شماره روزنامه ۶۱۸۱
|

آیا شاخص ارزی دچار اضافه پرش شده است؟

آمار‌ها حاکی از آن است که در ۳ سال اخیر تغییرات نرخ ارز با تغییرات تورم همسو است. رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده از سال ۱۴۰۰ تا انتهای آبان ۱۸۱درصد ثبت شد. این در حالی است که دلار در این مدت حدود ۱۵۱درصد رشد کرده است. درنتیجه بازار ارز درحال تعدیل با تورم است. از سوی دیگر رئیس‌کل بانک‌ مرکزی در برنامه…

رئیس کل بانک مرکزی در رسانه ملی درباره بازار ارز تجاری توضیح داد؛

محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح سیاست‌های ارزی جدید بانک مرکزی پرداخت. او با اشاره به ‌سازوکار بازار ارز تجاری ابراز امیدواری کرد که نرخ کشف‌شده در این بازار بر معاملات ارزی کشور غالب ‌شود و در آینده نزدیک علامت‌دهی بازار غیررسمی و قاچاق کاهش پیدا کند.…

    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • آیا شاخص ارزی دچار اضافه پرش شده است؟

    رصد رالی ارز و تورم

    آمار‌ها حاکی از آن است که در ۳ سال اخیر تغییرات نرخ ارز با تغییرات تورم همسو است. رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده از سال ۱۴۰۰ تا انتهای آبان ۱۸۱درصد ثبت شد. این در حالی است که دلار در این مدت حدود ۱۵۱درصد رشد کرده است. درنتیجه بازار ارز درحال تعدیل با تورم است. از سوی دیگر رئیس‌کل بانک‌ مرکزی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری ضمن توضیح سیاست‌های ارزی جدید این نهاد نسبت به غالب شدن ارز توافقی در معاملات کشور و همچنین کاهش قاچاق ابراز امیدواری کرد.
  • رئیس کل بانک مرکزی در رسانه ملی درباره بازار ارز تجاری توضیح داد؛

    اهداف سیاست ارزی جدید

    محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح سیاست‌های ارزی جدید بانک مرکزی پرداخت. او با اشاره به ‌سازوکار بازار ارز تجاری ابراز امیدواری کرد که نرخ کشف‌شده در این بازار بر معاملات ارزی کشور غالب ‌شود و در آینده نزدیک علامت‌دهی بازار غیررسمی و قاچاق کاهش پیدا کند. همچنین عملیات روانی علیه بازار ارز تجاری، برنامه اصلاح نظام بانکی و دوبرابر شدن کفایت سرمایه بانک‌ها تا پایان سال، عدم کاهش میزان ارز ترجیحی بنا بر تاکید رئیس‌جمهور بر اهمیت حمایت از معیشت مردم، پیشی گرفتن از برنامه پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از دیگر محورهای گفت‌وگوی رئیس کل بانک مرکزی بود.
  • رشد ۴۵درصدی وصول درآمدهای مالیاتی

    شادا: دولت چهاردهم از آغاز به کار تا پایان آبان‌ماه سال جاری موفق به تحقق رشد ۴۵درصدی در وصول درآمدهای مالیاتی‌ شده، درعین‌حال که افزایش صددرصدی سقف معافیت‌های مالیاتی و کاهش ۵درصدی مالیات تولیدکنندگان را در بودجه سال آینده رقم زده است.
  • تامین ارز واردات از ۵۰.۸میلیارد دلار گذشت

    دنیای‌اقتصاد: بانک مرکزی ضمن اعلام حجم معاملات سامانه ارز تجاری از ابتدای فعالیت تا روز گذشته تصریح کرد از اول فروردین‌ماه تا ۲۸آذرماه امسال، ۵۰میلیارد و ۸۱۴میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شده است.
  • اصلاح بانکداری ایران از لنز کتاب «Too Big to Fail»

