شماره روزنامه ۶۰۱۱
|

  • بازیافت؛ دوربرگردان آلایندگی

    بازار جهانی بازیافت تحت‌تاثیر تعدادی از محرک‌هاست. افزایش آگاهی و مقررات یکی از محرک‌های کلیدی است که بر روی خدمات بازیافت زباله تاثیر مستقیم دارد. گزارش تحقیقاتی بازار خدمات بازیافت زباله بر اساس بخش‌ها و مناطق مختلف نشان می‌دهد که خدمات بازیافت زباله از ۵۸.۵۳‌میلیارد دلار در سال‌۲۰۲۳ به ۶۲.۲۲‌میلیارد دلار در سال‌۲۰۲۴ با نرخ رشد مرکب سالانه (CAGR) ۶.۳‌درصد رسیده‌است.
  • تفکیک؛ الفبای مدیریت زباله

    دنیای اقتصاد: طبقه‌‌‌‌بندی زباله، مدیریت زباله را با رتبه‌‌‌‌بندی اقدامات از بیشترین تا کمترین گزینه سازگار با محیط‌زیست هدایت می‌کند و هدف آن حفظ منابع، شناسایی و افزایش کارآیی منابع و کاهش اثرات زیست‌محیطی است.
  • توسعه صنعتی، حفاظت از محیط‌زیست یا هر دو؟

    دکتر فاطمه بابالو/دکترای زیست‌شناسی و روزنامه‌نگار
    با توجه به رشد ایران در جهت صنعتی‌‌‌‌‌شدن و افزایش آلاینده‌‌‌‌‌های زیست‌محیطی، توجه بیش از پیش به حفاظت از محیط‌زیست باید در اولویت برنامه‌های توسعه قرار گیرد. موضوعی که مدت‌هاست در حاشیه قرار داشته و به آن رسیدگی نشده‌است. حفاظت از محیط‌زیست آینده حیات بشری را تعیین خواهد کرد، این واقعیتی است که شاید یکی از مهم‌ترین تهدیدات پیش‌رو به‌شمار رود، حتی از ریسک‌های امنیتی و ژئوپلیتیک نیز بعضا خطرناکتر است. این نکته قابل‌توجهی است که یکی از ارکان انقلاب چهارم صنعتی را تشکیل داده و رفتار امروز بشر در حوزه صنعتی و مصرف، آینده مهمی را برای ساکنان این کره‌خاکی رقم خواهد زد. به‌علاوه باید به این نکته توجه کرد که صنعتی‌شدن کشورهای موسوم به جهان‌سوم از جمله ایران، مستلزم تخریب‌‌‌‌‌هایی از جنس زیست‌محیطی است و این واقعیتی غیر‌قابل‌انکار است، اما باید بیش از پیش تلاش کرد تا این تخریب‌‌‌‌‌ها مدیریت شده‌ باشد تا کمترین آسیب را به محیط‌زیست و طبیعت وارد کند و حتی‌‌‌‌‌المقدور این آسیب‌ها را به صفر متمایل کند.
  • محیط‌زیست یکی از ارکان امنیت ملی محسوب می‌شود

    فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست کشور صبح چهارشنبه در جشنواره تجلیل از خانه‌‌‌‌‌های برتر محیط‌زیست کشور گفت: حفظ و حراست از بستر و منابع طبیعی کشور که توسط نیروهای اجرایی محیط‌زیست انجام می‌شود را می‌توان جزئی از امنیت ملی عنوان کرد. به گزارش روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست؛ سرهنگ جمشید محبت‌‌‌‌‌خانی، فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست کشور با اشاره به فرمایش مقام‌معظم رهبری مبنی‌بر اینکه «هرگونه فعالیت برای حفظ محیط‌زیست، یک فعالیت دینی و انقلابی است»، گفت: «طبق این فرموده، همه فعالان حفظ محیط‌زیست از جمله مسوولان خانه‌‌‌‌‌های محیط‌زیست کشور در حال انجام فعالیت دینی و انقلابی هستند.»
  • تقلای کرملین برای فروش گاز

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: گازپروم، غول دولتی انرژی روسیه، به‌رغم تلاش برای جایگزیــــنی فروش گــاز ازدست‌رفته اروپا با تقاضای داخلی و صادرات به چین، با چالش‌های مالی دست‌وپنجه نرم می‌کند. این شرکت اخیرا اولین زیان خالص سالانه خود را از سال‌۱۹۹۹ گزارش کرده که عمدتا به کاهش شدید تجارت با اروپا نسبت داده می‌شود. این کاهش نشانگر تاثیر تحریم‌های اروپا و موانع موجود در تنوع فروش به چین است. به‌رغم تلاش برای افزایش فروش گاز طبیعی به پکن از طریق خط لوله، گازپروم برای دستیابی به این هدف با مشکلات جدی مواجه و همچنان به‌شدت به بازارهای اروپایی متکی است.
  • سرمایه‌گذاری صندوق توسعه در طرح شوریجه

