شماره روزنامه ۶۱۷۲
|

معامله گران غافلگیر شدند؛

دنیای اقتصاد: در حالی که به نظر می‌رسید صدور قطعنامه ضد ایرانی توسط شورای حکام، وضعیت بازارهای داخلی را برهم بزند؛ اما اتفاقات دیگری رقم خورد.

دنیای اقتصاد بررسی می کند؛

دنیای اقتصاد: بیت‌کوین برای اولین بار از مرز ۱۰۰ هزار دلار عبور کرد و موجی از امید را در میان سرمایه‌گذاران رمزارز ایجاد کرد. با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات و انتصاب چهره‌های حامی رمزارز در پست‌های کلیدی، کارشناسان از آغاز دوره‌ای طلایی برای این صنعت سخن می‌گویند.

    دوشنبه، ۱۹ آذر ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» شاخص‌های مهم اقتصاد سوریه را بررسی می‌کند؛

    ریشه‌های اقتصادی سقوط اسد

    روز گذشته، دمشق پایتخت حکومت بشار اسد در سوریه پس از گذشت ۱۵ سال از آغاز مبارزات مخالفان با دولت، سقوط کرد. ۴سال از آخرین تهاجم مخالفان مسلح برای فتح دمشق می‌گذرد، اما این‌بار مخالفان موفق شدند در کمتر از دو هفته دمشق را فتح کنند. این وضعیت و پیشروی صاعقه‌وار مخالفان سوری به سوی پایتخت بسیاری را در بهت فرو برد. به گفته کارشناسان، فارغ از دلایل سیاسی، سقوط سریع دمشق در وضعیت اقتصادی بحرانی سوریه در سال‌های اخیر نیز ریشه‌ دارد.
  • شکاف بازار‌های ارز کشور به ۳۰ درصد رسید؛

    حرکت تند دلار رسمی

    بررسی‌های به‌عمل آمده از معاملات مرکز مبادله ارز و طلای کشور گویای آن است که بازارساز تمایل دارد شکاف میان نرخ دلار رسمی و غیررسمی بیشتر نشود. پس از نوسانات قیمت نرخ ارز در معاملات غیررسمی، نرخ رسمی اسکناس دلار نیز روز گذشته از مرز ۵۵ هزار تومان عبور کرد به‌این ترتیب شکاف میان بازارهای ارز کشور حدود ۳۰ درصد ثبت شد.
  • مواظب اعتماد به سیستم بانکی باشیم

    به فرموده رسول اکرم(ص) دو نعمت است که مردمان قدر آنها را به‌خوبی نمی‌دانند: امنیت و سلامت. یکی از مصادیق بارز امنیت را می‌توان امنیت اقتصادی نامید.
  • وصول ۱۱میلیارد دلار از مطالبات ارزی صندوق توسعه ملی

    صندوق توسعه ملی: رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی از وصول بیش از ۱۱میلیارد دلار از مطالبات ارزی این صندوق خبر داد. او همچنین از تسویه کامل مطالبات مربوط به ۴۴طرح ارزی شامل اصل و سود تسهیلات خبر داد و بر ضرورت پیگیری جدی‌تر مطالبات برای تحقق اهداف توسعه‌ای صندوق تاکید کرد.
  • آشفتگی اقتصادی در پاریس و برلین، بانک مرکزی اروپا را نگران کرد

    مصرف اروپا افزایش یافت

    مصرف خصوصی در منطقه یورو در سه‌ماهه سوم به بیشترین میزان خود در دو سال اخیر جهش کرد و امیدها را برای نقش‌آفرینی مصرف‌کنندگان در بازسازی اقتصادی افزایش داد. به گفته یورواستات، هزینه‌های خانوار ۰.۷ درصد نسبت به سه‌ماهه قبلی افزایش یافت و سرمایه‌گذاری‌ها نیز دو درصد رشد داشت.
  • کارشناسان به بهانه اظهارات مدیرعامل مخابرات مطرح کردند: در ایران اینترنت باکیفیتی نداریم که ارزان یا گران باشد

