تسهیل روشهای رفع تعهد ارزی
به گزارش سازمان توسعه تجارت، علیرضا پیمانپاک درخصوص مشکلات صادرات گفت: ۱۰درصد مشکلات مرتبط با تحریم و ۹۰درصد مربوط به خود تحریمی است که البته تحریمهای خارجی را بهراحتی میتوان حل کرد. پیمانپاک با اشاره به اینکه اکنون زمان تقابل دولت و بخشخصوصی نیست، تصریح کرد: طی ۹ماه گذشته بیشترین تعامل و همراهی را با بخشخصوصی داشتهایم. اقدامات و گشایشهای صورتگرفته در حوزه تجارت باید بیشتر و بهتر اطلاعرسانی شود. وی درخصوص بازگشت ارز که یکی از مشکلات بزرگ تجار است، عنوان کرد: نمیتوان گفت صادر میکنیم اما ارز برنگردد. با کمک بخشخصوصی روشهای بازگشت ارز را تسهیل کردهایم.
به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت همه گروههای کالایی بهجز چند صنعت بزرگ مثل پتروشیمی و فولاد میتوانند واردات در برابر صادرات داشته باشند. رئیس سازمان توسعه تجارت ایران چندنرخی بودن ارز را موجب فساد دانست که در هیچجای دنیا نیز مرسوم نیست و عنوان کرد: بانک مرکزی ارز آزاد را غیرواقعی میداند و رقم واقعی ارز را همان ارز نیمایی عنوان میکند. در ساختار هر حکومتی، بانک مرکزی، سیاستگذار حوزه ارزی است که با تمامی این اوصاف پیگیر اصلاح موضوع ارز هستیم. وی با ذکر اینکه افزایش سقف اعتباری طبق مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی انجامشده، اظهار کرد: اگر صادرات به هر میزانی افزایش یابد، از سقف سابقه معاف خواهد شد. پیمانپاک با اشاره به مشکلات تمدید کارت بازرگانی گفت: برای حل مشکل سامانه جامع در حوزه کارت بازرگانی تلاش میکنیم اما نکته مهم این است که رئیسجمهور نیز تاکید کردند که سیستمی پایهریزی شود تا صادرکننده واقعی از غیرواقعی مشخص شود. دولت نیز تلاش میکند تا این مصوبات اصلاح و اجرا شود، سامانه جامع تجارت اشتباهات زیادی دارد اما مواردی هست که ناشی از عدماطلاع و درک درست تجار و بخشخصوصی است. وی با بیان اینکه یکی از مشکلات جدی این بود که رتبهبندی صادرکنندگان نداشتیم، گفت: اتاق بازرگانی کمک کند تا این کار انجام شود چون اگر به دولت سپرده شود مشکلاتی ایجاد خواهد شد که نمونه آن را در رتبهبندی واردکنندگان مشاهده کردیم، از اتاق بازرگانی خواستیم که در این زمینه کمک کند اما به مدت ۵ماه معطل مانده است. رئیسکل سازمان توسعه تجارت افزود: اگر اتاق کمک کند تا این سیستم پیاده شود، تایید شفاهی رئیسجمهور را برای این منظور گرفتهام تا تمدید کارت برای صادرکننده رتبهدار ۴ تا ۵ساله باشد، اما اکنون سیستم رتبهبندی و امتیازبندی نداریم و نمیتوان نیز یکشبه آن را حل کرد هرچند کارهای بزرگی صورتگرفته است. وی با ذکر اینکه سیستمی باید پیاده شود که صادرکنندگان واقعی مشخص شوند، بیان کرد: یکی دیگر از مشکلات، رتبهبندی صادرکنندگان است که پیشنهاد دادیم از تجربه رتبهبندی شرکتهای دانشبنیان حوزه معاونت علمی ریاستجمهوری با استانداردهای جهانی استفاده شود. پیمانپاک درخصوص لزوم شرکت در نمایشگاههای بینالمللی اذعان کرد: در سفرهای خارجی انتقاد میشد که اطلاعات نمایشگاهی شما دیر بهدست ما میرسد لذا در حرکتی منسجم تقویم نمایشگاهی کشور را تا پایان سال۱۴۰۱ بستیم و برای سالآینده درحال برنامهریزی هستیم.
وی درخصوص احیای شورایعالی صادرات با اختیارات اصل۱۳۸ قانون اساسی افزود: وقتی شورایعالی صادرات اختیار اصل۱۳۸ و ضمانت اجرایی ندارد، مزاحم مردم و تجار است و در این راستا شورایعالی تجارت با اختیار اصل۱۳۸، پاراف رئیسجمهور را گرفته و منتظر تصویب هیاتدولت است که امیدواریم بهزودی انجام شود. وی ادامه داد: برای ایام جامجهانی رایزنی شده تا نمایشگاه دائمی از ابتدای شهریور تا پایان آذرماه در قطر برقرار شود که زمین و مجوز نیز گرفتهشده و کالاهای ایرانی در آن عرضه میشود.