شماره روزنامه ۶۱۷۴
|

گزارش میدانی دنیای اقتصاد از بازار؛

دنیای اقتصاد: واریز یارانه یلدایی درحالی تکذیب شد که هزینه یک سبد یلدایی به طور متوسط بین یک میلیون و ۷۰۰ تا ۴میلیون تومان خواهد بود.

نبض بازار؛

دنیای اقتصاد: در این گزارش، مدل‌های ارزان‌قیمت و محبوب تلویزیون را معرفی کرده‌ایم.

    چهارشنبه، ۲۱ آذر ۱۴۰۳
  • شکاف ارزی ثابت ماند

    دلار رسمی در مسیر کانال ۵۶؟

    روند شاخص‌های هر دو بازار رسمی و غیررسمی ارز کشور مثبت است. بازار غیررسمی به پشتوانه ریسک‌های سیاسی منطقه‌ای نوسان می‌کند و در مقابل نرخ رسمی ارز نیز جهت جلوگیری از افزایش شکاف میان بازارهای کشور رو به جلو حرکت می‌کند. به عقیده تحلیلگران اقتصادی همراهی بازار رسمی با رشد نرخ‌های غیررسمی گرچه می‌تواند موجب به وجود آمدن انتظارات شود، اما فواید اقتصادی مهمی دارد.
  • در سلسله‌ نشست‌های نقد و نظر «دنیای اقتصاد» بررسی شد؛

    قانون جدید بانک‌مرکزی؛ پیشرفت یا پسرفت؟

    قانون جدید بانک مرکزی در ۸آبان‌ماه۱۴۰۲ از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید و جایگزین قانون پولی و بانکی کشور مصوب سال۱۳۵۱ شد. با این حال، این قانون از همان ابتدا با نقدهایی روبه‌رو شده است. در همین راستا «گروه رسانه‌ای دنیای‌اقتصاد» در سلسله نشست‌های نقد و نظر به بررسی عملکرد این قانون پرداخت. امیرحسین امین‌آزاد، مدیر کل اسبق نظارت بر بانک‌ها در بانک مرکزی قانون جدید بانک مرکزی را نسبت به قانون پولی و بانکی گامی به جلو دانست. درحالی‌که حمید قنبری، مدیر کل اسبق بین‌الملل بانک مرکزی و احمد عزیزی، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی با اشاره به نقاط ضعف و ناهماهنگی‌های این قانون، آن را فاقد کارآمدی لازم دانستند و هشدار دادند که قانون جدید می‌تواند عملکرد بانک مرکزی را با چالش مواجه کند.
  • چشم‌انداز طلای جهانی برای سال ۲۰۲۵ مثبت است؛

    خرید طلایی اژدهای زرد

    طلای جهانی طی دو روز گذشته با رشدی بیش از ۱.۱ درصد به کانال ۲۶۷۰ دلار رسید. تحلیلگران می‌گویند که قیمت فلز گران‌بها از طریق عوامل مختلفی همچون محرک‌های مالی و تقاضای طلای بانک مرکزی چین و تنش‌های ژئوپلیتیک در خاورمیانه شارژ شده است. در این میان ترامپ اعلام کرد که تا پایان دوره ریاست فدرال‌رزرو، برای برکناری جروم پاول تلاشی نمی‌کند.
  • معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی تشریح کرد

    دستاورد‏‏‌ها و چالش‏‏‌های توسعه رمز‌پول در اقتصاد ملی

    بانک مرکزی: معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی با بیان اینکه توسعه پول‌‌‌های دیجیتال به ارتقای اثربخشی و کیفیت اعمال سیاست‌های پولی بانک مرکزی کمک می‌کند، یادآور شد: یکی از مهم‌ترین طرقی که بانک مرکزی با استفاده از آن نسبت به مدیریت تورم و بازارهای مختلف اقدام می‌‌‌کند، از طریق ابزار سرعت گردش نقدینگی است. به عنوان نمونه بانک مرکزی با توسعه ابزاری مانند پول دیجیتال بانک مرکزی، باتوجه به اشراف و مدیریت متمرکز که بر این ابزار دارد، می‌تواند نسبت به اعمال سیاست‌های پولی خود به صورت موثرتری اقدام کند.
  • ۵۵۵هزار سکه در ۴۵حراج تخصیص یافت

