دنیای اقتصاد: بسیاری از تحلیلگران معتقدند سال ۲۰۲۵ قیمت هر اونس نقره به ۵۰ دلار هم میرسد؛ هر چند بررسیهای انجام شده نشان میدهد؛ در سالهای پیش رو روند منحنی نرخ نقره صعودی است.
در اوایل هفته حسین افشین، معاون علمی ریاستجمهوری از پذیرش ۱۵ شرکت استارتآپی در فرابورس خبر داد و حالا مدیرعامل فرابورس، در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» اعلام میکند که تعداد این شرکتها تا کنون به ۲۱ واحد رسیده و همچنین بیش از ۱۰ شرکت نیز در صف بررسی این بازار برای پذیرش قرار دارند. کارشناسان معتقدند تسریع روند پذیرش شرکتهای دانشبنیان و استارتآپی از انتهای آذر ماه نویدبخش هموار شدن مسیر برای اینگونه کسبوکارها است و شرایط را برای آنها بهبود میبخشد.
در سالی که گذشت، بسیاری از بازارهای مهم، از جمله طلا و بیتکوین، با رشد چشمگیری مواجه شدند. درحال حاضر بیشتر بازارها تغییرات چندانی ندارند و منتظر انگیزههای جدید بنیادی برای حرکت هستند. این گزارش عملکرد بازارهای پربازده در سال ۲۰۲۴ تحتتاثیر سیاستهای پولی، تغییرات اقلیمی و تنشهای ژئوپلیتیک را بررسی میکند.
بانکمرکزی درتلاش است تا مرجعیت نرخ ارز را در کشور تغییر دهد. این نخستینبار نیست که مقامات اقتصادی کشور تلاش میکنند از اعتبار نرخهای غیررسمی کاسته و به اعتبار نرخهای رسمی ارز بیفزایند.
سیتنا: قابلیت جدید واتساپ به نام Chat with Us با هدف افزایش اثربخشی خدمات پشتیبانی برای کاربران، به آنها این امکان را میدهد که بهصورت سریع با تیم پشتیبانی از طریق نسخه وب اپلیکیشن واتساپ ارتباط برقرار کنند. قابلیت جدید واتساپ به نام Chat with Us به کاربران این امکان را میدهد که بهصورت سریع و آسان با تیم پشتیبانی از طریق نسخه وب اپلیکیشن واتساپ ارتباط برقرار کنند.
ایسنا: اپلیکیشن پیامرسان تلگرام، دسترسی به کانالهای متعلق به رسانههای دولتی روسیه را در کشورهای متعدد عضو اتحادیه اروپا شامل لهستان، بلژیک، فرانسه، هلند، یونان، ایتالیا و لتونی، مسدود کرد. کاربران در این کشورهای اروپایی، دیگر به این کانالها دسترسی ندارند و این اعلان را مشاهده میکنند که محتوا به دلیل نقض قوانین محلی، غیرقابل دسترس است.
ایلنا: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: «امیدواریم که در همین هفتههای پیشرو بتوانیم جلسهای با وزرای مربوطه برگزار کنیم و انشاءالله طرح مدیریت مصرف هوشمند را بهصورت عملیاتی کلید بزنیم. این طرح عمدتا مبتنی بر رویکردها و نگاههای نرمافزاری است و هدف آن ایجاد پروفایل انرژی برای مردم عزیزمان است تا بتوانند در جریان مصرف انرژی خود قرار گیرند.»
ایسنا: معاون توانمندسازی سازمان ملی هوش مصنوعی مزیت رقابتی ایران در توسعه این حوزه را دسترسی به دادههای منحصربهفرد فارسی دانست و گفت: «این دادههای فارسی میتواند مزیت رقابتی برای ما ایجاد کند و اگر درست مدیریت شود، میتواند منجر به توسعه مدلهای ارزش افزوده شود.»
ایسنا: دادگاه عالی ونزوئلا، تیکتاک را برای چالشهایی که منجر به مرگ سه کودک و صدمه دیدن دهها نفر در ماههای اخیر شده است، ۱۰ میلیون دلار جریمه کرد. دادگاه عالی ونزوئلا، روز دوشنبه، اعلام کرد این شرکت شبکه اجتماعی باید ظرف مدت ۱۰ روز، این جریمه را به سازمان مخابرات این کشور پرداخت کند. این دادگاه همچنین به تیکتاک دستور داد یک دفتر در ونزوئلا تاسیس کند.
