صنایع تکمیلی، آلومینیوم و آهناسفنجی را بر مبنای انتظارات تورمی در بازار آزاد خریداری کردند
رونق تورمی رینگ صنعتی
رینگ داغ صنعتی
سیگنالهای متعددی از رونق بازارهای کالایی کشور ظرف هفتههای اخیر حمایت کرده؛ به این ترتیب رینگ صنعتی بازار فیزیکی بورسکالای ایران در این مدت با استقبال بالای متقاضیان روبهرو شده است. استقبال متقاضیان از عرضه محصولات صنعتی در بازار فیزیکی بورسکالا به ثبت رقابت قابل ملاحظه قیمتی در بازارها برای کسب عرضهها منجر شده است؛ به نحوی که در هفته پایانی دیماه متقاضیان آهناسفنجی حاضر به رقابت قیمتی تا 46درصدی و متقاضیان شمش آلومینیوم حاضر به رقابت تا 40درصدی برای کسب سهم از این عرضهها شدند. این رقابت در سایر گروههای کالایی عرضهشده در این بازار نیز مشهود بود؛ به نحوی که متقاضیان شمش روی نیز به رقابت 20درصدی دست زدند.
شکلگیری انتظارات تورمی مثبت میان فعالان بازارهای مالی و کالایی کشور، واهمه از رشد قیمتهای پایه در پی ایجاد جریان افزایشی در بازار جهانی فلزات و قطعی گاز برخی تولیدکنندگان مادر در شرایطی که کشور با سرمای قابلملاحظه و قطعی یا کاهش فشار گاز مصرفکنندگان خانگی روبهروست، به رونق رینگ صنعتی بورسکالای ایران در هفته پایانی دیماه دامن زد. سیگنالهای اقتصاد کلان حامی رشد قیمت و مهمترین عامل آن بود؛ اما سیاستگذار میتوانست با اعمال سیاستهای صحیح از بروز بخشی از این رقابتها جلوگیری کند. در حالی که اعمال محدودیت قیمتی برای جلوگیری از رشد نرخ سیاستی شکستخورده در مسیر تنظیم بازار است، نظارت بر روند عرضه و تقاضا میتواند به سرعتگیر رشد نرخ در بازارهای کالایی تبدیل شود.
بازارهای کالایی از نرخ ارز جدا نشدند
وزیر صمت ظرف هفتههای ابتدایی امسال از عزم جدی این وزارتخانه برای جداسازی بازارهای داخل از نرخ ارز خبر داد. بورسکالا نیز با هدف قطع وابستگی قیمت محصولات صنعتی بازار داخل به نرخ ارز، فرمول قیمت پایه برخی محصولات از جمله شمش و محصولات فولادی را تغییر داد؛ اهدافی که از ابتدا با مخالفت جدی کارشناسان مواجه شد، چرا که جداسازی بازارهای کالایی از روند جهانی تقریبا امری غیرممکن است و به هر ترتیب نوسان قیمت محصولات در بازار جهانی و نرخ ارز، بهخصوص در دورههای افزایش قیمت، بر بازار داخل اثرگذار میشود. درواقع جداسازی بازار داخل از نوسان قیمت جهانی و نرخ ارز تنها در برهه کاهش این دو سیگنال امکانپذیر بوده و چسبندگی رو به بالای قیمت و انتظارات تورمی مانع از آن میشود که این هدف در دورههای افزایشی محقق شود. رقابت 20 تا 50درصدی صنایع تکمیلی برای کسب سهم از عرضه محصولات مختلف، از جمله آلومینیوم، آهناسفنجی و شمش روی در رینگ صنعتی بورسکالا از شکست سیاست جداسازی بازار داخل از نوسان نرخ ارز در بازار آزاد حکایت دارد.
محرک صعود نرخ آلومینیوم در رینگ داخل
رینگ صنعتی بورسکالا روز دوشنبه 26دیماه میزبان عرضه 8هزار تن انواع شمش آلومینیوم بود. از این میزان شمش 3هزار تن به شکل سلف عرضه شد. عرضه 37درصد محصولات به شکل سلف در شرایطی که بازار با استقبال قابل ملاحظه متقاضیان روبهروست و انتظارات تورمی نیز افزایشی است، به التهابات قیمتی در این بازار دامن زد. میزان تقاضا برای گریدهای مختلف شمش آلومینیوم متفاوت بود، کمترین میزان تقاضا برای شمش آلومینیوم p-99.1 و برابر 11درصد و بیشترین میزان رقابت برای کسب سهم از عرضه شمش p-99.85 بود که میانگین نرخ فروش آن نسبت به قیمت پایه رشد 41درصدی داشت. ایجاد جریان رشد نرخ آلومینیوم در بازار داخل، وابستگی صنایع آلومینیوم به دلار در تامین مواد اولیه و افزایش انتظارات تورمی میان صنایع تکمیلی از مهمترین دلایل رونق رینگ آلومینیوم بود.
رقابت 45درصدی پس از ابطال معاملات
آخرین عرضه آهناسفنجی در رینگ صنعتی بورسکالای ایران برای دیماه امسال مربوط به هفته ابتدایی دیماه بود. در حالی که واهمه از قطعی گاز صنایع و انتظارات مثبت تورمی در کشور باعث شد تا متقاضیان این محصول برای کسب سهم از عرضه 20هزار تن آهناسفنجی و 20هزار تن بریکت آهناسفنجی دست به رقابت قیمتی 40 تا 52درصدی بزنند، بورسکالا نسبت به ابطال این معاملات اقدام کرد. ابطال معاملات آهناسفنجی با هدف جلوگیری از سرایت این رشد نرخ در بازار سایر محصولات فولادی شامل شمش و محصولات نهایی اتخاذ شد. ظرف دوهفته بعد نیز آهناسفنجی در رینگ صنعتی بورسکالا عرضه نشد.
کاهش تولید این محصول در پی کاهش فشار یا قطعی گاز واحدهای صنعتی باعث شد تا سیاستگذار برای جلوگیری از رقابت قابل ملاحظه قیمتی از عرضه این محصول در رینگ صنعتی بورسکالا خودداری کند. در نهایت ظرف هفته پایانی دیماه واحدهای احیا بالغ بر 32هزار تن آهناسفنجی و 10هزار تن بریکت آهناسفنجی را در رینگ صنعتی بورسکالای ایران عرضه کردند. از 32هزار تن آهناسفنجی عرضهشده در این بازار 30هزار تن به شکل نقدی و 2هزار تن به شکل سلف عرضه شد. در شرایطی که بازار با استقبال بالای خریداران روبهروست و متقاضیان برای کسب سهم از بازار حاضر به رقابت قیمتی هستند، عرضه سلف بر رقابت بازار افزوده و درواقع از جریان رشد قیمت در بازارها حمایت میکند.
عرضه 32هزار تن آهناسفنجی در رینگ صنعتی بورسکالا در هفته پایانی دیماه در شرایطی که ظرف سههفته ابتدایی این ماه، هیچ محصولی در این رینگ معامله نشده بود، طبیعتا به بروز رقابت قیمتی قابل ملاحظه منجر میشد. در عین حال وزارت صمت کف عرضه هفتگی آهناسفنجی را برابر 90هزار تن تعیین کرده است. اما چالش کاهش تولید این محصول در پی قطع یا افت فشار گاز واحدهای تولیدی به بروز این معضل منجر شده و بعید است که بتوان بهسادگی آن را رفع کرد.