    طرح توسعه میدان گازی شوریجه که بزرگ‌ترین پروژه ذخیره‌سازی گاز در ایران به‌شمار می‌آید، مدتی معطل تزریق سرمایه بود که با راهکار اخیر در امضای تفاهم‌نامه بین صندوق توسعه‌ملی و گروه مپنا، امیدها برای تسریع در تکمیل آن افزایش یافته‌است. به گزارش «شانا» سعید رجب‌‌‌‌زاده، مجری طرح توسعه میدان گازی شوریجه در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، با اشاره به تفاهم‌نامه مشارکت در طرح ذخیره‌سازی گاز در میدان خانگیران مخزن شوریجه که بین صندوق توسعه‌ملی و گروه مپنا (سرمایه‌گذار و پیمانکار طرح) امضا شده، توضیح داد: این تفاهم‌نامه ۲۷۰‌میلیون دلاری می‌تواند مشکل سرمایه‌گذار در تامین بودجه‌لازم برای اجرا را برطرف کند.
  • تعمیق روابط اوپک، غیر‌اوپک

    دنیای‌اقتصاد – گروه بازارنفت: اعلامیه اخیر اوپک در مورد نحوه جدید ارائه داده‌های تقاضای جهانی نفت در گزارش‌های ماهانه، نشان‌دهنده تغییری قابل‌توجه است. این سازمان اعلام‌کرده در گزارش ماه‌های آتی خود، به‌جای تمرکز صرف بر تقاضای نفت‌خام خود، بر پیش‌بینی تقاضای نفت از سوی گروه اوپک‌پلاس که هم اعضای اوپک و هم اعضای غیراوپک را شامل می‌شود، تمرکز خواهد کرد. این تغییر رویه، همکاری روبه‌رشد بین اوپک و شبکه گسترده کشورهای تولیدکننده نفت در هماهنگی تصمیمات عرضه نفت را برجسته می‌کند.
  • تنها راهکار حل مساله میدان آرش

    سخنگوی وزارت امورخارجه ضمن دعوت دولت کویت به میز مذاکرات فنی و کارشناشی برای حل مساله میدان گازی آرش، گفت: تنها راهکار این مساله گفت‌‌‌‌وگوی فنی و حقوقی هیات‌‌‌‌های دو طرف بدون توسل به جنجال‌‌‌‌های رسانه‌ای است. به گزارش «شانا» ناصر کنعانی، افزود: توسعه مناسبات دوجانبه با کشورهای همسایه و عربی منطقه و ایجاد فضای مثبت و سازنده در گفت‌‌‌‌وگوهای دو و چندجانبه با کشورهای همسایه و حوزه خلیج‌‌‌‌فارس، نیازمند برداشتن گام‌های تکمیلی در ارتقای سطح همکاری‌های چندجانبه است که دارای ابعاد مختلف تجاری و اقتصادی و رویکرد امنیت‌‌‌‌آفرین در چارچوب تامین امنیت مشترک برای کشورهای منطقه است. وی گفت: همان‌طور که وزیر امورخارجه جمهوری‌اسلامی ایران بیان کرد، ما اکنون‌‌‌‌ در مرحله ایجاد سازوکارهای دسته‌‌‌‌جمعی در کنار دیگر کشورهای منطقه هستیم. ایجاد فضای امن برای کشورهای منطقه موضوع مهم و دارای اولویت برای ایران است.
  • بازگشت جذابیت به سرمایه‌گذاری نفتی؟

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: به باور تحلیلگران استاندارد‌‌‌‌‌چارترد، اخیرا مخاطرات ژئوپلیتیک در بازار جهانی نفت به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته‌است، نکته جالب‌توجه آنکه بازار واکنش درخور‌‌‌‌‌توجهی به تحولات منطقه خاورمیانه نشان نداد. در گزارشی که تارنمای ریگزون آن را منتشر کرد، آمده‌است: کارشناسان و فعالان بازار جهانی انرژی باور دارند تحولات اخیر خاورمیانه، نشان‌دهنده تشدید مخاطرات ژئوپلیتیک است که احتمالا برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت. تحلیلگران همچنین با اظهارنظرهایی مانند «سطح تنش‌های ژئوپلیتیک در منطقه نفت‌خیز خاورمیانه پایین‌تر از انتظارات بازار بوده‌است» یا «قبل از تنش‌های اخیر، قیمت‌گذاری در بازار سوخت‌های فسیلی انجام‌ شده‌بود»، متقاعد نمی‌شوند. آنها باور دارند که شواهد کمی در دسترس است که نشان می‌دهد فعالان بازار انرژی، از قبل از مقیاس و ابعاد احتمالی تنش‌ها بین طرفین مخاصمه، آگاه بوده‌اند.
  • کاهش تقاضای سوخت و افت بهای برنت

