواهی شمش طلا از بازار مالی بورسکالا ظرف سهروز ابتدایی هفته جاری نسبت به سهروز مشابه هفته قبل افت 19درصدی داشت. کاهش در حجم و ارزش معاملات متاثر از عقبگرد نرخ ارز در بازار آزاد رقم خورد. افت نرخ دلار در بازار آزاد، داراییهای طلایی در بازار مالی بورسکالا و بازار فیزیکی را از سکه انداخت و باعث شد تا از حجم ورود نقدینگی به این بازارها کاسته شود که نتیجه آن در کاهش حجم و ارزش معاملات این بازار مشهود است. با وجود این همچنان حجم نقدینگی واردشده به این بازار به مراتب بیش از آغاز جنگ در نوار غزه است.
در هفته منتهی به 26آبانماه بالغ بر 958هزار گواهی شمش طلا از بازار مالی بورسکالای ایران معامله شد که این رقم نسبت به حجم معامله در هفته قبل رشد 31درصدی داشت. همچنین ارزش این معاملات نیز به 3095هزار میلیارد ریال رسید که این رقم نیز رشد 29درصدی نسبت به حجم معامله در هفته منتهی به روز جمعه 19 آبانماه داشت. این ارقام در حالی در این بازار به ثبت رسید که ظرف هفته منتهی به روز جمعه 15مهرماه و درست پیش از آغاز جنگ در نواره غزه، تنها 133هزار گواهی با مجموع ارزش 396هزار میلیارد ریال از این بازار مورد معامله قرار گرفت.