شماره روزنامه ۶۱۷۰
|

معامله گران غافلگیر شدند؛

دنیای اقتصاد: در حالی که به نظر می‌رسید صدور قطعنامه ضد ایرانی توسط شورای حکام، وضعیت بازارهای داخلی را برهم بزند؛ اما اتفاقات دیگری رقم خورد.

دنیای اقتصاد بررسی می کند؛

دنیای اقتصاد: بیت‌کوین برای اولین بار از مرز ۱۰۰ هزار دلار عبور کرد و موجی از امید را در میان سرمایه‌گذاران رمزارز ایجاد کرد. با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات و انتصاب چهره‌های حامی رمزارز در پست‌های کلیدی، کارشناسان از آغاز دوره‌ای طلایی برای این صنعت سخن می‌گویند.

    شنبه، ۱۷ آذر ۱۴۰۳
  • روند هفتگی بازارهای ارز و سکه بررسی شد

    عبور دلار از یک مرز مهم

    بررسی‌های به‌عمل آمده از روند بازار ارز در هفته‌ای که گذشت حاکی از آن است که معامله‌گران با حضور جدی خریداران مواجه شده‌اند. تحلیلگران عامل افزایش تقاضا در بازار ارز را ریسک‌های سیاسی جدید مرتبط با سوریه می‌دانند. اما برخلاف بازار ارز، روند معاملات سکه تقریبا با ثبات همراه بود. چرا که در این هفته خبر عرضه تمام سکه طلا با تاریخ ضرب جدید منتشر شد.
  • راه فرار از واقعیت‏های اقتصادی بسته است؛ فرانسه در بن‏‌بست؛

    خوک جدید اروپا

    امروز بیش از ۵۰ تن از سران و روسای دولت برای مراسم بازگشایی نوتردام، کلیسای جامع گوتیک قرن دوازدهمی در پاریس که پنج سال پیش در آتش سوخت و اکنون با سرعتی شگفت‌آور و مهارتی عاشقانه بازسازی شده است، شرکت خواهند کرد. اگرچه جو بایدن در این مراسم حاضر نیست، اما دونالد ترامپ آنجا خواهد بود تا فرانسه را در بهترین حالت خود ببیند. این کشور توانست در کمترین زمان ممکن و با صرفه‌جویی در بودجه، شاهکاری از مهارت و نوسازی را عملی کند که هیچ کشور دیگری قادر به انجام آن نبود.
  • پس از وقوع توفان، کارگران آمریکایی به کار باز می‌گردند

    رشد نرخ بیکاری در آمریکا

    گزارش مشاغل ایالات‌متحده، احتمالا نشان می‌دهد که استخدام پس از توفان و اعتصاب مجددا افزایش یافته است. طبق این گزارش، در نوامبر ۲۰۲۴ تعداد ۲۲۷ هزار نفر، در فرصت‌های شغلی به جز کشاورزی مستقر شدند. با این حال نرخ بیکاری ماه نوامبر نسبت به ماه اکتبر ۰.۱ درصد افزایش یافته و به سطح ۴.۲ درصدی رسید. رشد بیکاری می‌تواند بر بازارهای مالی آمریکا تاثیر بگذارد.
  • نسخه خاویر میلی برای هزینه وام‌گیری

    فرود نرخ بهره در آرژانتین

    دنیای اقتصاد: روز گذشته نرخ بهره آرژانتین با کاهش ۳ واحد درصدی به ۳۲ درصد رسید. این تصمیم زمانی از سوی بانک مرکزی آرژانتین اتخاذ شد که انتظارات تورمی روند کاهشی به خود گرفت. در حال حاضر اقتصاددانان پیش‌بینی می‌کنند که تورم ماهانه آرژانتین در ماه‌های آتی در سطحی کمتر از ۳ درصد باقی بماند و نرخ تورم نقطه به نقطه نیز تا پایان سال به ۱۹۹ درصد برسد. خاویر میلی که در دسامبر سال گذشته به عنوان رئیس‌جمهور آرژانتین انتخاب شد در تلاش بوده است تا با اتخاذ سیاست‌های ریاضتی اقتصاد آرژانتین را از منجلاب تورم و بدهی برهاند. او با کاهش هزینه‌های دولت موفق شد نرخ تورم را به صورت چشمگیری کاهش دهد. با وجود کاهش نرخ تورم، اقتصاد آرژانتین تحت تاثیر سیاست‌های ریاضتی وارد رکود شد. میلی با کاهش نرخ بهره در تلاش است تا به بهبود رشد اقتصادی این کشور کمک کند. این هشتمین کاهش نرخ بهره بانک مرکزی از زمان آغاز ریاست‌جمهوری میلی است. تا پیش از به قدرت رسیدن میلی نرخ بهره در آرژانتین معادل ۱۲۶ درصد بود.
  • ثبات اقتصاد جهانی تداوم خواهد داشت؛