    کتاب Too Big to Fail اثر آندرو اسورکین، یکی از معتبرترین و تاثیرگذارترین آثار در ادبیات بانکداری است. این کتاب با جزئیات دقیق و روایتی منحصر به فرد از بحران مالی ۲۰۰۸، به بررسی نقش موسسات مالی بزرگ، دولت‌ها و مقامات نظارتی در نجات سیستم بانکی جهانی پرداخته و نشان می‌دهد که چگونه سیستم‌های مالی قادر به پیش‌بینی بحران‌ها و مدیریت آنها نبوده‌اند. با توجه به اهمیت بالای این کتاب و آموزه‌های ارزشمند آن درخصوص نظارت مالی، مدیریت ریسک و پاسخ به بحران‌ها، این اثر تبدیل به یکی از منابع کلیدی برای تحلیل و ارزیابی سیستم‌های بانکی در سطح جهانی شده است.
  • تعداد حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران به ۵۰ رسید

    عرضه انواع سکه طلای ضرب ۱۳۸۶ در نخستین حراج دی ماه

    مرکز مبادله ایران: روز شنبه یکم دی‌‌‌ماه، ربع سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶، نیم سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ و تمام سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی، بدون بسته‌بندی عرضه می‌شود.
  • آیا بانک انگلستان نرخ بهره را کاهش می‌دهد؟

    تورم بریتانیا در سقف هشت‌ماهه

    دنیای اقتصاد: نرخ تورم سالانه بریتانیا در ماه نوامبر افزایش یافت. طبق پیش‌بینی تحلیلگران، تورم بریتانیا در این ماه به ۲.۶ درصد رسید. داده‌های دفتر ملی آمار در حالی منتشر می‌شوند که کمیته سیاست پولی بانک مرکزی انگلستان، برای تعیین نرخ بهره در میان نشانه‌هایی از رکود اقتصادی، امروز تشکیل جلسه می‌دهد. در این راستا، رشد تورم انتظارات افراد را مبنی بر ثابت نگه داشتن نرخ‌ بهره تقویت کرد.
  • توقف به اشتراک‌گذاری اطلاعات با نهادهای مالی دنیا؛

    بانک مرکزی سوریه چند تن طلا ذخیره دارد؟

    ایبنا: دولت موقت سوریه اعلام کرد که در حال جمع‌آوری اطلاعات در مورد بانک مرکزی سوریه است. به گزارش الجزیره، چهار منبع آگاه به رویترز گفتند که حدود ۲۶ تن طلا در خزانه‌های بانک مرکزی سوریه وجود دارد، این همان مقداری است که در زمان وقوع انقلاب در سال ۲۰۱۱، حتی پس از سقوط بشار اسد، رئیس‌جمهور سابق سوریه در آن وجود داشت.
  • بانک مرکزی مراکش نرخ بهره را کاهش داد

    ایبنا: بانک مرکزی مراکش با هدف رسیدن به نرخ تورم، نرخ بهره را کاهش داد. به گزارش آناتول، بانک مرکزی مراکش با پیش‌بینی تداوم کاهش تورم در سال جاری، تصمیم گرفت نرخ بهره اصلی را به ۲.۵درصد کاهش دهد. پس از جلسه هیات‌مدیره این بانک، بانک مرکزی مراکش در بیانیه‌‌‌ای اعلام کرد که تصمیم گرفته است نرخ سود اصلی را به ۲.۵ درصد کاهش دهد. این بیانیه می‌‌‌افزاید که این تصمیم «با توسعه تورم در سطوح منطبق با هدف ثبات قیمت‌‌‌ها و با توجه به عدم قطعیت‌‌‌های قوی پیرامون چشم‌انداز میان مدت، به ویژه در سطح بین‌المللی، اتخاذ می‌شود». در ۴ جلسه متوالی بانک(جلسه هر ۳ ماه)، نرخ سود اصلی ۳ درصد ثابت ماند. این بانک تصمیم گرفت این نرخ را ۲۵ واحد پایه کاهش دهد و به ۲.۷۵ درصد در ژوئن گذشته برساند و همین نرخ را در جلسه سپتامبر گذشته حفظ کند. این بانک در بیانیه‌‌‌ای پیش‌‌‌بینی کرد که نرخ تورم در سال ۲۰۲۴ به ۲ درصد و سپس به ۱.۸ درصد در سال ۲۰۲۵ برسد. این بانک همچنین انتظار داشت که «کسری بودجه در طول سال جاری به ۴.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی تثبیت شود و در سال ۲۰۲۵ به ۴.۲ درصد کاهش یابد.» در سال ۲۰۲۳، نرخ تورم در مراکش به ۶.۱ درصد افزایش یافت، زیرا این کشور همچنان تحت تاثیر افزایش قیمت مواد اساسی به ویژه انرژی قرار دارد و خشکسالی برای ششمین سال متوالی ادامه دارد.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • قیمت جدید دلار توافقی نیما اعلام شد؛

