شماره روزنامه ۶۰۲۶
|

  • زنگ خطر اقتصاد کشاورزی

    ترکیبی از عوامل، زمینه افول رشد بخش کشاورزی را از ابتدای سال ۱۴۰۰ فراهم کرده است. تغییرات اقلیمی همچون بسیاری از مناطق جهان بخش کشاورزی ایران را طی سال‌های اخیر هدف قرار داده است. در فقدان نظام سیاستگذاری کشاورزی روشن و روزآمد که توسعه مکانیزاسیون و افزایش بهره‌‌‌وری را در این بخش هدف قرار دهد، تولید غذا در همه اشکال آن اعم از باغداری، تولید گوشت و محصولات پروتئینی، دانه‌‌‌های روغنی، کشاورزی و... تحت‌تاثیر قرار گرفته است.
  • طنز تلخ حمایت از کشاورزی

    خاطره یحیایی/پژوهشگر اقتصاد کلان
    نقش و میزان مداخله دولت در اقتصاد همیشه مورد مناقشه نظری مکاتب اقتصادی بوده؛ اما نقش فعال و دخالت گسترده دولت‌‌‌ها به لحاظ عملی در بخش کشاورزی در سیاستگذاری کشورهای مختلف واقعیتی انکارناپذیر است. ‌‌‌بخش کشاورزی نقش مهمی در تامین امنیت غذایی و اشتغال داشته و بیشترین میزان حمایت را در جهان از جانب دولت‌‌‌ها دریافت می‌کند؛ اما این حمایت‌‌‌ها در اقتصاد باید قیود مشخصی داشته باشند. حمایت‌‌‌ها نمی‌‌‌توانند نامحدود بوده یا برعکس هدف خود عمل کنند یا موجب انباشت ثروت در حوزه‌‌ خاصی شوند. معمولا گفته می‌شود حمایت دولت باید سه‌ویژگی داشته باشد: موثر، زمان‌‌‌دار و عادلانه باشد.
  • بازیگران تخریب اراضی و تهدید امنیت غذایی

    دکتر سیروس جعفری/عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
    تغییرات اقلیمی نه‌تنها بر منابع آبی اثر می‌‌‌گذارد، بلکه بر کیفیت خاک‌‌‌ها و اراضی نیز اثرات زیادی دارد. تغییرات اقلیمی سبب کاهش ورود نزولات آسمانی شده و بسیاری از دشت‌‌‌ها را از نعمت سیلاب‌‌‌هایی که هر از گاهی رخ می‌دهند، محروم می‌کند. بر این اساس از یک‌سو تجمع نمک در این اراضی سبب شوری بیشتر خاک می‌‌‌شود و از سوی دیگر تحمل گیاهان خودرو در این مناطق را با مشکل مواجه می‌‌‌کند. این گیاهان اغلب حدود مشخصی از شوری را تحمل می‌کنند و در مقادیر بیشتر امکان رشد و توسعه ندارند.
  • کشاورزی؛ فقیر‌تر از آب و خاک

    آزاده شوشتری/کارشناس سیاستگذاری کشاورزی دانشگاه تهران
    شاخص مقدار تولید در بخش کشاورزی نشان می‌دهد که مقدار تولید زمستان ۱۴۰۱ نسبت به سال پایه ۱۳۹۹، رشد منفی ۶.۸درصدی داشته که گویای افت محسوسی است. به علاوه، وسعت سطح دیمزار در ایران (حدود ۵۶‌درصد از کل مساحت زیر کشت) و وابستگی کشاورزی، به‌خصوص تولید غلات به بارش‌‌‌های فصلی، باعث شده است تا کارشناسان مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس به‌درستی در صحن علنی مجلس نسبت به افت بی‌سابقه تولید محصولات کشاورزی در ۱۰سال اخیر هشدار دهند. البته مشخص نیست مبنا و معیار محاسبه افت تولید کشاورزی چیست؟ اگر مبنا وزن باشد، ایراد جدی دارد؛ چون غلات با ۵درصد رطوبت را نمی‌‌‌توان با میوه، سبزی و صیفی با ۹۰درصد رطوبت جمع کرد و اگر مبنا ارزش تولیدات کشاورزی باشد، به نحوی دقیق‌تر است. اما به نظر می‌رسد سیستم رصد و پایش منسجمی برای محاسبه ارزش وجود ندارد. به هر جهت، روند رو به کاهش تولید در سال‌های اخیر باعث شده است تا ناظران بخش کشاورزی که دلواپس به خطر افتادن امنیت غذایی هستند، در پی واکاوی علت آن برآیند.
  • آرزوهای بزرگ «مردمان سرزمین آزاد»

