خلاصه گزارش توجیهی افزایش سرمایه شرکت معدنی و صنعتی چادرملو (سهامی عام)
خلاصه مدیریتی
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو (سهامی عام) یک شرکت در حال رشد می‌باشد که با توجه به برنامه‌های دولت برای افزایش ظرفیت تولید فولاد کشور، فرصت‌های سرمایه‌گذاری مناسب و پربازده جهت توسعه و نیز افزایش ارزش افزوده برای تولید گندله دارد.
عملیات اجرایی دو پروژه توسعه شامل خط چهارم و احداث کارخانه گندله تاکنون پیشرفت قابل‌توجهی داشته و انتظار می‌رود این پروژه‌ها در سال ۱۳۸۶ به بهره‌برداری برسند. همچنین مطالعات اولیه طرح توسعه خط پنجم انجام شده و برآورد می‌شود عملیات اجرایی احداث این خط جدید نیز در سال ۱۳۸۶ آغاز و تا پایان سال ۱۳۸۸ به بهره‌برداری برسد. در گزارش‌های توجیهی این پروژه‌ها پیش‌بینی شده است که بخش ریالی مخارج سرمایه‌گذاری از محل آورده‌های نقدی سهامداران و نیز سود حاصل از فعالیت‌های تولید خطوط مورد بهره‌برداری تامین مالی شود. در مجمع عمومی عادی صاحبان سهام مورخ ۲۳/۳/۱۳۸۴ نیز مصوب گردید که مطالبات سهامداران عمده بابت سود سهام صرف تامین مالی طرح‌های توسعه شود.

بر اساس مطالعات انجام‌شده و اطلاعات مندرج در این گزارش طرح‌های مذکور به لحاظ اقتصادی، فنی و مالی از توجیه کافی و مناسب برخوردار است.
اجرای پروژه‌های سرمایه‌گذاری ایجاب می‌کند که از طریق صدور سهام جدید و تادیه مبلغ اسمی سهام مذکور به صورت نقد، سرمایه شرکت از ۱۰۰۰میلیارد ریال به ۳۰۰۰میلیارد ریال افزایش یابد. (مطالبات سهامداران بابت سود سهام، به وکالت از سوی آنان به عنوان واریز نقدی منظور خواهد شد.)
در صورت تصویب مجمع عمومی فوق‌العاده صاحبان محترم سهام، هیات‌مدیره اجازه خواهد یافت طی دو یا سه سال در دو یا سه مرحله افزایش سرمایه را وفق مصوبه مجمع محترم عملی نماید.
افزایش سرمایه بر مبنای شاخص‌های رشد و توسعه فعالیت، اصلاح ساختار سرمایه، بهبود وضعیت نقدینگی و افزایش نقدشوندگی سهام توجیه می‌باشد.
مقدمه
با عنایت به اجرای طرح‌های تولید فولاد، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو (سهامی عامی) از فرصت‌های توسعه و سرمایه‌گذاری مناسبی در کشور برخوردار می‌باشد. از آنجایی که صنعت فولاد در ایران به لحاظ چرخه عمر محصول در مرحله رشد می‌باشد و در برنامه چهارم نیز توجه خاصی به توسعه آن شده است، انتظار می‌رود تا پایان سال ۱۳۸۸ شاهد پیشرفت چشمگیری در این صنعت باشیم. شرکت چادرملو در زنجیره ارزش صنعت فولاد ایران یکی از تامین‌کنندگان اصلی می‌باشد که با کسب و حفظ سهم بازار مطلوب می‌تواند روند موفقیت‌های گذشته را استمرار بخشد.
اجرای طرح‌های جدید و نیل به اهداف برنامه‌ریزی شده، مستلزم ایجاد ساختار مالی مناسب برای توسعه از طریق افزایش سرمایه است. رشد و توسعه فعالیت‌ها، بهبود وضعیت نقدینگی، بهبود ساختار سرمایه و افزایش ظرفیت تامین سرمایه در گردش ایجاب می‌کند که سرمایه شرکت افزایش یابد.
در اجرای مفاد اساسنامه شرکت و ماده ۱۶۱ اصلاحیه قانون تجارت و تبصره‌های ذیل آن، هیات‌مدیره شرکت معدنی و صنعتی چادرملو گزارش توجیهی افزایش سرمایه را به مجمع عمومی فوق‌العاده صاحبان محترم سهام تقدیم ‌می‌دارد. در این گزارش طرح‌های توسعه در دست اجرا، وضعیت مالی و سودآوری شرکت و دلایل توجیهی افزایش سرمایه مطرح گردیده است.
طرح‌های توسعه در دست اجرا شامل احداث خط چهارم تولید کنسانتره سنگ‌آهن و طرح احداث کارخانه گندله‌سازی اردکان می‌باشد که خلاصه اطلاعات مربوط به این طرح‌ها در ذیل ارائه شده است. قابل‌ذکر است مطالعات مربوط به احداث خط پنجم تولید کنسانتره نیز انجام شده است و از سال 1386 اقدامات اجرایی آن آغاز خواهد شد.

طرح توسعه و افزایش ظرفیت (احداث خط چهارم تولید کنسانتره سنگ‌آهن)
خلاصه مشخصات این طرح به شرح زیر است:
ظرفیت تولید سالانه: 1500000تن
برنامه اجرای طرح: تنفیذ قرارداد در آذرماه سال ۱۳۸۳ و خاتمه عملیات اجرایی طرح و شروع راه‌اندازی اواخر سال ۱۳۸۶ می‌باشد.شرکت‌های طرف قرارداد: کنسرسیومی شامل شرکت‌های Mitsubishi, Marubeni, Kobe Steel از کشور ژاپن.
مبلغ قرارداد (بخش ارزی): 6/5465میلیون ین ژاپن.
از مبلغ ۶/۵۴۶۵میلیون ین ژاپن، مبلغ ۸/۲۵۵۵میلیون ین به عنوان تسهیلات بوده که تاکنون مبلغ ۲۰۳۴میلیون ین آن معادل ۲۱۰۶۰۷میلیون ریال اصل و سود دوران بازپرداخت با نرخ هر یک صد ین ژاپن معادل ۷۸۴۱ریال استفاده شده است.
نحوه تامین مخارج سرمایه‌گذاری طرح:
از کل هزینه‌های ارزی ۵/۴۹درصد از محل وام حساب ذخیره ارزی کشور با نرخ آزاد و مقدار ۵/۵۰درصد آن به صورت نقدی با نرخ شناور هر دلار معادل ۱۷۵۵ریال گردیده است.
هزینه‌های ریالی از محل منابع داخلی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو شامل سود حاصل از فعالیت تولیدی (درآمد فروش محصولات)، افزایش سرمایه شامل آورده نقدی و مطالبات سهامداران.
پیشرفت فیزیکی طرح تا پایان شهریورماه سال ۱۳۸۵ به میزان ۶۴درصد می‌باشد. ساخت و حمل تجهیزات و ماشین‌آلات بخش خارجی و حمل به ایران ۹۵/۹۸درصد و حمل به مجتمع ۷/۷۳درصد می‌باشد.
ارزیابی مالی و اقتصادی طرح
اطلاعات مربوط به سودآوری و جریان‌های نقدی خط چهارم در نمایه ۱ ارائه شده است. ارزش فعلی خالص (NPV) با نرخ سود ۲۰درصد ۲۹۵میلیارد و نرخ بازده داخلی طرح ۵/۲۸درصد می‌باشد. بنابراین، با اجرای این طرح انتظار می‌رود بازدهی مناسبی عاید سهامداران شود و ثروت آنها افزایش یابد. برای اجرای این طرح ۳۷۴میلیارد ریال از محل مطالبات سهامداران بابت سود سهام تامین شده است که با عنایت به ماهیت بلندمدت این سرمایه‌گذاری ضرورت دارد این مطالبات به سرمایه (سهام جدید) تبدیل شود.
طرح احداث کارخانه گندله‌سازی اردکان
سنگ‌آهن پس از استخراج از معدن به منظور اصلاح کیفیت و بالا بردن عیار، به کارخانه تغلیظ حمل و پس از تولید محصول کنسانتره سنگ‌آهن، جهت تولید گندله مورد مصرف کوره‌های احیای مستقیم واحد‌های فولادسازی کشور، به کارخانه‌های گندله‌سازی منتقل می‌شود.
مصرف گندله جهت تولید فولاد در مجتمع‌های فولادسازی کشور هم‌اکنون حدود 11میلیون تن است. با اجرای طرح‌های توسعه و افزایش ظرفیت تولید به 29میلیون تن فولاد تا پایان برنامه چهارم، در سال 1388 کلا به مقدار 38میلیون تن گندله نیاز می‌باشد. مجموع ظرفیت‌ واحد‌های گندله‌سازی موجود که در مجتمع‌های فولاد مبارکه و خوزستان در حال کار می‌باشد حداکثر به میزان 10میلیون تن است. پس از اجرای طرح‌های جدید احداث کارخانه‌های گندله‌سازی این کمبود (28میلیون تن) کلا از منابع داخلی تامین خواهد شد که میزان 4/3میلیون تن آن از تولیدات کارخانه گندله‌سازی اردکان خواهد بود. مشخصات طرح در زیر ارائه شده است.
ظرفیت تولید سالانه: ۳۴۰۰۰۰۰تن
برنامه زمانی اجرای طرح: طرح از تاریخ تنفیذ قرارداد در آذرماه سال 1381 شروع شده است و پیش‌بینی می‌شود عملیات اجرایی آن تا پایان سه‌ماه اول سال 1386 خاتمه یابد.
شرکت‌های طرف قرارداد: کنسرسیومی شامل شرکت‌های Mitsubishi, Marubeni, kobe, steel از کشور ژاپن، شرکت ABB از کشور سوئیس و شرکت TAIM TEG از کشور اسپانیا.
مبلغ قرارداد (بخش ارزی):
سهم شرکت‌های ژاپنی ۶۷۲۴میلیون ین ژاپن
سهم شرکت سوئیسی 19میلیون فرانک سوئیس
سهم شرکت اسپانیایی ۷ /۱۱میلیون یورو
معادل ریالی اعتبارات ارزی با نرخ متوسط تسعیر هر دلار 3835ریال 456میلیارد ریال
هزینه‌های ریالی طرح به مبلغ ۱۴۱۲میلیارد ریال که معادل دلاری آن با نرخ تسعیر هر دلار ۹۰۰۰ریال به مبلغ ۱۵۷میلیون دلار می‌باشد.
جمع کل سرمایه‌گذاری طرح به مبلغ 1868میلیارد ریال و معادل 276میلیون دلار می‌باشد.
تاکنون به میزان ۱۵۹/۷۵۵۰۸میلیون دلار از سقف فاینانس، استفاده شده که با نرخ تسعیر در تاریخ تهیه این گزارش، معادل ریالی تسهیلات استفاده شده به مقدار ۹۶۶/۲۴۷۴۵۸میلیون ریال شامل اصل و سود دوران بازپرداخت می‌باشد.
نحوه تامین مخارج سرمایه‌گذاری
طرح
- هزینه‌های ارزی از محل قرارداد فاینانس با عاملیت بانک سپه.
- هزینه‌های ریالی از محل منابع داخلی شرکت شامل سود حاصل از فعالیت‌ تولیدی، افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات
سهامداران.

وام‌های بلندمدت خارجی (فاینانس)
- بخش ین ۵ سال، هزینه‌های فاینانس ۱۲درصد
- بخش فرانک 5/8سال، هزینه‌های فاینانس 32درصد
- بخش یورو ۵/۸سال، هزینه‌های فاینانس ۴۱درصد
ارزش وارداتی تولید و صرفه‌جویی ارزی
ارزش وارداتی محصول با متوسط قیمت‌های جهانی سال ۲۰۰۵ در بنادر ایران (FOB هر تن حدود ۸۰دلار و C&F حدود هر تن ۱۱۰دلار) به ترتیب حدود ۲۷۳میلیون دلار و ۳۷۴میلیون دلار خواهد بود.