    دنیای‌اقتصاد – حمید ملازاده: بهای نفت در روز دوشنبه ۱۳ ماه مه به دلیل افت تقاضای سوخت و اظهارات مقامات فدرال‌رزرو آمریکا نسبت به کاهش نرخ بهره که می‌تواند مصرف انرژی را در بزرگ‌ترین اقتصاد جهان کاهش دهد، افزایش داشت. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این خبر، معاملات آتی نفت‌برنت با ۷‌سنت یا ۰.۱‌درصد کاهش به ۸۲.۷۲دلار در هر بشکه رسید، درحالی‌که قیمت نفت‌خام وست‌تگزاس اینترمیدیت آمریکا با ۵‌سنت کاهش ۷۸.۲۱دلار در هر بشکه فروخته شد.
  • ایران؛ دومین تولیدکننده سوخت مایع

    وزارت انرژی آمریکا از افزایش ۱۱۰‌هزار بشکه‌‌‌‌ای تولید سوخت مایع ایران در سه‌‌‌‌ماه نخست ۲۰۲۴ خبر داد و ایران را بزرگ‌ترین تولیدکننده این محصول پس از عربستان در اوپک معرفی کرد. به گزارش «شانا» به نقل از تجارت‌‌‌‌نیوز، اداره اطلاعات انرژی آمریکا وابسته به وزارت انرژی این کشور در تازه‌‌‌‌ترین گزارش خود موسوم به چشم‌‌‌‌انداز کوتاه‌مدت انرژی جهان، از تولید ۳‌میلیون و ۲۳۰‌هزار بشکه‌‌‌‌ای نفت‌خام ایران در سه‌‌‌‌ماه نخست سال‌۲۰۲۴ میلادی خبر داد. براساس این گزارش تولید نفت‌خام ایران در این دوره نسبت به سه‌‌‌‌ماه پیش، ۵۰‌هزار بشکه در روز افزایش داشته و ایران در سه‌‌‌‌ماهه چهارم سال‌۲۰۲۳ بیش از ۳‌میلیون و ۱۸۰‌هزار بشکه در روز نفت‌خام تولید کرده‌است. میانگین تولید نفت‌خام ایران در سال‌۲۰۲۳ بیش از ۲‌میلیون و ۸۷۰‌هزار بشکه در روز بوده‌است و انتظار می‌رود در سال‌۲۰۲۴ میانگین تولید این محصول در ایران به بالای روزانه ۳‌میلیون بشکه برسد.
  • آغاز ۵۰ طرح جدید در صنعت نفت

    وزیر نفت با اشاره به افزایش ۵‌میلیون‌‌‌‌ تنی ظرفیت صادرات پتروشیمی کشور و رشد ۲۰‌درصدی گروه نفت و گاز در سال‌۱۴۰۲، گفت: ‌‌‌‌برنامه وزارت نفت برای امسال بهره‌‌‌‌برداری از ۷۹طرح نیمه‌‌‌‌تمام و آغاز ۵۰ طرح تازه در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی است. به گزارش «شانا» جواد اوجی از تکمیل و بهره‌‌‌‌برداری ۶۷ طرح نیمه‌‌‌‌تمام در حوزه نفت و گاز و افزایش تولید نفت به ۳‌میلیون و ۵۵۰‌هزار بشکه در سال‌۱۴۰۲ خبر داد و افزود: تولید گاز کشور نیز حدود ۳۰‌میلیون مترمکعب در روز رشد داشته که ۷‌میلیون مترمکعب آن حاصل جمع‌‌‌‌آوری گازهای مشعل بوده‌است. افزایش تولید نفت‌خام، افزایش تولید گاز، توسعه میدان‌های گازی، افزایش ظرفیت پالایشی نفت، افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی، افزایش کمی و کیفی تولید فرآورده‌های نفتی مطابق با استاندارد یورو۵، افزایش ظرفیت خطوط انتقال فرآورده‌های نفتی، افزایش خطوط سراسری گاز و گازرسانی تازه به شهر، روستا و صنایع از جمله آثار تکمیل طرح‌های نیمه‌‌‌‌تمام و اولویت‌‌‌‌دار در جهش تولید نفت و گاز بود که وزیر نفت به آنها اشاره کرد.
  • همکاری ۷۰۰شرکت‌‌‌‌ دانش‌بنیان با وزارت نفت