    مرکز مبادله ایران: چهل‌وپنجمین حراج سکه طلا با تخصیص ۶۸۱۲قطعه انواع سکه طلا در برابر ۱۶۹۱۶قطعه ثبت سفارش به پایان رسید. این آمار نشان می‌دهد ۴۰درصد متقاضیان برنده شده‌اند. چهل‌وپنجمین حراج سکه طلا روز دوشنبه ۱۹آذر‌ماه۱۴۰۳ برگزار شد و از مجموع ۸۰۰۲قطعه تمام‌سکه ثبت سفارش‌شده، ۳۱۹۹قطعه با میانگین قیمت ۵۱میلیون و ۸۸هزار تومان به متقاضیان تخصیص داده شد. همچنین، در حراج ربع سکه نیز ۸۹۱۴ قطعه ربع‌سکه ثبت سفارش شد که ۳۶۱۳ قطعه با میانگین قیمت ۱۶میلیون و ۳۵۳هزار تومان تخصیص داده شد. تمام سکه‌های عرضه‌شده در این حراج، ضرب سال۱۴۰۳ است.
  • وصول بیش از ۹۰.۴درصد چک‌ها در مهر ماه

    بانک مرکزی: براساس آمار چک‌های مبادله ای در مهر ماه سال جاری، بیش از ۱۰میلیون و ۲۰۰هزار فقره چک به ارزشی بالغ بر ۷۸۸۹هزار میلیارد ریال در سامانه چکاوک مبادله‌ شد که از این میزان، بیش از ۹میلیون و ۲۰۰هزار فقره به ارزش ۶۷۴۰هزار میلیارد ریال وصول شده است. براساس اطلاعات سامانه انتقال تصویر چک (چکاوک) طی مهرماه سال جاری، نسبت تعداد چک‌های وصولی به مبادله‌ای، ۹۰.۴درصد و نسبت مبلغ چک‌های وصولی به مبادله‌ای ۸۵.۴درصد است. بر اساس این گزارش نسبت تعداد چک‌های وصولی به مبادله‌ای در شهریورماه سال جاری، ۹۰.۱درصد و نسبت مبلغ چک‌های وصولی به مبادله‌ای ۸۳.۹درصد بود. بر اساس اطلاعات این گزارش، میزان مبادلات چک در مهرماه نسبت به ماه قبل از نظر تعداد، ۳۴.۹درصد و از نظر مبلغ، ۳۰.۸درصد افزایش نشان می‌دهد. همچنین بیشترین نسبت تعداد چک‌های وصولی به مبادله‌ای در استان‌های گیلان، کرمانشاه و ایلام بوده است. از لحاظ ارزشی نیز بیشترین نسبت چک‌های وصولی به مبادله‌ای در استان‌های کرمانشاه، البرز و گلستان بوده است.
  • عبور حجم کل معاملات شمش طلای مرکز مبادله از ۱۳تن

    مرکز مبادله ایران: ۱۱۱کیلوگرم شمش طلا به ارزش بیش از ۶۹۰میلیارد تومان در حراج شماره۷۵ مرکز مبادله ایران مورد معامله قرار گرفت. در هفتادوپنجمین جلسه حراج شمش طلا که روز سه‌شنبه ۲۰آذرماه۱۴۰۳ در مرکز مبادله ایران برگزار شد، از مجموع ۱۱۱کیلوگرم شمش طلای استاندارد عرضه‌شده در حراج‌های عمده و خرد تالار معاملات طلای این مرکز، همه شمش‌ها، با میانگین قیمت ۶میلیارد و ۲۲۷میلیون تومان به ازای هر شمش طلای استاندارد معامله شد. شمش‌های معامله‌شده در این حراج یک کیلوگرمی و با عیار حداقل ۹۹۵ در هزار بوده است. این گزارش حاکی است، طی ۷۵حراج شمش طلای مرکز مبادله ایران، ۱۳هزار و ۲۷کیلوگرم شمش مورد دادو‌ستد قرار گرفت که در نتیجه آن نزدیک به ۶۱.۷هزار میلیارد تومان ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد کشور وارد شد.
  • نقش‌ صنعت لیزینگ در تامین مالی تولید و خانوار