    قیمت دلار حواله در سامانه ارز تجاری از ۶۲ هزار عبور کرد

    دنیای اقتصاد: قیمت دلار حواله در معاملات نیما امروز چهارشنبه، به کانال ۶۲ هزار تومان وارد شد؛ در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم این نرخ در کانال ۴۵هزار تومان بود.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد؛

    دفاع از تعادل نرخ سود

    به تازگی محمد شیریجیان، معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، اخبار مربوط به کاهش نرخ سود بانکی را تکذیب و بیان کرد که هیچ تغییری در این نرخ‌ها در دستور کار بانک مرکزی قرار ندارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند که اولویت اصلی در شرایط فعلی اقتصاد کشور باید مهار تورم و کنترل نقدینگی باشد. در شرایط کنونی پایین بودن نرخ بهره بانکی نسبت به تورم منجر به ایجاد مازاد تقاضا برای دریافت اعتبارات بانکی شده است که این خود افزایش نقدینگی و تشدید تورم را به دنبال دارد. در این شرایط، فشارها برای کاهش نرخ سود بانکی منطقی به نظر نمی‌رسد و حتی افزایش آن برای مدیریت صحیح نقدینگی ضروری است. هدف‌گذاری‌ها باید به گونه‌ای باشد که نرخ سود حقیقی بانکی حداقل به صفر برسد.
  • تابلو‌های بازار توافقی سبز است

    تغییر روند دلار در میانه روز

    روز گذشته جهت شاخص‌های ارزی در معاملات غیررسمی بازار ارز تهران افزایشی بود. اما در ساعات میانی، بخشی از این رشد قیمت‌ها جبران شد. برخی از تحلیلگران ارزی براین باورند که رقم ۷۷ هزار تومان سقف روانی نرخ دلار است و پس از برخورد شاخص با این سقف مقاومت فعالان بازار آغاز شده است. از سوی دیگر این امر می‌تواند ناشی از روند اصلاحی بازار نیز باشد.
  • نرخ بیکاری بریتانیا در ۴.۳ درصد ثابت ماند

    رشد فشار دستمزد در انگلیس

    رشد منظم دستمزدها در بریتانیا در سه ماه منتهی به اکتبر به دلیل افزایش شدید دستمزدهای بخش خصوصی، بیش از پیش‌بینی‌ها شتاب گرفت و بر لزوم احتیاط بانک مرکزی انگلستان در مورد کاهش نرخ‌های بهره تاکید کرد. همچنین نرخ بیکاری در ماه اکتبر نسبت به ماه قبل در سطح ۴.۳ درصدی ثابت ماند و تغییری نکرد.
  • تعمیق کسری بودجه کانادا

    دنیای اقتصاد: دولت جاستین ترودو، نخست‌‌‌وزیر کانادا، با کسری بودجه‌‌‌ای عمیق‌‌‌تر از پیش‌‌‌بینی‌‌‌ها مواجه شد و اهداف مالی تعیین‌‌‌شده توسط کریستیا فریلند، وزیر مستعفی دارایی را نقض کرد.
  • کسری بودجه ترکیه چه میزان است؟

