افزایش 500 درصدی بهای هر سهم سیمان لارستان

درست ۶ماه پیش بود که خبر تولید سیمان در کارخانه سیمان لارستان منتشر شد و مردم این مرز و بوم ناباورانه شاهد عرضه پاکت‌های سیمان این کارخانه در سطح شهر و اقصی نقاط کشور بودند. اکنون پس از این مدت خبر خوش دیگری برای لارستانی‌ها رسیده است و همزمان با سفر دولت به استان فارس، عملیات احداث طرح توسعه ۳۳۰۰تنی این کارخانه آغاز شده است. این رویداد مهم صنعتی از این جهت برای مردم منطقه حائز اهمیت است که فرزندان و جوانان بیشتری می‌توانند در این پروژه صاحب شغل شوند، پروژه‌‌ای که بیش از ۹۰درصد آن را همین جوانان ساخته‌اند و اکنون به وجود چنین پروژه‌ای در منطقه خود می‌بالند.

پروژه‌ای که عبارت منطقه محروم را از لارستان برداشت و این نقطه را به یکی از رقبای تولیدکنندگان سیمان در استان فارس تبدیل کرد تا جایی که تا سه سال آینده سیمان لارستان عنوان بزرگ‌ترین کارخانه سیمان فارس را از آن خود خواهد کرد.

در گفت‌وگو با مهندس علیرضا میرسپاسی، مدیرعامل سیمان لارستان به بررسی وضعیت تولید سیمان در این شرکت طی سال گذشته و نحوه انجام طرح توسعه، مزیت‌ها و نیازهای آن پرداخته‌ایم. وی در این گفت‌وگو خبرهای خوشی از جمله شناسایی سود پس از بیش از ۱۶سال انتظار و افزایش بهای سهام شرکت تا ۵برابر قیمت اسمی را برای سهامداران دارد، ضمن اینکه اطلاع از روند اجرای طرح توسعه و تحولاتی که این طرح در این کارخانه و به طبع آن در منطقه خواهد داشت، خالی از لطف نیست. گفت‌وگوی دنیای اقتصاد با مهندس میرسپاسی مدیرعامل سیمان لارستان را در ادامه بخوانید:

کارخانه سیمان لارستان به طور دقیق از چه زمانی شروع به تولید سیمان کرد؟

دقیقا از ۲۸ شهریور‌ماه سال ۸۵ بود که تولید کلینکر و سیمان به صورت همزمان در کارخانه سیمان لارستان آغاز شد.

پس از چند سال؟

احداث کارخانه سیمان لارستان بیش از ۱۶ سال زمان برد که ناشی از عدم تخصص و آشنایی به کار افرادی بود که احداث کارخانه به آنان سپرده شده بود.

ظرفیت تولید سیمان در بدو تولید به چه میزان رسید؟

همانطور که اشاره کردم، از ۲۸ شهریور‌ماه سال گذشته به مدت دو ماه سیمان به صورت آزمایشی در کارخانه تولید و پس از آن ما موفق به رسیدن به ظرفیت اسمی یعنی تولید ۷۰۰ تن سیمان در روز شدیم.

به نظر می‌رسد که این میزان تولید، برای سیمان لارستان رکورد خوبی بود؟

بله- از آنجا که ماشین‌آلات کارخانه قدیمی و از قبل خریداری شده بود و با توجه به اتکای کارخانه به نیروهای بومی، ۷۰۰ تن تولید سیمان در روز (۱۰۰درصد ظرفیت اسمی) رکورد خوبی برای ما محسوب می‌شد.

در کارخانه از زمان احداث تا زمانی که به بهره‌برداری رسید، چه میزان سرمایه‌گذاری شد؟

مجموع میزان سرمایه‌گذاری در پروژه سیمان لارستان رقمی بالغ بر ۲۵میلیارد تومان بوده است که به رغم طولانی شدن زمان احداث پروژه، باز هم ما نسبت به پروژه‌های مشابه قیمت تمام شده بسیار مناسب‌تری داشتیم.

