خالق بیتکوین در کجا زندگی میکرد؟
سرنخهای جدید از ساتوشی ناکاموتو
دونچو کاریانوف (Doncho Karaivanov)، نویسنده این گزارش، نوشته است: تجزیه و تحلیل پستهایی که ساتوشی ناکاموتو در بیتکوین تاک (Bitcointalk) منتشر کرده و مشارکتهایی که سورس فورج (SourceForge) داشته است و همچنین ایمیلها و دیگر دادههای موجود، نشان میدهد که لندن محتملترین مکانی است که خالق ناشناس بیتکوین در آنجا زندگی میکرده است.
محققان در مجموع ۵۳۹ پست بیتکوین تاک، ۳۴ ایمیل، ۱۶۹ مشارکت کد، دادههای جانبی از نسخههای مختلف بیتکوین، دادههای بلوک جنسیس (اولین بلاک بیتکوین که ساتوشی استخراج کرده است) و اسنادی که در وبسایت ویبک ماشین (Wayback Machine) نگهداری میشود را تجزیه و تحلیل کردهاند. گفتنی است ویبک ماشین سرویسی است که امکان مشاهده نسخههای بایگانیشده وبسایتها را فراهم میکند.
براساس اظهارات کاریانوف، محققان از ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸ (۱۰ آبان ۱۳۸۷) تا ۱۳ دسامبر ۲۰۱۰ (۲۲ آذر ۱۳۸۹) و طی ۲۰۶ روز (البته نه بهصورت متوالی) ۷۴۲ مورد فعالیت را کشف کردند. محققان با استفاده از این دادهها، نمودارهایی نقطهای را برای محاسبه موقعیت مکانی ساتوشی ناکاموتو در زمانهایی که او فعال بوده طراحی کردند.
کاریانوف در این رابطه میگوید: موقعیتهای مشکوک مشترک شامل مناطق زمانی انگلستان (گرینویچ)، آمریکای شرقی (EST)، منطقه زمانی اقیانوس آرم (PST)، ژاپن (JST) و استرالیا (AEST) هستند. نادیده گرفتن دو مورد آخر آسان بود، اما سه مورد ابتدایی نیاز به بررسی بیشتری داشتند.
اگرچه مناطق زمانی میتوانند به ما نکاتی ارائه دهند، اما مدارک ابطالناپذیری نیستند، چراکه ساتوشی میتوانسته با فعالیت در بامداد، باعث گمراهی محققان شود. با این حال، محققان با ترکیب و ارجاع متقابل همه دادههای دردسترس به این نتیجه رسیدند که ساتوشی ناکاموتو در دورهای که روی بیتکوین کار میکرده است در ژاپن و استرالیا نبوده است. در واقع، محتملترین سرنخ، پیامی است که ساتوشی ناکاموتو در بلوک جنسیس آورده است: «روزنامه تایمز در تاریخ ۳ ژانویه ۲۰۰۹ (۱۴ دی ۱۳۸۷): رئیس خزانهداری [انگلستان] در آستانه دومین کمک مالی به بانکها است.»
جمله فوق نقلقول مستقیمی از مقالهای بود که در تاریخ ۳ ژانویه ۲۰۰۹ در روزنامه تایمز منتشر شده بود. روزنامه تایمز در لندن منتشر میشود. محققان بیان میکنند که اگر ناکاموتو در آمریکا زندگی میکرد، احتمالا سرصفحه این روزنامه را نمیدید. کاریانوف در این رابطه میگوید که نسخه آنلاین این مقاله بهصورت متفاوتی نوشته شده است و بسیار بعید است که نسخه آمریکایی این نشریه فرمت مشابهی داشته باشد. کاریانوف توضیح میدهد: این شماره از روزنامه تایمز بهصورت کامل در آمریکا منتشر نشده است.
او میافزاید: موضوع منتشرنشدن نسخه کامل روزنامه تایمز فارغ از شواهد دیگری است که بریتانیاییبودن ساتوشی ناکاموتو را نشان میدهد؛ شواهدی نظیر املای پایان کلماتی نظیر Analyse و Organise که با ise به جای ize نوشته شده است. همچنین استفاده از املای انگلیسی کلماتی مانند Colour و Neighbor از این دست شواهد است. همچنین نحوه استفاده ناکاموتو از واژه «سخت» (Bloody) [که فقط بریتانیاییها از آن استفاده میکنند] نیز از جمله دیگر شواهد است. بهطور خاص ما نهتنها فکر میکنیم که او بریتانیایی بوده بلکه معتقدیم او هنگام کار روی بیتکوین در لندن زندگی میکرده است.
در نهایت باید گفت گرچه این تحقیق، مدرک کاملا موثقی در رابطه با محل سکونت ساتوشی ناکاموتو ارائه نمیدهد، اما به هر حال چند استدلال قوی مطرح میکند که او هنگام معرفی بیتکوین در انگلستان زندگی میکرده است.
ساتوشی چه زمانی ناپدید شد؟
ساتوشی ناکاموتو ۱۰ سال پیش آخرین پستش را در انجمن بیتکوین تاک (BitcoinTalk) منتشر کرد و از آن زمان تا به حال، کسی فعالیتی از او ندیده است. قیمت بیتکوین نسبت به آن سالها جهش حیرت انگیزی را تجربه کرده است.
با توجه به شرایط ویژه امسال، شیوع ویروس کرونا و بحران اقتصادی پیش رو، بیتکوین بهعنوان بهترین دارایی یک دهه گذشته عمل کرده است. نکته جالب اینجاست که این عملکرد خارقالعاده همچنان ادامه دارد و متوقف نشده است.
ساتوشی ناکاموتو، خالق بیتکوین، ۱۰ سال پیش آخرین پیام خود را که به صورت عمومی منتشر شد نوشت و بعد از آن کسی او را ندیده است. بسیاری از جمله طرفداران بیتکوین، ارزهای دیجیتال و حتی دولتها دلشان میخواهد بدانند ساتوشی ناکاموتو کیست، اما تا به امروز هیچ کس از هویت واقعی او مطلع نیست. او از آن زمان تا به حال، نه بهصورت مجازی و نه با هویت واقعی خود دیده نشده است. از سوی دیگر، هیچ مدرک هویتی قابلاتکایی هم در ارتباط با وی وجود ندارد.
آخرین صحبتهای ساتوشی ناکاموتو در انجمن بیتکوین تاک، به سال ۲۰۱۰ و بحث او در ارتباط با مقاومت شبکه نسبت به حملات منع سرویس (DoS) باز میگردد.
در طول این ۱۰ سال، بسیاری سعی کردند تا خود را خالق بیتکوین معرفی کنند. کریگ رایت یکی از این افراد است. رایت هنوز موفق نشده است مدارک معتبری برای اثبات ادعای خود ارائه کند. جدای از دادگاه و مراجع قانونی، بسیاری از کاربران جامعه ارزهای دیجیتال هم حرفهای رایت را باور نمیکنند و او را «دروغگو» خطاب میکنند.
تا به اینجا میدانیم که ناکاموتو نویسنده وایت پیپر شبکهای غیرقابل سانسور و آزاد است. ارز دیجیتال این شبکه از آن زمان تا به حال رشد قابل قبولی کرده و ارزش آن به صدها میلیارد دلار رسیده است. این در حالی است که اخیرا وضعیت فنی شبکه بیتکوین، تا حدودی با ایدههای اولیه ناکاموتو فاصله گرفته است.
با گذشت بیش از یک دهه از راهاندازی بیتکوین، صدها هزار متخصص روی آن کار میکنند و بسیاری هم آن را جایگزینی برای طلا و سیستمهای متمرکز فعلی میدانند.
طی سالجاری و همزمان با چاپ بیرویه اسکناس از سوی بانکهای مرکزی و تزریق نقدینگی بیسابقه به بازارهای جهانی، بیتکوین نیز مشابه سهام، مجددا رشد قدرتمندی را پس از سقوط ناشی از شیوع ویروس کرونا تجربه کرد. از سویی دیگر، داراییهای سنتی، همچون درآمد ثابت و پول نقد که بهعنوان پناهگاهی امن استفاده میشوند، سود کم اما ثابتی به افراد ارائه میدهند که با ویژگیهای بیتکوین تفاوتِ بسیار دارد.
سرمایهگذاران اغلب تمایل دارند برای به حداقلرساندن ریسک، سبد داراییهایی خود را متنوع کنند. این افراد بخشی از ریسکپذیری خود را به سهامهای در حال رشد، سهامهای چرخهای و کالاها اختصاص میدهند و داراییهای کمخطرتر در سبد سرمایهگذاری این افراد، شامل وامهای دولتی، سهامهایی با سود بالا و وجه نقد میشوند.