    ایسنا: کسری بودجه ترکیه در ماه نوامبر به ۴۸۳.۸ میلیون دلار کاهش یافت. بر اساس اطلاعات رسمی منتشرشده، بودجه دولت مرکزی ترکیه در ماه نوامبر ۱۶.۷ میلیارد لیره (۴۸۳.۸ میلیون دلار) کسری ثبت کرد. گزارش وزارت خزانه‏‏‌داری و دارایی نشان داد که ارقام ماه نوامبر از ۱۸۶.۳ میلیارد لیره (۵.۴۵ میلیارد دلار) کسری در اکتبر کاهش یافته است. در این ماه، درآمدهای بودجه به ۹۳۹.۵ میلیارد لیره (۲۷.۳ میلیارد دلار) و مجموع هزینه‌ها به ۹۵۶.۱ میلیارد لیره (۲۷.۸ میلیارد دلار) رسید. مخارج بدون بهره به ۸۰۹.۸ میلیارد لیره (۲۳.۵ میلیارد دلار) رسید که سود پرداختی در مجموع ۱۴۶.۳ میلیارد لیره (۴.۳ میلیارد دلار) بود. این گزارش نشان داد که درآمد مالیاتی به ۸۱۹.۴ میلیارد لیر(۲۳.۸ میلیارد دلار) رسیده است. کسری بودجه در ماه ژانویه تا ماه نوامبر، ۱.۳ تریلیون لیره (۳۹.۱ میلیارد دلار) را نشان داد. در این دوره، درآمدهای بودجه به ۷.۸ تریلیون لیر (۲۳۸.۸ میلیارد دلار) و هزینه‌ها به ۹ تریلیون لیر (۲۷۸ میلیارد دلار) رسید. دلار آمریکا در ماه نوامبر به‏‏‌طور متوسط ‏‏‌۳۴.۴ لیره و در دوره ژانویه تا نوامبر ۳۲.۶ لیره معامله شد.
  • زیان شرکت‌های دانش‌بنیان از سرکوب نرخ ارز

    دنیای اقتصاد: وزیر امور اقتصادی و دارایی طی سخنانی در حاشیه آیین امضای توافق‌نامه این وزارتخانه با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، در خصوص حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان بیان کرد: سرکوب نرخ ارز، توان رقابت شرکت‌های دانش‌بنیان را مخدوش می‌کند. به گزارش شادا، عبدالناصر همتی با بیان این مطلب، در جمع خبرنگاران، امضای توافق‌نامه با معاونت علمی ریاست‌جمهوری را در راستای حمایت از محصولات دانش‌بنیان تولیدی توسط نخبگان جوان کشور عنوان کرد و گفت: هدف ما، تقویت و افزایش توان شرکت‌های دانش‌بنیان به سطحی است که بتوانند به بازاریابی و فروش محصولات خود در سطح جهان و حتی تولید فرامرزی دست یابند.
  • راه‌اندازی بازار توافقی ارز درست بود

    تسنیم: رئیس کل اسبق بانک مرکزی، در یادداشتی درباره راه‌اندازی بازار توافقی ارز با حمایت از این اقدام بانک‌مرکزی گفت: باید توجه داشته باشیم که برای اجرای کامل شناور و یکسان‌سازی نرخ ارز، پیش‌نیازها و مقدماتی لازم است.
  • تعداد چک‌های الکترونیک صادرشده

