دنیایاقتصاد، سعیده نبیزاده:
دولت در حالی تصمیم گرفته یارانه دارو را در سال آینده به حساب داروخانهها واریز کند که یکی از بزرگترین نگرانیهای زنجیره دارو در کشور به خصوص عامل اصلی نزدیک شدن داروخانهها به محدوده قرمز بدهی دولتی است. دولت سال جاری با حذف یارانه ۴۲۰۰ تومانی و تعیین قیمت بر اساس ارز ۲۸۵۰۰ تومان و راهاندازی سامانه دارویار تلاش کرد در عین حال که قیمت دارو را آزاد کند مانع از فشار قیمت روی دوش مصرفکنندگان شود و در عوض بیمهها بار مالی ناشی از افزایش قیمت را تقبل کنند، اما در واقعیت این تصمیم باعث شد بدهی تامین اجتماعی و بیمه سلامت و سایر بیمهها به شرکتهای پخش به مرزهای خطرناکی برسد. هرچند دولت و تامین اجتماعی اخیرا تلاش کردهاند بخشی از بدهیهای خود را به داروخانهها و شرکتهای پخش بپردازند، اما فعالان این صنعت از تصمیمات بودجهای سال آینده نگرانند و با توجه به بدحسابی دولت در سالهای اخیر، این تصمیم را نوعی ریسک به حساب میآورند.
دنیای اقتصاد:
بر اساس تجزیه و تحلیل جدید در خصوص مطالعات انجامشده در ۵۰ سال گذشته، آفتکشهایی که در خانهها، باغها و چمنهای ما استفاده میشوند و روی غذاهایی که میخوریم اسپری میشوند، موجب کاهش چشمگیر تعداد اسپرم در بین مردان در سراسر جهان میشوند. ملیسا پری، نویسنده ارشد این مطالعه، رئیس کالج بهداشت عمومی در دانشگاه جورج میسون در فیرفکس، ویرجینیا، میگوید: در طول ۵۰ سال، غلظت اسپرم مردان در سراسر جهان حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است. به گفته وی: آنچه ناشناخته است منشأ این مشکل است. در حالی که احتمالا دلایل بسیار بیشتری وجود دارد، اما مطالعه ما ارتباط قوی بین دو حشرهکش رایج یعنی ارگانوفسفاتها و N-متیل کارباماتها و کاهش غلظت اسپرم را نشان میدهد.
امروز مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها به حدی رسیده که به یک تهدید برای سلامت انسانها تبدیل شده است. تجویز غیرمنطقی و مصرف بیرویه داروهای ضدمیکروبی در جمعیت انسانی و مزارع پرورش دام و طیور، رفتهرفته بسیاری از میکروبها را در برابر این داروها مقاوم کرده است و گسترش بیش از حد این پدیده، نتیجهای جز بروز فاجعه در پی نخواهد داشت. همچنین طی سالهای اخیر مقاومت در برابر داروهای ضدمیکروبی به یک معضل جهانی مبدل شده و همین امر کارشناسان سازمان جهانی بهداشت را بسیار نگران کرده است. تا جایی که سازمان جهانی بهداشت از تاریخ ۱۸ تا ۲۴ نوامبر را هفته جهانی آگاهسازی داروهای ضدمیکروبی و پیشگیری از مقاومت میکروبی نامگذاری کرده است. شعار این هفته در سال ۲۰۲۳، «همه با هم برای پیشگیری از مقاومت به داروهای ضدمیکروبی» با هدف افزایش حساسیت سیاستگذاران، شاغلان حِرف پزشکی و عموم مردم، به این مهم، نامگذاری شده است.
دنیایاقتصاد:
۲۰درصد موارد سرماخوردگی در کشور آنفلوآنزاست و سیر افزایشی بیماری تا اواخر آذرماه کند میشود. شهنام عرشی، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اعلام این مطلب تاکید کرد: منتظر بودیم از اواسط آبان ماه آنفلوآنزا افزایش یابد و در آذرماه به اوج برسد. رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت افزود: در تابستان ۳۰ درصد افراد دارای علائم سرماخوردگی کشور مبتلا به کرونا بودند، اما الان زیر ۵ درصد موارد سرماخوردگی کرونا هستند.
دنیای اقتصاد:
۴۰ درصد مرگ و میر در کشور به دلیل بیماریهای قلبی و عروقی است، معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت با اعلام این خبر در خصوص پویش ملی «غربالگری پرفشاری خون و دیابت» در سنین ۱۸ سال به بالا، گفت: این پویش در مناطق روستایی، شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و با جمعیتی ۷ میلیون نفری در ۹۳ شهر تحت پوشش برنامه سلامت خانواده به شکل ۱۰۰ درصدی اجرا میشود. علیرضا مهدوی افزود: مجموع مناطق ذکرشده جمعیتی تقریبا ۲۴ میلیون نفری دارند و در نقاط شهری از جمله کلانشهرها هدفگذاری ما ۷۰ درصد از جمعیت گروه هدف است. در نهایت هدفگذاری کلی ما برای انجام غربالگری حدود ۵۴ میلیون نفر است. معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، تاکید کرد: طی هفته گذشته ۶۳ دانشگاه علوم پزشکی کار را شروع کردند و از زمانی که خدمات الکترونیک بارگذاری شده است (اول آذر) تاکنون، ۶۰۰ هزار نفر غربالگری شدهاند و امیدواریم تا ۱۵ دی به جمعیت هدف برسیم.
دنیایاقتصاد:
کاهش واکسیناسیون سرخک در طول همهگیری کووید-۱۹ با افزایش موارد سرخک و مرگ و میر و شیوع گسترده این بیماری در سراسر جهان مرتبط است. سرخک نوعی عفونت سیستم تنفسی است که یک ویروس آر.ان.آ از خانواده پارامیکسوویریده آن را ایجاد میکند. علائم سرخک شامل تب، سرفه، آبریزش بینی و راش پوستی در نقاط مختلف بدن است.
دنیایاقتصاد- سعیده نبیزاده:
تنوع اقلیمی و اکولوژیک(بومشناسی) جغرافیایی، وجود ریز اقلیمهای متعدد در پهنه جغرافیایی، کشورمان را تبدیل به گنجینهای از گیاهان دارویی با حداکثر مواد موثره کرده است که بهرغم اقدامات انجامشده در این زمینه که قانعکننده نیست به معنای واقعی نتوانستیم برای این محصول اقتصادی نقشه راه علمی تولید را متناسب با جغرافیای استانهای کشور تهیه و تدوین کنیم. این در حالی است که بسیاری از گیاهان دارویی ایران از لحاظ کیفیت، شهرت جهانی دارد.
دنیایاقتصاد:
در طول سالها، داروهای ضدمیکروبی شامل داروهای ضد باکتری، ضد ویروس، ضد قارچ و ضد تکیاختهها بهعنوان یک ابزار بسیار مهم و کارساز برای درمان بیماریهای عفونی در انسانها، حیوانات و گیاهان به کار رفته است، اما بروز پدیده مقاومت میکروبی کارآیی این ابزار را مختل کرده است.
دنیایاقتصاد:
کیفیت خواب همیشه براساس میزان ساعتهای سپریشده محاسبه میشود. به طور متوسط هر شب چند ساعت میخوابید؟ برای اکثر بزرگسالان سالم، کارشناسان حداقل هفت ساعت خواب را پیشنهاد میکنند. اما اینها توصیههای کلی هستند و قوانین سختگیرانه نیستند. اریک ژو، از بخش پزشکی خواب در دانشکده هاروارد در این خصوص میگوید: برخی افراد به خواب کمتر از هفت ساعت نیاز دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به بیشتر نیاز داشته باشند.
اکبر عبداللهیاصل/ رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران
گسترش دامنه فعالیتها در زمینه هوش مصنوعی پای این فناوری را به عرصههای مختلف از جمله داروسازی باز میکند و مسیر را برای توسعه و ارتقای این حوزه هموارتر خواهد کرد؛ اما اینکه صنایع داروسازی در ایران تا چه حد میتوانند از این فناوری بهره ببرند و برای آن برنامه داشته باشند، موضوع دیگری است. بهطورکلی جوامعی میتوانند در حوزه کاربرد هوش مصنوعی در صنعت داروسازی داعیه داشته باشند که در شرایط فعلی، در این صنایع زیرساختها و برنامهریزیهای خود را به شکل مطلوب اعمال کرده باشند.
دنیایاقتصاد:
صنعت بیوتکنولوژی در سه ماه سوم سال ۲۰۲۳، موفق به جذب بیش از ۱۳ میلیارد دلار سرمایه در سرتاسر جهان شده است. رصد صنعت بیوتکنولوژی در انگلستان نشان میدهد این صنعت در سال جاری روندی افزایشی داشته و موفق شده در سه ماه منتهی به سپتامبر، بیش از ۷۰۰ میلیون دلار سرمایه خارجی جذب کند.
دنیای اقتصاد:
دستاوردهای بایوتک در این سالها درخشان بوده، به طوری که امروز تولید این فرآوردهها برای کشور قابل تقدیر است. سیدحیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو در نشست با مدیران عامل شرکتهای تولیدکننده محصولات بایوتک با اعلام این مطلب گفت: سازمان غذا و دارو تمام تلاش خود را برای حمایت از تولید داخل انجام میدهد اما موارد متعددی مانند نیاز جامعه، استانداردها و کیفیت فرآوردهها حتما باید در نظر گرفته شود. به گفته وی در زمینه قیمتگذاری نیز با یک تناقض بزرگ مواجهیم زیرا از یکسو برای حمایت از تولید نیاز به افزایش قیمت داروها داریم و از سوی دیگر برای حمایت از بیماران، باید قیمت دارو را کنترل کنیم. یادآور میشود موضوع واردات از سوژههای داغ این نشست بود و تولیدکنندگان بر این موضوع تاکید داشتند که بهرغم توان تامین داخلی برخی فرآوردهها (همچون واکسن) این محصولات همچنان از طریق واردات تامین میشوند.
دنیایاقتصاد:
سازمان غذا و دارو به مصوبه مجلس درمورد قیمتگذاری محصولات با فناوری بالا و زیست فناوری ایرادات زیادی وارد کرد. به اعتقاد مدیر کل این سازمان، این مصوبه، محصولات با فناوری بالا را از قیمتگذاری مستثنی کرده و در هالهای از ابهام قرار داده است و بدون تردید نبود کنترل قیمت مولکولهای انحصاری (بر مبنای روشهای قیمتگذاری مرجع) منجر به افزایش غیرمنطقی هزینههای بیماران میشود. همچنین به گفته این مسوول الزام به قیمتگذاری مکمل که سرریز سود حاصل از آن صرف توسعه صنعت دارو میشد، میتواند باعث توقف توسعه صنعت دارو در بلندمدت شود و در مجموع این مصوبه لبریز از خطاهای راهبردی است.
دنیایاقتصاد:
داروهای خوراکی، درمان مشکلات چشمی ناشی از دیابت (لیزردرمانی)، تجهیزات پزشکی و انسولینها تحت پوشش صندوق حمایت از بیماران خاص قرار گرفت. مدیرکل دفتر خدمات تخصصی سازمان بیمه سلامت ایران با بیان این مطلب درباره میزان پوشش خدمات درمانی بیماران دیابتی از سوی بیمه سلامت افزود: ۷۰ درصد هزینههای درمانی بیماران مبتلا به دیابت توسط صندوق صعبالعلاج پرداخت میشود و بیمهشدگان صرفا ۳۰ درصد را پرداخت میکنند. به گفته مجید اسماعیلکاملی برخی از داروها مانند انسولین قلمی هم که قبلا تحت پوشش بیمه پایه بودند بخشی از پرداختی بیمهشده توسط صندوق حمایت از بیماران خاص تقبل میشود. دستگاه قند خون بههمراه نوار و سوزن مربوطه نیز برای بیمهشدگان مبتلا به دیابت تحت پوشش صندوق قرار گرفته است.
دنیایاقتصاد، سعیده نبیزاده:
نشست خبری چهارمین سمینار ملی بانکهای خون بیمارستانی کشور با حضور مدیرعامل سازمان انتقال خون برگزار شد و در آن آخرین خبرها و آمار از میزان ذخایر خونی کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این نشست که در سازمان انتقال خون برگزار شد بشیر حاجیبیگی، سخنگوی این سازمان با بیان اینکه در ۷ ماه گذشته میزان مراجعه مردم به مراکز انتقال خون سراسر کشور یک میلیون و ۶۸۸ هزار نفر بوده که از این تعداد یک میلیون و ۳۶۰ هزار واحد خون اهدا شده افزود: میزان اهدای خون مستمر در کشور ۵۴ درصد است و ۹۵ درصد اهداکنندگان خون مرد و ۵ درصد زن هستند و استانهای سمنان، یزد و گلستان رتبه اول تا سوم را در اهدای خون دارند. همچنین لرستان، خراسان جنوبی و شمالی بیشترین مشارکت اهدای خون را در۷ماه اخیر داشتهاند. به گفته وی، اهداکنندگان مستمر خون که سالانه حداقل دو بار موفق به اهدا میشوند، میتوانند تا ۶۵ سالگی نسبت به اهدای خون اقدام کنند.