در خلال بازدید میدانی از مجتمع ذخیرهسازی مطرح شد
رشد ذخیره گاز در قم
خبرنگاران در جریان یک تور رسانهای از تاسیسات تقویت فشار گاز منطقه سه عملیات انتقال گاز و مجتمع ذخیرهسازی گاز سراجه در استان قم بازدید و از نزدیک شاهد عملیات فشارافزایی گاز از طریق
توربو کمپرسورهای عظیم بهمنظور انتقال گاز به تهران و هفت استان شمالی کشور بودند. در فاصله زمانی یک ساعته و در همان استان قم، مجتمع ذخیرهسازی گاز سراجه قرار داشت که در حالحاضر روزانه ۱۰میلیون مترمکعب به شبکه سراسری گاز تزریق میکند. مشاهده تجربی فرآیندهای ذخیرهسازی در این مجتمع نشان می دهد که حبس یکمیلیارد مترمکعب گاز طبیعی تا چه اندازه سرمایهبر و پیچیده است.
رضا امامی، مدیر مجتمع تقویت فشار گاز قم درخصوص این مجتمع توضیح داد: ۴ استان کشور بهصورت کامل و ۴ استان دیگر هم بهصورت تقریبی تحتپوشش این تاسیسات قرار دارند.
به گفته وی، مجتمع تقویت فشار گاز قم، گازرسانی به استانهای قم، تهران، البرز، سمنان، قزوین، زنجان، مرکزی و مازندران را بر عهده دارد. وی بیان کرد: عسلویه پایتخت گاز کشور است، اما ایستگاه تقویت فشار هم مهم است. شبکه گاز به طول ۴۰.۲هزارکیلومتر است، درحالیکه طول خط استوا ۴۰هزارکیلومتر است. مدیر مجتمع تقویت فشار قم گفت: روزانه ۴۵۰میلیون مترمکعب گاز از این مجتمع به خانههای مردم میرسد.
به گفته وی، گاز ۱۳نیروگاه از جمله دماوند، مناظر قائم، سمنان، ری، قم و سلطانیه از طریق ایستگاه تقویت فشار قم ارسال میشود.
در ادامه این تور رسانهای، مجتمع ذخیرهسازی گاز سراجه مورد بازدید قرارگرفت، جاییکه از چاههای هیدورکربوری تخلیه شده بهعنوان مخزن ذخیره استفاده شدهاست. مجید مصدقی مدیر شرکت مهندسی انتقال گاز نیز در اینخصوص توضیح داد: چون چاههای هیدرو کربوری قبلا گاز داشته، مخزنی رایگان و مناسب برای ذخیره گاز بهشمار میرود.
به گفته وی سراجه ۲۵۰۰ متر زیر زمین عمق دارد و قبلا ۳.۵میلیارد مترمکعب گاز داشته والان که خالی شده برای ذخیرهسازی گاز در ایام تابستان و برای مصرف زمستان استفاده میشود. زکریا رستمخانی، رئیس بهرهبرداری مجتمع ذخیره گاز سراجه قم نیز در توضیح ویژگیهای این مجتمع گفت: این مخزن ابتدا ۳.۵میلیارد مترمکعب گاز داشت که بعد از اتمام منابع از آن بهعنوان محل ذخیرهسازی گاز برای زمستان استفاده میشود. به گفته وی، روزانه ۸ تا ۹میلیون مترمکعب گاز معادل دو پالایشگاه گازی ایلام از این مجتمع به شبکه سراسری تزریق میشود.
رستمخانی گفت: حجم مخزن گاز سراجه قم ۱.۲۵میلیارد مترمکعب است که در آینده با طرح توسعه به ۱.۵میلیارد مترمکعب میرسد.
در نشست خبری این سفر، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: مصرف گاز کشور در این روزها به ۸۷۲میلیون مترمکعب رسیدهاست. پیمان خضرایی گفت: ۷۴درصد گاز در جنوب کشور تولید و ۷۰درصد در شمال کشور مصرف میشود، لذا باید گاز را با افزایش فشار منتقل کنیم.
به گفته وی، سالگذشته ۱۸۹توربو کمپرسور برای تقویت فشار گاز وجود داشت که امسال به ۲۰۵کمپرسور افزایشیافت. خضرایی این را هم گفت: شاخص عملکرد در ۱۰۰روز گذشته برای انتقال گاز از رقم ۵۴ به ۶۱.۴واحد معادل ۱۳.۷درصد افزایشیافت. به گفته او تعداد ایستگاههای افزایش فشار گاز از ۹۰ به ۱۹۴واحد افزایش و همچنین تعداد توربینهای گازی از ۳۳۱ به ۳۴۸ افزایشیافت. خضرایی گفت: علاوهبر مخزن ذخیرهسازی گاز سراجه، مخزن شوریجه سرخس و خانگیران به ظرفیت دوبرابر سراجه در عملیات قرار دارد و نقش مهمی در ذخیرهسازی گاز و اطمینان از پایداری شبکه دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران، طرح ذخیرهسازی گاز در گنبدهای نمکی نیز در دست مطالعه است. وی اشاره کرد: روزانه ۸۵۰میلیون مترمکعب گاز معادل ۱۰مترمکعب برای هریک از ۸۵میلیون ایرانی یعنی معادل یک کپسول۱۱ کیلویی گاز مایع تولید میشود. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران همچنین از ایجاد منطقه جدید۱۱گازی در استان سیستان و بلوچستان خبرداد که کار انتقال و نگهداری خط شرق کشور را بر عهده دارد. به گفته وی منطقه ۳ تعداد ۸ استان، منطقه۷ تعداد ۷ استان و منطقه اصفهان ۶ استان را تحت پوشش شبکه گاز دارند.
موسوی سرپرست روابط عمومی شرکت ملی گاز نیز گفت: ۵ استان پرمصرف شامل تهران، اصفهان، خراسانرضوی، آذربایجانشرقی و مازندران است و استان تهران و البرز با ۱۵درصد جمعیت کشور ۳۰درصد مصرف گاز کشور را شامل میشوند.