دنیای اقتصاد: تبلتها ابزارهای مفیدی هستند که برای کار، سرگرمی و آموزش استفاده می شوند؛ اما ممکن است به اندازه لپ تاپ ها قدرتمند نباشند. در این گزارش با انواع تبلت های اقتصادی بازار ایران آشنا می شوید.
در «نشست خبری سکوهای تبادل رمزارز پیرو مسدودی خدمات پرداخت» مطرح شد؛
دنیای اقتصاد: فعالان حوزه رمزارز با انتقاد از مسدود سازی درگاههای پرداخت سکوهای تبادل رمزارز، خواستار شفافیت و تعامل بیشتر نهادهای مسوول شدند. آنها معتقدند این تصمیمات علاوه بر آسیب به کسبوکارهای رسمی، موجب تقویت بازارهای غیررسمی و افزایش ریسک در معاملات رمزارزی میشود.
دنیای اقتصاد: معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر تک نرخی شدن ارز، گفت: متاسفانه ارزی که معمولاً به حساب مردم گذاشته میشود به جز ارز کالاهای اساسی، ارز آزاد است. حالا اگر تولید و وارد کننده ارز دیگری گرفته باشند، مابهالتفاوت آن به مردم پرداخت نمیشود.
دنیای اقتصاد: چندنرخی بودن ارز بهعنوان یکی از موضوعات پیچیده و چالشبرانگیز اقتصادی، نیازمند بازنگری و اصلاحات اساسی است. سیاستهای ارزی باید بهگونهای تنظیم شوند که از ایجاد فساد و رانت جلوگیری کنند و به بهبود وضعیت اقتصاد کشور و تقویت صادرات کمک کنند.
دنیای اقتصاد: گیرندگان چک کاغذی در زمان تایید دریافت چک به وضعیت اعتباری صادرکننده چک، تطبیق مشخصات چک کاغذی با مندرجات چک در سامانه صیاد و به نام گیرنده چک دقت کنند.
اساسنامه توسعه شبکه فیبر نوری پس از چند سال تعلیق از زمان مطرح شدن، در نهایت روز یکشنبه به تایید شورای نگهبان رسید. پیش از این ستار هاشمی، وزیر ارتباطات اعلام کرده بود که اپراتورهای مخابراتی با استفاده از منابع این صندوق سرمایهگذاری سالانه حداقل پنج میلیون امکان برقراری اشتراک اینترنت پهنباند ثابت مبتنی بر فیبر نوری در کشور ایجاد میکنند. با وجود اینکه دولتهای سیزدهم و چهاردهم اهداف بسیاری را درباره فیبر نوری دنبال کردهاند، آمارها حاکی از آن است که عملکرد آنها طی سالهای گذشته چندان قوی نبوده و در عمل توسعه فیبر نوری در کشور همچنان به کندی پیش میرود و موضوع اتصال نیز همچنین چالشی اساسی در این حوزه شناخته میشود. حتی گفتههای برخی کارشناسان نشان میدهد که کاربران از کیفیت و سرعت شبکه فیبر نوری نیز در حال حاضر راضی نیستند و ترجیح میدهند تا بهبود شرایط از اینترنت همراه یا دیگر سرویسها استفاده کنند.
«دنیایاقتصاد» عواقب تثبیت نرخ ارز ترجیحی در بودجه سال آینده را بررسی میکند
درحالیکه بسیاری از نهادهای پژوهشی نظیر مرکز پژوهشهای مجلس، پژوهشکده پولی و بانکی و اقتصاددانان تاکید میکنند که تداوم تزریق ارز ترجیحی با نرخ ثابت ۲۸هزار و ۵۰۰تومان، نتوانسته اهداف حمایتی و کنترل نرخ کالاهای اساسی را برآورده کند، برخی سیاستگذاران بر تداوم آن تاکید دارند. به تازگی مجمع تشخیص مصلحت نظام، افزایش نرخ ارز ترجیحی را مغایر با سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه دانسته است که با این تصمیم در سال آینده شکاف نرخ ارز ترجیحی و نرخ بازار ارز تجاری تشدید خواهد شد. این در حالی است که مسوولان دولت چهاردهم با توجه به عواقب و خسارتها به دنبال کاهش شکاف نرخهای ارزی بودند و قصد داشتند نرخ ارز ترجیحی را به ۳۸هزار و ۵۰۰تومان برسانند که با آن مخالفت شد. به نظر میرسد که اعمال نظرهای متفاوت درخصوص سیاستهای ارزی، یکی از موضوعاتی است که باعث شده است سیاست چندنرخی شدن ارز تداوم یابد.
نرخ دلار آزاد در بازار روز گذشته مجددا افزایش یافت. این درحالی است که عمده تزریقهای بانکمرکزی در بازار تجاری صورت میگیرد. نهاد بازارساز قصد دارد با افزایش حجم معاملات رسمی مرجعیت نرخ ارز را از نرخهای غیررسمی به نرخهای تجاری تغییر دهد. اما همچنان مشاهده میشود که انتظارات تورمی از بازار آزاد جهت میگیرد.
مرکز مبادله ایران: روز چهارشنبه ۱۲ دیماه، ربع سکه بهار آزادی ضرب سال۱۴۰۳ و تمام سکه بهار آزادی ضربسال ۱۴۰۳ بانک مرکزی، بدون بستهبندی عرضه میشود. متقاضیان برای ثبت سفارش در پنجاهوپنجمین حراج میتوانند از طریق سامانه مرکز مبادله ایران به نشانه اینترنتی market.ice.ir اقدام کنند. بازه واریز وجه برای شرکت در این حراج، ساعت ۸ تا ۲۳روز سهشنبه مورخ ۱۱دیماه است.
نکول وام کارتهای اعتباری در آمریکا به سقف ۱۴ ساله رسید
نکول وام کارتهای اعتباری در ایالاتمتحده به بالاترین سطح از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۸ رسیده است. این مساله نشاندهنده کاهش سلامت مالی مصرفکنندگان کمدرآمد پس از سالها دستوپنجه نرم کردن با تورم بالاست. کارشناسان احتمال میدهند که رشد نکول وام کارتهای اعتباری، در ماههای آینده نیز ادامهدار باشد.
ایسنا: تورم ترکیه در ماه دسامبر به ۴۵.۲ درصد رسید و پیشبینی میشود در پایان سال ۲۰۲۵ به ۲۶.۵ درصد کاهش یابد. نتایج نظرسنجی رویترز نشان داد که انتظار میرود نرخ تورم ترکیه در ماه دسامبر نسبت به ماه قبل ۱.۶۱ درصد افزایش یابد و به ۴۵.۲ درصد نسبت به سال قبل برسد و نرخ سالانه آن تا پایان سال ۲۰۲۵ به ۲۶.۵ درصد نزول کند. نتایج برآورد میانه تخمین ۱۰ اقتصاددان نشان میدهد که تورم سالانه در ماه دسامبر از ۴۷.۰۹ درصد در ماه نوامبر به ۴۵.۲ درصد در ماه دسامبر کاهش یافته است که به انتهای بالای محدوده پیشبینی پایان سال بانک مرکزی نزدیک است؛ پیشبینیها از ۴۴.۹درصد تا ۴۵.۵۴ درصد متغیر بود.
بانک مرکزی: از اول فروردین ماه تا ۱۰ دی ماه امسال بیش از ۵۲میلیارد و ۸۷۳ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی و خدمات تامین شده است. در این مدت برای کالاهای اساسی و دارو ۱۱ میلیارد دلار و ۵۴ میلیون دلار، برای کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ ۴۰ میلیارد و ۷۴۶ میلیون دلار و برای خدمات یک میلیارد و ۷۳میلیون دلار تامین ارز صورت گرفته است. حجم کل معاملات سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران تا ۱۰ دی ماه، ۷۴۵ میلیون درهم، ۱۱۲میلیون دلار، ۱۰ میلیون یوآن و ۱.۱ میلیون یورو بوده است. طی این دوره هزار و ۱۳۵ معامله در نتیجه هزار و ۸۷۳ ثبت سفارش به روش معاملاتی جورسازی(مچینگ) انجام گرفت. همچنین تعداد ۵۳۹ بازرگان طی دوره مذکور معاملات خود را از طریق کارگزاران یا بانکهای عامل در این سامانه انجام دادهاند.
ایسنا: نتایج یک نظرسنجی نشان داد که فعالیت کارخانهای ژاپن با سرعت کمتری در دسامبر کاهش یافت و پس از سقوطهای اخیر به ثبات نزدیکتر شد. شاخص نهایی مدیران خرید در دسامبر به ۴۹.۶ افزایش یافت که نشاندهنده ضعیفترین انقباض در سه ماه اخیر است. این شاخص کمی بالاتر از ۴۹.۵ در ماه نوامبر بود، اما زیر آستانه ۵۰ باقی ماند که رشد را از انقباض برای ششمین ماه متوالی جدا میکند. زیرشاخص تولید در دسامبر برای چهارمین ماه متوالی کاهش یافت، اما این انقباض نیز کندتر از ماه گذشته بود. تولیدکنندگان اظهار کردند که کاهش سفارشهای جدید عامل اصلی کاهش تولید بوده است. سفارشهای جدید برای نوزدهمین ماه متوالی به دلیل کاهش تقاضا در بازارهای داخلی و خارجی کاهش یافت. برخی از شرکتها در این نظرسنجی پیشنهاد کردند که بازار نیمه هادیها پشت ضعف در سفارشهای جدید است. اشتغال در دسامبر افزایش یافت و سقوط خود را در نوامبر معکوس کرد و به بالاترین سطح خود از آوریل رسید. شرکتهای شرکتکننده در این نظرسنجی گفتند که به دلیل کمبود نیروی کار و همچنین آمادهسازی برای تقاضای آینده، کارگران بیشتری را استخدام کردند. رویترز گزارش کرد که قیمتهای نهادهها با قویترین سرعت از اوت تا کنون رشد کردند و شرکتها به قیمتهای بالاتر مواد خام و نیروی کار اشاره کردند. ین ضعیف تورم را نیز افزایش داد. شرکتها برای مقابله با افزایش قیمتها، قیمتهای تولید خود را با سریعترین نرخ در پنج ماه اخیر افزایش دادند.
مهر: کمیسیون فدرال تجارت آمریکا تحقیقاتی درباره نقض قوانین آنتیتراست توسط شرکت مایکروسافت را آغاز کرده است. به نقل از اندروید اتوریتی، این اقدام پس از انتشار گزارش نشریه ProPublica انجام شد که در آن جزئیاتی درباره چگونگی سوءاستفاده شرکت از سهم بازار خود برای دستیابی به مزیت ناعادلانه در قراردادهای دولتی، فاش شد. تحقیق درباره مایکروسافت روی استراتژی ترکیب نرمافزارهای محبوب شرکت مانند «آفیس» با سرویسهای امنیت سایبری و ابررایانشی متمرکز است. در گزارش نشریه ProPublica ادعا شده مایکروسافت پس از زنجیرهای از حملات سایبری گسترده بهطور موقت این مجموعه سرویسها را بهطور رایگان در اختیار آژانسهای دولت قرار داد. اما این آژانسها پس از پایان یافتن دوره آزمایش رایگان سرویسها، متوجه شدند به سرویسها دسترسی ندارند و به این ترتیب به محصولات مایکروسافت وابسته شدند. منتقدان معتقدند استراتژی مایکروسافت نه تنها منجر به حاشیه رانده شدن دیگر تهیهکنندگان سرویسهای امنیتی در بازار شده، بلکه دولت را وادار کرده تا حتی زمانیکه مایکروسافت خود مسوول بخشی از حملات سایبری گسترده بود، همکاری نزدیکی با پلتفرم «آزور» (ابر رایانشی مایکروسافت) داشته باشد.
در ۲۰۲۰ میلادی حمله سایبری «سولار ویندز» که توسط هکرهای روسی انجام شد، به دلیل شکافی در یک محصول مایکروسافت رخ داد. دیگر گزارش نشریه مذکور نشان داده بود یک مهندس مایکروسافت قبل از حمله شکافی را رصد کرده بوده، اما به آن توجه نشده تا فرآیند ورود به سیستم خستهکننده نشود. از سوی دیگر مایکروسافت از اقدامات خود دفاع کرده و مدعی شده بستهبندی کردن محصولاتش با هدف برطرف کردن نیازهای اضطراری امنیت سایبری در آژانسهای دولت انجام شده است. اما تحقیق کمیسیون فدرال تجارت آمریکا این امر را بررسی میکند که آیا اقدامات مذکور ضدرقابتی بودهاند و آیا این شرکت از سلطه خود بر بازار سوءاستفاده کرده است یا خیر.
مهر: «کیف استار» (Kyivstar) اپراتور موبایل اوکراین توافقنامهای با ایلان ماسک امضا کرده تا قابلیت ارتباط ماهوارهای direct-to-cell را فراهم کند. به نقل از رویترز، این دستگاهها که از سرویس direct-to-cell بهره میبرند به ماهوارهای مجهز به مودم تجهیز میشوند که مانند برج مخابراتی عمل میکنند و سیگنالهای موبایل را از فضا به تلفنهای هوشمند میفرستند.
پیشبینی میشود «کیف استار» سرویسهای مذکور را با قابلیت ارسال پیام در سه ماهه آخر ۲۰۲۵ عرضه کند. این اپراتور سرویسهای انتقال صوت و داده را در مراحل بعدی برای مشترکان عرضه خواهد کرد. البته اطلاعات مالی این توافقنامه نیز فاش نشده است.
استارلینک که به شرکت اسپیس ایکس تعلق دارد، ارتباط اینترنتی را برای ارتش این کشور فراهم میکند و نخستین مجموعه از ماهوارهها با قابلیت direct-to-cell را در اوایل سال جاری (۲۰۲۴) به مدار زمین فرستاد. این شرکت با تهیهکنندگان سرویسهای مخابراتی در آمریکا و ۷ کشور دیگر از جمله ژاپن و نیوزیلند قراردادهایی امضا کرده است. قابلیتDirect to Cell، یکی از ویژگیهای جدیدی است که استارلینک در نظر دارد ارائه دهد. با استفاده از این ویژگی، کاربران میتوانند بدون نیاز به تجهیزات خاصی مانند آنتن یا دیش، مستقیما از طریق گوشیهای همراه خود به اینترنت ماهوارهای استارلینک متصل شوند.
سیتنا: شبکه اجتماعی اینستاگرام در حال آزمایش ویژگی جدیدی است که کاربران مدتها منتظر آن بودند؛ امکانی که به کاربران اجازه میدهد پستهای دوستان خود را که ممکن است از چشمشان دور مانده باشد، مشاهده کنند. اینستاگرام نمایش برترین داستانها را که توسط دنبالکنندگان مشترک کاربر منتشر شدهاند، در پایین بخش استوریها آغاز کرده است. این بخش در بالای لیست نمایش پستها قرار دارد و کاربر در آن داستانهای دوستان خود را مشاهده میکند.
در دنیای امروز، اطلاعات یکی از با ارزشترین داراییهای هر سازمان محسوب میشود. حفاظت از این اطلاعات در برابر دسترسیهای غیرمجاز و حملات سایبری، بهویژه با توجه به افزایش تهدیدات امنیتی، اهمیتی حیاتی دارد. یکی از موثرترین روشها برای تامین امنیت اطلاعات رمزگذاری دادهها است. رمزگذاری دادهها روشی برای تغییر شکل دادهها است؛ بهطوریکه تنها افراد مجاز قادر به درک آن اطلاعات هستند.
ایسنا: محمدعلی دهقاندهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: «در حال حاضر مشکل خاصی در خصوص واردات با رویه تجاری چه به لحاظ ثبت سفارش و چه به لحاظ ارزی وجود ندارد. در حقیقت دستورالعمل آن در حال آمادهسازی است و به زودی ابلاغ میشود و یک سهمیه تخصیص به واردکنندگان که بتوانند بخشی از کالاهای وارداتی خود را به گوشیهای آیفون اختصاص دهند. سهم در نظر گرفته شده هم مطابق همان مکانیزمهای سهمیهبندی که برای همه وجود دارد، عمل خواهد شد.» او در مورد تعیینتکلیف آیفونهای وارداتی گذشته نیز تصریح کرد: «در مورد آیفونهایی که از قبل وجود داشتند، مقداری ابهامات مقرراتی پیرامون آن ایجاد شده، اما از نظر ما آن ابهامات وارد نیست و قابل حل است. تلاش میکنیم که بتوانیم در واقع این موضوع را رفع کنیم.»
مهر: رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: اکنون در برخی موارد شاهدیم که مدیران به دلیل امنیت از دسترسی شرکتهای دانشبنیان به دادهها جلوگیری میکنند. به گزارش سازمان فناوری اطلاعات ایران، محمد محسن صدر، معاون وزیر و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در بازدید از نمایشگاه تخصصی فناوری اطلاعات، ارتباطات، امنیت و حراست صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ایران اظهار کرد: «نباید به بهانه امنیت کسبوکارها را تعطیل کرد؛ بلکه باید توجه داشته باشیم زیرساختها را امنسازی کنیم و از ابزارهای نوین دنیا بهرهمند شویم. استفاده از تمام تکنولوژیهای نوین باید در راستای خلق دستاورد باشد تا بتوان دادهها را گردآوری کرده و از آنها کاربری ایجاد کنیم. در این میان لازم است فضایی ایجاد شود تا شرکتهای دانشبنیان و استارتآپی نیز به دادهها دسترسی داشته و بر اساس آنها خدمت ارائه کنند.