شماره روزنامه ۶۱۹۴
|

تورم ماهانه ترکیه به یک‌درصد رسید؛

تورم سالانه ترکیه در دسامبر۲۰۲۴ به ۴۴.۳۸درصد کاهش یافت و به کمترین میزان از ژوئن سال۲۰۲۳ رسید. در این ماه تورم ماهانه نیز نسبت به ماه نوامبر ۱.۲۱واحد درصد کاهش یافت و به ۱.۰۳درصد رسید. این روند نزولی تورم سالانه که برای هفتمین ماه متوالی تداوم یافته است، نتیجه سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی ترکیه…

ازسرگیری خرید طلا از سوی برخی بانک‌های مرکزی دنیا؛

دنیای اقتصاد: تحلیلگران می‌گویند طلا امسال رشد بیشتری خواهد داشت و سرمایه‌گذاران همچنان از خرید بانک‌های مرکزی سود خواهند برد.

    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • تورم ماهانه ترکیه به یک‌درصد رسید؛

    مهار تورم با ابزار سیاست انقباضی

    تورم سالانه ترکیه در دسامبر۲۰۲۴ به ۴۴.۳۸درصد کاهش یافت و به کمترین میزان از ژوئن سال۲۰۲۳ رسید. در این ماه تورم ماهانه نیز نسبت به ماه نوامبر ۱.۲۱واحد درصد کاهش یافت و به ۱.۰۳درصد رسید. این روند نزولی تورم سالانه که برای هفتمین ماه متوالی تداوم یافته است، نتیجه سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی ترکیه است. پس از افزایش شدید نرخ تورم در ترکیه که نتیجه سیاست‌های نامتعارف اردوغان بود، بانک مرکزی این کشور از ماه ژوئن سال۲۰۲۳ با هدف مهار تورم سیاست‌های انقباضی اتخاذ کرد و نرخ بهره را از ۸.۵درصد به ۵۰درصد رساند.
  • بازار ارز در سطوح قیمتی جدید رنج شده است؟

    هفته توافق بر سر دلار ۸۰

    در هفته‌ای که گذشت نرخ دلار آزاد در معاملات غیررسمی بازار تهران نوسانات رفت و برگشتی در کانال‌های ۸۰ و ۸۱ هزارتومانی را تجربه کرد. به عقیده تحلیلگران دو نیروی عرضه و تقاضای بازار دلار بر سر این بازه قیمتی به توافق رسیده‌اند. در این صورت احتمال افت نرخ به کانال‌هایی پایین‌تر کم‌رنگ خواهد شد.
  • چرا ذخایر فلز زرد در ایران با میزان تولید آن هماهنگ نیست؟

    پناهگاه امن بانک‏‏‌های مرکزی

    بانک‌‌‌های مرکزی برای کاهش ریسک‌‌‌های ناشی از تورم و تنش‌‌‌های سیاسی بخشی از ذخایر خود را به‌‌‌صورت طلا نگهداری می‌‌‌کنند. براساس گزارش بازوی پژوهشی مجلس پیش از بحران مالی سال‌های ۲۰۰۸-۲۰۰۹ روند نگهداری طلا رو به کاهش بود، اما پس از این سال‌ها این روند معکوس شده و رو به افزایش است. به‌‌‌طوری که در سه‌‌‌ماهه سوم سال ۲۰۲۲، بانک‌‌‌های مرکزی ۲۰ میلیارد دلار به ذخایر بین‌المللی خود اضافه کردند.
  • تقابل مشاوران اقتصادی ترامپ سودمند است؟