    رفع فیلترینگ به جای افزایش تعرفه 

    مدیرعامل شرکت مخابرات در اظهارات اخیر خود از اینترنت ارزان در ایران انتقاد و تاکید کرده است که برای افزایش کیفیت سرویس‌های اپراتورها ناچار به افزایش تعرفه هستیم. این در حالی است که اینترنت همراه به تازگی و در اواخر سال گذشته معادل ۳۴ درصد گران شد و با این حال تغییر چشمگیری در سرعت و کیفیت خدمات اپراتورها رخ نداد که رضایت کاربران را در پی داشته باشد. از طرف دیگر، کارشناسان معتقدند که مانع بزرگ بهبود کیفیت و سرعت در اپراتورها فیلترینگ است و تا زمانی که این محدودیت‌ها رفع نشود، گرانی اینترنت صرفا نارضایتی‌ کاربران را تشدید می‌کند. همچنین اپراتورها بارها از ضررهای میلیاردی فیلترینگ بر درآمدهایشان گفته‌اند و به نظر می‌رسد که مسوولان می‌توانند به جای افزایش تعرفه اینترنت نسبت به رفع فیلترینگ اقدام کنند تا از ضررهای مالی این سیاست اشتباه برای اپراتورها کاسته شود.
  • شورای فضای مجازی فعلا رفع محدودیت‌های اینترنتی را به صلاح نمی‌داند

    رفع فیلترینگ منتفی شد؟

    شنبه شب و به فاصله کوتاهی از انتشار ویدئویی از حضور وزیر ارتباطات در کوی دانشگاه تهران که در آن ستار هاشمی با هیجان نوید اعلام دو خبر خوب را به مردم داد، معاون اجرایی رئیس‌جمهور از عدم موافقت شورای عالی فضای مجازی با رفع فیلترینگ خبر داد. محمدجعفر قائم‌پناه، معاون امور اجرایی رئیس‌جمهور در مراسم روز دانشجو در محل تالار وحدت تبریز اعلام کرد: «شورای فضای مجازی با ۱۵ عضو حقیقی فعلا رفع فیلترینگ را به صلاح نمی‌دانند.» او در ادامه با تاکید بر نارضایتی مردم گفت: «۶۰ درصد مردم با فیلترینگ مخالف هستند و البته هر ساله مردم ما ۲۰ همت صرف هزینه فیلترینگ می‌کنند. شورای فضای مجازی با ۱۵ عضو حقیقی فعلا رفع فیلترینگ را به صلاح نمی‌دانند. ما باید اینها را قانع کنیم که فیلترینگ حتی امنیت کشور را هم به هم می‌ریزد، چرا که دشمنان با همین ابزار‌های فیلترینگ به اطلاعات مردم دست می‌یابند.»
  • بودجه ۳ میلیارد دلاری آمریکا برای حذف تجهیزات چینی

    ایسنا: مجلس نمایندگان آمریکا طی روزهای آینده درباره لایحه دفاعی سالانه رای‌گیری خواهد کرد که شامل بیش از سه میلیارد دلار برای حذف تجهیزات ساخت شرکت‌های چینی هوآوی و ZTE در شرکت‌های مخابراتی آمریکا است.
  • وزیر ارتباطات خبر داد

    آغاز پایش کیفیت اینترنت در همه نقاط کشور

    ایرنا: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اعلام اینکه پایش میدانی سازمان تنظیم مقررات برای بررسی کیفیت اینترنت در همه نقاط کشور در حال انجام است، گفت: «اینترنت حدود ۱۰ هزار روستا که اغلب در مناطق صعب‌العبور و کوهستانی قرار دارند، نیازمند اتصال، ارتقا و بهبود است.»
  • آمریکا تراشه هوش‌مصنوعی به امارات صادر می‌کند

    مهر: به گفته دو منبع آگاه دولت آمریکا صادرات تراشه‌های هوش مصنوعی پیشرفته به یک واحد متعلق به مایکروسافت در امارات متحده عربی را تایید کرده که بخشی از همکاری آن با شرکت اماراتی هوش مصنوعی G۴۲ است. به گزارش رویترز، مایکروسافت در اوایل سال جاری میلادی ۱.۵ میلیارد دلار در G۴۲سرمایه‌گذاری کرد و به این ترتیب بخشی از سهام شرکت و یک کرسی در هیات‌مدیره آن را به دست آورد. G۴۲ به عنوان بخشی از این معامله از سرویس‌های ابر مایکروسافت برای فعال‌سازی اپلیکیشن‌های هوش مصنوعی خود استفاده می‌کند.
  • هوش مصنوعی گوگل بهتر از برترین مدل‌ پیش‌بینی آب‌وهوا