    تاب‌آوری در عصر نااطمینانی

    دنیای‌اقتصاد - گروه اقتصاد بین‌الملل: در چند سال گذشته، اقتصاد جهانی به‌رغم مواجهه با شوک‌های بزرگی مانند همه‌گیری و بحران انرژی، تاب‌آوری چشم‌گیری از خود نشان داده است. در سال جاری، رشد اقتصاد جهانی ثابت مانده است؛ درحالی‌که تورم همچنان در حال کاهش است. با وجود برخی تعدیلات در بازار کار، نرخ بیکاری در بسیاری از کشورها همچنان نزدیک به پایین‌ترین حد تاریخی خود است. تجارت جهانی نیز در حال بهبود است.
  • چه گروه‌های کالایی ملزم به معاملات در سامانه ارز تجاری هستند؟

    ایلنا: پیرو بخشنامه جدید بانک مرکزی، صنایع روانکار، دوده، کامپاند، سیمان، سرامیک و انواع لبنیات از تاریخ سوم آذرماه ۱۴۰۳ ملزم به واگذاری ارز حاصل از صادرات خود در مرکز مبادله ایران به واردکنندگان بر اساس نرخ توافقی و سازوکار اجرایی این مرکز هستند.
  • شکایت وزارت ارتباطات به اتحادیه‌ بین‌المللی مخابرات به کجا می‌رسد؟

    فیلترینگ؛ عامل محبوبیت استارلینک در ایران

    در حالی که مدت‌ها است خبر جدیدی از اینترنت ماهواره‌ای در ایران به گوش نمی‌رسد، ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، هفته گذشته در حاشیه جلسه هیات دولت اعلام کرد ضمن استقبال دولت از فناوری‌های جدید، همچنان بحث حقوق سرزمینی برای استفاده از استارلینک در ایران مطرح است؛ مساله‌ای که بر اساس اظهارات یک کارشناس حوزه اینترنت، پیگیری آن در مراجع بین‌المللی هنوز هم از سوی وزارت ارتباطات ادامه دارد. این اظهارات همچنین نشان می‌دهد وزیر ارتباطات دولت چهاردهم در خصوص اینترنت ماهواره‌ای موضعی شبیه به دولت سیزدهم دارد، در حالی که اکنون اکثر کشورها از ورود چنین سرویسی استقبال می‌کنند. با این همه نباید فراموش کرد که بحث اینترنت ماهواره‌ای در ایران درست از زمانی داغ شد که فیلترینگ شدت گرفت و کاربران برای دسترسی بدون محدودیت به اینترنت مشتاق استفاده از استارلینک شدند.
  • وزیر اسبق ارتباطات:

    لایه‌های زیاد فیلترینگ باعث کاهش سرعت اینترنت شده است

    سیتنا: معتمدی، وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: نباید لایه‌های فیلترینگ آن‌قدر زیاد باشد که سرعت اینترنت را پایین بیاورد. فیلترینگ نه تنها امنیت کشور را تضمین نمی‌کند، بلکه با وجود اینترنت ماهواره‌ای استارلینک ممکن است شبکه کشور هم دور زده شود که از لحاظ امنیتی خطرناک است.» او همچنین در ارزیابی عوامل موثر بر کیفیت اینترنت شبکه‌های ثابت و سیار، اظهار کرد: «یکی از عوامل موثر بر کیفیت و سرعت اینترنت، زیرساخت است که به نظر می‌رسد در این زمینه شاهد مشکل نیستیم، به‌طور مثال ممکن است در یک منطقه فیبرنوری به خوبی جواب دهد، اما در منطقه دیگر فیبرنوری قطع شده باشد. یکی دیگر از عوامل، شبکه‌های محلی هستند و ممکن است در یک کوچه یا محله بیشتر از ظرفیت تعیین شده از شبکه استفاده شود.»
  • کسب درآمد با آپدیت جدید تلگرام

