شماره روزنامه ۶۱۶۸
|

ویژه نامه سراسری «ساختمان های ایمن و مدرن »

  • راهکار حل مشکل مسکن؛ بازآفرینی شهری است

    دکتر آخوندی وزیر راه و شهرسازی به عنوان بنیانگذار نظام مهندسی ساختمان، با بیان اینکه شاهد بروز اتفاقات خوبی در مهندسی ساختمان هستیم، گفت: تعداد مهندسان ساختمان از زمان تاسیس نظام مهندسی تاکنون از ۱۱ هزار به ۳۰۰ هزار نفر رسیده و شاهد افزایش دامنه و کیفیت کار مهندسان هستیم. وی همچنین به برگزاری آزمون‌های حرفه‌ای مهندسان ساختمان اشاره کرد و افزود: این آزمون‌ها به مهندسان ضعیف کمک می‌کند که قبل از دریافت پروانه اشتغال، خود را تقویت کنند. آخوندی در ادامه درباره بازآفرینی بافتهای فرسوده گفت: برای بازآفرینی صحیح بافت‌های فرسوده نیازمند این هستیم که به سمت ساختارهای محلی برویم که گوش به فرمان ما نباشند.

  • ساختمان های ایمن و مدرن با دانش مهندسان ایرانی

    رسول باقری/ دبیر ویژه نامه

    بسیاری از کارشناسان، توسعه صنعت احداث و خروج این صنعت از رکود را کلید رونق اقتصادی کشور می دانند؛ صنعتی که بیشترین سهم سرمایه‏گذاری و بالاترین سهم اشتغال در کشور را به خود اختصاص داده است. پس از حادثه پلاسکو، خطر نا ایمن بودن ساختمان‏های کشور به یک دغدغه عمومی بدل شد. پلاسکو تلنگری برای بازنگری و احیای این صنعت بود؛ صنعتی که با جان و مال مردم ارتباط مستقیم دارد. تهران، در کنار بسیاری از شهرهای دیگر ایران مملو از ساختمان‏های فرسوده و ناایمن است که برای پیشگیری از حوادث ناگوار، نیاز به بازسازی دارند.

  • تعامل بانک و بیمه با جامعه مهندسین و فعالان ساخت و ساز

    دکتر ترکان مشاور عالی رییس جمهور و رییس سابق سازمان نظام مهندسی به روابط میان بانک ها (به عنوان تسهیلات دهنده)، بیمه ها (به عنوان جبران کننده خسارت) و نهادهای کنترل کننده کیفیت در ساخت و سازها اشاره کرد و افزود: چاله های میان این سه موجب می شود نظام ساخت و ساز در کشور بر اساس قواعد و استانداردهایی که روی کاغذ آمده است شکل نگیرد. وی گفت قوانین و مقررات و قواعد برای ساخت و ساز با کیفیت در کشور وجود دارد اما رابطه ای میان دستگاه های مرتبط شکل نمی گیرد. بنابراین در این حوزه هر کس کار خود را می کند.

  • بهبود کیفیت ساختمان‌ها با اجرای کامل مقررات ملی ساختمان

    دکتر محمد شکرچی‌زاده معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی درباره مطالعات مرکز تحقیقات بر روی طراحی و ساخت ساختمان‌های سبز که در آنها مصرف بهینه انرژی مطابق با مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و حتی فراتر از آن مدنظر است . . . دکتر محمد شکرچی‌زاده معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی درباره مطالعات مرکز تحقیقات بر روی طراحی و ساخت ساختمان‌های سبز که در آنها مصرف بهینه انرژی مطابق با مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و حتی فراتر از آن مدنظر است، به مجموعه اقداماتی که در پژوهشکده معماری و شهرسازی آن مرکز در حال انجام است اشاره کرد و گفت: طراحی و اجرای ساختمان‌های سبز، موضوع گسترده‌ای است که یکی از مقوله‌های آن استفاده بهینه از انرژی است.

  • کیفیت زندگی در بافت فرسوده ارتقا یابد

    دکتر قالیباف شهردار تهران با اشاره به اهمیت نوسازی بافت فرسوده گفت: شهرداری حق نگاه اقتصادی به بافت فرسوده را ندارد. قالیباف ابراز داشت: ما از سال ۸۶ بارها این حرف را مورد تاکید قرار داده ایم که شهرداری تهران حق نگاه اقتصادی به بافت فرسوده را ندارد. به همین جهت در ابتدا تشویق عوارض نوسازی بافت فرسوده ۵۰ درصد بود که این رقم به ۱۰۰ درصد پروانه ها افزایش پیدا خواهد کرد. وی با تاکید بر حذف عوارض متفرقه و بخشودگی پلاک های واقع در بافت فرسوده، تصریح کرد: مهم ترین دستاورد شهرداری تهران آن است که کیفیت زندگی در بافت فرسوده ارتقا یابد.

  • تولید انبوه سیستم هوشمند قطع اتوماتیک گاز حساس به زلزله

    سیستم هوشمند قطع اتوماتیک گاز حساس به زلزله که براساس توان داخلی تولید شده و کارآیی بهتری نسبت به مدل مکانیکی آمریکایی دارد، به تولید انبوه رسید. دکتر سید محمد سید معصومی، در گفتگو با خبرنگار دنیای اقتصاد، با اشاره به اینکه ایران کشوری زلزله خیز است و تحقیق و پژوهش می تواند با خلق تجهیزات ایمنی از تلفات بلایای طبیعی کاسته و از خسارات جانی و مالی بکاهد، افزود: تحقیقاتی در خصوص آسیب شناسی کشور در قبال زلزله انجام دادیم به طوری که اکنون شاهد موفقیت در این زمینه هستیم. دکتر معصومی خاطرنشان کرد: بخش اعظم تحقیقات در زمینه آسیب شناسی شبکه گاز کشورهنگام زلزله بود که بتوانیم از اتفاقاتی که در زمان زلزله به وقوع می پیوند با تحقیق و طراحی بهنگام پیشگیری کنیم.

  • رتبه‌بندی کیفیت و ایمنی ساختمان ها

    رئیس انجمن مهندسی زلزله ایران یکی از مهم‌ترین دستاوردهای کشور در زمینه ایمنی را تدوین سیاست‌های کلی نظام در زمینه پیشگیری و کاهش خطرات ناشی از سوانح طبیعی و حوادث غیرمترقبه دانست که در سال ۸۴ توسط مقام معظم رهبری به دولت ابلاغ شد. پروفسور آشتیانی گفت: با توجه به بیش از ۳۰ سال سابقه در امر ایمنی در برابر زلزله؛ این سند را نسخه عملی و اجرایی برای ایمن سازی کشور در برابر زلزله و توسعه پایدار می‏دانم. یکی از محورهای مهم این سند، استفاده از مکانیزم‌های مالی و اقتصادی و بیمه‌ای برای توسعه و ساخت‌وساز ایمن و مقاوم و باکیفیت است که در ادامه به‌صورت خلاصه به آن پرداخته می‌شود.

  • هدف ما ارتقای کمی وکیفی شاخص‌های مطلوبیت در پروژه هاست

    امروزه در شرایط پیچیده جهان کسب و کار عواملی نظیر رقابت و جهانی شدن، ناپایداری محیط های بازار، کاهش تصدی دولتها، رشد طبیعی شرکت ها و بنگاه ها و تلاش آنان برای کسب سهم بیشتری از بازار و نیز امکان ورود به فعالیت های جدید و سودآفرین موجب شده است که مقوله ادغام و گروهی شــدن بنگاه ها در قالب شرکت های مادر (هلدینگ) نه تنها در کشورهای توسعه یــافته بلکه در ممالک درحال توسعه نیز متداول و رایج شود. به یاری پروردگار بی همتا و تلاش بی انتهای مدیران و کارکنان، گروه مهندسی بام نیز در جهت نیل به اهداف عالی ترسیم شده در برنامه استراتژیک خود، مفتخر به اجرای پروژه های متعدد ساختمان سازی لوکس و مدرن، احداث مراکز بهداشتی درمانی ، احداث مراکز اداری- تجاری- رفاهی ، احداث مراکز تفریحی توریستی و انبوه سازی مسکن است.

  • الگوی برند برتر با ارائه خدمات و کیفیت بهتر

    گروه توسعه و مهندسی بام یکی از موفق ترین گروه های صنعت ساختمان در ایران است که با بهره گیری از تیم های مهندسی توانمند و کارآمد، طراحان خلاق و زبردست، فناوری های نوین در تدارک و ساخت برای ایجاد کیفیت برتر در انواع ساختمان های مسکونی لوکس ، مراکز اداری، تجاری و رفاهی، انبوه سازی، مراکز بهداشتی درمانی، به عنوان برگی زرین در کارنامه افتخارات خود دارد. این گروه در حال حاضر با ترکیبی از فعالیت های تخصصی در قالب شرکت های زیر مجموعه در نقاط مختلف شرکت از عسلویه در جنوب شرق تا مشکین شهر در شمال غرب کشور مشغول فعالیت مهندسی و اجراست.

  • هتل آراز

    هتل بین المللی آراز یکی دیگر از پروژه های خاص و ارزشمند گروه هلدینگ بام است. در استان مازندران مابین نوشهر و نور با متراژ زمین ۹۷۰۰۰ متر مربع در ۲۸ طبقه با امکانات رفاهی بسیار لوکس مانند: زمین های بازی فضای باز، ۳ استخر روباز و سرپوشیده، اسکله خصوصی به صورت جزیره مصنوعی و همچنین ۲ رستوران دوبلکس و ۱ رستوران ویژه و نیز ۴ کافی شاپ که ۲ کافی شاپ آن در طبقات ۲۵ تا ۲۷ برج در مجاورت روف گاردن عمومی برج قرار گرفته است. از دیگر امکانات مهم این برج داشتن اتاق های ویژه اشخاص سیاسی با استانداردهای روز دنیا است که در کنار ۵۲۰ اتاق موجود در این هتل از شاخصه های مهم گردشگری بین المللی به شمار می آید.

  • گروه توسعه و مهندسی بام

    شرکت متفاوت و مدرن مهندسی از نظر ساختار مدیریتی در بخش های: فنی (بررسی و کنترل مسائل اجرایی)، بخش طراحی (سازه ای و معماری)، بخش HSE (سیاست ایمنی و سلامت) مدیران این شرکت در نظر دارند با تلاشی برنامه ریزی شده، با استفاده از تکنولوژیهای نوین دنیا، دانش فنی روز و تجربه مدیران هلدینگ به عنوان خوشنام ترین گروه توسعه ساختمانی کشور، از طریق ایجاد انواع ساختمان های با کیفیت غیرقابل رقابت و فراتر از انتظار، اعتماد و رضایت مشتریان را حاصل کنند و در مقام یکی از ده شرکت توسعه مهندسی برتر ایران ایفای نقش نمایند.

  • بیمارستانی مدرن، با تاسیسات و تجهیزات حرفه ای و پیشرفته

    بیمارستان جامع سرطان ایران متعلق به بنیاد امور بیماری های خاص با محوریت تحقیقات، آموزش و درمان سرطان به طور تخصصی و ویژه با رویکرد روش های نوین درمانی؛ همگام با پیشرفت علم پزشکی، توسط مشاوران متخصص اروپایی و آسیایی طراحی و برنامه ریزی گردیده است و شرکت توسعه مهندسی بام به عنوان مجری متخصص و با تجربه بناهای درمانی و تخصصی با کیفیت، مطابق استانداردهای روز جهانی و با دانش فنی مهندسی متخصصین خود در حال ساخت بنای فوق در قالب ۱۲ طبقه؛ شامل فضاهای خاص تحقیقاتی، آموزش و پیشگیری، کلینیک های تخصصی، دپارتمان شیمی درمانی، تصویر برداری فوق پیشرفته و پزشکی هسته ای، دپارتمان عمل و اتاق عمل هیبرید، دپارتمان سلول درمانی، دپارتمان ید تراپی، دپارتمان پیوند مغز استخوان، بخش بستری زنان و مردان، بخش بستری ویژه با امکانات ای سی یو و سوئیت های ویژه همراهان بیمار، دپارتمان اورژانس و فضاهای اداری و پشتیبانی جامع و .

  • فلسفه وجودی هلدینگ بام

    گروه توسعه و مهندسی بام یکی از موفق ترین گروه های صنعت ساختمان در ایران است که با بهره گیری از تیم های مهندسی توانمند و کارآمد، طراحان خلاق و زبردست، فناوری های نوین در تدارک و ساخت برای ایجاد کیفیت برتر در انواع ساختمان های مسکونی لوکس ، مراکز اداری، تجاری و رفاهی، انبوه سازی، مراکز بهداشتی درمانی، به عنوان برگی زرین در کارنامه افتخارات خود دارد.

    .
  • بام، برند غیر قابل رقابت

    مهندس فرزاد دلیری آرشیتک بنام کشور طی گفت و گوی کوتاهی که با خبرنگار دنیای اقتصاد انجام داد، درباره هلدینگ بام و انجام امور در این مجموعه با توجه به اینکه تمام پروژه های این هلدینگ توسط ایشان طراحی، نظارت و اجرا شده است، عنوان کرد: همکاری با گروه بام از سال ۱۳۸۷ با طراحی پروژه بام جمشیدیه آغاز شد. به اعتقاد بنده این شرکت جزو بهترین تیم هایی است که با آن همکاری دارم و علت آن را درک متقابل و تعامل خوب در پروژه ها می دانم. در واقع گروه بام را از این نظر می پسندم که از هیچ چیز برای داشتن بهترین کیفیت دریغ نمی کنند که از نظر من قابل تحسین است.

  • پروژه بام سنتر (نیایش)

    پروژه بام سنتر (نیایش) یکی از مراکز بزرگ تجاری در غرب تهران و در بزرگراه نیایش، تقاطع جنت آباد است که در زمینی به مساحت ۸۰۰۰ متر مربع واقع شده و دارای زیربنایی با مساحت حدوداً ۷۵۰۰۰ متر مربع می باشد. این مجتمع دارای یک طبقه رستوران و کافی شاپ، یک طبقه هایپرمارکت، یک طبقه شهربازی، سه طبقه واحدهای تجاری (فروشگاه) و سایر فضاهای تفریحی گردشگری است که با طراحی منحصر به فرد و متفاوتی توسط گروه بام در دست اجرا است. آدرس پروژه: خیابان جنت آباد، خیابان شهید رجب صلاحی، بن بست چنار، بام سنتر (نیایش)

    .
  • اینفوگرافیک گروه شرکت های ایرانیان اطلس

  • پیشنهادی برای تحول در صنعت احداث

    مهندس صاحبی رییس هیات مدیره شرکت آهاب و یکی از کارشناسان بنام صنعت احداث کشور که پروژه های بسیاری را طی دهه های اخیر با موفقیت اجرا کرده است در پاسخ به سوال خبرنگار دنیای اقتصاد درباره پیشنهاد بخش خصوصی برای فعال کردن پروژه های عمرانی با توجه به رکود ساخت و ساز، رشد منفی صنعت ساختمان و همچنین کمبود بودجه دولت، اظهار کرد: ما با تجربه‌ای که در خط شش مترو، نمایشگاه بین المللی تهران، (شهر آفتاب) و همچنین احداث شهرک آویشن در دماوند و ساختمان پروژه تفریحی- تجاری صدر داشتیم، به این نتیجه می رسیم که شرکت های ساختمانی زیادی امکانات، نیروی مهندسی و ماشین آلات و تجربیات ذی قیمتی در اجرای پروژه‌های پل سازی، راه سازی، احداث مترو و غیره دارند که می توان بستری را آماده کرد تا این امکانات موجود از بالقوه به بالفعل تبدیل شود.

  • احداث نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب

    در کشورما سالانه نمایشگاه های متعددی در زمینه های مختلف علمی، صنعتی، فرهنگی هنری و . . . در سطح بین المللی برگزار می گردد. نیاز به ایجاد فضایی با مساحت مناسب و لازم و به موازات آن کاستن مشکلات درون شهری همچون ترافیک، زمینه ساز احداث نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب گردید. این پروژه در ابتدای اتوبان تهران-قم، در زمینی به مساحت۱۳۸ هکتار به کارفرمایی سازمان سرمایه گذاری و مشارکت های مردمی شهرداری تهران به مدیریت طرح شرکت یادمان سازه و مشاوره و نظارت شرکت نقش جهان پارس در حال احداث است و کلیه عملیات ابنیه، تاسیسات الکتریکال و مکانیکال، محوطه سازی سایت، ساختمان های سمینارها و اداری، جنبی، موتورخانه ها، زیرگذر وکانال های تاسیساتی توسط این شرکت در حال تکمیل و ساخت می باشد.

  • شهرک آویشن دماوند

    این پروژه در شمال غربی شهر دماوند در غرب روستای احمدآباد واقع شده است که از سه طرف توسط کوه های سرهار احاطه گردیده است این پروژه در قالب قرارداد مشارکتی با سازمان مسکن و شهرسازی استان تهران اجرا گردیده است. کاشت بیش از۴۰۰ هزار اصله درخت در جهت بهبود کیفیت فضای سبز این منطقه که سابقاً فاقد هرگونه پوشش گیاهی بوده در بالا بردن سرانه فضای سبز شهر دماوند در طرح های بالا دستی شهری نقش بسیار مهمی ایفا کرده است. در طراحی این مجموعه که ضوابط آن در قالب کتابچه ای توسط شورای عالی شهرسازی کشور به شهرداری و دیگر نهادهای استانی ابلاغ گردیده، با یک نگرش دقیق کلیه جزئیات اجرایی ساختمانی و دیگر فضاهای شهری آتی الاحداث با تاکید بر رونق بخشیدن به فضاهای شهری و کاربری های مورد نیاز و فضاهای سبز مشخص گردیده است.

  • اولین سد هسته آسفالتی کشور با سیستم اجرای مکانیزه

    این پروژه در استان کرمان، مجتمع مس سرچشمه واقع می باشد. این سد مخزن اصلی نگهداری و تامین آب صنعتی مجتمع مس سرچشمه می باشد و بصورت یک مجموعه متمرکز آبهای مصرفی و سیلابی از کارخانه و سدهای باطله را جمع آوری و در این سد نگهداری می کند. بدلیل ارتفاع بالای منطقه که حدودا ۲۳۰۰ متر بالاتر از سطح دریاست و چون زمان سرما و یخبندان طولانی است، این سد با هسته آسفالتی و حجم بدنه ۲/ ۴ میلیون مترمکعب و ارتفاع ۸۴ متر ظرف مدت یک سال و ۵ ماه ساخته شده است، ویژگی این روش نداشتن محدودیت های اجرای رس برای آب بندی و سرعت عمل بالای آن می باشد.

  • خط ۶ مترو تهران

    احداث قطعه جنوبی و میانی تونل متروی خط ۶ تهران به همراه ایستگاه ها، به طول حدود ۱۶ کیلومتر به طور همزمان به روش های مکانیزه و اتریشی، با استفاده از یک دستگاه حفار تمام مقطع (TBM) با مجموعه ماشین آلات حمل و نقل و نصب قطعات جداره داخلی تونل (سگمنت) برای حدود ۱۱ کیلومتر و با استفاده از ماشین آلات سنگین متداول تونل سازی اتریشی برای حدود ۵ کیلومتر در دست انجام است. همچنین احداث ۱۴ ایستگاه و چندین خروجی اضطراری، رکتیفایر، سه راهی و تونل ارتباطی، پست فشار قوی و . . . در طول خط ۶ در حال اجرا می باشد.

  • مجتمع تجاری تفریحی چشم تهران

    آنچه که در سال های اخیر می تواند یک پروژه را از دیگر پروژه های بزرگ شهری متمایز کند آن است که سازندگان آن نه تنها بتوانند جنبه های مختلف و بسیار گسترده مسائل مهندسی، اعم از معماری، طراحی و ساخت سازه مستحکم و ایمن در برابر زلزله و باد و آتش سوزی، ترافیک، شهرسازی و زیبایی منظر، اقتصاد مهندسی و غیره را با جنبه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی روانشناختی جامعه بستر طرح پیوند زنند که حتی با حل این مسائل پا را فراتر گذاشته و مشکلات شهر زادگاه، پروژه را نیز فراخور ابعاد خود حل کرده و باعث بوجود آوردن نوعی غرور ملی شده و حس تعلق و افتخار را نیز در آحاد جامعه سبب شوند.