    دعوا بر سر اقتصاد آمریکا

    دونالد ترامپ هنوز به‌عنوان رئیس‌جمهور وارد کاخ سفید نشده، اما پیشاپیش اختلافات و کشمکش‌ها میان مشاوران اقتصادی پرهیاهوی او آغاز شده است. در روزهای اخیر، ایلان ماسک و دیگر رهبران حوزه فناوری درباره موضوع مهاجرت نیروی کار ماهر به آمریکا با حامیان جنبش «عظمت را به آمریکا بازگردانیم» (ماگا) به مجادله پرداخته‌اند. اما آنچه که در ظاهر یک جدال پیش‌پاافتاده و کوچک بر سر مقررات دریافت ویزا محسوب می‌شود، در واقعیت نشانه شکاف بسیار عمیق‌تر است. برای اولین‌بار، حامیان فناوری به واشنگتن می‌آید و جهان‌بینی آنها به طرز چشمگیری با جنبش ماگا در تضاد است. نحوه حل‌وفصل این تنش‌ها و اینکه چه کسی دست برتر را به‌دست می‌آورد، در چهار سال آینده، عمیقا بر اقتصاد آمریکا و بازارهای مالی آن تاثیر خواهد گذاشت.
  • توافق جدید برای حمایت از مدیریت کارگزاران رمزپول

    بانک ‌مرکزی: در جلسه‌ای که صبح روز پنج‌شنبه با حضور حسین افشین معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور و محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد، موضوعات کلیدی مرتبط با حمایت از زیست ‌بوم فناوری‌های دیجیتال، به‌ویژه مدیریت کارگزاران رمزپول مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
  • چشم‌انداز مثبت موسسات وال‌استریت از آینده فلز زرد

    سمت‌وسوی طلا در ۲۰۲۵

    طبق بررسی کارشناسان، قیمت طلا در سال ۲۰۲۵ همچنان به روند صعودی خود ادامه خواهد داد. با این حال، تحلیلگران وال‌استریت معتقدند که سرعت رشد طلای جهانی در سال ۲۰۲۵ کمتر از سود این فلز در سال گذشته خواهد بود. قیمت فلز زرد در سال پیش‌رو متاثر از خرید بانک‌های مرکزی و چشم‌انداز تورمی، رشد خواهد کرد.
  • کاهش ۳۲۶ میلیارد دلاری ذخایر فدرال رزرو در یک هفته

    ذخایر سیستم بانکی آمریکا به پایین‌‌‌ترین سطح از اکتبر ۲۰۲۰ رسید. این ذخایر که به کمتر از ۳ تریلیون دلار (۲.۸۹ تریلیون دلار در هفته منتهی به اول ژانویه) سقوط کرده، نشان‌دهنده کاهش ۳۲۶ میلیارد دلاری در یک هفته است که بزرگ‌ترین کاهش هفتگی در بیش از دو سال و نیم گذشته است.
  • فرآیند تامین ارز در بستر مرکز مبادله ارز و طلای ایران

    ایسنا: به گفته سامانه جامع تجارت پیرو اقدامات بانک مرکزی در خصوص شکل‌‌‌گیری و تعمیق بازار یکپارچه ارز، محل تامین ارز کلیه درخواست‌‌‌های نیمایی در صف تخصیص ارز توسط سامانه به مرکز مبادله ارز و طلای ایران تغییر کرده است.
    جمعه، ۱۴ دی ۱۴۰۳
  • ازسرگیری خرید طلا از سوی برخی بانک‌های مرکزی دنیا؛

    صعود طلا در ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت؟

    دنیای اقتصاد: تحلیلگران می‌گویند طلا امسال رشد بیشتری خواهد داشت و سرمایه‌گذاران همچنان از خرید بانک‌های مرکزی سود خواهند برد.
  • غول های وال استریت در مورد بیت‌کوین چه می‌گویند؟

    پادشاه رمزارزها در قله ۱۰۰ هزار دلاری

    دنیای اقتصاد: پنج غول وال‌استریت که زمانی تصور می‌کردند تب تند بیت‌کوین زود خاموش می‌شود، اکنون در مورد آن چه می‌گویند؟
    پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • در آخرین ماه پاییز قیمت اقلام مصرفی خانوار چه تغییری داشتند؟

    پوشش خوراکی‌ها با حداقل دستمزد

    اخیرا مرکز آمار در گزارشی متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در آذر‌ماه را منتشر کرد. بر اساس محاسبات «دنیای اقتصاد» نسبت هزینه‌های ماهانه اقلام خوراکی برای یک خانوار ۴نفره در آبان‌ماه به حداقل حقوق به ۵۷.۳درصد رسیده است. این عدد در مدت مشابه سال گذشته معادل ۶۵.۶درصد بوده است. با ‌این ‌حال در ماه گذشته نسبت هزینه‌های ماهانه تهیه اقلام خوراکی خانوار به حداقل حقوق برابر با ۵۶.۸درصد بود و در آذر‌ماه افزایش ۰.۵واحد درصدی را تجربه کرده است. به عبارتی سهم خوراکی‌ها از سبد مخارج خانوار نسبت به سال گذشته بهبود داشته است؛ اما در مقایسه با آبان‌ماه افزایش را نشان می‌دهد. افزایش قیمت کالاهای خوراکی در حالی ادامه دارد که نسبت به رقم تورم کل کشور ۵واحد درصد پایین‌تر است.
  • چشم‌انداز کاهش نرخ ارز کم‌رنگ است؛

    تمایل دلار به کریدور جدید؟

    بازار غیررسمی ارز تهران طی چند روز گذشته نوسانات قیمتی چشمگیری را پشت سر گذاشت. نرخ دلار آزاد پس از یک تجربه ورود و خروج از کانال ۸۱ هزار تومانی مجددا در سطوح قیمتی این کانال معامله می‌شود. همین امر موجب شده تا برخی از تحلیلگران از توافق عرضه‌کنندگان و متقاضیان بر سر کریدور جدید ۸۱ هزار تومانی سخن به میان آورند.
  • رشد بدهی دولت آمریکا،مانعی بر سر راه فعالان بازار شد

    مشکل دلالان نخبه در بازار اوراق

    بازار اوراق خزانه‌داری ایالات‌متحده، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین بازارهای مالی جهان، برای تضمین کارکرد بهتر خود، به شبکه‌ای از «واسطه‌های اصلی» وابسته است. این واسطه‌ها نقش حیاتی در خرید اوراق خزانه در حراج‌های دولتی و معاملات بازار ثانویه ایفا می‌کنند. اما در سال‌های اخیر، کاهش تعداد این واسطه‌ها و افزایش بدهی‌های دولتی، چالش‌های بزرگی را برای این سیستم ایجاد کرده است.
  • چالش راهبردی عدم عضویت ایران در بانک توسعه نوین؛

    لزوم اصلاح ساختار نمایندگی ایران در بریکس

    بریکس، متشکل از اقتصادهای بزرگ نوظهور، بیش از ۴۰درصد از جمعیت جهان و حدود ۳۷ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی بر اساس شاخص برابری قدرت خرید است. این مجموعه که نقشی کلیدی در رشد اقتصادی جهانی ایفا کرده، علاوه بر اقتصاد، حوزه‌های سیاسی و فرهنگی را نیز شامل می‌شود. در سال ۲۰۲۴، با پیوستن چهار کشور جدید از جمله ایران، امارات متحده عربی، مصر و اتیوپی، بریکس به ساختاری گسترده‌‌‌تر تحت عنوان «بریکس پلاس» تبدیل شد. سهم بریکس پلاس از تولید ناخالص داخلی جهانی اکنون به حدود ۳۷ درصد می‌‌‌رسد، در حالی که سهم گروه جی۷، متشکل از اقتصادهای پیشرفته، تنها ۲۹ درصد است. این تغییرات نشان‌دهنده تلاش بریکس برای شکل‌‌‌دهی به نظمی نوین در اقتصاد جهانی و کاهش وابستگی به نظام تحت سلطه غرب است.
  • رئیس بانک مرکزی عمان پس از ۸ سال تغییر کرد