    سیتنا: جدیدترین آپدیت تلگرام قابلیت‌هایی را برای تولیدکنندگان محتوا و توسعه‌دهندگان مینی اپ‌ها مهیا کرده است که با معرفی مینی‌اپ به دیگران می‌توان کسب درآمد کرد. تلگرام در آپدیت جدید خود طرحی با عنوان «برنامه‌های وابسته» (Affiliate Programs) را برای مینی اپ‌ها معرفی کرده است. در واقع با این برنامه که تمام کاربران می‌توانند در آنها عضو شوند، از طریق یک لینک می‌توان مینی‌اپ را به دیگران معرفی کرد.
  • آمازون محصولات هوش مصنوعی رقیب متا و اوپن ای‌آی را معرفی کرد

    مهر: آمازون مجموعه‌ای از پلتفرم‌های جدید هوش مصنوعی که مدل‌های بنیادین مشهور هستند را در کنفرانس سالانه AWS خود معرفی کرد که امکان تولید متن، تصویر و ویدئو را فراهم می‌کنند. به نقل از رویترز، محصولات جدید آمازون باید با نسخه‌های مشابهی که شرکت‌های دیگر از جمله متا و ادوب ابداع کرده‌اند، در بازار رقابت کنند.
  • متا به انرژی هسته‌ای روی می‌آورد

    ایسنا: شرکت متا‌(فیس‌بوک سابق) می‌خواهد از انرژی هسته‌ای برای تامین انرژی مراکز داده خود استفاده کند. این شرکت می‌خواهد از اوایل دهه ۲۰۳۰ بین یک تا چهار گیگاوات به ظرفیت انرژی هسته‌ای خود بیفزاید. شرکت متا (Meta) برنامه‌های خود را برای استفاده از انرژی هسته‌ای برای تامین سوخت مراکز داده خود در ایالات‌متحده تایید کرده است.
  • تلگرام با ناظر اینترنت برای مقابله با کودک آزاری همکاری می‌کند

    مهر: تلگرام قرار است به عنوان بخشی از یک توافق جدید با یک سازمان ناظر ایمنی آنلاین، از ابزارهایی برای ردیابی تصاویر سوءاستفاده جنسی از کودکان در بخش‌های عمومی این پلتفرم استفاده کند. به نقل از ایندیپندنت، تلگرام با «بنیاد نظارت بر اینترنت» (IWF)، یک سازمان پیشرو در زمینه یافتن و حذف تصاویر سوءاستفاده جنسی از کودکان در فضای آنلاین همکاری و از ابزارهای آن استفاده می‌کند.
  • نخستین خوشه استارلینک برای اتصال مستقیم اینترنت به موبایل تکمیل شد

    مهر: اسپیس‌ایکس به نقطه عطف مهمی در خوشه ماهواره‌های اینترنتی استارلینک دست یافت. به نقل از اسپیس، یک موشک فالکون ۹ این شرکت ۲۰ ماهواره استارلینک را از مقر فضایی وندربرگ در ساعت ۳:۰۵ بامداد دیروز به وقت گرینویچ به فضا برد و حدود ۶۱ دقیقه بعد آنها را در مدار پایین زمین قرار داد.
  • «اوپن‌ای‌آی» هوش مصنوعی نظامی می‌سازد

    ایسنا: همکاری جدیدی که بین شرکت‌های «اوپن‌ای‌آی» و «اندوریل اینداستریز» شکل گرفته است، بر ابداع هوش مصنوعی نظامی برای آمریکا تمرکز دارد. شرکت ‌اوپن‌ای‌آی‌ با استارت‌آپ دفاعی ‌اندوریل اینداستر مشارکت کرده است تا یک هوش مصنوعی جدید را برای «پنتاگون» ابداع کند. به گزارش انگجت، این شرکت‌ها گفتند که مدل‌های اوپن‌ای‌آی از جمله «GPT-۴o» و «OpenAI o۱» را با سیستم‌ها و نرم‌افزار اندوریل ترکیب می‌کنند تا دفاع ارتش آمریکا را در برابر حملات هوایی پهپادها بهبود ببخشند.
    جمعه، ۱۶ آذر ۱۴۰۳
  • روایتی از فعالیت هوش‌مصنوعی برای تغییر در چهره کسب‌وکارهای سنتی؛

    تک‌شاخ‌ها،‌ انقلاب در کسب و کارهای کسل‌کننده را رقم می‌زنند

    دنیای اقتصاد: هوش مصنوعی در حال تغییر چهره کسب‌وکارهای سنتی است؛ البته نه با وعده‌های جذاب مصرف‌کننده‌محور، بلکه با خودکارسازی وظایف تکراری و خسته‌کننده. این فناوری، اگرچه از دید عموم هیجان‌انگیز نیست، اما در مسیر تبدیل شدن به جریان اصلی و سودآور صنعت هوش مصنوعی قرار دارد.
    چهارشنبه، ۱۴ آذر ۱۴۰۳
  • دنیای اقتصاد بررسی کرد؛