    سیدمحمد هاشمی: «باشگاه اقتصاددانان» در پرونده امروز خود به موضوع تایلند و سیاست‌‌‌ها و چالش‌‌‌های این کشور در زمینه توسعه و ایجاد رونق اقتصادی و افزایش بهره‌‌‌وری پرداخته است. امروز طیف محصولاتی که دارای برچسب «ساخت تایلند» هستند متنوع و جذاب است. صنعت نساجی و پوشاک تایلند به دلیل تولید با کیفیت بالا، به‌‌‌ویژه ابریشم و لباس‌‌‌های ورزشی کاربردی، در جهان زبانزد است. تایلند به‌‌‌عنوان یکی از مراکز مهم در بخش خودروسازی جنوب شرقی آسیا، در تولید قطعات و لوازم جانبی خودرو سرآمد است.
  • اولویت اصلاحات بر تحریک اقتصادی

    پیتر وار /تحلیلگر ساوزچاینا مورنینگ‏‏‌پست
    پس از بروز بحران اقتصادی ناشی از همه‌گیری کرونا در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱، دولت جدید تایلند تمرکز خود را روی افزایش نرخ رشد اقتصادی قرار داد. رشد اقتصادی تایلند به دلیل وابستگی زیاد به صادرات و بخش گردشگری، بیشتر از دیگر همسایگان جنوب شرقی آسیا از جمله اندونزی یا ویتنام با کاهش مواجه شد.
  • نفرین جمعیتی علیه بانکوک

    دنیل ماس/ بلومبرگ
    تایلند برای احیا -و نوسازی- اقتصاد خود سخت در تلاش است و این مسیر تغییرات اجتماعی عمیقی را در کشور به وجود آورده است. این کشور که تنها یک‌نسل پیش به‌‌‌خاطر نقش‌‌‌آفرینی در بحران مالی آسیا به بدنامی شهرت یافت، امروز با چالش‌‌‌های دشواری مانند رشد منفی و پیری جمعیت دست‌‌‌به‌‌‌گریبان است، در حالی که کشورهایی مثل ژاپن، کره‌جنوبی و سنگاپور به دلیل نرخ پایین زاد و ولد و آمار بالای سالمندان، بیشتر توجهات جهانی را به خود جلب کرده‌‌‌اند. این سه کشور حداقل آن‌قدر اقبال داشتند که قبل از پیری جمعیت، ثروتمند شوند. در همین حال مالزی و فیلیپین که از نظر ثروت در جایگاه پایین‌‌‌تری از نام‌‌‌های فوق قرار دارند، با کاهش نرخ زادوولد دست‌وپنجه نرم می‌کنند؛ اما این روند هنوز به چالش عمده در عرصه سیاستگذاری بدل نشده است.
  • رونق در تایلند با کمک اقتصاد دیجیتال

    توماس کوتی آبراهام/ مجله تایم
    نخست‌‌‌وزیر تایلند، سرتا تاویسین، حدود ۱۴میلیارد دلار بودجه برای اجرای طرح پرداخت کمک‌‌‌های نقدی موسوم به «کیف پول دیجیتال» اختصاص داده است؛ زیرا دولت او به دنبال ایجاد جهش در اقتصادی است که طبق آمارها از اکثر کشورهای جنوب شرقی آسیا عقب‌‌‌ مانده است.براساس تصمیمی که یک کمیته ویژه در کابینه سرتا تاویسین، آن را نهایی کرده است، قرار است در سه‌ماهه چهارم سال بیش از ۵۰میلیون تایلندی با استفاده از یک‌کیف پول دیجیتال مبلغی در حدود ۲۷۵دلار دریافت کنند؛ تصمیمی که به دنبال ماه‌‌‌ها تاخیر و اختلاف با احزاب مخالف دولت بر سر نحوه تامین بودجه آن از جانب ائتلاف حاکم اعلام شد.
  • جنگ صنعتی ابرقدرت‏‏‌ها در «دیترویت آسیا»