    پژوهشکده پولی و بانکی: سرپرست پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی گفت: اگر بتوانیم چارچوبی طراحی کنیم تا نقش لیزینگ‌ها در تامین مالی تولید و خانوارها توسعه یابد، این صنعت جایگاه مناسب خود را پیدا می‌کند. کورش پرویزیان در جلسه هماهنگی همایش ملی صنعت لیزینگ و تامین مالی اظهار کرد: باید تلاش کنیم تعامل بین بانک مرکزی و اشخاص تحت نظارت، مثبت و رو به جلو باشد و تمهیداتی که در پژوهشکده دنبال می‌کنیم در همین راستا است. وی افزود: اگر بتوانیم چارچوبی طراحی کنیم تا نقش لیزینگ‌ها (شرکت‌های واسپاری) در تامین مالی تولید و خانوارها توسعه یابد، این صنعت جایگاه مناسب خود را پیدا خواهد کرد.
  • بررسی موانع اصلی گسترش نسل پنجم شبکه تلفن همراه در کشور؛

    اینترنت ۵G همچنان دور از دسترس کاربران ایرانی

    در حالی که گسترش پوشش نسل پنجم شبکه تلفن همراه و کاهش اختلال‌های ارتباطی به واسطه آن در اکثر کشورهای جهان تجربه جدیدی از استفاده از اینترنت را رقم زده است، کاربران ایرانی هنوز به‌طور رسمی و در عمل به شبکه ۵G دسترسی ندارند؛ مشکلی که با هم‌نشینی در کنار اختلال‌های مکرر و فیلترینگ، کیفیت دسترسی آنها به اینترنت را به‌شدت کاهش داده و سطح نارضایتی‌شان را بالا برده است. کارشناسان معتقدند که وجود موانعی مانند تحریم‌های بین‌المللی و ضعف‌های زیرساختی در این زمینه ردپای پررنگی دارند و طی سال‌های گذشته از گسترش این شبکه در کشور جلوگیری کرده‌اند.
  • ابزار تبدیل متن به ویدئوی اوپن ‌ای‌آی عرضه شد

    مهر: اوپن ‌ای‌آی مدل هوش مصنوعی تولید‌کننده ویدئو از متن را برای کاربران چت جی‌پی‌تی پلاس و پرو عرضه کرده است. به نقل از رویترز، این شرکت که با عرضه چت جی‌پی‌تی در نوامبر ۲۰۲۲ هیاهوی زیادی به پا کرد، اکنون ابزارهای تبدیل متن به ویدئویی مشابه آنچه متا و گوگل ساخته‌اند را هدف گرفته است.
  • قربانیان سوءاستفاده جنسی کودکان از اپل ۱.۲میلیارد دلار غرامت می‌خواهند

    مهر: قربانیان سوءاستفاده جنسی از کودکان به دلیل ناتوانی اپل در پیروی از برنامه‌ها برای اسکن ‌آی‌کلود جهت بررسی محتوای سوءاستفاده جنسی از کودکان (CSAM) از این شرکت شکایت کرده‌اند. به نقل از انگجت، در سال ۲۰۲۱ میلادی اپل اعلام کرد مشغول توسعه ابزاری برای رصد محتوای سوءاستفاده جنسی از کودکان است که تصاویر نشان‌دهنده سوءاستفاده را برچسب می‌زند و به مرکز ملی کودکان گمشده و مورد سوءاستفاده قرار گرفته، هشدار می‌دهد. اما اپل به سرعت با بازخورد منفی درباره نقض حریم خصوصی به دلیل استفاده از این فناوری روبه‌رو شد و در نهایت برنامه را رها کرد.
  • هوش مصنوعی تصویرگر جدید «ایکس» نیامده رفت!

    ایسنا: هوش مصنوعی مولد تصویر جدید شبکه اجتماعی ایکس موسوم به آرورا (Aurora) ارائه و سپس به سرعت حذف شد. روز شنبه یک مولد تصویر جدید به نام «آرورا» برای برخی از کاربران هوش مصنوعی ایکس به نام گروک (Grok) در دسترس قرار گرفت و بسیاری از کاربران تصاویر تولیدی این ابزار را در ایکس (X) به اشتراک گذاشتند.
  • روابط عمومی این پیام‌رسان اعلام کرد‌

    اختلال فنی ایتا در روز گذشته

    ایسنا: بنابر اعلام کاربران در فضای مجازی، پیام‌رسان ایتا دچار اختلال شده است. طبق گفته کاربران در فضای مجازی و بررسی‌های انجام شده، پیام‌رسان داخلی ایتا روز گذشته دچار اختلال شده و امکان ارسال و دریافت پیام در آن وجود ندارد.
  • آغاز تحقیقات تلافی‌جویانه چین علیه تراشه‌ساز آمریکایی

    ایسنا: چین در اقدامی که به نظر می‌رسد به تلافی تحریم‌های واشنگتن علیه شرکت‌های فناوری چینی است، تحقیقات ضد انحصارطلبی را علیه شرکت آمریکایی انویدیا به جریان انداخت. رسانه‌های دولتی چین اعلام کردند اداره مقررات بازار، تحقیقاتی را از انویدیا در خصوص احتمال نقض قوانین ضد انحصارطلبی آغاز کرده است.
  • تحقیقات اروپا از توافق تبلیغاتی محرمانه گوگل و متا

    ایسنا: کمیسیون اروپا سرگرم تحقیقات درباره همکاری تبلیغاتی محرمانه میان شرکت‌های گوگل و متا است که احتمالا مقررات گوگل برای حفاظت از کاربران خردسال را نقض کرده است. در بحبوحه کنکاش اتحادیه اروپا از شرکت‌های شبکه اجتماعی، رگولاتورهای این بلوک در اکتبر، از آلفابت‌(شرکت مادر گوگل) درخواست کردند اطلاعات داخلی، ایمیل‌ها و ارائه‌های مربوط به این برنامه تبلیغاتی را ارائه کند. رگولاتورهای اروپایی از گوگل خواسته‌اند اطلاعات بیشتری درباره همکاری تبلیغاتی محرمانه خود با شرکت متا که اکنون لغو شده و مقررات این شرکت جست‌وجو درباره حفاظت آنلاین از کاربران خردسال را نقض کرده است، فراهم کند.
  • سخنگوی دولت: برای رفع فیلترینگ به دنبال اجماعیم، نه دستور

    ایسنا: فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در نشست خبری درباره مخالفان رفع فیلترینگ با بیان اینکه اختیارات رئیس‌جمهور در شورای عالی فضای مجازی بالاست، اظهار کرد: «دولت، دولت وفاق است و قرار است ما اجماع کنیم، نه اینکه لزوما فقط دستور دهیم. البته این جزو اختیارات رئیس‌جمهور است، ولی طبیعتا در راستای وفاق تلاش خواهیم کرد که اجماع حداکثری ایجاد کنیم.»
    سه‌شنبه، ۲۰ آذر ۱۴۰۳
  • دنیای اقتصاد گزارش می‌دهد؛

    چرا قیمت دوج‌کوین کاهش یافت؟

    دنیای اقتصاد: قیمت دوج‌کوین (DOGE) در تاریخ ۹ دسامبر به ۱۱.۶۰% کاهش یافت و از بالاترین قیمت سالانه خود یعنی ۰.۴۸۴ دلار به ۰.۴۲۸ دلار رسید.
  • بازار از لنز دنیای اقتصاد؛

    آخرین قیمت محصولات لبنی در بازار؛ شیر و پنیر امروز چند؟

    دنیای اقتصاد: در این گزارش، قیمت محصولات لبنی در بازار امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۳ را مشاهده می‌کنید.
  • آمار چک‌های مبادله‌ای در مهرماه؛

    میزان و مبلغ چک های وصولی اعلام شد

    دنیای اقتصاد: بر اساس آمار چک‌های مبادله‌ای در مهرماه سال جاری، بیش از ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار فقره چک به ارزشی بالغ بر ۷۸۸۹ هزار میلیارد ریال در سامانه چکاوک مبادله‌ شد که از این میزان، بیش از ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار فقره به ارزش ۶۷۴۰ هزار میلیارد ریال وصول شده است.
  • نبض بازار از لنز دنیای اقتصاد؛

    آخرین قیمت گوشی های پرچم دار سامسونگ در بازار

    دنیای اقتصاد: در این گزارش به بررسی آخرین قیمت گوشی های پرچم دار سامسونگ در بازار تهران پرداخته ایم.
  • کاربرد یادگیری ماشین در حوزه‌های اقتصادی بررسی شد؛

    ماشین پیشرو سیاستگذاری

    در عصر دیجیتال، رشد سریع داده‌ها و ظهور یادگیری ماشین تحول چشم‌گیری در تحقیقات اقتصادی ایجاد کرده است. یادگیری ماشین، با توانایی تحلیل داده‌های بزرگ و غیرساختاریافته مانند متن و تصاویر، فرصت‌های جدیدی برای پیش‌بینی و تحلیل فراهم می‌کند. تمرکز این روش، برخلاف اقتصادسنجی که بر روابط علی تمرکز دارد، بیشتر به پیش‌بینی دقیق معطوف است. با این حال، چالش‌هایی مانند کیفیت پایین داده‌های اقتصادی، نیاز به شفافیت الگوریتم‌ها و مسائل نظارتی در استفاده از روش‌های یادگیری ماشین وجود دارد. استفاده بهینه از این فناوری نیازمند تطبیق روش‌ها، توسعه ابزارهای جدید و توجه به مسائل اخلاقی و نظارتی برای بهره‌گیری از پتانسیل کامل آن است.
  • عوامل رشد نرخ ارز بررسی شد؛

    بازار ارز در محاصره اخبار سیاسی؟

    شاخص‌های ارزی همچنان درحال رکوردشکنی هستند. به‌نظر می‌رسد اخبار سیاسی منفی منتشر شده در چند روز اخیر فشار افزایشی قابل توجهی را در بازار ایجاد کرده‌اند. اما در این میان باید اشاره کرد که نرخ ارز عمدتا در نیمه دوم سال صعودی است و بخشی از رشد قیمت‌های اخیر به عنوان روند طبیعی بازار ارز شناخته می‌شود.
  • با وجود محرک‌های اقتصادی، تورم همچنان نزدیک به صفر است

    امید چین به رهایی از رکود

    رهبران چین سعی دارند که اقتصاد این کشور را تقویت کنند. با این حال آمار تورم چین در ماه نوامبر حاکی از آن است که سیاستگذاران چینی چندان در رسیدن به اهداف خود موفق نبوده‌اند. ترامپ گفت در روزهای گذشته برای نخستین بار پس از انتخابات با شی‌جین‌پینگ تماس مستقیم گرفته است.
  • کارکرد «قانون گزارش‌دهی منصفانه اعتباری» در سیستم بانکی

