شماره روزنامه ۶۱۷۳
|

مروری بر خرید طلا به صورت توکنایزشده؛

انتظارات تورمی و ترس از کاهش ارزش ریال مدت‌هاست زندگی خانوارهای ایرانی را به شدت تحت‌تاثیر قرار داده است. صاحبان سرمایه، واسطه‌گران و همه افراد علاقه‌مند به بازی در بازارهای مالی نیز با همین ترس و تمایل بالا به کسب عایدی از فراز و فرودهای ارزش ریال، تلاش می‌کنند تدابیر خاصی را برای سرمایه‌گذاری…

گمانه‌زنی‌ها در مورد پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی بالا گرفت؛

FATF یا گروه ویژه اقدام مالی (Financial Action Task Force) یک نهاد بین‌المللی است که در سال ۱۹۸۹ توسط کشور‌های گروه ۷ (G۷) با هدف مبارزه با پول‌شویی، ارزیابی، نظارت و تدوین استاندارد‌های سیستم یکپارچه مالی بین‌المللی تاسیس شد. در حال حاضر، ۳۸ کشور و دو سازمان منطقه‌‌‌ای اتحادیه اروپا و شورای…

    سه‌شنبه، ۲۰ آذر ۱۴۰۳
  • ماشین نسخه‏‏‌نویسی‏‏‌ برای اقتصاد

    یکی از فروض علم اقتصاد، محدودیت‌های بشری در دسترسی به منابع، اطلاعات و ساختارهاست که تصمیم‌گیری را در تنگنا قرار داده و انتخاب و ترجیحات را به رکن رکین حیات فردی در عرصه اقتصاد تبدیل می‌کند. اما زمان ظهور همه‌‌‌جانبه هوش‌مصنوعی مولد و فراگیر شدن روندهایی نظیر یادگیری ماشینی، امکان‌‌‌های جدیدی پیش‌روی بشر گشوده شده و پایه جدیدی برای تجویز اقتصادی و ارائه راه‌‌‌حل‌‌‌های اقتصادی ایجاد شده است.
  • بانکداری با کمک ماشین‌ها

    مدیریت ریسک یکی از ارکان اصلی در نظام بانکداری است. با پیشرفت فناوری و استفاده بیشتر از داده‌‌‌ها، روش‌های سنتی تحلیل ریسک جای خود را به روش‌های پیچیده‌‌‌تر داده‌‌‌محور داده‌‌‌اند. در این میان، استفاده از روش‌های یادگیری ماشین (machine learning) به‌‌‌عنوان ابزاری قدرتمند برای پیش‌بینی و کاهش ریسک‌‌‌های مختلف بانکی به‌‌‌طور فزاینده‌‌‌ای مورد توجه قرار گرفته است. در این یادداشت، به بررسی کاربردهای این روش‌ها در مدیریت ریسک بانکی و مزایا و چالش‌‌‌های آن پرداخته خواهد شد.
  • داروی یادگیری ماشین برای مسائل اقتصادی

    یادگیری ماشین(Machine Learning) شاخه‌‌‌ای هیجان‌‌‌انگیز از هوش‌مصنوعی است که به کامپیوترها توانایی یادگیری و تصمیم‌گیری بدون نیاز به برنامه‌‌‌نویسی مستقیم را می‌دهد؛ این یعنی کامپیوترها با کمک داده‌‌‌ها قادرند به‌تنهایی و با کشف الگوها از آنها، تصمیم‌‌‌های هوشمند بگیرند.
    دوشنبه، ۱۹ آذر ۱۴۰۳
  • مروری بر خرید طلا به صورت توکنایزشده؛

    در مسیر ناکجاآباد

    انتظارات تورمی و ترس از کاهش ارزش ریال مدت‌هاست زندگی خانوارهای ایرانی را به شدت تحت‌تاثیر قرار داده است. صاحبان سرمایه، واسطه‌گران و همه افراد علاقه‌مند به بازی در بازارهای مالی نیز با همین ترس و تمایل بالا به کسب عایدی از فراز و فرودهای ارزش ریال، تلاش می‌کنند تدابیر خاصی را برای سرمایه‌گذاری در بازارهای ارز، طلا، رمزارز و... تدارک ببینند. در این میان اخیرا با افزایش تب قیمت طلا در بازارهای داخلی و خارجی مساله خرید طلا به‌صورت توکنایزشده، ذره‌ای و مبتنی بر هر سطح از قدرت خرید در بستر فضای مجازی در کشور خبرساز شده است.
  • طلای اینترنتی و بازگشت به عقب

    سرمایه‌گذاری روی طلا به‌عنوان یک دارایی امن و معتبر همواره جذابیت خاصی برای سرمایه‌گذاران داشته است. طلا به‌عنوان یک منبع ارزشمند، در طول تاریخ به عنوان یک ابزار حفظ ارزش و مقابله با تورم شناخته شده است. در شرایط اقتصادی نامطمئن، بسیاری از افراد به طلا به عنوان یک پناهگاه مطمئن نگاه می‌کنند، چرا که این فلز گرانبها در برابر نوسانات بازارهای مالی و بحران‌های اقتصادی مقاوم‌‌‌تر است. در حال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر کشور ما انواع مختلف سرمایه‎گذاری بر روی این دارایی جذاب شکل گرفته است که می‌توان به طلای زینتی، آب‌شده، شمش طلا، صندوق‌های طلا، گواهی سپرده کالایی شمش طلا و سکه به صورت رسمی و رمزارزهای طلا (مانند تتر گلد) و طلای اینترنتی به صورت غیر‌رسمی اشاره کرد.
  • توکنایز کردن بازارهای دارایی

    مدتی است که بحث در خصوص فروش طلا به صورت دیجیتال و توکنایزشده از سوی پلتفرم‌‌‌های مختلف داغ شده و ماجرا به حوزه مقررات‌‌‌گذاری کشیده شده است. با توجه به اهمیت این موضوع، قصد داریم نگاهی به توکنایز کردن دارایی‌‌‌ها بیندازیم و فرصت‌‌‌ها و تهدیدهای این حوزه را مورد بررسی قرار دهیم. ضمن اینکه نگاهی به چارچوب مقررات‌‌‌گذاری کشورهای دیگر می‌‌‌تواند آموزنده باشد.
  • زنگ خطر فروش آنلاین طلا

    رشد شتابان سامانه‌‌‌های آنلاین فروش طلا در ایران، به‌‌‌رغم فراهم آوردن دسترسی آسان‌‌‌تر به این دارایی ارزشمند، در غیاب نظارت و رگولاتوری کافی، می‌‌‌تواند پیامدهای مخربی برای ثبات اقتصادی به همراه داشته باشد. طلا، به‌‌‌عنوان یکی از ارکان نظام مالی و ذخایر ارزی کشور، در اقتصاد کشور جایگاهی استراتژیک دارد، بنابراین معاملات آن باید در بستری شفاف و قانونمند انجام شود. نبود چارچوب‌‌‌های نظارتی در این حوزه، می‌‌‌تواند بازار را به بستری برای سفته‌‌‌بازی، تقلب و بی‌‌‌ثباتی قیمتی تبدیل کند. تجربه جهانی نشان داده است که در صورت نبود ‌مدیریت صحیح، این‌گونه فعالیت‌‌‌ها می‌‌‌توانند از یک نوآوری اقتصادی به عاملی برای بی‌‌‌اعتمادی و تضعیف سیاست‌‌‌های کلان اقتصادی و حتی آشوب‌‌‌های اجتماعی تبدیل شوند.
    یکشنبه، ۱۸ آذر ۱۴۰۳
  • اسکناس‌های سبز و پودرهای سفید

    بسیاری از کارشناسان بر این باور مصرند که ایران برای خروج از تله ناترازی‌های متعدد، به ارتباط موثر با جهان، گسترش نقش خود در تجارت بین‌الملل و جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی نیاز دارد. به ‌همین منظور نیز پیوستن دوباره کشور به اقتصاد جهانی و معاهدات بین‌المللی از اهمیت بالایی برخوردار است. در بخش اقتصاد حرکت در مسیر قواعد جهانی ضرورت دارد. برای نمونه سیستم بانکداری ایران، از نظام بانکداری بین‌المللی جامانده است و حتی در صورتی که همه محدودیت‌های تحریمی همین الان حذف شود، باز هم زمان زیادی نیاز است تا بانکداری ایران بر سیستم بین‌المللی منطبق شود. علاوه بر مشکل تحریم‌های ظالمانه، نپذیرفتن FATF از سمت ایران یکی از چالش‌های مهم انجام معاملات با سایر کشورها و مراودات بانکی بین‌المللی است. هدف اصلی گروه ویژه اقدام مالی (FATF) مبارزه با اقدام‌های مجرمانه از جمله پول‌شویی و مبارزه با نقل‌ و انتقالات مالی مرتبط با موضوع تروریسم است. کشورهای عضو موظفند همه تراکنش‌ها را به‌صورت شفاف ثبت کنند تا از سوءاستفاده از سیستم‌های بانکداری جهانی جلوگیری شود. «باشگاه اقتصاددانان» در این پرونده به بررسی اهمیت پیوستن ایران به FATF و نقش این اتفاق در مبارزه با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم و روندهای جهانی این حوزه پرداخته است.
  • اثر عضویت در FATF بر اقتصاد ایران

    گروه ویژه اقدام مالی (FATF) یک سازمان بین‌المللی با هدف تنظیم و نظارت بر استانداردهای مبارزه با پول‌‌‌شویی(AML) و تامین مالی تروریسم(CFT) است. این گروه با ارائه دستورالعمل‌‌‌های شفافیت مالی و تقویت زیرساخت‌‌‌های نظارتی، نقشی کلیدی در تسهیل تعاملات اقتصادی و بانکی در سطح جهانی ایفا می‌کند. عضویت در FATF به کشورهای عضو این امکان را می‌دهد که با کاهش ریسک‌‌‌های ناشی از جرائم مالی و افزایش اعتماد بین‌المللی به نظام اقتصادی، از فرصت‌‌‌های بیشتر در جذب سرمایه‌گذاری و تجارت بین‌المللی بهره‌‌‌مند شوند.
  • زیر و بم پول‌شویی از طریق تکنیک لایه‏‏‌گذاری

    با جست‌وجو در قلمرو پول‌شویی، با چند مرحله مواجه می‌شوید که پول‌شو‌ها از آنها برای پنهان کردن منشأ غیرقانونی وجوه خود استفاده می‌کنند. یکی از این مراحل «لایه‌‌‌گذاری» است؛ گامی حیاتی که در خدمت تعمیق پیچیدگی طرح‌‌‌های پول‌شویی است.
  • گمانه‌زنی‌ها در مورد پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی بالا گرفت؛

    دوراهی FATF؛ واقعیت‌های جهانی در تجارت بین‌الملل

    FATF یا گروه ویژه اقدام مالی (Financial Action Task Force) یک نهاد بین‌المللی است که در سال ۱۹۸۹ توسط کشور‌های گروه ۷ (G۷) با هدف مبارزه با پول‌شویی، ارزیابی، نظارت و تدوین استاندارد‌های سیستم یکپارچه مالی بین‌المللی تاسیس شد. در حال حاضر، ۳۸ کشور و دو سازمان منطقه‌‌‌ای اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج‌فارس عضو این نهاد بوده و بیش از ۲۰۰کشور متعهد به اجرای استاندارد‌های آن هستند.
    شنبه، ۱۷ آذر ۱۴۰۳
  • اختلافات تهران و بروکسل بالا گرفت؛

    پرونده ‏‏‌هسته‏‏‌ای دوباره روی دور افتاد؟

    گفت‌‌‌وگوهای ایران و سه‌کشور تروئیکای اروپایی جمعه نهم آذرماه در حالی در ژنو برگزار شد که اختلافات بین تهران و بروکسل این روزها بالا گرفته است. درست چند روز پیش از آغاز این گفت‌وگوها، سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه پیش‌‌‌نویس قطعنامه‌‌‌ ضد ایرانی را به شورای حکام ارائه کردند که تصویب هم شد. با در نظر داشتن شرایط فعلی، اروپایی‌‌‌ها در یک فضای بیم و امید می‌‌‌خواهند سیاست فشار و مذاکره را همزمان علیه تهران دنبال کنند. اما با توجه به اینکه گفته می‌شود اروپا در اغلب موارد از آمریکا پیروی می‌کند و دونالد ترامپ نیز تا کمتر از دوماه دیگر در کاخ‌سفید مستقر خواهد شد، گفت‌وگوهای ایران و تروئیکای اروپایی با چه سناریوهایی روبه‌رو می‌شود و آیا بدون حضور و نقش‌‌‌آفرینی واشنگتن، اروپا می‌‌‌تواند اقدام مهمی در قبال پرونده ایران به ثمر برساند؟ «باشگاه اقتصاددانان» در این پرونده چهار تحلیل از کارشناسان حوزه دیپلماسی و بین‌الملل را با هدف بررسی این موضوع تدارک دیده است.
  • تغییر نگاه غرب به مذاکره

    فضای مذاکرات جمعه نهم آذرماه بین هیات‌‌‌های سه‌کشور اروپایی و ایران آنچنان مثبت و امیدبخش نبوده است؛ اظهاراتی که بعد از مذاکرات صورت گرفت، این مساله را تقریبا نشان می‌دهد. مهم‌تر از همه اینکه زمان مشخصی برای دور بعدی مذاکرات تعیین نشد و آقای غریب‌‌‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزیر امور خارجه، صرفا به این جمله بسنده کرد که مذاکرات ادامه خواهد داشت.
  • سیاست فشار و گفت‌و‌گو

    مذاکرات ایران و قدرت‌‌‌های اروپایی در تاریخ ۲۹نوامبر ۲۰۲۴ (۹ آذر ۱۴۰۳) در ژنو سوئیس برگزار شد. گرچه هر دو طرف، مذاکرات را صریح و گامی رو به پیشرفت برای حل موضوعات محل اختلاف توصیف کردند، اما جزئیات این دور از مذاکرات به‌طور مبسوط منتشر نشده است.
  • نیاز متقابل تهران و بروکسل به یکدیگر

    روابط جمهوری اسلامی ایران و اروپا در ۴۵سال گذشته فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است. با این حال با آشکار شدن فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای ایران در ابتدای دهه ۱۳۸۰ شمسی، روابط ایران و اروپا از ثبات نسبی برخوردار شد؛ به این معنی که اتحادیه اروپا و مشخصا سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان به میانجی‌گری بین ایران و آمریکا پرداختند. هرچند اتحادیه اروپا نیز به تحریم‌‌‌های دولت باراک اوباما علیه ایران پیوست و خود نیز تحریم‌‌‌هایی علیه تهران وضع کرد، اما در همان زمان نیز اروپا مسیر گفت‌وگو و تعامل با ایران را قطع نکرد و به نقش سنتی خود یعنی میانجی‌گری بین ایران و آمریکا ادامه داد.
    چهارشنبه، ۱۴ آذر ۱۴۰۳
  • مروری بر عملکرد برندگان جایزه نوبل اقتصاد؛

    جادوی اقتصادسنجی

    به واسطه اعطای جایزه نوبل اقتصاد سال ۲۰۲۴ به جیمز رابینسون، دارون عجم‏‏‌اوغلو و سیمون جانسون، بحث از توسعه اقتصادی در ماه گذشته اوج گرفت. مطالب بسیاری در تحلیل آثار این سه اقتصاددانان و عالم علوم سیاسی نوشته شد و جنبه‏‏‌های بسیار مهمی از نظریات این افراد به سمع و نظر خوانندگان رسید. با این حال از یک بعد بسیار مهم کارهای این سه نوبلیست همچنان ناشناخته است و آن رویکردی است که در روش‏‏‌شناسی و به طور خاص در شاخه اقتصادسنجی از سوی این افراد اعمال شد.
  • نوبلی برای جریان اصلی

    اقتصادسنجی یکسری دستورالعمل نیست؛ بلکه یک هنر است. این از آن دسته آموزه‌‌‌هایی است که اساتید اقتصادسنجی در طول دوره‌‌‌های خود بر آن تاکید می‌کنند؛ تاکیدی که کمتر مورد توجه دانشجویان قرار می‌گیرد؛ اما اگر دانشجویی آن را فهم کند، بار خود را بسته است. در همین راستا، یکی از حوزه‌‌‌های اقتصادسنجی که بهره‌بردن از آن بیش از سایر بخش‌‌‌ها به هنر نیازمند است تا یکسری دستورالعمل خشک، مبحث متغیرهای ابزاری یا همان Instrumental Variables است. آنچنان که بی‌‌‌راه نخواهد بود اگر بیان کنیم کار در این حوزه مانند بندبازی است؛ آنقدر که اساتید اقتصادسنجی هر زمان که به تدریس این مبحث می‌‌‌رسند، در همان ابتدای امر این انذار را می‌دهند که در استفاده از این ابزار باید نهایت دقت را به خرج داد؛ زیرا کوچک‌ترین اشتباه در این کار می‌‌‌تواند تمام نتایج شما را بی‌‌‌اعتبار کند؛ اما اگر کار خود را به‌خوبی انجام دهید، موفق به خلق اثری مهم شده‌‌‌اید که حتی می‌‌‌تواند شما را برنده جایزه نوبل اقتصاد کند؛ درست مانند کاری که نوبلیست‌‌‌های اقتصاد امسال انجام دادند!
    سه‌شنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳
  • هزارتوی بدون مسیر فرار

