حمایت اول در بازار دلار

به گفته تحلیلگران فنی، تا زمانی که قیمت دلار زیر محدوده ۲۵ هزار و ۸۰۰ تومان باشد، شانس ادامه افت قیمت اسکناس آمریکایی زیاد است. با این حال، اگر دلار به بالای محدوده یاد شده برگردد، بار دیگر به سوی سطح ۲۶ هزار و ۲۰۰ تومانی حرکت خواهد کرد. بر اساس گفته‌های بازیگران باتجربه بازار، یکی از عواملی که روند افزایشی دلار در هفته جاری را مختل کرد، تعطیلات بازارهای چین بود. چین بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران است و تعطیلات رسمی این کشور به معنای کاهش تقاضاهای حواله‌ای است.

برخی از معامله‌گران نیز عامل افت قیمت دلار در روز دوشنبه را به کاهش تقاضا برای حواله درهم نسبت می‌دادند. دیروز نرخ حواله درهم تا محدوده ۷۱۰۰ تومانی پایین رفت. درصورتی که درهم مرز ۷ هزار تومانی را از دست بدهد، سرعت نزول قیمت دلار بیشتر خواهد شد. نرخ حواله درهم و دلار با یکدیگر رابطه مستقیم دارند و به‌صورت سنتی، کاهش یکی منجر به افت دیگری می‌شود.  به گفته فعالان، پس از ساعت ۴ بعدازظهر روز دوشنبه میزان فروش‌ها کمی در بازار ارز بیشتر شده بود و در صورتی که در معاملات پشت خطی محدوده ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومانی دلار از دست برود، این ارز می‌تواند حتی به کانال ۲۴ هزار تومانی عقبگرد کند. عاملی که موجب شده بود، دلار در انتهای بازار با موج جدید نزول روبه‌رو شود، خبری بود که در کانال‌های تلگرامی معامله‌گران به‌صورت گسترده پخش شد. بازیگران ارزی این خبر را به نقل از الجزیره منتشر کردند که گزینه دولت بایدن برای احیای برجام، صدور «بیانیه تصمیم متقابل تهران و واشنگتن و تعهد بازگشت کامل به برجام»، پیش از مذاکره بر سر شروط و جدول زمانی است. برای بازیگران ارزی این خبر به اندازه‌ای اهمیت داشت که به سرعت از موقعیت خرید به موقعیت فروش وارد شدند.  بازار سکه نیز دیروز هم‌جهت با روند قیمتی دلار حرکت کرد. روز دوشنبه فلز گرانبهای داخلی ۲۶۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید. این دومین افت پیاپی در بازار سکه بود که موجب شد این فلز گرانبها از کانال ۱۲ میلیون تومانی فاصله بیشتری بگیرد. گفته می‌شد که پس از ساعت ۴ بعدازظهر نیز در بازار سکه قیمت‌ها به سطوح پایین‌تری رفته‌اند.

عامل نجات‌بخش بازیگران افزایشی دلار

به گفته فعالان، تنها یک عامل در شرایط فعلی می‌تواند باردیگر دلار را در مسیر صعودی قرار دهد. از نگاه فعالان ارزی، این عامل، بالا رفتن احتمال طولانی‌تر شدن زمان لغو تحریم‌هاست. بازار با شکست ترامپ تصور می‌کرد که دوران فشار حداکثری به پایان رسیده و با روی کار آمدن بایدن، تحریم‌ها لغو خواهد شد. با این حال، در روزهای اخیر بازار چنین سیگنالی دریافت نکرده است. در کنار این، ایران در تاریخ سوم اسفندماه ممکن است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را لغو کند؛ از نظر برخی فعالان این اتفاق می‌تواند در انتظار بازیگران ارزی موثر باشد و زمینه‌ساز افزایش خریدها شود.

با این حال، ‌عده دیگری باور دارند، دلار در بهمن‌ماه، نزدیک به ۲۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد و چنین افزایشی به معنای آن است که بازار هر گونه ریسک‌های آتی را تا حدی پیشخور کرده است. این گروه انتظار ندارند که بازار پس از سوم اسفندماه افزایش خاصی را تجربه کند.