تاکتیک بازارساز یا تغییر انتظارات ارزی
دلار به مرز دوم مقاومتی نرسید
روز یکشنبه، شاخص ارزی دومین افزایش متوالی را تجربه کرد و این بار با ۱۰۰ تومان افزایش به بهای ۱۱ هزار و ۶۵۰ تومان رسید. ولی آنچه از این افزایش جالبتر بود، روند بازار ارز در ابتدای روز دوم هفته بود. در ابتدای دومین روز هفته، دلار، به سرعت توانست از محدوده ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومانی عبور کند و حتی تا نقطه ۱۱ هزار و ۷۴۰ تومانی بالا رفت در حالی که برخی از معاملهگران ارزی درانتظار شکست مقاومت دوم دلار یعنی عدد ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومانی بودند که بازار به یکباره تغییر جهت داد و با قرار گرفتن در مسیر نزولی تا محدوده ۱۱ هزار و ۶۵۰ تومانی عقب نشست. این قیمت درست بود که از نرخ بسته شده روز شنبه ۱۰۰ تومان بیشتر بود، ولی نسبت به قیمت ابتدای روز نیز حدود ۱۰۰ تومان افت را نشان میداد.
در این شرایط، عدهای از فعالان به ادامه افزایش قیمت دلار و خروج سریع از زندان ۱۴ روزه، ۱۱ تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی تاکید کرده و عنوان میکردند، انتظارات معاملهگران بازار تغییر کرده است و قیمت به جاده صعودی بازگشته است. آنها دلیل تغییر جو بازار را حاصل برخی عواملی سیاسی دانستند. برداشته شدن گام سوم کاهش تعهدات برجامی توسط ایران و اظهارات مقام آمریکایی مبنی بر عدم پذیرش معافیتهای نفتی شماری از عوامل سیاسی مورد اشاره معاملهگران بودند. البته عدهای نیز شکست سطح مقاومتی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی در بازار ارز را عامل ورود تقاضای فنی به بازار و افزایش قیمتها دانستند. رشد نرخ حواله درهم و عبور از سطح ۳ هزار و ۲۰۰ تومانی دیگر متغیری است که افزایشیها را به رشد بیشتر قیمت ترغیب کرده است.
در مقابل افزایشیهای بازار، دستهای از معاملهگران قرار دارند که معتقدند افزایش قیمت دلار در روزهای اخیر بیشتر از آنکه ناشی از تغییر انتظارات بازیگران بازار بوده باشد، تحت تاثیر تاکتیک جدید بازارساز صورت گرفته است. این دسته باور دارند، بازارساز زمانی که احتمال میدهد نوسانگیران ممکن است به بازار حمله کنند، خود قیمتها را بالا میبرد و زمانی که نوسانگیران هیجانزده اقدام به خرید میکنند، بازارساز فروشها را افزایش داده و قیمت را در مسیر کاهشی قرار میدهد. یکی از نشانههایی که این عده برای صحت ادعای خود به آن استناد میکنند، افزایش ۲۰۰ تومانی قیمت فروش بر تابلوی صرافیهای بانکی در ابتدای روز یکشنبه بود. در دومین روز هفته، صرافیهای بزرگ بانکی در همان ابتدای روز قیمت فروش خود را روی عدد ۱۱ هزار و ۶۰۰ تومان قرار دادند که ۲۰۰ تومان بیشتر از روز شنبه بود. این دسته از فعالان باور دارند بازارساز با این اقدام سیگنال افزایشی موقت به بازار داد و در ادامه روز با افزایش فروشها در بازار آزاد اجازه نداد قیمت از سطح دوم مقاومت عبور کند.
البته عدهای نیز باور داشتند بازارساز برای حفظ ثبات قیمتهای بازار ناچار است که کمی قیمتها را به تدریج اصلاح کند، خصوصا زمانی که سیگنالها و فضای سیاسی تغییر میکند. این موضوع دامنه نفوذ نوسانگیران را کاهش میدهد. در این میان، معاملهگران ارزی باور دارند تنها تقاضای ارزی مهمی که پیش روی بازار قرار دارد، تقاضای زوار اربعین است. رئیس کل بانک مرکزی نیز اشاره کرده است که زوار برای تامین تقاضای خود به بازار مراجعه کنند. در این میان، مسلما بانک مرکزی باید برای پاسخگویی به این تقاضا آماده باشد و اجازه ندهد که فضای بازار بار دیگر ملتهب شود. تعدیل آرام قیمت دلار یکی از راههایی مهمی است که پیش روی بازار قرار دارد. البته باید دید میزان ذخایر بانک مرکزی و دیدگاه آنها نسبت به آینده بازار به چه صورت است، این دو موضوع میتوانند در رفتار بازارساز اثر مهمی داشته باشند. روز چهارشنبه یکی از روزهای مهم برای بازار است که تصمیم میگیرد در مواجه با سطح ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومانی چه واکنشی را از خود نشان دهد: کاهش بیشتر قیمت را انتخاب کند یا حرکت صعودی را ادامه دهد.
ارسال نظر