فرصتهای تجار ایرانی در عربستان
برای این منظور پروژههای زیرساختی شامل شهرهای اقتصادی و مناطق ویژه اقتصادی پیشبینی شدهاست که بهعنوان قطبهای صنایع پتروشیمی، معدنی، لجستیکی، تولیدی و دیجیتال عمل خواهند کرد. تا پیش از این روابط تجاری میان عربستان و ایران تیره و تار بود اما حالا با تغییر رویکرد سیاسی میان ایران و عربستان، میتوان از پتانسیلهای ارتباط این دو کشور استفاده کرد تا هر دو کشور در حوزه صادرات و واردات منتفع شوند.
عدنان موسیپور، رئیس اتاق مشترک ایران و قطر درخصوص چشمانداز روابط تجاری ایران و عربستان گفت: در چند سالگذشته هرجا که نام ایران و عربستان در کنار هم میآمد، تنش میان دو کشور به ذهن آمده است، ولی امروز باید از زاویهای دیگر به این موضوع نگاه کنیم. عربستان در سال۲۰۲۱ تقریبا از همه کشورهای دنیا به غیراز ایران، بورکینافاسو و سودان واردات داشته و دلیل این موضوع نیز مسائل سیاسی میان دو کشور بودهاست.
وی افزود: با اعلام رسمی از سرگیری روابط سیاسی دو کشور، یک سناریو را بررسی و فرض میکنیم که راه برای بخشخصوصی و تجارت دو کشور فراهم میشود. فراموش نکنیم که تجار در همهجای جهان بهدنبال فرصتهای تجاری نو و بکر هستند و بهطور حتم همین حالا در عربستان هم تجار قوی آن کشور بهدنبال فرصتهای تجاری ناب در ایران هستند و این، نگاه حرفهای در تجارت است.
موسیپور تصریح کرد: استفاده بموقع از فرصتهای تجاری و بهدنبال آن رشد اقتصادی هر کشور، مستلزم ایجاد زیرساختهای مناسب و اتخاذ تصمیمات صحیح و بموقع توسط نهادهای حامی تجارت در هر کشور است. در حالحاضر که رابطه سیاسی بین ایران و عربستان رو به بهبود است، وقت آن است که از فرصتهای تجاری بین دو کشور استفاده کنیم. رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و قطر با اشاره به ضرورتهای ایجاد زمینه یک تجارت خوب بین دو کشور، تاکید کرد: بازگشایی سفارتخانهها و سرکنسولگریها، تبادل هیاتهای تجاری بخش خصوصی، ایجاد کمیته مشترک مالی، اعطای روادید و آغاز پروازها، مهمترین مواردی است که باید انجام شود.
موسیپور گفت: در زمان اوج روابط اقتصادی، مبادلات تجاری میان ایران و عربستان حدود ۸۰۰میلیون دلار بود، این در حالی است که در شرایط جدید میتوان انتظار داشت حجم تجارت بین دو کشور به ۲ تا ۳میلیارد دلار برسد. عربستان در سالهای اخیر بهدنبال متنوعسازی منابع درآمدی خود بوده و برنامههایی تدوین کرده که بر اساس آنها وابستگی اقتصاد ریاض به درآمدهای نفتی کاهش یافته و بر گردشگری تمرکز کردهاست. این مساله از دو جهت موجب نزدیکشدن عربستان به ایران میشود. تمرکز عربستان بر درآمدهای حاصل از گردشگری این نیاز را ایجاد میکند که روابط سیاسی بهتری با همسایگان داشته باشد و این یک خبر خوب برای تجار ایرانی و عربستانی خواهد بود.
او با طرح این سوال که «عربستان چه محصولاتی وارد میکند؟» ادامه داد: عربستان در سال۲۰۲۱ حدود ۱۵۲میلیارد دلار واردات داشته است. بیشترین واردات از چین، آمریکا، امارات و هند بودهاست. این واردات شامل ۷میلیارد دلار مواد معدنی، ۷میلیارد دلار واردات دارو و پزشکی، ۵/ ۵میلیارد دلار واردات فلزات، ۸/ ۳میلیارد دلار واردات مواد پلاستیکی، ۴/ ۳میلیارد دلار واردات غلات، ۳/ ۳میلیارد دلار واردات محصولات فلزی، ۶/ ۲میلیارد دلار واردات مبلمان و محصولات دکوراسیون، ۶/ ۲میلیارد دلار واردات مس و محصولات مرتبط، ۵/ ۴میلیارد دلار واردات محصولات شیمیایی و ۲میلیارد دلار واردات محصولات لبنی بودهاست.
موسیپور گفت: پروژه توسعه اقتصادی عربستان و گامهای بزرگ این کشور که در رقابت با کشورهایی نظیر امارات و قطر بهراه افتاده است خود میتواند به تنهایی نویدبخش یک بازار تجاری خوب در آینده برای کشورهایی مثل ایران که تولیدات غنی و متنوعی دارند، باشد. خریدهای گرانقیمت در فوتبال عربستان یک نشانه بزرگ برای جلبتوجه جهانی به عربستان است که خود تاکیدی بر اجرای سند چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان است. در شرایط موجود باید از خود بپرسیم که سهم ایران از این میزان واردات چقدر میتواند باشد؟ چه فرصتهایی برای تجار ایرانی در بازار عربستان وجود دارد؟ چه میزان از این محصولات در ایران تولید میشود؟