زلزله قابل پیش‌بینی است

خبرنگار: علی اشرف خلیلی
 

علم پیش بینی زلزله یکی از زیرشاخه های علم زمین شناسی است و براساس مقالات دانشگاهی ارایه شده در نهمین کنفرانس بین المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله سال جاری در تهران؛ امکان پیش بینی زلزله براساس پارامترهای پیش‌نشانگرهای زلزله وجود دارد.

بطور مثال سال ۱۹۷۶ در استان یانان چین دو زلزله ۷/۵ و 7/6 ریشتری پیش بینی شدند و اهالی از ساختمانها و شهر تخلیه شده و آسیب ناشی از زلزله کاهش یافت.
بر اساس  این مقالات که  به بررسی و تحلیل پیش‌نشانگرها برای پیش‌بینی وقوع زلزله پرداختند؛  زمین‌لرزه و خطرات ناشی از آن همواره اکثر مناطق جهان را به صورت جدی مورد تهدید قرار داده است .در صورت پیش آگاهی از بروز زمین‌لرزه می‌توان خسارات آن را به نحو چشمگیری کاهش داد. روشهای پیش‌بینی زلزله و پیش نشانگرهای مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. شناخت پیش‌نشانگرها می‌تواند به شدت مفید و در کاهش خسارت های ناشی از زلزله‌ها تأثیرگذار باشد. نتایج زیر بطور اختصار  حاصل گردید:

  • قبل از وقوع زلزله برخی فعل و انفعالات شیمیایی و فیزیکی رخ میدهد که آنها را پیش‌نشانگر های زلزله می نامند؛ انوع پیش‌نشانگر های زمین آب‌شناختی، لرزه شناختی، هواشناسی، زیست شناختی، الکترومغناطیسی ،ژئودتیکی و پیش‌نشانگر ناهنجاری های حرارتی از جمله آنها بوده و این پیشنشانگرها می توانند هشداری جهت وقوع زلزله باشند.
  • پیش‌بینی زلزله به معنای تعیین زمان، مکان و بزرگای زلزله می‌باشد،  تمرکز بر امکان پیش‌بینی زمـان زلزله بر اساس پیش‌نشانگرها و زلزله‌های گذشته بوده است. نتایج حاصل از بررسی زلزله‌های گذشته نشان می دهد که زمان رخ داد پیش‌نشانگرها قبل از وقوع زلزله متفاوت میباشدولی در نزدیک به دوسوم موارد پیش نشانگرها در کمتر از یک هفته قبل از وقوع زلزله مشاهده شده اند.
  • با شناخت انواع پیش‌نشانگرها و توجه به پیش‌بینیهای صحیح انجام شده در گذشته به نظر می رسد که پیش‌بینی وقوع زلزله به ویژه برای کوتاه مدت امکان پذیر است و در این صورت می تواند کاهش قابل توجهی در خسارات وارده ایجاد کند.
  • با بررسی مشخصات و پیش‌نشانگرهای 40 زلزله به وقوع پیوسته از سال 1793 که بیش از سه چهارم آنها بزرگی بین 6 تا 8 ریشتر داشته اند، مشاهده میشود که پیش‌نشانگرهای زمین آبشناختی، هواشناسی و الکترومغناطیسی در حدود دو سوم موارد قبل از زلزله رخ داده است و این رخداد اهمیت توجه به پیش‌نشانگرها را نشان میدهد.
  • با وجود ایجاد پیش‌نشانگرها در بیش از 80 درصد مواقع در کمتر از یک هفته قبل از وقوع اغلب زلزله‌های مورد بررسی، تجارب گذشته نشان میدهد که پیش‌بینی و اعلام احتمال وقوع زلزله انجام نشده وبه نظر می‌رسد که توجه ویژه به پیش‌نشانگرها می‌تواند در آینده نتایج مفیدی جهت کاهش خسارت زلزله به همراه داشته باشد.