    ایسنا: شرکت هوش مصنوعی دیپ‌مایند متعلق به گوگل اخیرا از مدل هوش مصنوعی جنکست(GenCast) خود برای پیش‌بینی آب‌وهوا رونمایی کرد. پژوهشگران دیپ‌مایند گفته‌اند جنکست حتی از سیستم ENS متعلق به مرکز پیش‌بینی‌ میان‌مدت وضع هوای اروپا که ظاهرا برترین سیستم عملیاتی پیش‌بینی آب‌وهوای جهان است، بهتر عمل می‌کند. پژوهشگران درباره نحوه تقابل با ENS گفتند که جنکست را روی داده‌های آب‌وهوایی به دست آمده تا سال ۲۰۱۸ آموزش داده‌اند. سپس پیش‌بینی‌های آن را با سال ۲۰۱۹ مقایسه کرده و دریافته‌اند که جنکست در ۹۷.۲ درصد مواقع دقیق‌تر است.
    یکشنبه، ۱۸ آذر ۱۴۰۳
  • بانک‌مرکزی نسبت به ورود به بازار رمزارز هشدار داد

    گام اول تنظیم رمزارز

    بانک مرکزی سند چارچوب سیاستگذاری و تنظیم‌گری بانک مرکزی در حوزه رمز پول‌ها را در چهار بخش و ۱۹بند منتشر کرد. این سند می‌تواند مبنای قانونی برای مواجهه فعالان اقتصادی با رمزارزها را مشخص کند. البته بانک مرکزی نسبت به ورود و فعالیت در این بازار هشدار داده است.
  • بخشی از فشار بازار سکه تخلیه شد

    توقف نرخ ارز در کریدور جدید

    شاخص‌های ارزی روز گذشته درجا زدند. در حالی که پس از انتشار سیگنال‏‏‌های منفی جدید از سوریه، بازار ارز تهران روند افزایشی جدیدی را آغاز کرده بود، روز گذشته این روند متوقف شد. برخی از تحلیلگران معتقدند باتوجه به شرایط سیاسی حال حاضر سوریه و کاهش احتمال درگیری نیروهای ایرانی در این کشور، سیگنال منفی جدیدی به بازار مخابره نمی‌شود درنتیجه نرخ ارز پتانسیل رشد بیشتر را ندارد.
  • چشم‏‌انداز فلز زرد در سال ۲۰۲۵ چگونه است؟

    سیری‌ناپذیری چین ازطلا

    طلای جهانی در روزهای گذشته در کانال ۲‌هزار و ۶۰۰ دلار در حال نوسان بوده است. زیرا پس از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، تمرکز بسیاری از سرمایه‌گذاران به سایر بازارها از جمله رمزارزها معطوف شد. با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند که رشد تورم در سال‌های آتی می‌تواند به رشد قیمت طلا کمک کند. در این حین بانک مرکزی چین پس از ماه‏‌ها ذخایر طلای خود را افزایش داد.
  • تنظیم‌‌‌گری و مدیریت ریسک در حوزه رمز‌ارز

    وزیر اقتصاد اخیرا سند «چارچوب سیاستگذاری و تنظیم‌‌‌گری بانک مرکزی در حوزه رمزارزها» را که در هیات عالی بانک مرکزی به تصویب رسیده است، معرفی کردند.
  • تاثیرات احتمالی رمزریال در رفع تحریم‌ها؛

    چالش‌های آینده رمز‌پول‌ها

    با توجه به داغ شدن بحث رمز پول و اجرایی شدن آن، در این گزارش تلاش شده است تا مفهوم ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) و تفاوت آن با رمزارزها، همچنین کاربردها و چالش‌‌‌های آن در سیستم مالی کشور مورد بررسی قرار گیرد. همچنین، به تاثیرات احتمالی رمزریال در رفع تحریم‌‌‌ها و مزایا و معایب آن پرداخته شده است.
  •  فعالان صنعت بازی درباره خطر افزایش بازی‌های کِرَک‌شده هشدار می‌دهند؛