    دنیای اقتصاد: بر اساس حکم سلطنتی احمد‌المسلمی به عنوان رئیس جدید بانک مرکزی عمان منصوب شد. هیثم‌بن‌طارق، سلطان و نخست‌وزیر کشور عمان، در یک حکم احمد‌المسلمی را جایگزین طاهر العمری کرد. بر اساس گزارش بلومبرگ و msn، طاهر العمری از سال ۲۰۱۷ ریاست بانک مرکزی عمان را بر عهده داشته است.
  • تخصیص بیش از ۱۶هزار قطعه سکه در حراج چهارشنبه

    مرکز مبادله ایران: پنجاه و پنجمین حراج سکه طلا در حالی با تخصیص ۱۶هزار و ۲۹۹قطعه انواع سکه طلا به پایان رسید که ۲۲هزار و ۹۰۷قطعه انواع سکه ثبت سفارش شد. این نسبت نشان از برنده شدن ۷۰درصد متقاضیان دارد.
  • رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی خبر داد

    ارسال اطلاعات ۶۲۹مؤدی به مرکز اطلاعات مالی

    سازمان امور مالیاتی: رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی گفت: در راستای مبارزه با پول‌شویی و مطابق بررسی گزارش‌های موارد مشکوک، اطلاعات ۶۲۹ مؤدی در ۹ماه سال جاری به مرکز اطلاعات مالی ارسال شد. شاهین مستوفی، رئیس مرکز بازرسی مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به راهبرد این سازمان مبنی بر وصول درآمدهای مالیاتی از طریق شناسایی فرارهای مالیاتی گفت: تحقق درآمدهای مالیاتی بدون فشار به مؤدیان خوش‌حساب کنونی و واحدهای تولیدی و صنعتی و از طریق شناسایی مؤدیان جدید، تمرکز بر دانه‌درشت‌ها و مبارزه قاطع با فرار مالیاتی صورت می‌گیرد.
    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • بانک مرکزی اعلام کرد؛

    نرخ دلار توافقی، ۶۵ هزار و ۵۹۵ تومان شد

    دنیای اقتصاد: نرخ بازار توافقی نیما در روز چهارشنبه ۱۲ دی ماه ۱۴۰۳ شاهد مبادله دلار با نرخ ۶۵ هزار و ۵۹۵ تومان، مبادله یورو با نرخ ۶۷ هزار و ۸۹۴ تومان و مبادله درهم با نرخ ۱۷ هزار و ۸۶۱ تومان بود.
  • نبض اقتصاد و اوضاع سیاست در ۲۰۲۴ چطور رقم خورد؟

    سال رونق بازارهای جهانی

    در سالی که گذشت، بسیاری از بازارهای مهم، از جمله طلا و بیت‌‌‌کوین، با رشد چشمگیری مواجه شدند. درحال حاضر بیشتر بازارها تغییرات چندانی ندارند و منتظر انگیزه‌‌‌های جدید بنیادی برای حرکت هستند. این گزارش عملکرد بازارهای پربازده در سال ۲۰۲۴ تحت‌تاثیر سیاست‌‌‌های پولی، تغییرات اقلیمی و تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک را بررسی می‌کند.
  • تالار ارز تجاری به تقاضای غیررسمی پاسخ نمی‏‏‌دهد؛

    چالش تغییر مرجعیت بازار ارز

    بانک‌مرکزی درتلاش است تا مرجعیت نرخ ارز را در کشور تغییر دهد. این نخستین‌بار نیست که مقامات اقتصادی کشور تلاش می‌کنند از اعتبار نرخ‌های غیررسمی کاسته و به اعتبار نرخ‌های رسمی ارز بیفزایند.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • لزوم تدوین قوانین کافی در حوزه تبادل رمز ارز؛

    چرا حساب های کاربران بدون اطلاع قبلی بسته شد؟

    دنیای اقتصاد: بانک مرکزی ابتدا باید مقررات مربوط به فعالیت سکوهای تبادل رمزارز‌ها را تدوین کرده و شرایط کار آن‌ها را روشن کند، سپس باید حوزه اختیارات و شروط نظارتی خود را برای این نوع فعالیت‌ها روشن نماید تا از ایجاد هرگونه ابهام و نگرانی در میان کاربران جلوگیری شود.
  • در «نشست خبری سکوهای تبادل رمزارز پیرو مسدودی خدمات پرداخت» مطرح شد؛