    پرهام پهلوان: تحت فشار تحریم‏‏‌ها و عوامل مختلف بی‏‏‌ثباتی اقتصاد، کشور در دام هزارتویی از ناترازی‏‏‌ها گرفتار شده است که بسیاری از کارشناسان تصور می‌کنند راه فرار راحت و مشخصی ندارد و برای از بین بردن هریک از ناترازی‏‏‌ها باید یک ناترازی در جای دیگر ایجاد کرد. در این میان، بحران کمبود انرژی نیز دست وپاگیر شده و از برق مصرفی شهری تا نیروگاه‏‏‌های مختلف انرژی را تحت‌تاثیر قرار داده است که خاموشی‏‏‌های منظم، تنها یکی از عواقب آن است. یکی دیگر از ‏‏حوزه‏‏‌های پرچالش ناترازی، مساله اضافه تقاضا و قیمت بنزین است. برخی کارشناسان معتقدند دولت باید با گران کردن بنزین، طرف تقاضا را مدیریت کند. این در حالی است که بنزین سهم زیادی در سبد هزینه‏‏‌ها ندارد و بعید است افزایش قیمت، تاثیر چشمگیری بر مصرف آن بگذارد. در حالی که می‏‏‌توان با افزایش بهره‏‏‌وری در تولید و مصرف (به عنوان مثال، واردات خودرو و جوان‏‏‌سازی ناوگان حمل‏‏‌ونقل) خیلی راحت‏‏‌تر و با هزینه اجتماعی کمتر این بحران را مدیریت کرد. «باشگاه اقتصاددانان» در این پرونده به بررسی ناترازی‏‏‌های متعدد، به‌خصوص در حوزه انرژی پرداخته است.
  • پیدا و پنهان سیاست‏‏‌ خاموشی منظم در ایران

    اخیرا در استان‌‌‌های اردبیل، کرمانشاه، خراسان‌رضوی و تهران به شکل منظم، قطعی برق سراسری روزانه ۲ساعت (بین ساعات ۹ تا ۱۷ از ۲۰ آبان ۱۴۰۳) مشاهده شده است. خاموشی‌‌‌های برق که به آن کاهش بار نیز گفته می‌شود، به قطع عمدی توان الکتریکی در یک یا چند نیروگاه برای تثبیت شبکه برق در نتیجه پیشی گرفتن تقاضای برق از عرضه آن اشاره دارد. ناترازی انرژی باعث کنترل دستوری و کنترل تقاضا از راه کاهش بار شده است.
  • الزامات نهادی برق پایدار

    مساله چیست؟ سابقه خاموشی‌های برق و قطع‌شدن آن به صورت سراسری به دوران قبل از انقلاب و به زمستان ۱۳۵۵ و تابستان ۱۳۵۶ برمی‌گردد. در این سال‌ها استفاده از برق تنها در بخشی از شهرها و در تعداد بسیار کمی از روستا‌ها رواج داشت. علت چنین پدیده‌ای در آن دوران به کم‌کاری و عدم‌تعهد پیمانکار خارجی (شرکت الستوم فرانسه) برای تحویل دیرهنگام نیروگاه یک سد نسبت داده شده است. در چنین شرایطی، برق در بین مناطق کشور جیره‌بندی شده؛ اما ساعت یکسانی برای کل کشور تعیین نمی‌شود و تصمیم درباره تعداد ساعات خاموشی، به شرکت‌های توزیع برق منطقه‌ای واگذار می‌شود.
    دوشنبه، ۱۲ آذر ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» گردنه پیش‌روی صندوق‌های بازنشستگی را بررسی می‌کند؛

    قلک خالی بازنشسته‌ها

    صندوق‌های بازنشستگی در ایران با استانداردهای پایینی مدیریت می‌شوند و کم‌توجهی به آینده، چشم‌انداز سختی را پیش‌روی شاغلان امروز و بازنشستگان آتی ترسیم می‌کند. گزارش رسمی وزارت رفاه نشان می‌دهد در سال۱۴۰۳ نسبت به سال۱۳۵۴، نسبت بیمه‌گذاران به مستمری‌بگیران تامین اجتماعی تا عدد۵ افول کرده و همزمان تعداد بازنشستگان با آهنگی صعودی بالا رفته که این روند از سال۱۴۱۵ سرعتی دوچندان پیدا خواهد کرد.
  • آینده‏‏‏‌پژوهی؛ منجی سازمان تامین‏‏‏‌اجتماعی!

    سازمان تامین‌‌‌‌اجتماعی ایران به‌عنوان یکی از نهادهای اجتماعی و اقتصادی مهم کشور، در حمایت از حقوق و رفاه اجتماعی شهروندان نقش حیاتی دارد. چالش‌های تغییرات جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی و فناوری، آینده این سازمان را بسیار مبهم و ترسناک کرده است و ضرورت استفاده از روش‌های پیشرفته و آینده‌‌‌‌نگر در تصمیم‌گیری‌‌‌‌های کلان این سازمان بیش از پیش احساس می‌شود.
  • وفاق یا رفاق؟

    وفاق ملی به‌عنوان رویکرد اساسی و دیدمان غالب دولت چهاردهم اعلام شده است. مفهوم وفاق دارای وجوه، اجزا و عناصر مختلفی است. وفاق در لغت به معانی سازگاری کردن، همراهی، همدلی، اتفاق، اتحاد، هماهنگی، سازش و محبت به کار رفته است. البته هنوز دولت چهاردهم تبیین درست و دقیقی از وفاق مدنظر خود به صورت مدون و منسجم ارائه نکرده است و مشخص نیست منظورش وفاق دولت و مردم یا وفاق حاکمیت و مردم یا وفاق بین سه قوه یا وفاق بین هسته نرم قدرت با هسته سخت قدرت یا وفاق دولت با قومیت‌ها، مذاهب و زنان است.
  • بمب ساعتی «بحران صندوق‌های بازنشستگی»

    هر چه جلوتر می‌‌‌رویم، به یونانیزه شدن اقتصاد ایران نزدیک‌‌‌تر می‌‌‌شویم. بحران یونان همزمان با بحران مالی بین‌المللی در سال‌های ۲۰۰۸-۲۰۰۷ اتفاق افتاد. از عمده دلایل بحران یونان، آغاز و پیاده‌‌‌سازی برنامه‌‌‌های جذاب و عامه‌‌‌پسند در سال‌های ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۵ بود. در آن فاصله قریب به ۵۸۰شغل جزو مشاغل پرخطر و زیان‌‌‌آور قلمداد شدند. همچنین افزایش روند پیری جمعیت و افزایش استقراض از دولت و کسری منابع صندوق‌های بازنشستگی نتیجه آن برنامه‌‌‌ها بود که در نهایت اقتصاد یونان را به مرز ورشکستگی سوق داد. اقتصاد یونان با کمک‌‌‌های کشورهای اتحادیه اروپا نجات یافت. با این وصف منجی برای آن کشور یافت شد. حال جواب این سوال بسیار روشن است. بنابراین به نظر می‌رسد قبل از اینکه اقتصاد کشور به آن سمت پیش برود، نیاز است چاره‌‌‌ای اندیشیده شود که در ادامه نگارنده به واکاوی بیشتر موضوع خواهد پرداخت.
    یکشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳
  • پرونده امروز

    روزگار سخت کسب‌وکار بانکی

    شبکه بانکی ایران متاثر از وضعیت اقتصاد کلان و سیاست‌های متعارض پولی-مالی و صنعتی روزگار سختی را می‌گذراند که خود را در قالب نرخ‌های نازل کفایت سرمایه، حجم بالای اضافه‌برداشت و نیز سطح بالای امهال و سپس نکول تسهیلات به نمایش می‌گذارد. در چنین شرایطی هرگونه بحث از تخصصی شدن بانک‌ها یا بهبود شرایط بانکداری باید ناظر به سطحی از اصلاحات باشد که بر موانع رشد و توسعه بانکداری غلبه کند. فقدان رگولاتوری کیفی، پرداخت دستوری تسهیلات و تنظیم غیراقتصادی نرخ بهره در کنار چالش‌های بانکداری دولتی موجب شده است تا این بخش از بازیگران اقتصاد کشور نتوانند در قواره واقعی خود ظاهر شوند. باشگاه اقتصاددانان به بهانه طرح موضوع بانکداری تخصصی در ایران، سعی کرده است در این‌باره نظر کارشناسان را جویا شود.
  • راهکارهای خروج اقتصاد و بانک‌های ایران از بحران

    ناترازی در بانک‌های ایران به معنای عدم‌توازن در ترازنامه‌‌‌ها و ساختار مالی بانک‌هاست که در نهایت به کاهش کارآیی و ثبات مالی آنها منجر می‌شود. برای حل مشکل ناترازی در بانک‌های ایران، می‌‌‌توان به راهکارهایی مانند اصلاح ساختار مالی بانک‌ها، افزایش سرمایه آنها، تقویت نظارت بانکی، توسعه بازار سرمایه و ارائه تسهیلات با ریسک کمتر اشاره کرد. اصلاحات کلان اقتصادی و تغییر سیاست‌‌‌های پولی نیز به کاهش مشکلات ناترازی کمک می‌‌کند. قبل از این اقدامات مجموعه‌‌‌ای از راهکارهای اصلاحی و ساختاری لازم است که هم از لحاظ کوتاه‌‌‌مدت به کنترل مشکلات فوری کمک کنند و هم از لحاظ بلندمدت موجب توسعه و پایدارسازی اقتصاد شوند. این اقدامات در طبقه‌بندی کلان شامل موارد زیر است.
    شنبه، ۱۰ آذر ۱۴۰۳
  • پرونده امروز

    پیش‏‏‌نیازهای رونق IPO

    عرضه اولیه سهام یکی از عواملی است که همواره برای بورس رونق‏‏‌ساز است، اما اشتباهات گذشته موجب شده است تا این مسیر نیز برای رونق بورس و آشتی سرمایه‌گذاران با این بازار، کارگشا نباشد. پرونده امروز «باشگاه اقتصاددانان» به همین بهانه، به اثربخشی عرضه‏‏‌های اولیه جدیدی که قرار است بر رونق بورس اثر بگذارند، نگاهی انداخته است.
  • پیدا و پنهان عرضه‏‏‌های اولیه سهام در ایران

    عرضه اولیه (Initial Public Offering) به فرآیند فروش سهام شرکتی که برای اولین بار در بازار سرمایه (بورس و فرابورس) عرضه می‌شود، گفته می‌شود. طبیعی است سهام عرضه‌شده قابلیت معامله در بازار ثانویه را خواهد داشت. آنچه در بازار سهام کشور اتفاق می‌‌‌افتد، غالبا به صورت «پذیرش مستقیم» است که طی آن سهام جدیدی از شرکت منتشر و فروخته نمی‌شود، بلکه سهام متعلق به سهامداران اولیه برای اولین بار به عموم سرمایه‌گذاران عرضه می‌شود. عرضه اولیه می‌‌‌تواند یکی از راه‌‌‌های تامین مالی شرکت‌ها از طریق واگذاری درصدی از سهام خود به عموم و جمع‌‌‌آوری وجه حاصل از آن باشد.
  • اضلاع بهبود در عرضه‌های اولیه

    چند سال پیش از رشد و سپس افت چشمگیر اواخر دهه ۹۰ بازار سهام، خریدن عرضه اولیه‎ها یکی از توصیه‌‌‌هایی بود که فعالان بازار به افراد نوپا و تازه‌‌‌وارد بورس می‌‌‌کردند. در آن سال‌ها خرید و نگهداری عرضه‌‌‌های اولیه یا در پیش گرفتن استراتژی بخر و نگهدار (Buy and Hold) به عنوان روشی ساده و نسبتا کم‌‌‌ریسک با سودی قابل‌توجه در نظر گرفته می‌‌‌شد. اما این روند در سال‌های اخیر تغییر کرده است. با افت بازار سهام و شرایط خاص سال‌های بعد، کم‌‌‌کم شرایط عرضه اولیه نیز دچار تغییراتی شد؛ تا جایی که پیش‌‌‌فرض سودآوری محض عرضه‌‌‌های اولیه پیش فعالان بازار و سرمایه‌گذاران عادی کمرنگ شد و مشارکت در آن نیز پایین آمد. البته این موضوع دلایل زیادی دارد، اما پس‌‌‌لرزه‌‌‌های آن به شرکت‌هایی که به‌تازگی قصد ورود به بازار سهام را داشتند، رسید و تاثیراتی روی آنها گذاشت.