لازم است اشاره کنم که ۱۴میلیون دلار از این رقم به صورت فاینانس تامین شده که کاملا نیز تسویه شده است.

بهتر است درباره طرح توسعه کارخانه هم کمی صحبت کنیم، چطور شد به فکر احداث طرح توسعه و افزایش ظرفیت ۳۳۰۰ تنی افتادید؟

با توجه به هزینه بالاسری کارخانه‌های کوچک سیمان عملا تولید در ظرفیت‌های زیر ۳هزار تن مقرون به صرفه نیست. بنابراین از ابتدای آغاز به کار مدیریت جدید، احداث طرح توسعه کارخانه و افزایش ظرفیت تولید سیمان از ۷۰۰ تن به روزانه ۴هزار تن در نظر گرفته شد.

با توجه به موافقت وزیر صنایع و معادن با تخصیص اعتبار ارزی به طرح توسعه ۳۳۰۰ تنی، آیا با گذشت بیش از دو هفته از این اتفاق کار تخصیص اعتبار ارزی عملی شده است؟

خوشبختانه با عنایت وزیر محترم صنایع و معادن، در حال حاضر تاییدیه گشایش اعتبار ارزی به میزان ۲۱میلیون یورو از سوی وزارت صنایع و معادن به بانک عامل (بانک صادرات) اعلام شده است و گشایش این اعتبار ارزی در شرف انجام می‌باشد.

بر این اساس خرید ماشین‌آلات پروژه در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام خواهد گرفت.

کار احداث طرح توسعه از چه زمانی آغاز شده بود؟

در زمینه احداث طرح توسعه پیش از این کار فیزیکی انجام نگرفته بود و تنها مسائل بانکی و اداری آن به تصویب رسیده بود، چرا که احداث طرح توسعه و راه‌اندازی آن منوط به تخصیص اعتبار ارزی بود که خوشبختانه از سوی وزارت صنایع هم انجام گرفت.

اعتبار ریالی طرح توسعه ۳۳۰۰ تنی چقدر است؟

طی بازدید دکتر جهرمی وزیر محترم کار و امور اجتماعی، اشتغالزایی سیمان لارستان در یک منطقه کمتر توسعه‌یافته مورد توجه ایشان قرار گرفت و آقای

دکتر جهرمی با اختصاص ۵۰۰میلیارد ریال اعتبار ریالی از محل منابع استانی و سهمیه صنایع زودبازده به پروژه موافقت کردند.

فکر می‌کنید این اعتبار چه زمانی در اختیار شما قرار می‌گیرد؟

فاز نخست طرح توسعه ۳۳۰۰ تنی که شامل تولید در آسیاب‌های سیمان است، ظرف مدت یک سال امکان‌پذیر خواهد بود و قرار است اعتبار ریالی پروژه هم به موازات پیشرفت فیزیکی در اختیار پروژه قرار گیرد.

این اعتبارات بیش از هر چیز صرف چه کارهایی می‌شود؟

پرهزینه‌ترین بخش پروژه تامین ماشین‌آلات است که عمدتا از خارج کشور صورت می‌گیرد و طبیعتا اعتبارات ارزی ما صرف خرید ماشین‌آلات خارجی خواهد شد.

ماشین‌آلات خارجی از چه کشورهایی خریداری و چه زمانی وارد کشور می‌شوند؟‌

ماشین‌آلات خارجی پروژه از کشورهای چین، فرانسه و آلمان خریداری می‌شود که تمام مراحل اداری آن از جمله تشریفات مناقصه انجام شده است.

بنده تصور می‌کنم که تا ماه آینده با بازشدن اعتبار اسنادی مربوطه، ساخت و حمل ماشین‌آلات خارجی از کشورهای مزبور آغاز و ظرف مدت ۱۸ماه این ماشین‌آلات تکمیل و وارد کشور شوند.