    معاون توسعه اقتصاددانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست‌‌‌‌جمهوری گفت: وزارت نفت با افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان‌‌‌‌ از ۱۵۰ به حدود ۷۰۰شرکت، گامی مهم در توسعه این شرکت‌ها در صنعت نفت برداشته‌است. به گزارش «شانا» جواد مشایخ گفت: یکی از دغدغه‌‌‌‌های اصلی شرکت‌های دانش‌بنیان در طول سال‌های گذشته مشکل بازار فروش محصولاتشان بود که در دولت سیزدهم با عارضه‌‌‌‌یابی انجام‌شده در این حوزه در معاونت علمی ریاست‌‌‌‌جمهوری، آیین‌نامه سیاست حمایتی «تولید ‌بار اول» برای پشتیبانی از محصولات دانش‌بنیان داخلی تدوین و به‌دستگاه‌ها ابلاغ شد. وی اجرای بهینه‌‌‌‌تر قانون جهش تولید دانش‌بنیان را از سرفصل‌‌‌‌های مهم کاری این معاونت در سال‌۱۴۰۳ برشمرد و افزود: معاونت علمی، فناوری و اقتصاددانش‌بنیان در تلاش است با استفاده از ابزارهای موجود، خدمت‌‌‌‌رسانی حداکثری را به شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان داشته‌باشد.
  • رکوردشکنی تجدیدپذیرها در تولید انرژی

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: به لطف رشد چشمگیر انرژی‌های تجدیدپذیر در سال‌۲۰۲۳ حدود ۳۰‌درصد از کل تولید برق جهان در سال‌گذشته میلادی به کمک پنل‌های خورشیدی و توربین‌های بادی انجام شد، رقمی که تا قبل از این هرگز تجربه نشده بود. افزایش تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر و دستیابی به اهداف بلندپروازانه تعیین‌شده در اجلاس آب و هوای COP۲۸ در دبی را محتمل‌تر می‌کند، جایی‌که بیش از ۱۰۰کشور متعهد شدند ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر را تا سال‌۲۰۳۰ به سه‌برابر افزایش دهند. بر اساس گزارش اخیر اندیشکده مشاوره‌ای انرژی Ember، افزایش ظرفیت پنل‌های خورشیدی در طول سال‌۲۰۲۳ به‌ویژه قابل‌توجه بوده و امکان دستیابی به هدف انرژی‌های تجدیدپذیر تا پایان دهه ‌را دوچندان کرده‌است.
  • شکست‌‌‌‌ فانتزی حذف نفت و گاز؟

    دنیای‌اقتصاد - گروه بازار نفت: منابع انرژی جایگزین با وجود سرمایه‌گذاری ۹.۵تریلیون دلاری نتوانسته جایگزین هیدروکربن‌‌‌‌ها شود؛ موضوعی که سبب‌شد مدیرعامل شرکت آرامکوی‌عربستان پیشنهاد دهد به‌جای راهبرد حذف نفت و گاز، بر کاهش انتشار کربن آنها تمرکز شود. به گزارش «شانا» امین ناصر، مدیرعامل شرکت آرامکو طی میزگردی که توسط موسسه پلاتس در هیوستون در ایالت تگزاس آمریکا برگزار شد، با تاکید بر اینکه در دنیای‌واقعی، راهبرد گذار انرژی در حالی ‌‌‌‌که با پنج واقعیت سخت روبه‌‌‌‌روست، در بیشتر جبهه‌‌‌‌ها به‌‌‌‌وضوح در حال شکست است، تاکید کرد: «بازنگری فوری در راهبرد گذار انرژی نیاز است و من پیشنهاد می‌کنم که باید رویای حذف تدریجی نفت و گاز را کنار بگذاریم و در عوض روی گزینه‌‌‌‌هایی سرمایه‌گذاری کنیم که به‌‌‌‌اندازه کافی مفروضات تقاضای واقعی را بازتاب دهند.» آژانس بین‌المللی انرژی مستقر در پاریس پارسال پیش‌بینی کرده‌بود اوج تقاضا برای نفت، گاز و زغال‌سنگ در سال‌۲۰۳۰ خواهد بود که ناصر در این رابطه اعلام کرد: بعید است تقاضا به این زودی‌‌‌‌ها به اوج خود برسد، چه برسد به سال‌۲۰۳۰.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر