ایران بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت و گاز جهان، با مساله مهمی بهنام «فلرینگ» یا مشعلسوزی روبهرو است. این پدیده که به سوزاندن گازهای همراه نفت گفته میشود، در بسیاری از نقاط جهان و بهویژه در ایران به یکی از بزرگترین چالشهای مدیریت منابع انرژی تبدیل شدهاست. فلرینگ نهتنها منابع گازی ارزشمند را هدر میدهد، بلکه پیامدهای زیستمحیطی و اقتصادی قابلتوجهی نیز بههمراه دارد.
جمهوریچک در حال برنامهریزی برای پایاندادن به خرید نفت روسیه از ژوئیه سال۲۰۲۵ است. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، زدنک دوندر، معاون رئیس شرکت دولتی اپراتور خطوط لوله سیتیآر مرو انتقال نفت جمهوریچک گفت: این کشور اروپایی انتظار دارد در ژوئیه سالآینده میلادی؛ پس از ارتقای خط لوله ترانسآلپی که به آن اجازه میدهد محمولهها از غرب را افزایش دهد، به مصرف نفت روسیه پایان دهد.
تعهد صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه در حال اجراست. به گزارش «شانا» به نقل از شرکت ملی گاز، صادرات گاز ایران به عراق از دو نقطه تبادلاتی جنوب و غرب کشور انجام میشود که مقدار آن با توجه به نیاز عراق (۶ماه نخست سالبیشتر و ۶ ماه دوم سالکمتر) و با توافق دو طرف انجام میشود.
مدیرعامل شرکت بریتانیایی بیپی با بیان اینکه روند تقاضای جهانی نفت همچنان ما را شگفتزده میکند، گفت: تقاضا برای نفت بهطور میانگین سالانه با یکدرصد افزایش روبهروست.
بهای آتی نفتخام برنت در روز دوشنبه ۲۵نوامبر به زیر ۷۵دلار در هر بشکه سقوط کرد. این کاهش به احتمال زیاد نتیجه اصلاحات تکنیکی بود، بهویژه پس از افزایش ۶درصدی در هفته گذشته که ناشی از تشدید جنگ میان روسیه و اوکراین بود. در این گزارش به تحلیل عوامل ژئوپلیتیک، اقتصادی و سایر متغیرهایی میپردازیم که در روزهای اخیر بر روند بازار نفت تاثیر گذاشتهاند. هفته گذشته، قیمت نفت بزرگترین افزایش هفتگی خود را در دو ماه اخیر ثبت کرد. این رشد تحتتاثیر اولین حمله اوکراین به روسیه با استفاده از تسلیحات آمریکایی و بریتانیایی بود. روسیه نیز در واکنش، یک موشک مافوقصوت به سمت اوکراین شلیک کرد و نگرانیها درباره اختلال در عرضه نفت افزایشیافت. به گفته تحلیلگران، تنشهای اخیر میان این دو کشور نهتنها بر بازار انرژی بلکه بر پویاییهای ژئوپلیتیک جهانی نیز تاثیر گذاشتهاست.
دوشنبه، ۰۵ آذر ۱۴۰۳
نفتکشها با پرچم گابن، نفت تحریمی روسیه را از قطبشمال عبور میدهند
نفتکش موسوم به «سایبابا» در مسیر دریایشمال از مورمانسک به چین حرکت میکند. این کشتی بخشی از ناوگانسایه بزرگ ثبتشده در آفریقا است که اکنون در آبهای قطبشمال روسیه فعالیت میکند. چندین نفتکش دیگر نیز بهدنبال سایبابا در حرکت هستند. اعتقاد بر این است که سایبابا در اواسط ماه گذشته نفتخام روسی را در مورمانسک بارگیری کردهاست. این نفتکش متعاقبا مسیر قطبشمال را انتخاب کرد که اقیانوس اطلسشمالی را به اقیانوس آرام متصل میکند. اطلاعات بهدست آمده از ردیابی این کشتی نشان میدهد؛ در هجدهم ماه گذشته، این نفتکش در نزدیکی خلیج کولا قرار داشت. بر اساس دادههای اداره مسیر دریای شمال روسیه، ۹روز بعد، این کشتی در حال عبور از دریای کارا ردیابی شد. پیشبینیشده بود در حرکت به سمت شرق، این نفتکش تقریبا ۲۰ساله با وزنی در حدود ۱۶۰هزارتن به حجم بزرگی از کوه یخ چندساله برخورد کند.
وزیر نفت گفت: با روی کار آمدن رئیسجمهوری جدید در ایالاتمتحده آمریکا تدابیری اندیشیده شد که بدون چالش یا کمترین چالش صادرات نفت ایران ادامه یابد. محسن پاکنژاد در گفتوگو با «شانا» درباره نشست آتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) و اوپکپلاس اظهار کرد: تلاش میکنیم بهدلیل مجموعه شرایطی که داریم، محدودیتی را در سهمیه تولید نفت خود نپذیریم و کماکان سهمیهمان را حفظ کنیم. وی با بیان اینکه برخی دوستان از بنده سوال میکنند؛ آیا با روی کار آمدن رئیسجمهوری جدید در ایالاتمتحده آمریکا کمیت و کیفیت فروش نفتخام ایران تغییر میکند، گفت: در این زمینه خیلی دغدغهای نداریم. وزیر نفت تصریح کرد: طی نشستهای منظم و مفصلی که با همکاران صنعت نفت در بخش بینالملل داشتیم، تدابیری اندیشیده شد تا بدون چالش یا با کمترین چالش صادرات نفت ایران ادامه یابد.
در دولت چهاردهم تصمیم گرفته شد به منظور جلوگیری از مازوت سوزی، برق خانگی قطع شود. اما حالا در حالی که ۱۴ روز از این تصمیم می گذرد یک نماینده مجلس اعلام کرده که با مصوبه شورای عالی امنیت ملی(شعام) دیگر برق خانگی قطع نخواهد شد.
یکشنبه، ۰۴ آذر ۱۴۰۳
مدیریت ناکارآمد منابع، نهتنها مانع توسعه شده بلکه مشکل ناترازی را نیز بهدنبال داشتهاست
ایران بهعنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر انرژی در جهان، با چالشهای پیچیدهای در مدیریت منابع خود مواجه شده وبحران ناترازی در بخش انرژی به یکی از جدیترین معضلات اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی کشور تبدیل شدهاست. این بحران، ناشی از ترکیبی از مصرف بیرویه، زیرساختهای فرسوده، سیاستهای ناکارآمد یارانهای و مدیریت نامناسب منابع انرژی است که پیامدهای گستردهای در تمامی جنبههای زندگی روزمره و اقتصاد ملی داشتهاست. این نوشته کوتاه تلاش دارد تا با بررسی دقیقتر این بحران، علل، پیامدها و راهکارهای ممکن برای حل آن را تحلیل کند.
تصاویر ماهوارهای نشان میدهد کرهشمالی فراتر از حجم موردتایید سازمان مللمتحد از روسیه فرآوردههای نفتی وارد کردهاست. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، تجزیهوتحلیل تصاویر ماهوارهای منتشرشده از سوی گروه تحقیقاتی اوپنسورسسنتر (Open Source Centre) مستقر در انگلیس و بیبیسی نشان میدهد کرهشمالی احتمال میرود طی هشت ماه امسال بیش از یکمیلیون بشکه فرآورده نفتی از روسیه دریافتکرده که این مقدار فراتر از مجوز سازمان مللمتحد بوده و بر این اساس این کشور تحریمها را نادیده گرفتهاست.
واردات بنزین آمریکا در ماه اکتبر با کاهش محمولههای اروپایی به پایینترین حد از زمان بحران شیوع ویروس کرونا رسید. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، بر اساس دادههای بازرگانان و ردیابی نفتکشها، واردات بنزین آمریکا در ماه اکتبر به پایینترین حد خود از زمان شیوع ویروس کرونا رسید، درحالیکه ورود محمولههای اروپایی به شمالشرق ایالاتمتحده به پایینترین حد خود رسیده و محمولههای آسیایی هم از نصف بیشتر شدهاست.
رابرت هاوارث، استاد دانشگاه کرنل آمریکا و کارشناس متان، طی مقالهای استدلال کردهاست که ردپای انتشار گازهای گلخانهای گاز طبیعی مایعشده (الانجی) در یک بازه زمانی ۲۰ساله، ۳۳درصد بیشتر از زغالسنگ است.
دولت بایدن به خود میبالد که در طول ۴ سال فعالیت خود شرکتهای بزرگ ۱۲۰ میلیارد دلار در بخش معدن و ظرفیتسازی در توسعه ظرفیتسازی در تولید باتری در این کشور سرمایهگذاری کردهاند. بخشی از این سرمایهگذاری تحت قانون توافق سبز اجرایی کرده که دونالد ترامپ آن را کلاهبرداری سبز توصیف کرده است. با این وجود همچنان معدنیها به استمرار حمایت در ۴ سال بعد امیدوارند.
شنبه، ۰۳ آذر ۱۴۰۳
درآمد روزانه ایران از ۲۶ فاز پارسجنوبی، حدود ۱۳۰میلیون دلار تخمینزده میشود
میدان گازی پارسجنوبی بهعنوان بزرگترین ذخیره گازی مشترک جهان و منبع اصلی درآمد گازی ایران، در آستانه چالش بزرگی قرارگرفتهاست.
افت فشار مخزن در این میدان گازی که نقشی بیبدیل در تامین امنیت انرژی و اقتصاد ایران دارد، به یکی از دغدغههای حیاتی تبدیل شدهاست. این میدان که روزانه ارزشی بالغ بر ۱۳۰میلیون دلار تولیدات دارد، اکنون نیازمند سرمایهگذاریهای کلان و تصمیمگیریهای فوری برای حفظ تولید و جلوگیری از پیامدهای ناگوار اقتصادی و انرژی است. میدان گازی پارسجنوبی نهتنها شاهرگ انرژی ایران بلکه یکی از ارکان اصلی اقتصاد کشور بهشمار میآید.
دادههای موسسههای ارزیابی نشان از احتمال افزایش واردات نفتخام چین در ماه نوامبر دارد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، واردات نفتخام چین در ماه نوامبر به بالاترین سطح خود در سه ماه گذشته میرسد، اما علت افزایش خرید بزرگترین واردکننده نفت جهان بیشتر به قیمت برمیگردد تا افزایش تقاضا. بر اساس دادههای ردیابی پایانهها و نفتکشها که ازسوی تحلیلگران بخش کالای موسسه کپلر(Kpler) و تحقیقات نفتی گروه بورس اوراقبهادار لندن (LSEG Oil Research) گردآوریشده، واردات نفتخام چین احتمال میرود در ماهجاری میلادی (نوامبر) به حدود روزانه ۱۱میلیون و ۴۰۰هزار بشکه برسد که بیشترین رقم از ماه اوت و سومین رقم بالای ثبتشده تاکنون در سال۲۰۲۴ است.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جیئیسیاف) بر نیاز جهان به تولید گاز طبیعی بیشتر با هدف بهبود اوضاع زندگی بشر و توسعه اقتصاد تاکید کرد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، محمد حامل طی نشست تغییرات اقلیمی باکو در جمهوریآذربایجان (کاپ۲۹) ضمن حمایت از تداوم تولید سوختهای فسیلی گفت: با افزایش جمعیت جهان، توسعه اقتصاد و بهبود شرایط زندگی انسان، جهان به گاز طبیعی بیشتری نیاز خواهدداشت.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برنامه صادراتی صنعت پتروشیمی برای ۱۴۰۳ را ۱۳میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: مجوز استفاده از ۵۰درصد این مقدار درآمد ارزی از سوی بانکمرکزی برای سرمایهگذاری در توسعه صنعت پتروشیمی داده شدهاست.
شرکت دولتی گازپروم روسیه از ثبات در جریان انتقال گاز روسیه به اروپا از خاک اوکراین با وجود اختلاف با شرکت اواموی اتریش خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، شرکت گازپروم اعلام کرد؛ با وجود اختلاف با شرکت اواموی اتریش، حجم صادرات گاز روسیه به اروپا از خاک اوکراین (مسیر اصلی ترانزیت گاز روسیه به اتحادیه اروپا) همچنان ۴۲میلیون و ۴۰۰هزار مترمکعب باقیمانده است.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران خبر داد؛ با هدف مدیریت مصرف گاز طبیعی در زمان اوج مصرف، پاداش صرفهجویی تا سقف ۲۰هزار میلیاردریال درنظر گرفته شدهاست، همچنین تعرفه گاز تنها برای مشترکان بسیار پرمصرف افزایش مییابد.
جمعه، ۰۲ آذر ۱۴۰۳
مذاکرات COP۲۹ تحتالشعاع اختلافات کشورهای ثروتمند و درحال توسعه قرار گرفت
در بیانیه نهایی اجلاس COP ۲۹ در باکو جمهوریآذربایجان، کشورهای شرکتکننده بر تعهد خود بر مقابله با بحران تغییرات اقلیمی تاکید کردند. مهمترین نتایج این اجلاس شامل تصویب استانداردهایی برای راهاندازی بازار جهانی کربن طبق ماده۶.۴ پیمان پاریس بود که به کشورهای مختلف اجازه میدهد تا اعتباراتی را برای کاهش کربن بهصورت بینالمللی اختصاص دهند. همچنین افزایش تامین مالی اقلیمی، بهویژه برای کشورهای درحالتوسعه، برای کمک به آنها در انتقال به انرژیهای پایدار و سازگاری با تغییرات اقلیمی از دیگر موضوعات کلیدی بود. همچنین این اجلاس به لزوم همکاری جهانی برای کاهش تاثیرات تغییرات اقلیمی و رسیدن به اهداف پیمان پاریس تاکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: از ابتدای دولت چهاردهم تولید روزانه نفت ۶۰هزار بشکه افزایشیافته و پیشبینی میشود که تا پایان سال، تولید روزانه نفت به حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰هزار بشکه افزایش یابد.
با تشدید جنگ اوکراین و هشدار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، درباره درگیری جهانی، قیمت نفت روز جمعه ۲۲ نوامبر افزایشیافت و در مسیر افزایش هفتگی قرارگرفت.
سخنگوی شرکت اکوینور نروژ از بازگشت تولید نفت از میدان یوهان سوردراپ به ظرفیت کامل خبر داد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، سخنگوی اکوینور اعلام کرد؛ تولید نفت از میدان یوهان سوردراپ در دریای شمال به ظرفیت کامل بازگشته و تولید هماکنون در سطح عادی است.
مدیرکل روابطعمومی وزارت نفت امیدبخشی را در راس امور روابطعمومی دانست و تصریح کرد: دستاوردها و خدمات ارائهشده صنعت نفت باید به بهترین وجه برای مردم تبیین شود؛ این امر به اشاعه امید در جامعه، وفاق ملی، ایجاد تعامل و همراهی در بدنه دولت منجر خواهدشد.
سهشنبه، ۲۹ آبان ۱۴۰۳
چرا غولهای انرژی اروپایی از سیاست توسعه انرژیهای تجدیدپذیر عقبنشینی کردند؟
در پنج سالگذشته، شرکتهای بزرگ نفتی در اروپا بهویژه غول بریتانیایی بریتیش پترولیوم (BP)، شرکت هلندی-بریتانیایی شل(Shell) و شرکت نروژی اکینور(Equinor)، بهطور آشکار تلاش کردند تا مسیر خود را از صنایع فسیلی به سمت انرژیهای تجدیدپذیر تغییر دهند. این حرکت با هدف کاهش وابستگی به نفت و گاز و کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی بود، با اینحال امروز این شرکتها از مسیر خود فاصله گرفته و بیشتر بر تولید نفت و فرآوردههای جانبی تمرکز دارند. این چرخش معنادار از اهداف بلندمدت و سبز، بسیاری را بر آن داشته که در مورد آینده صنعت انرژی و محیطزیست تردید کنند. آیا عقبنشینی از اهداف تجدیدپذیر بهعنوان یک استراتژی پایدار میتواند منجر به افزایش سودآوری شود و اینکه چنین رویکردی چه پیامدهایی برای جامعه و سیاره ما خواهدداشت؟