    بازار طلا و سکه در هفته‌ای که گذشت؛ مسیریابی فلز زرد

    دنیای اقتصاد: بازار طلا و سکه در هفته‌ای که گذشت افزایش قیمت را تجربه کرد؛ عباداله محمد ولی کارشناس بازار طلا و جواهر به بررسی و تحلیل بازار در هفته‌ای که گذشت پرداخت.
  • چگونه ضریب نفوذ بیمه افزایش می‌یابد؟

    هدف‌گذاری جهانی صنعت بیمه

    همایش بین‌المللی بیمه با حضور رئیس‌جمهور، وزیر اقتصاد و رئیس کل بیمه مرکزی برگزار شد. در این همایش، توسعه و اهمیت صنعت بیمه در ایران و جهان مورد تاکید قرار گرفت و توسعه بیمه زندگی، ناعادلانه بودن توزیع بیمه و خودکفایی این صنعت محورهای اصلی آن را تشکیل می‌دادند.
  • حباب قطعات بزرگ‌تر خانواده سکه کوچک می‌شود؟

    ترمز سکه با ضرب قطعات جدید

    پس از موفقیت ربع‌سکه‌های طلای «تاریخ جدید» در کاهش حباب قطعات پیشین، این‌بار مرکز مبادله ارز و طلای کشور از ضرب تمام سکه طلا با تاریخ ۱۴۰۳ خبر می‌دهد. به گفته روابط عمومی این نهاد نخستین عرضه تمام سکه بهار آزادی بانک مرکزی ضرب ۱۴۰۳ در روز چهارشنبه ۱۴ آذرماه در مرکز مبادله ایران انجام می‌شود. تحلیلگران معتقدند که این خبر مانع از رشد ارزش سکه طلا در روزهای اخیر شده است.
  • تورم سالانه ترکیه برای ششمین‌ماه متوالی کاهش یافت

    تقاطع تورم و رکود

    دنیای‌اقتصاد: تورم سالانه ترکیه در ماه نوامبر با کاهش ۱.۵واحد درصدی نسبت به اکتبر به ۴۷.۰۹درصد رسید. این ششمین ماه متوالی است که تورم ترکیه در روند نزولی قرار گرفته و کمترین میزان تورم از ژوئن سال ۲۰۲۳ است. تورم ماهانه ترکیه نیز در نوامبر با کاهش ۰.۶۴واحد درصدی نسبت به ماه اکتبر به ۲.۲۴درصد رسیده است. در حال حاضر تورم ماهانه ترکیه به سطحی پایین‌تر از تورم ماهانه ایران در آبان ماه یعنی ۲.۸درصد رسیده است. کاهش تورم ترکیه در ماه‌های گذشته نتیجه سیاست‌های انقباضی است که بانک مرکزی از ژوئیه سال۲۰۲۳ اتخاذ کرده است.
  • به بهانه‌ ۱۵ آذرماه؛ روز حسابدار

    قرار است که «روز حسابدار» بهانه‌ای باشد که ضمن ارج نهادن به خدمات حسابداران، در خصوص موضوعاتی مثل آموزش، ارتقای کیفیت خدمات مالی، استانداردهای جدید و نوآوری‌ها سخن گفته شود. اما در سال‌های اخیر هرچه می‌نگریم، بخش عمده‌ای از زمان تیم‌های مالی شرکت‌ها و کسب‌و‌کارها محدود به انجام تکالیف قانونی، مخصوصا در حوزه مالیات و تامین اجتماعی و البته وزارت صمت شده است. امروزه چنان کار شرکت‌ها و فعالان اقتصادی با موضوعات قانونی گره خورده است، که تسلط بر امور قانونی بر تسلط بر امور فنی حسابداری غلبه کرده است و صاحبان کسب‌و‌کار عملا به‌جز تکالیف و امور قانونی، انتظار بیشتری از مدیران مالی خود ندارند. اکنون انجام تکالیف وقت‌گیر و نابسامان، به ویژه سر‌و‌کله زدن با انواع سامانه‌های ریز و درشت، یکی از بدیهیات روزمره امور مالی است، به طوری که یادگیری این قبیل سامانه‌ها به یکی از پایه‌های مهم آموزشِ ورود به بازار کار برای دانشجویان و تازه‌کارها شده است.
  • مقامات چینی معتقدند که اقتصاد چین نیازمند محرک بیشتر است

    اهداف غیرشفاف اژدهای زرد

    رئیس بانک مرکزی چین، پان گونگ‌شنگ، بر تعهد خود به سیاست پولی حمایتی برای تقویت رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۵ تاکید کرد. بانک مرکزی چین قصد دارد از ابزارهای مختلف برای حفظ نقدینگی کافی و کاهش هزینه‌های استقراض استفاده کند. این اقدامات برای مقابله با چالش‌های اقتصادی، از جمله تهدید تعرفه‌های بالای آمریکا در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ انجام خواهند شد.
  • با مصوبه مجلس تکلیف واردات گوشی‌های اپل در سال آینده چه خواهد بود؟ 

    تعرفه واردات آی‌فون همچنان در محاق

    نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه سال آینده تصویب کردند تا تعرفه واردات تجاری گوشی‌های بالای هزار دلار به میزان ۳۰ درصد و نرخ ارز حقوق ورودی کالاها میانگین نرخ ارز مرکز مبادله در اسفند سال ۱۴۰۳ باشد. با توجه به اینکه عمده گوشی‌های بالای هزار دلار شامل گوشی‌های آی‌فون و مدل‌های پرچم‌دار یک برند پرفروش می‌شود و هنوز رویه تجاری واردات آی‌فون تعیین تکلیف نشده و با مصوبه مجلس تعرفه واردات مسافری آی‌فون در سال آینده ۶۰ درصد خواهد بود، این وضعیت موجب انتقاد کارشناسان شده است.
  •  معاون فناوری رئیس‌جمهور در پاسخ به «دنیای اقتصاد» مطرح کرد‌

    تهاتر کارخانه نوآوری آزادی 

    در حالی‌که در ماه‌های ابتدایی سال جاری برخی اخبار از احتمال خروج پارک فناوری پردیس از کارخانه نوآوری آزادی گفتند، در حال حاضر و با گذشت ماه‌ها بلاتکلیفی در این خصوص معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در نخستین نشست خبری خود به «دنیای اقتصاد» درباره سرنوشت کارخانه نوآوری آزادی توضیح داده است که املاک دولت و کارخانه نوآوری آزادی تهاتر می‌شود. حسین افشین در این باره گفت: «در حال بازدید از برخی ساختمان‌های دولت هستیم تا بتوانیم تهاتری بین ساختمان‌های دولت و کارخانه آزادی انجام شود. البته موقعیت مکانی دیگری برای جابه‌جایی شرکت‌های این کارخانه داریم، اما این کار هزینه‌بر است و به صلاح نیست.» او همچنین از اصلاح آیین‌نامه توزیع اینترنتی دارو تا دو هفته دیگر خبر داده و معتقد است که با این آیین‌نامه مشکلات شرکت‌های فعال در این حوزه رفع خواهد شد.
  • کنترل‌گری اپل کارمندان را جان به لب کرد

    مهر: در شکایتی جدید اپل متهم شده به‌طور غیرقانونی دستگاه‌های خصوصی کاربران و حساب‌های آی‌کلود آنها را رصد کرده است و همزمان به آنها اجازه نداده درباره دستمزد و شرایط کاری صحبت کنند.
  • اظهارات ضدو نقیض اوپن‌ای‌آی برای انتشار آگهی

    مهر: هرچند نمایش آگهی برای کاربرانی که به ایده‌های بلندپروازانه اوپن‌ای‌آی در سال‌های اولیه فعالیتش عادت کرده‌اند، چندان جالب نیست، اما با توجه به گزارش‌هایی مبنی بر آنکه این شرکت توسعه‌دهنده هوش مصنوعی سعی دارد ساختار خود را به یک ماهیت درآمدزا تبدیل کند، چندان عجیب نیست. البته سرویس‌های این شرکت مشترکانی نیز دارد، اما با توجه به سلطه اوپن‌ای‌آی در فضای هوش مصنوعی، افزودن آگهی‌ها به آنها ممکن است برای استراتژی‌های تجاری کارآمد باشند. ‌
  • هوش مصنوعی با شنیدن صدا‌ عکس می‌سازد

    مهر: هم اکنون سیستم‌های هوش مصنوعی جلوه‌های صوتی برای تصاویر ساکن از خیابان‌های شهر و اماکن دیگر می‌سازند، اما یک فناوری آزمایشی جدید برعکس این فرآیند را انجام می‌دهد. یوهائو کانگ و همکارانش در دانشگاه تگزاس «مدل انتشار صدا به تصویر» (Soundscape-to-Image Diffusion Model) را براساس مخزن داده‌ای از کلیپ‌های صوتی و تصویری ۱۰ ثانیه‌ای آموزش دادند.