رشد اقتصادی ژاپن دو فصل متوالی کاهش یافت
هدیه ساموراییها به ژرمنها
به گفته اداره آمار ژاپن، رشد تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماه چهارم سال 2023 با افت 0.7 واحد درصدی خود به سطح یک درصدی رسیده است. این درحالی است که اقتصاددانان برجسته این کشور در انتظار رشد 1.4 درصدی اقتصاد این کشور بودند. قابل ذکر است که این رقم به ترتیب در فصل سوم 1.7 درصد، فصل دوم 2.3 درصد و در فصل نخست 2023 رقمی معادل 2.6 درصد را به ثبت رسانده است. در سازوکار اقتصادی هرگاه نرخ رشد تولید ناخالص داخلی در کشوری برای دو فصل متوالی شیب کاهشی به خود گیرد، باید مهر رکود به اقتصاد این کشور زد. در راستای این موضوع باید به نرخ رشد در سالهای اخیر نیز نگاهی انداخت. شواهد گویای آن است که نرخ سالانه رشد در سال 2033، منفی 3.3 درصد گزارش شده که نسبت به سال پیشین خود یعنی 2022 افت 7.3 درصدی را تجربه کرد.
دادهها نشان میدهد که این کشور پس از 5 سال در بحبوحه تورم چسبنده و همچنین چشمانداز نگرانکننده اقتصاد جهانی، وارد رکود شد. همچنین در این گزارش آمده است که مصرف خصوصی در این کشور افت کرده و مخارج دولت نیز نسبت به فصول گذشته ضعیف بود. در این راستا باید گفت که مصرف خصوصی در این کشور که نیمی از اقتصاد جهان را تشکیل میدهد حدود 0.9 واحد درصد افت کرد؛ زیرا خانوارها در حال دستوپنجه نرم کردن با هزینههای بالای مواد غذایی، سوخت و سایر کالاها در این فصل بودند. اما در مقابل به دلیل پیشی گرفتن صادرات از واردات در این سه ماهه خالص تجارت مثبت شد که نقش بسزایی در رشد اقتصادی این کشور ایفا کرد.
در این میان برخی از اقتصاددانان تاکید کردند که گرچه رشد اقتصادی این کشور در سطح نامطلوبی قرار گرفته، اما دادههای تورمی این کشور در سطح قابل قبولی قرار دارد. آخرین گزارش تورمی ژاپن نشان میدهد که نرخ تورم نقطهبهنقطه از اکتبر 2023 شیب نزولی خود را حفظ کرده و از 3.3 درصد در ماه مذکور به 2.6 درصد در ماه پایانی 2023 تنزل یافته است. از سوی دیگر تورم هسته (بدون احتساب مواد غذایی و انرژی) نیز از اکتبر با نرخی معادل 2.9 درصد به 2.3 درصد در ماه دسامبر رسید. در خصوص این بحث علاوه بر عوامل مذکور باید به موضوع کاهش ارزش ارز این کشور در مقابل دلار اشاره کرد؛ زیرا کاهش ارزش ین، جامعه ژاپن را با چالشهای بسیاری مواجه کرده است. چرا؟ به گزارش تحریریه سیانان، بیش از 94 درصد از انرژی پایه و همچنین 63 درصد از حجم مواد غذایی در ژاپن وارداتی است و کاهش ارزش ین موجب شده خانوارها برای تامین کالاهای مورد نیاز خود هزینههای بیشتری را پرداخت کنند. گفتنی است که ارزش ین از ابتدای سال جاری تا کنون حدود 6.3 درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است.