    بانک مرکزی: از زمان راه‌اندازی چک الکترونیک در کشور تا نیمه آذرماه بیش از ۹۹۰هزار فقره چک الکترونیک صادر شده و بیش از ۹۹.۷درصد چک‌های الکترونیک کارسازی‌شده، وصول شده است. هجده بانک کشور شامل بانک‌های صادرات ایران، تجارت، ملت، کشاورزی، رفاه کارگران، ملی ایران، پارسیان، توسعه تعاون، قرض الحسنه رسالت، پاسارگاد، گردشگری، توسعه صادرات، قرض‌الحسنه مهر ایران، اقتصاد نوین، آینده، سپه، سینا و دی به سامانه چکاد (سامانه چک امن دیجیتال) متصل شدند و چک دیجیتال را عملیاتی کرده‌اند. بانک مرکزی و شبکه بانکی در راستای عمل به تکالیف قانون جدید چک و ارائه محصولات فناوری‌محور، چک الکترونیک را به‌عنوان محصولی جدید در شبکه بانکی معرفی کرد و این محصول در آبان‌ماه سال۱۴۰۱ رونمایی شد.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» گزارش می‌دهد؛

    اتریوم در سقف ۳ ساله

    دنیای اقتصاد: اتریوم برای نخستین بار پس از سه سال به سطح قیمتی ۴,۱۰۰ دلار رسید؛ سطحی که همواره به‌عنوان یکی از نقاط مقاومت کلیدی برای سرمایه‌گذاران مطرح بوده است.
  • معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی هشدار داد؛

    اخبار کاهش نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی صحت ندارد

    دنیای اقتصاد: معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی، برخی اخبار منتشر شده مبنی بر کاهش نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی را تکذیب کرد.
  • مجموعه عوامل فشار تقاضای ارزی بررسی شد؛

    قطار دلار در ایستگاه جدید

    روند نرخ شاخص‌های ارزی در بازار روز گذشته نیز افزایشی بود. بررسی‌های به‌عمل آمده از معاملات ارزی گویای آن است که در چند هفته اخیر عمدتا سمت و سوی شاخص‌ها مثبت بوده است. علل عمده این رشد قیمت‌ها را می‌توان در سیاست‌های پولی انبساطی، ریسک‌های مرتبط با حضور ترامپ و ریسک‌های منطقه‌ای جست‌وجو کرد.
  • اقتصاددانان راهکارهای برون‌رفت از بحران را تشریح کردند

    دو راهی بزرگ اقتصاد ایران

    ایران در حال حاضر در یک دوراهی بزرگ قرار دارد. کشور باید تصمیم بگیرد که آیا به سمت صنعتی شدن و رشد اقتصادی بر اساس نوآوری و تجاری‌سازی اختراعات حرکت خواهد کرد یا اینکه همچنان به سیاست‌های قبلی خود در زمینه واردات و وابستگی به منابع نفتی ادامه می‌دهد؟ این انتخاب می‌تواند سرنوشت اقتصادی کشور را تعیین کند. طبیعی است که راهکار اول باعث بهبود وضعیت اقتصادی خواهد شد؛ اما راهکار دوم بحران را تشدید می‌کند. در همایش چالش‌های صنعتی شدن ایران که روز یکشنبه به میزبانی گروه رسانه‌ای دنیای‌اقتصاد برگزار شد، در یک پنل‌ تخصصی به موضوع «چالش‌های صنعتی شدن ایران، از حکمرانی اقتصادی تا تحولات جهانی» پرداخته شد.
  • آیا نرخ بهره آمریکا در دسامبر کاهش می‌یابد؟

    تقابل فدرال‌رزرو و تورم ترامپی

    تورم آمریکا در بازه‌ای بین دو تا سه درصد قرار دارد؛ اما اگر این نرخ در سطح سه درصد ثابت بماند، کاهش نرخ بهره از سوی فدرال‌رزرو به تعویق می‌افتد و ممکن است به درگیری بانک مرکزی با ترامپ ختم شود. کارشناسان احتمال می‌دهند که فدرال رزرو در روز ۱۷ و ۱۸ دسامبر نرخ بهره را کاهش دهد. با این حال، عدم قطعیت زیادی در پیش‌بینی‌ها وجود دارد.
  • ۵۰.۶میلیارد دلار ارز واردات تامین شد