طرح توسعه ۳۳۰۰تنی سیمان لارستان چه زمانی قابل بهره‌برداری است؟

برآورد زمانی ما برای اجرای کامل طرح توسعه از زمان گشایش اعتبار اسنادی ماشین‌آلات، ۳۶ماه تعیین شده است که با توجه به وجود زیرساخت‌های مشترک خط فعلی تولید (خط ۷۰۰تنی) و طرح توسعه ۳۳۰۰تنی از جمله معدن، زمین، جاده اختصاصی، پست برق، ساختمان‌های پشتیبانی و نیروهای ستادی، به نظر می‌رسد که فاز نخست طرح توسعه، یعنی تولید سیمان در این طرح ۱۲ماهه امکان‌پذیر باشد و فاز دوم طرح نیز که تولید کلینکر در کارخانه است، ۲۴ماهه انجام شود.

در لابه‌لای سخنرانی‌تان در جمع وزرا و مسوولان استانی به استفاده حداکثری از نیروهای بومی اشاره کردید، لطفا در این زمینه توضیحات بیشتری ارائه نمایید؟

اعتقاد من این است که پروژه سیمان لارستان با اتکا به نیروهای بومی به ظرفیت ۷۰۰تن تولید سیمان در روز رسیده است که ناشی از استعداد و توان جوانان این مرز و بوم ما می‌باشد. در خط تولید فعلی (۷۰۰تن در روز) ۲۳۰نفر به صورت مستقیم و ۱۵۰۰نفر به طور غیرمستقیم صاحب شغل مناسب شدند که به جرات می‌‌توان گفت ۹۰درصد آنان بومی بودند. در طرح جدید (طرح توسعه ۳۳۰۰تنی) نیز۶۰۰ نیروی جدید وارد پروژه خواهند شد و برای ۴هزار نفر به صورت غیرمستقیم شغل ایجاد می‌شود که بنا داریم از نیروهای بومی و جوانان متخصص استفاده کنیم، کمااینکه بسیاری از خانواده‌‌هایی که سهامدار شرکت می‌باشند، تمایل به حضور جوانان خود در این کارخانه دارند. در یک جمله می‌توان گفت که پروژه سیمان لارستان ازجمله پروژه‌هایی است که از حداکثر توان نیروهای بومی استفاده کرده است.

وسعت طرح توسعه چه‌قدر است؟

کارخانه سیمان لارستان در زمینی به وسعت ۴۸ هکتار احداث شده که طرح توسعه هم به موازات خط تولید فعلی احداث می‌شود.

یعنی از مزایای سیمان لارستان این است که برای افزایش ظرفیت خود نیازی به زمین و معدن جدید ندارد.

چه تعداد معدن در زمین کارخانه وجود دارد؟

یک معدن آهک و دو معدن رس.

با چه میزان ذخیره؟

با همین ظرفیت تولید، معادن مزبور تا ۱۰۰سال ذخیره قطعی دارد.

با توجه به اینکه کارخانه سیمان لارستان از سال گذشته آغاز به کار کرده، بفرمایید از ابتدای کار تاکنون موفق به تولید چه میزان سیمان شده‌اید؟

با میانگین تولید ۶۰۰تن تولید سیمان در روز می‌توان گفت که در ۶ماهه دوم سال گذشته یکصد هزار تن سیمان تولید کرده‌ایم.

در طرح توسعه هم میانگین تولید روزانه سیمان ما به ۴هزار تن می‌رسد که می‌توان گفت ما تا ۳سال آینده می‌توانیم یک‌میلیون و ۲۰۰هزار تن از نیازهای سیمان کشور و بخش صادرات را تامین کنیم.