    بازی‌های موبایلی ایرانی در حال زوال

    صنعت بازی کشور و بازی‌سازهای ایرانی یک‌بار از بازی‌های کامپیوتری مودشده (تغییر یافته) متضرر شدند؛ تا جایی که بازار داخلی بازی‌های کامپیوتری از بین رفت و حالا این تهدید به نسخه موبایلی بازی‌ها هم رسیده است. فعالان و کارشناسان از گسترش انتشار بازی‌های موبایلی کرک‌شده (قفل شکسته) در وب‌سایت‌ها و استورهای داخلی دانلود و نصب بازی هشدار می‌‌دهند و به اعتقاد آنها تداوم حضور این بازی‌ها موجب حذف بازی‌های داخلی می‌شود؛ زیرا بازی‌سازهای ایرانی توان رقابت با بازی‌های خارجی کرک و دستکاری‌شده را که نیازی به پرداخت هزینه ندارند، نخواهند داشت؛ درحالی‌که دبیر کمیسیون نرم‌افزارهای بازی و سرگرمی سازمان نصر تهران در این‌باره از جلسات و مذاکرات این کمیسیون با بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای و استورهای داخلی برای حذف بازی‌های مودشده خبر می‌دهد؛ اما همچنان امکان دانلود و نصب این بازی‌ها در پلتفرم یک استور داخلی وجود دارد.
  • معاون سازمان تنظیم مقررات:

    تعرفه پایین اینترنت همراه انگیزه مردم برای استفاده از فیبر نوری را کاهش می‌دهد

    مهر: معاون سازمان تنظیم مقررات ارتباطات از پوشش فیبر نوری برای ۸میلیون و ۱۴۰هزار خانوار خبر داد و روی برنامه‌های این سازمان برای افزایش سرعت اینترنت و رفع موانع اجرایی تا سال۱۴۰۴ تاکید کرد.
  • هوش مصنوعی جدید متا معرفی شد

    ایسنا: شرکت متا همزمان با اعلام دستیابی به ۶۰۰میلیون کاربر ماهانه، جدیدترین مدل هوش مصنوعی خود موسوم به Llama ۳.۳ را منتشر کرد. تلاش بی‌وقفه شرکت متا برای اینکه دستیار هوش مصنوعی آن در همه جا حضور پیدا کند، در حال به ثمر نشستن است. به نقل از انگجت، مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا، اعلام کرد هوش مصنوعی این شرکت با نزدیک به ۶۰۰میلیون کاربر ماهانه در آستانه گذر از نقطه عطف بعدی خود است. به گفته متا، این مدل متنی جدید عملکردی مشابه با مدل Llama ۳.۱ دارد؛ اما با کسری از هزینه عرضه می‌شود.
    شنبه، ۱۷ آذر ۱۴۰۳
  • بانک مرکزی بیش از ۱۰ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و دارو، ارز تامین کرد

    دنیای اقتصاد: براساس اعلام بانک مرکزی، تامین ارز کالاهای اساسی و دارو از ۱۰ میلیارد دلار عبور کرد.
  • سند تنظیم‌گری سیاستگذار ارزی برای رمزپول‌ها؛

    موضع رسمی بانک مرکزی در مورد ارزهای دیجیتال؛ خرید رمزارزها را توصیه نمی‌کنیم

    دنیای اقتصاد: سند «چارچوب سیاست­­گذاری و تنظیم‌گری ‌بانک مرکزی در حوزه رمزپول‌ها» مستند به مواد (۴)، (۲۴)، (۵۹) و (۶۴) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، با هدف استفاده از ظرفیت­ ها و فرصت­ های نهفته در توسعه فناوری­ های نوین مالی پس از تصویب در هیات عالی منتشر شد.
  • معاون بانک مرکزی تشریح کرد؛

    تعیین تکلیف موضع بانک مرکزی در خصوص «رمزپول‌ها»

    معاون بانک مرکزی، شاخص های مهم سند سیاست‌‌گذاری ‌بانک مرکزی در حوزه رمزپول‌ها و همچنین وظایف اصلی بازیگران عرصه مبادلات رمزپول را تشریح کرد و یکی از خطوط اصلی راهنما در تدوین این چارچوب را تاکید بر حکمرانی ریال و حاکمیت پول ملی دانست.
  • روند هفتگی بازارهای ارز و سکه بررسی شد

    عبور دلار از یک مرز مهم

    بررسی‌های به‌عمل آمده از روند بازار ارز در هفته‌ای که گذشت حاکی از آن است که معامله‌گران با حضور جدی خریداران مواجه شده‌اند. تحلیلگران عامل افزایش تقاضا در بازار ارز را ریسک‌های سیاسی جدید مرتبط با سوریه می‌دانند. اما برخلاف بازار ارز، روند معاملات سکه تقریبا با ثبات همراه بود. چرا که در این هفته خبر عرضه تمام سکه طلا با تاریخ ضرب جدید منتشر شد.
  • راه فرار از واقعیت‏های اقتصادی بسته است؛ فرانسه در بن‏‌بست؛

    خوک جدید اروپا

    امروز بیش از ۵۰ تن از سران و روسای دولت برای مراسم بازگشایی نوتردام، کلیسای جامع گوتیک قرن دوازدهمی در پاریس که پنج سال پیش در آتش سوخت و اکنون با سرعتی شگفت‌آور و مهارتی عاشقانه بازسازی شده است، شرکت خواهند کرد. اگرچه جو بایدن در این مراسم حاضر نیست، اما دونالد ترامپ آنجا خواهد بود تا فرانسه را در بهترین حالت خود ببیند. این کشور توانست در کمترین زمان ممکن و با صرفه‌جویی در بودجه، شاهکاری از مهارت و نوسازی را عملی کند که هیچ کشور دیگری قادر به انجام آن نبود.
  • پس از وقوع توفان، کارگران آمریکایی به کار باز می‌گردند

    رشد نرخ بیکاری در آمریکا

    گزارش مشاغل ایالات‌متحده، احتمالا نشان می‌دهد که استخدام پس از توفان و اعتصاب مجددا افزایش یافته است. طبق این گزارش، در نوامبر ۲۰۲۴ تعداد ۲۲۷ هزار نفر، در فرصت‌های شغلی به جز کشاورزی مستقر شدند. با این حال نرخ بیکاری ماه نوامبر نسبت به ماه اکتبر ۰.۱ درصد افزایش یافته و به سطح ۴.۲ درصدی رسید. رشد بیکاری می‌تواند بر بازارهای مالی آمریکا تاثیر بگذارد.
  • نسخه خاویر میلی برای هزینه وام‌گیری

    فرود نرخ بهره در آرژانتین

    دنیای اقتصاد: روز گذشته نرخ بهره آرژانتین با کاهش ۳ واحد درصدی به ۳۲ درصد رسید. این تصمیم زمانی از سوی بانک مرکزی آرژانتین اتخاذ شد که انتظارات تورمی روند کاهشی به خود گرفت. در حال حاضر اقتصاددانان پیش‌بینی می‌کنند که تورم ماهانه آرژانتین در ماه‌های آتی در سطحی کمتر از ۳ درصد باقی بماند و نرخ تورم نقطه به نقطه نیز تا پایان سال به ۱۹۹ درصد برسد. خاویر میلی که در دسامبر سال گذشته به عنوان رئیس‌جمهور آرژانتین انتخاب شد در تلاش بوده است تا با اتخاذ سیاست‌های ریاضتی اقتصاد آرژانتین را از منجلاب تورم و بدهی برهاند. او با کاهش هزینه‌های دولت موفق شد نرخ تورم را به صورت چشمگیری کاهش دهد. با وجود کاهش نرخ تورم، اقتصاد آرژانتین تحت تاثیر سیاست‌های ریاضتی وارد رکود شد. میلی با کاهش نرخ بهره در تلاش است تا به بهبود رشد اقتصادی این کشور کمک کند. این هشتمین کاهش نرخ بهره بانک مرکزی از زمان آغاز ریاست‌جمهوری میلی است. تا پیش از به قدرت رسیدن میلی نرخ بهره در آرژانتین معادل ۱۲۶ درصد بود.
  • ثبات اقتصاد جهانی تداوم خواهد داشت؛

    تاب‌آوری در عصر نااطمینانی

    دنیای‌اقتصاد - گروه اقتصاد بین‌الملل: در چند سال گذشته، اقتصاد جهانی به‌رغم مواجهه با شوک‌های بزرگی مانند همه‌گیری و بحران انرژی، تاب‌آوری چشم‌گیری از خود نشان داده است. در سال جاری، رشد اقتصاد جهانی ثابت مانده است؛ درحالی‌که تورم همچنان در حال کاهش است. با وجود برخی تعدیلات در بازار کار، نرخ بیکاری در بسیاری از کشورها همچنان نزدیک به پایین‌ترین حد تاریخی خود است. تجارت جهانی نیز در حال بهبود است.