    از اول فروردین ماه تا ۲۶ آذر ماه امسال ۵۰ میلیارد و ۶۰۸ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین شده است. به گزارش بانک مرکزی، در این مدت برای کالاهای اساسی و دارو ۱۰ میلیارد و ۵۹۰ میلیون دلار، برای کالاهای تجاری مبلغ ۳۸ میلیارد و ۹۸۰ میلیون دلار و برای خدمات یک میلیارد و ۳۸ میلیون دلار تامین ارز صورت گرفته است. همچنین حجم معاملات انجام شده در سامانه ارز تجاری از ابتدای فعالیت تا ۲۵ آذر به ترتیب ۳۶۳ میلیون درهم، ۶۱ میلیون دلار، ۱۰ میلیون یوآن و ۱.۱ میلیون یورو بوده است.
  • تخصیص حدود ۱۱هزار سکه در حراج شماره ۴۸

    مرکز مبادله ایران: چهل‌وهشتمین حراج سکه طلا با تخصیص ۱۰هزار و ۷۹۲قطعه انواع سکه طلا ضرب۱۴۰۳ به پایان رسید. چهل‌وهشتمین حراج سکه طلا که روز دوشنبه ۲۶آذر‌ماه۱۴۰۳ برگزار شد و از مجموع ۹۲۷۶ قطعه تمام سکه ثبت سفارش‌شده، ۶۳۷۶ قطعه با میانگین قیمت ۵۳میلیون و ۳۰هزار تومان به متقاضیان تخصیص داده شد؛ این آمار گویای تخصیص ۶۹ درصدی به متقاضیان است.
  • وضعیت فعالیت کارخانه‌ها در ژاپن

    بررسی‌های تجاری نشان داد که فعالیت کارخانه ژاپن برای ششمین ماه متوالی به دلیل تقاضای ضعیف کاهش یافت، در حالی که بخش خدمات در ماه دسامبر افزایش یافت. شاخص مدیران خرید بخش تولیدی ژاپن با سرعت کمتری از ۴۹ در ماه نوامبر به ۴۹.۵ در دسامبر رسید. این شاخص از ژوئن زیر آستانه ۵۰ باقی مانده است که انبساط را از انقباض جدا می‌کند. اسامه بهاتی، اقتصاددان در S&P Global Market Intelligence گفت، روندهای متفاوت همچنان در تقاضا مشاهده می‌شد، به‌طوری که شرکت‌های خدماتی بیشترین افزایش را در کسب‌وکارهای جدید در چهار ماه گذشته داشتند، در حالی که تولیدکنندگان کالا شاهد کاهش شدیدتر سفارش‌ها بودند.
  • می‌خواهند جریان اطلاع‌رسانی را به خاطر نبود برق و گاز متوقف کنند؟

    قطع خبررسانی بخاطر ناترازی؟

    به دنبال ناترازی‌های انرژی در کشور به تازگی شاهد هشدارهایی برای قطع گاز و برق رسانه‌ها هستیم. این در حالی است که با توجه به نقش انکارناپذیر رسانه‌ها در کمک به دولت و حمایت از مردم در عصر بحران‌ کمبود انرژی، خاموش کردن چراغ اطلاع‌رسانی به نوعی پاس گل به تشدید ناترازی محسوب می‌شود.
  • میراث اقتصادی سنگین حکومت بشار اسد؛

    وضعیت ذخایر بانک مرکزی سوریه پس از اسد

    حکومت بشار اسد میراث اقتصادی سنگینی برای دولت‌های بعدی به ویژه دولت موقت به ریاست محمد البشیر که سه‌شنبه گذشته تشکیل شد، به جا گذاشت. به گزارش الجزیره، بانک مرکزی ستون فقرات اقتصاد سوریه است، زیرا ابزار‌‌‌ها و سیاست‌های پولی اساسی را کنترل می‌‌‌کند که تاثیر مستقیمی بر ثبات و توسعه اقتصادی در مرحله بعدی دارد و مسوولان آن وظایف مهمی را بر عهده دارند که به حمایت از پول ملی یا تنظیم بخش بانکی ختم نمی‌شود.