    رمزارزها در تنگنا

    دنیای اقتصاد: فعالان حوزه رمزارز با انتقاد از مسدود سازی درگاه‌های پرداخت سکوهای تبادل رمزارز، خواستار شفافیت و تعامل بیشتر نهادهای مسوول شدند. آنها معتقدند این تصمیمات علاوه بر آسیب به کسب‌وکارهای رسمی، موجب تقویت بازارهای غیررسمی و افزایش ریسک در معاملات رمزارزی می‌شود.
  • تاکید معاون اول رئیس جمهور بر تک نرخی شدن ارز؛

    از نخبگان خواهش می‌کنیم به دولت کمک کنند

    دنیای اقتصاد: معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر تک نرخی شدن ارز، گفت: متاسفانه ارزی که معمولاً به حساب مردم گذاشته می‌شود به جز ارز کالاهای اساسی، ارز آزاد است. حالا اگر تولید و وارد کننده ارز دیگری گرفته باشند، مابه‌التفاوت آن به مردم پرداخت نمی‌شود.
  • ارز چندنرخی، بلای جان اقتصاد ایران؛

    دولت چهاردهم برای حذف ارز چندنرخی چه برنامه ای دارد؟

    دنیای اقتصاد: چندنرخی بودن ارز به‌عنوان یکی از موضوعات پیچیده و چالش‌برانگیز اقتصادی، نیازمند بازنگری و اصلاحات اساسی است. سیاست‌های ارزی باید به‌گونه‌ای تنظیم شوند که از ایجاد فساد و رانت جلوگیری کنند و به بهبود وضعیت اقتصاد کشور و تقویت صادرات کمک کنند.
  • دریافت کنندگان چک کاغذی بخوانند؛

    وضعیت اعتباری صادرکننده را بررسی کنید

    دنیای اقتصاد: گیرندگان چک کاغذی در زمان تایید دریافت چک به وضعیت اعتباری صادرکننده چک، تطبیق مشخصات چک کاغذی با مندرجات چک در سامانه صیاد و به نام گیرنده چک دقت کنند.
  • توییت عبدالناصر همتی در خصوص FATF؛

    روایت وزیر اقتصاد از موافقت رهبر انقلاب با بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص

    دنیای اقتصاد: عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی از موافقت رهبر معظم انقلاب با بررسی مجدد لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.
  • «دنیای‌اقتصاد» عواقب تثبیت نرخ ارز ترجیحی در بودجه سال آینده را بررسی می‌کند

    حکم تشدید شکاف ارزی

    درحالی‌که بسیاری از نهادهای پژوهشی نظیر مرکز پژوهش‌های مجلس، پژوهشکده پولی و بانکی و اقتصاددانان تاکید می‌کنند که تداوم تزریق ارز ترجیحی با نرخ ثابت ۲۸هزار و ۵۰۰تومان، نتوانسته اهداف حمایتی و کنترل نرخ کالاهای اساسی را برآورده کند، برخی سیاستگذاران بر تداوم آن تاکید دارند. به تازگی مجمع تشخیص مصلحت نظام، افزایش نرخ ارز ترجیحی را مغایر با سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه دانسته است که با این تصمیم در سال آینده شکاف نرخ ارز ترجیحی و نرخ بازار ارز تجاری تشدید خواهد شد. این در حالی است که مسوولان دولت چهاردهم با توجه به عواقب و خسارت‌ها به دنبال کاهش شکاف نرخ‌های ارزی بودند و قصد داشتند نرخ ارز ترجیحی را به ۳۸هزار و ۵۰۰تومان برسانند که با آن مخالفت شد. به نظر می‌رسد که اعمال نظرهای متفاوت درخصوص سیاست‌های ارزی، یکی از موضوعاتی است که باعث شده است سیاست چندنرخی شدن ارز تداوم یابد.