    ویکرام برهات/خبرگزاری سی‏‏‌ان‏‏‌بی‏‏‌سی
    در حالی که دولت ایالات‌متحده تلاش گسترده‌‌‌ای را برای محدودکردن واردات خودروهای برقی پیشرفته و ارزان‌‌‌قیمت چینی به بازار خود اعمال کرده است و در شرایطی که شرکت‌های خودروساز آمریکایی، حضور فعالی در چین دارند، محدودیت‌های واشنگتن بر ضد چین موجب شده است تا شرکت‌های آمریکایی به دنبال گشودن مرزهای جدید و انتقال فعالیت‌‌‌های خود به مقاصد جدید باشند تا ضمن دورزدن این محدودیت‌ها، هم‌‌‌زمان بتوانند بر چالش‌‌‌های رقابت فزاینده، اختلالات زنجیره تامین و افزایش هزینه‌‌‌های مواد خام فائق آیند.
  • کلوزآپ تحریم ایران

    محمدحسین شاوردی: چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری فرصتی است تا یک‌بار دیگر به پرونده تحریم ایران و آثار مخربی که این پدیده بر اقتصاد ملی داشته است بپردازیم. روایت‌‌‌ها درباره اثرگذاری تحریم‌‌‌ها بر اقتصاد ایران متعدد و متفاوت است. شمار کثیری از افراد هستند که استدلال‌‌‌ها و شواهدی له یا علیه اثر تحریم بر اقتصاد ایران ارائه کرده‌‌‌اند. با این‌حال اغراق نیست اگر بگوییم اقتصاد ایران در جزئیات با چالش‌‌‌های بسیاری روبه‌رو شده است که بسیاری فقط بخشی از آن را روایت کرده‌‌‌اند. پرونده‌‌‌ای که پیش‌روی شماست، برخی از ضربات تحریم به اقتصاد ایران را به‌روشنی نشان می‌دهد. این یادداشت‌ها همگی از پایه‌‌‌های پژوهشی و نظری برخوردارند، از سطح رابطه تحریم و رشد اقتصادی کشور فراتر رفته و اثر بیش از یک‌دهه تحریم را به شکل جزئی بر اشتغال و کارآفرینی زنان ایران، سطح فقر چندبعدی، میزان سرمایه‌گذاری خانوارها روی کودکان و نیز متغیرهای اقتصاد کلان نشان می‌دهند.
  • تحریم‏‏‌ و کارآفرینی زنان در ایران

    پژواک ثریائ اوغازى / پروفسور اقتصاد و رئیس دپارتمان اقتصاد دانشگاه سودرتورن سوئد علی حاجی قاسمی/ پروفسور سیاستگذاری اجتماعی در دانشگاه سودرتورن سوئد
    به‌کارگیری تحریم به‌عنوان ابزاری موثر برای اعمال فشار بر دولت‌‌‌هایی که سیاست‌‌‌های نامطلوب دولت‌های قدرتمند جهان را دنبال می‌کنند، دیرزمانی است که به عنوان گزینه‌‌‌ای تنبیهی توسط این قدرت‌‌‌ها به کار گرفته شده است. رویکرد تحریم‌‌‌گری قدرت‌‌‌های پرنفوذ اقتصادی در جهان در دهه‌‌‌های اخیر روند فزاینده‌ای داشته و حتی می‌توان گفت در سیستم و مناسبات جهانی حتی نهادینه هم شده است. مطالعه پدیده تحریم نشان می‌دهد ایران هم یکی از کشورهایی بوده که طی دهه‌‌‌های اخیر همواره در معرض آن بوده و دایره تحریم‌‌‌ها علیه این کشور نه‌تنها رو به کاهش نگذاشته، بلکه همواره تشدید شده است.
  • تحریم‌ها و فقر چندبعدی در ایران۱