    قانون گزارش‌دهی منصفانه اعتباری (Fair Credit Reporting Act (FCRA در سال۱۹۷۰ در آمریکا تصویب شد، این قانون نقش بسیار مهمی در حفاظت از حقوق مصرف‌کنندگان و دقت اطلاعات اعتباری آنها ایفا می‌کند. FCRA با ایجاد شرایطی برای گزارش‌دهی دقیق و به‌روز اطلاعات اعتباری، به بانک‌ها این امکان را می‌دهد که تصمیمات صحیح‌تری در زمینه اعطای تسهیلات اتخاذ کنند. درحالی‌که این قانون در آمریکا به‌طور گسترده اجرا می‌شود، بررسی تاثیر آن در ایران، می‌تواند به بهبود عملکرد سیستم بانکی و شفافیت تصمیم‌گیری‌های مالی کمک قابل توجهی کند و یک اقدام پیشینی در ممانعت از شکل‌گیری دارایی‌های غیرجاری در ترازنامه بانک‌ها باشد.
  • مدیر ثبت استان تهران خبر داد

    صدور سند مالکیت وزارت اقتصاد پس از ۶۵سال

    ایرنا: مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان تهران گفت: سند مالکیت وزارت امور اقتصادی و دارایی به نام دولت جمهوری اسلامی ایران و به نمایندگی این وزارتخانه پس از گذشت ۶۵سال صادر شد. به گزارش قوه قضائیه، محمد افخمی روز دوشنبه با اشاره به تثبیت و مستندسازی وزارت امور اقتصادی و دارایی اظهار کرد: ساختمان وزارت امور اقتصادی و دارایی با توجه به اهمیت اجرای ۱۰۰درصدی قانون حدنگار و تثبیت و مستندسازی املاک دولتی سنددار شد. او افزود: سند مالکیت این وزارتخانه پس از گذشت حدود ۶۵سال به نام دولت جمهوری اسلامی ایران و به نمایندگی این وزارتخانه به مساحت ۳۶هزار و ۵۰۰مترمربع به همت کارکنان ثبت اسناد و املاک مولوی صادر شد. مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان تهران یادآور شد: بنای وزارت امور اقتصادی و دارایی به‌عنوان یک اثر هنری در تاریخ ۱۰مردادماه سال۱۳۳۸ توسط مهندس محسن فروغی تاسیس شد.
  • از هفته آخر آذر تمام تجار ملزم به مبادله در سامانه ارز تجاری هستند؛

    الزام بازار دیجیتال به تطبیق با ارز توافقی

    انتشار خبر حذف ارز نیمایی از گروه موبایل، لپ‌تاپ و تبلت در اوایل هفته، اگرچه اتفاق تازه‌ای نبود و به فاصله چند ساعت بعد هم تکذیب شد؛ اما ابهاماتی به همراه آورد. سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران در این راستا اعلام کرد که حذف ارز نیمایی به تازگی صورت نگرفته و تنها اتفاق جدید در این زمینه مربوط به انتقال بازرگان‌ها به سامانه ارز تجاری است و تغییری نسبت به قبل ایجاد نشده. البته حتی با این وجود از ابهامات در این باره کاسته نشده است، مردم می‌خواهند بدانند حذف ارز نیمایی تا کنون چه تاثیراتی در بازار داشته است و این روند در آینده چه ردپایی از خود به جای خواهد گذاشت.
  • وزیر ارتباطات: برنامه تحول دیجیتال هنوز نهایی نشده است

    ایرنا: ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه همایش تحول دیجیتال با بیان اینکه برنامه تحول دیجیتال وزارت ارتباطات هنوز نهایی نشده است، گفت: «در دستگاه‌های مختلف شاهد توسعه سامانه‌هایی هستیم که به صورت جزیره‌ای کار می‌کنند.
  • واعظی: مخالفان رفع فیلترینگ خودشان از فیلترشکن استفاده می‌کنند

    سیتنا: محمود واعظی، وزیر اسبق ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: «شاید در کوتاه‌مدت، تندروها بتوانند رفع فیلترینگ را عقب بیندازند؛ اما نمی‌توانند در مقابل اراده مردم مقاومت کنند؛ نکته جالب‌توجه این است که مخالفان رفع فیلترینگ خودشان از فیلترشکن استفاده می‌کنند.»