محل احداث کارخانه
زمین موردنیاز طرح به وسعت حدود ۷۶۰هکتار واقع در ۲۵کیلومتری غرب شهر اردکان و با هدف استفاده از مزیت‌های وجود گاز در منطقه مذکور در نظر گرفته شده است. توضیح آنکه محدوده کارخانه حدود ۵۰هکتار پیش‌بینی شده است. با توجه به وجود راه‌آهن سراسری کشور در فاصله ۱۱کیلومتری محل کارخانه، با احداث خط فرعی و خطوط مانور داخل سایت کارخانه می‌توان مواد اولیه کارخانه را که سنگ‌آهن می‌باشد از طریق راه‌آهن چادرملو- اردکان (محل تامین کنسانتره سنگ‌آهن) به کارخانه منتقل و محصول نهایی را با راه‌آهن به مراکز مصرف حمل نمود.
پیشرفت فیزیکی طرح تا پایان شهریورماه سال 1385 به میزان 3/80درصد می‌باشد. ضمنا، پیشرفت عملیاتی ساخت و حمل تجهیزات و ماشین‌آلات بخش‌ خارجی و حمل به ایران به میزان 66/99درصد و ساخت تجهیزات داخلی به میزان 26/95درصد می‌باشد.
ارزیابی مالی و اقتصادی طرح
پیش‌بینی سود و زیان و جریان‌های نقدی این طرح در نمایه‌های 2 و 3 ارائه شده است. ارزش فعلی خالص (NPV) با نرخ سود 20درصد معادل 2365میلیارد ریال و نرخ بازده داخلی آن 46درصد می‌باشد. بنابراین، اجرای این طرح نیز در راستای افزایش بازدهی و ثروت
سهامداران است.
برای اجرای این طرح 6/1153میلیارد ریال از محل منابع داخلی شرکت و مطالبات سهامداران بابت سود سهام و نیز سود عملیات جاری سال 1385 تامین شده است که با عنایت به ماهیت بلندمدت این سرمایه‌گذاری ضرورت دارد این مطالبات به سرمایه (سهام جدید) تبدیل شود.

طرح خط پنجم تولید کنسانتره سنگ آهن
این طرح به لحاظ مشخصات فنی شبیه طرح خط چهارم می‌باشد، ولی با توجه به تغییر قیمت‌ها، مخارج سرمایه‌گذاری آن متفاوت است. مطالعات اولیه امکان‌سنجی (Pre-feasibility study) حاکی از سودآوری طرح می‌باشد و نرخ بازده آن حدود ۳۰درصد برآورد می‌شود.
از مبلغ 1350میلیارد ریال هزینه سرمایه‌گذاری خط پنجم فرآوری، مبلغ 700میلیارد ریال آن به‌صورت ارزی (تامین شده از محل منابع داخلی شرکت) و مابقی هزینه‌های ریالی طرح می‌باشد.
پس از کسر هزینه‌های انجام شده از جمع سرمایه‌گذاری مورد نیاز جهت اجرای پروژه‌های کارخانه گندله‌سازی اردکان و خطوط چهار و پنج فرآوری نقدینگی مورد نیاز معادل ۲۲۶۴میلیارد ریال خواهد بود که هیات مدیره شرکت با توجه به جمعی موارد مطروحه پیشنهاد می‌نماید، مبلغ ۲۰۰۰میلیارد ریال آن به صورت آورده نقدی سهامداران طی دو یا سه مرحله در قالب افزایش سرمایه تامین گردد. مابقی نقدینگی مورد نیاز به میزان ۲۶۴میلیارد ریال با استفاده از تسهیلات (اعم از ارزی یا ریالی) قابل تامین خواهد بود.