    دکتر یونس نادمی/ استاد دانشگاه و پژوهشگر اقتصادی هانیه صداقت /پژوهشگر اقتصادی
    تحریم‌های بی‌سابقه نفتی و بانکی که از اوایل دهه ۹۰ شمسی بر اقتصاد ایران تحمیل شد، تبعات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی متعددی داشته است که ماحصل این تحولات را می‌توان در پدیده فقر چندبعدی در ایران مشاهده کرد؛ زیرا فقر چندبعدی پدیده‌ای چندوجهی محسوب می‌شود که معیارهایی همچون آموزش، سلامت و امکانات یک زندگی متعارف را منعکس می‌کند. به عنوان مثال، این شاخص ترک تحصیل کودکان، سوءتغذیه برحسب کالری دریافتی، نامناسب بودن محل زندگی برحسب متراژ محل سکونت، نداشتن کالاهای بادوام و فقدان دسترسی کافی به سایر امکانات زندگی همچون انرژی را شامل می‌شود. همچنین تحریم‌ها از طریق اثرگذاری بر فقر چندبعدی، اثرات قابل توجهی بر متغیرهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی می‌گذارند. فقر چندبعدی روستایی و شهری برای اقتصاد ایران در نمودارها در بازه زمانی ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۸ نشان داده شده است. این نمودارها نشان می‌دهند که فقر چندبعدی در مناطق روستایی همواره بیشتر از مناطق شهری در طول سال‌های مذکور بوده است.
  • تنگی نفس اقتصاد ایران

    پرهام پهلوان/ پژوهشگر اقتصاد در دانشگاه تهران
    تا قبل از حمله روسیه به اوکراین، ایران رتبه اول را در کشورهای تحت تاثیر تحریم‌های خارجی داشت. تحریم‌های اقتصادی شدید و بلندمدت، اقتصاد ایران را تحت‌تاثیر قرار داده‌اند. بعد از تسخیر سفارت آمریکا در تهران از سوی دانشجویان پیرو خط امام در نوامبر ۱۹۷۹، ایران تحت تاثیر چهاردهه تحریم‌های اقتصادی پایدار که در زمان‌های مختلف تنها شدت آنها تغییر کرده است و هیچ‌گاه کاملا از بین نرفته‌اند، قرار گرفت. این تحریم‌ها اقتصاد ایران را کوچک کرده‌ و کشور را از نظر روابط بین‌الملل، حفظ ارزش ریال، تامین سرمایه کسب‌وکارها و بسیاری از شاخص‌های اقتصاد خرد و کلان در شرایط ناپایداری قرار داده‌اند.
  • فقر و آموزش کودکان در عصر تحریم

    سیدمحمدصادق موسوی/دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد نظری دانشگاه صنعتی شریف
    در پنج‌دهه اخیر و با افزایش نقش سرمایه انسانی در مدل‌‌‌های اقتصادی، اهمیت مقوله آموزش به عنوان مهم‌ترین مولفه موثر بر سرمایه انسانی، در ادبیات اقتصادی تقویت شده است. همچنین، یکی از اهداف اصلی بسیاری از خانوارها بهبود کیفیت سطح فرزندان به‌واسطه افزایش مخارج آموزشی و تحصیلات آنهاست.
  • ریاضیات کسب سود

    پرهام پهلوان: حدود سه‌هفته پیش جیم سیمونز، یکی از تاثیرگذارترین افراد در حوزه صندوق‌های پوشش ریسک (Hedge Fund) در تاریخ مالی، ۱۰ مه ‌۲۰۲۴ در ۸۶سالگی درگذشت. سیمونز، ریاضی‌‌‌دان و رمزنگار برجسته‌‌‌ای بود که با تاسیس شرکت رنسانس تکنولوژی، به خاطر استفاده از روش‌های کمی و الگوریتمی برای سرمایه‌‌‌گذاری به شهرت رسید. عملکرد درخشان صندوق پوشش ریسک مشهور مدالیون (Medallion Fund) توجه‌‌‌ها را به اهمیت استفاده از روش‌های ریاضی و الگوریتمی در بازارهای مالی جذب می‌کند. استفاده از مدل‌‌‌های ریاضی در بازارهای مالی امکان تجزیه و تحلیل کلان‌‌‌داده‌‌‌ها را فراهم می‌کند که می‌‌‌تواند الگوها و روندهای پنهان را برای تصمیم‌‌‌گیری بهتر در اختیار تحلیلگران قرار دهد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر