فناوری بلاکچین، به عنوان یکی از نوآورانهترین دستاوردهای قرن بیست و یکم، در حال دگرگون کردن صنایع مختلف از جمله مالی، بانکی، لجستیک و حتی دولتداری است. ایران نیز همچون بسیاری از کشورهای دیگر، به این فناوری نوظهور توجه ویژهای نشان داده است. در این مقاله، به بررسی وضعیت فعلی بلاکچین در ایران، فرصتهای پیش رو و چالشهای موجود خواهیم پرداخت.
بیتکوین، این ارز دیجیتال نوظهور که روزگاری تنها در دنیای زیرزمینی و بین کاربران فناوریهای نوین شناخته شده بود، اکنون به یکی از ارکان اصلی اقتصاد جهانی تبدیل شده است. در ماههای اخیر، بیتکوین بهویژه در زمینههای قیمت، پذیرش نهادی و چالشهای قانونی در کانون توجه قرار گرفته است. این رمزارز، در حالی که بهطور مستمر رکوردهای جدیدی در قیمت ثبت کرده، همزمان با چالشهای جدیدی روبهرو است که میتواند تاثیرات مهمی بر آینده آن بگذارد. در این گزارش، به بررسی عواملی که باعث رشد بیتکوین در سال ۲۰۲۴ شده، همچنین چالشهای قانونی و تحولات جدید این ارز پرداخته شده است.
استرالیا در اقدامی جدید، قوانین سختگیرانهتری برای مقابله با جرائم مالی و تقویت نظارت بر بخشهای مختلف اقتصادی مانند صرافیهای ارز دیجیتال، خدمات حقوقی و بازار املاک پیشنهاد کرده است.
هنگکنگ به سرعت به یک مرکز پیشرو در حوزه ارزهای دیجیتال تبدیل شده و خود را به عنوان یک مرکز نوآوری مالی در کنار امارات متحده عربی (UAE) و سنگاپور قرار داده است. این شهر محیطی منحصر به فرد برای نوآوری در ارزهای دیجیتال فراهم کرده که از ترکیبی از سیاستهای نظارتی قوی و وضعیت ویژه آن به عنوان یک منطقه اداری خاص چین بهرهمند است. ایوان ایوانوف، مدیرعامل جهانی WOW Summit، توضیح میدهد که روابط ویژه هنگکنگ با سرزمین اصلی چین و مقررات محکم آن، این امکان را فراهم میکند که هنگکنگ به عنوان یک فضای آزمایشی برای نوآوریهای مالی و تکنولوژیک عمل کند.
یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
«دنیایاقتصاد» در گفتوگو با فعالان بازار، قانون جدید رمزپولها را بررسی کرد
تصویب سند چارچوب سیاستگذاری و تنظیمگری رمزپولها در ایران را میتوان یک گام به سوی قانونمند شدن این حوزه به حساب آورد. با وجود این مانند هر موضوع کارشناسی دیگری، این سند نیز انتقاداتی را برانگیخت. درحالیکه برخی این اقدام را مثبت ارزیابی میکنند منتقدان معتقدند میتوان ایراداتی جدی را به سند یادشده گرفت؛ اظهاراتی که نیازمند بررسی دقیقتر از سوی افراد صاحبنظر و کارشناس در این حوزه است. در همین راستا «دنیایاقتصاد» به گفتوگو با مدیران عامل برخی از پلتفرمهای سکوی تبادل فعال رمزارزها در ایران پرداخته است. امیرحسین راد (مدیرعامل نوبیتکس)، بردیا احمدنیا (مدیرعامل ولکس)، احسان قاضیزاده (مدیرعامل بیت مکس) و صالح خواجهدلویی (مدیرعامل هیتو بیت) افرادی هستند که نظراتشان درباره ابعاد مختلف قانون جدید حوزه رمزارزها منعکس شده است. طی مصاحبههای جداگانه، از این افراد سوالات یکسانی پرسیده شده است. بر این اساس، افراد یاد شده به این سوالات پاسخ دادهاند که «تعریف جدید رمز دارایی تا چه میزان کارشناسی و قابل دفاع است؟»، «آیا بانک مرکزی طبق بند پنجم این سند مبنی بر اعطای مجوزهای دوگانه، توان عملیاتی اجرای چنین استاندارهایی را دارد؟»، «ورود بانک مرکزی به این حوزه را تا چه حد قابلقبول ارزیابی میکنید و تجربه سایر کشورها چگونه بوده است؟»، «تجربه بانک مرکزی در ورود به تنظیمگری حوزههای نوآورانه چگونه بوده و بر این اساس تا چه حد در تنظیمگری رمزداراییها میتواند موفق عمل کند؟» و «ریسکهایی که ورود بانک مرکزی، که تحت تحریمهای بینالمللی قرار دارد، به حوزه تنظیمگری رمزارزها وارد میکند کدام است؟»
سند سیاستگذاری بانک مرکزی در حوزه رمز داراییها و رمز پولها، که به منظور تنظیم و نظارت بر این فضا تدوین شده، با نقدهای فراوانی از جنبههای حقوقی مواجه است. مهمترین مسائل مطرحشده در این نقدها، شامل مشکلات در تعاریف و دستهبندیهای ارائهشده، ابهام در جایگاه برخی از مصادیق رمز داراییها، و همچنین تداخل و اشتباه در تعیین صلاحیتهای بانک مرکزی، بهویژه در حوزه توکنهای کاربردی و رمز داراییهایی با پشتوانه طلا و ارز است. در این گزارش به بررسی و تحلیل این مشکلات پرداخته میشود.
بیتکوین، پرچمدار ارزهای دیجیتال و یکی از محبوبترین داراییهای سرمایهگذاری در سالهای اخیر، پس از رسیدن به اوج قیمت تاریخی به بالای ۱۰۰هزار دلار، در تاریخ ۱۰ دسامبر کاهش قابلتوجهی به حدود ۹۴هزار دلار داشته و تا ساعت یک ظهر دیروز به قیمت ۹۷هزار دلار بازگشته است. آیا این کاهش قیمت تنها یک اصلاح کوتاهمدت بوده یا نشاندهنده تغییراتی عمیقتر در روند بازار است؟ «دنیایاقتصاد» در این گزارش، به نقل از کوین تلگراف به بررسی دلایل این کاهش قیمتی و روند احتمالی آینده بیتکوین و بازار ارزهای دیجیتال پرداخته است.
چانگپنگ ژائو، مدیرعامل سابق بایننس و یکی از شخصیتهای برجسته دنیای ارزهای دیجیتال، در سخنرانی اخیر خود در کنفرانس بیتکوین که در تاریخ ۹ دسامبر در ابوظبی برگزار شد، پیشبینی کرد که چین بهزودی به یکی از کشورهایی تبدیل خواهد شد که ذخیره استراتژیک بیتکوین را ایجاد میکند.
قیمت اتریوم (ETH) با کاهش قابلتوجهی روبهرو شده و بسیاری از سرمایهگذاران این سوال را دارند که چرا این کاهش قیمت رخ داده است. در این گزارش، به بررسی علل کاهش قیمت اتریوم و تحلیل وضعیت کنونی آن پرداخته شده است.
بانک مرکزی ایران اخیرا سندی در حوزه رمزارزها منتشر کرده که هرچند با تاخیر انجام شده، اما میتوان آن را گامی مثبت در جهت مقرراتگذاری این صنعت تلقی کرد. با این حال، برخی از نکات این سند نیازمند اصلاح و بازبینی هستند تا بتوانند به قوام و رشد بهتر صنعت رمزارز در کشور کمک کنند. در ادامه به نکات مهم و چالشهای موجود در این سند پرداخته میشود:
طرح رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ، برای ایجاد یک ذخیره ملی بیتکوین نگرانیهای بسیاری را در بین مقامات اقتصادی، کارشناسان مالی و تحلیلگران حوزه ارزهای دیجیتال بهوجود آورده است. در حالی که طرفداران این طرح معتقدند که میتواند به نفع صنعت کریپتو و حامیان ترامپ باشد، بسیاری از متخصصان اقتصادی، این طرح را ریسکزا و «توافقی بد» میدانند.
میمکوین محبوب پیپه (PEPE) در تاریخ ۷ دسامبر، برای اولین بار از نظر ارزش بازار از توکن یونیسوآپ (UNI) پیشی گرفت و رکورد جدیدی در تاریخ خود به ثبت رساند. طبق دادههای کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، پیپه در حال حاضر با ارزش بازار بیش از ۱۱ میلیارد دلار در مقابل ارزش بازار حدود ۱۰.۶ میلیارد دلار یونیسوآپ قرار گرفته است.
بازار کریپتو به سرعت در حال تغییر بوده و والاستریت اکنون در حال تجربه طعم آلتسیزن است. در حالی که سرمایهگذاران به سمت ارزهای دیجیتال غیر از بیتکوین روی آوردهاند، اتریوم در هفته پایانی نوامبر موفق شد از بیتکوین در جذب سرمایههای جدید پیشی بگیرد. طبق گزارش CoinShares، تنها در یک هفته، صندوقهای ETF اتر شاهد ورود ۶۳۴ میلیون دلار سرمایه بودند که رکورد جدیدی را در سال ۲۰۲۴ به ثبت رساند. این جریان سرمایهگذاری افزایش علاقه سرمایهگذاران را به داراییهای دیجیتال غیر از بیتکوین نشان میدهد، بهویژه در شرایطی که انتظار میرود قوانین نظارتی در ایالات متحده به نفع بازار کریپتو تغییر کند.
استرالیا در حال ایجاد یک تیم ویژه برای مقابله با سوءاستفادههای احتمالی از دستگاههای ATM کریپتو است. مقامات این کشور نگران استفاده مجرمانه از این دستگاهها برای پولشویی هستند و قصد دارند قوانین سختگیرانهتری را اعمال کنند. آژانس اطلاعات مالی استرالیا(AUSTRAC)، در تاریخ ۶ دسامبر اعلام کرد که تمرکز خود را در سال ۲۰۲۵ به صنعت کریپتو معطوف کرده و یک تیم ویژه برای بررسی و نظارت بر تامینکنندگان دستگاههای ATM کریپتو تشکیل خواهد داد. بر اساس گفتههای برندن توماس، مدیر اجرایی آژانس اطلاعات مالی استرالیا، دستگاههای ATM کریپتو برای مجرمان جذاب هستند، زیرا آنها امکان انتقال سریع و غیرقابل برگشت پول را فراهم میکنند.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) به نظر میرسد که درخواستهای پنج شرکت برای تاسیس صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) سولانا را رد خواهد کرد. به گزارش خبرنگار فاکس نیوز، النا ترِت، این آژانس نظارتی حداقل به دو شرکت اطلاع داده که درخواستهایشان به دلیل سیاستهای کنونی SEC رد خواهد شد. ترِت در تاریخ ۶ دسامبر اعلام کرد که «اجماع عمومی این بوده که SEC در دولت فعلی هیچ درخواست جدیدی برای ETFهای کریپتو را نخواهد پذیرفت». این اعلامیه در حالی منتشر میشود که چند شرکت سرمایهگذاری بزرگ اخیرا برای راهاندازی ETF سولانا به SEC درخواست دادهاند.
روز ۵ دسامبر ۲۰۲۴، بیتکوین (BTC) توانست برای نخستین بار در تاریخ از مرز ۱۰۰ هزار دلار عبور کند و یک دستاورد شگرف را به نام خود ثبت کند. این موفقیت نه تنها یک پیروزی بزرگ برای سرمایهگذاران و فعالان بازار ارزهای دیجیتال به شمار میرود، بلکه به نوعی نماد پذیرش و اعتماد به این ارز دیجیتال در بازارهای جهانی است. بسیاری این موفقیت را تاثیر پیروزی ترامپ میدانند.
دنیای اقتصاد: در جدیدترین تحولات دنیای سایبری، هکرهای وابسته به دولت کرهشمالی، بهویژه گروههای هکری معروف مانند سافیراسلیت و روبی اسلیت، عملیات مهندسی اجتماعی خود را گسترش داده و در حال نفوذ به شرکتهای فناوری اطلاعات بزرگ و چندملیتی هستند. این گروهها بهطور فزایندهای از تاکتیکهای فریبنده برای سرقت اطلاعات حساس و رمزارزها استفاده میکنند. بهویژه، این هکرها با استفاده از هویتهای جعلی، فناوریهای تغییر صدا و شبکههای اجتماعی، به نفوذ در شرکتها پرداخته و کلاهبرداریهای گستردهای را به اجرا میگذارند.
دنیای اقتصاد: پلتفرم تبادل رمزارز کوینبیس تصمیم خود برای گسترش فعالیت به بازار ترکیه را لغو کرده است. این تصمیم تنها سه ماه پس از آن اتخاذ شد که این صرافی آمریکایی درخواست اولیه خود را برای ورود به بازار رمزارز ترکیه به مقامات دولتی این کشور ارسال کرده بود.طبق اسنادی که توسط هیات نظارت بر بازارهای سرمایه ترکیه (CMB) منتشر شده، کوینبیس پیش از این به جمع چند شرکت برجسته پیوسته بود که به دنبال ورود به بازار رمزارز ترکیه بودند. بیش از ۹۰ شرکت در یک سال گذشته درخواستهای مشابهی را ارسال کرده بودند.
دنیای اقتصاد: دوج کوین (DOGE) که به عنوان یکی از رمزارزهای میم کوین شناخته میشود، در ماههای اخیر تحتتاثیر عوامل مختلفی قرار گرفته و تحلیلگران پیشبینی میکنند که این ارز دیجیتال احتمال دارد به زودی شاهد یک صعود چشمگیر به یک دلار باشد. تحولات اخیر در بازار و نمودارهای تکنیکال نشاندهنده یک فرصت رشد برای این رمزارز است.
چهارشنبه، ۱۴ آذر ۱۴۰۳
ورود نهادهای بزرگ رکورد ۱۰۰هزار دلاری بیتکوین را میشکند؟
در سالهای اخیر بازار ارزهای دیجیتال تحولات زیادی را پشت سر گذاشته، اما شاید هیچکدام به اندازه جهشهای اخیر بیتکوین، توجهها را جلب نکرده باشد. از سال۲۰۲۳ تاکنون، بیتکوین با رشد چشمگیری روبهرو بوده و حالا در آستانه رسیدن به مرز ۱۰۰هزار دلار قرار دارد. این در حالی است که طی چند هفته گذشته، قیمت بیتکوین چندین بار تلاش کرده تا از مقاومت ۹۹هزار دلار عبور کند؛ اما هنوز بهطور ثابت موفق به شکستن این سطح قیمتی نشده است. در این گزارش، قصد داریم به تحلیلهای مختلفی که درباره روند قیمت بیتکوین وجود دارد، بپردازیم و عوامل موثر بر این روند و استراتژیهای سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال را مورد بررسی قرار دهیم. بهطور خاص، نگاهی دقیق به تحولات اخیر، مانند خریدهای کلان شرکتها و نهادهای مالی بزرگ و تاثیر آن بر قیمتها خواهیم داشت.
در دنیای امروز، رمزارزها نه تنها در دنیای مالی بلکه در سیاست، اقتصاد و روابط بینالمللی نیز نقش بسزایی ایفا کردند. یکی از مهمترین تحولات در این زمینه، ظهور ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) است که توسط بانکهای مرکزی در کشورهای مختلف در حال توسعه و اجرا هستند. این ارزها بهعنوان ارزهای دیجیتال تحت نظارت و کنترل بانکهای مرکزی میتوانند تحول عظیمی در سیستمهای مالی ایجاد کنند. از آنجا که این رمز ارزها در چارچوب قوانین و مقررات رسمی هر کشور طراحی میشوند، میتوانند موجب تغییرات عمدهای در نظامهای پولی جهانی و نحوه تراکنشهای بینالمللی شوند. «دنیایاقتصاد» در این گزارش با استناد به گزارشهای کوین تلگراف به بررسی روند جهانی توسعه CBDCها و چالشها و فرصتهای آن پرداخته است.
در دنیای پرنوسان رمزارزها، بیتکوین بهعنوان نخستین و مشهورترین ارز دیجیتال شناخته میشود که همواره در مقابل رویدادهای جهانی و بحرانها واکنش نشان میدهد.
اتریوم با رشد ۲۰۵درصد در ارزش قفلشده لایههای دوم همراه بوده است. این رشد به مجموع ۵۱میلیارد دلار رسید؛ اما نگرانیها درباره تاثیر منفی این شبکهها بر قیمت اتریوم و رقابت با شبکه اصلی همچنان باقی است. لایههای دوم (Layer ۲) به راهحلهای مقیاسپذیری گفته میشود که روی بلاکچینهای اصلی (مانند اتریوم) ساخته میشوند تا مشکلاتی مانند سرعت پایین تراکنشها و هزینههای بالا را حل کنند. این راهحلها بهگونهای طراحی شدهاند که تراکنشها را خارج از زنجیره اصلی (لایه ۱) پردازش کنند، سپس نتایج را به زنجیره اصلی ارسال کنند. این کار باعث کاهش بار کاری شبکه اصلی میشود و به این ترتیب کارآیی و مقیاسپذیری بلاکچین را بهبود میبخشد.
بر اساس گزارشی که از سوی Immunefi منتشر شده، هکرهای کریپتو در ماه نوامبر بیش از ۷۱میلیون دلار از داراییهای دیجیتال سرقت کردهاند. این گزارش نشان میدهد که مجموع ارزش داراییهای سرقتشده در سال۲۰۲۴ به بیش از ۱.۴۸میلیارد دلار رسیده است. این عدد از مجموع ۲۰۹حمله و سرقت مختلف در طول سال جاری بهدست آمده است.