سیمانی که در طرح توسعه ۳۳۰۰ تنی تولید می‌شود، آیا از نظر کیفیت تفاوتی با خط قبلی که ماشین‌آلات قدیمی‌تر در آن وجود دارد، خواهد داشت؟

چون هر دو طرح از یک معدن مشترک استفاده می‌کنند، بنابراین کیفیت تولید سیمان در این دو خط چندان تفاوتی با یکدیگر ندارد، کما اینکه به اعتقاد کارشناسان صنعت، سیمان تولید شده در کارخانه سیمان لارستان از بهترین نوع سیمان‌های کشور است و مشتریان زیادی هم دارد.

سیمان لارستان تولیدکننده چه نوع سیمانی است؟

ما بهترین نوع سیمان تیپ یک و تیپ دو پرتلند را تولید می‌کنیم.

از ۱۰۰هزار تن تولید شده در سال قبل، چقدر صادر کرده‌اید؟

با توجه به محدودیت‌های صادراتی، فقط توانستیم ۵درصد از سیمان خود را به کشور عراق صادر کنیم و بیش از ۹۵درصد از سیمان تولید شده در کارخانه به مصرف داخلی رسیده است.

با توجه به اینکه شرکت به صورت سهامی عام اداره می‌شود و سهام عمده آن متعلق به یک شرکت سیمانی است، مزایای مشارکت مردم در ترکیب سهامداران شرکت چیست؟

مزیت اداره شرکت به صورت سهامی عام این است که همه مردم در سود شرکت می‌توانند مشارکت داشته و از آن سهمی ببرند. مزیت دوم اینکه یک شرکت هلدینگ سیمانی سهامدار عمده شرکت می‌باشد و کارخانه یک حامی همیشگی و قدرتمند را در کنار خود دارد. در اینجا لازم است که به این موضوع اشاره کنم که سیمان کارون به عنوان مالک بیش از ۵۰درصد از سهام شرکت، در مواقع ضروری، از شرکت حمایت‌های قابل توجهی داشته و بدون کوچکترین انتظار تمام موانع و مشکلات کارخانه سیمان لارستان را هموار کرده است، به طوری که می‌توان گفت مردم لارستان بدون حمایت شرکت سیمان کارون هرگز نمی‌توانستند شاهد اتمام پروژه و تولید پاکت‌های سیمان لارستان باشند. در مجموع حمایت‌های مالی سیمان کارون در قالب کمک‌های مالی برای افزایش سرمایه در روند آغاز تولید شرکت بسیار تاثیرگذار بوده است.

به نظر می‌رسد طرح توسعه ۳۳۰۰ تنی، افزایش سرمایه شرکت را ضروری کرده است. بفرمایید که آخرین سرمایه ثبت شده چقدر است و آیا اینکه اساسا تصمیمی برای افزایش سرمایه خواهید داشت یا خیر؟

به طور قطع سرمایه ما باید برای اجرای طرح توسعه افزایش یابد. در حال حاضر آخرین سرمایه ثبت شده سیمان لارستان ۱۱۰میلیارد ریال است که در اینجا لازم است اشاره کنیم که خوشبختانه سیمان لارستان پس از گذشت بیش از ۱۶ سال، در مجمع عادی سالانه صاحبان سهام شرکت که تیرماه سال‌جاری برگزار خواهد شد، به طور قطع سود شناسایی خواهد کرد. اما با توجه به اجرای طرح توسعه و تمایل سهامداران و مردم به انجام سریع‌تر آن و ایجاد اشتغال برای جوانان منطقه، به نظر می‌رسد سود شناسایی شده صرف طرح توسعه شود که خوشبختانه مردم منطقه در این رابطه نگرش مثبتی داشته و به جای دریافت سود خواهان توسعه کارخانه و اشتغال فرزندانشان در پروژه هستند.

با این وصف افزایش سرمایه هم از محل سود انباشته انجام خواهد گرفت؟

بله، هم از محل سود انباشته و هم از محل آورده نقدی سهامداران.

تولید سیمان در کارخانه سیمان لارستان از سال گذشته، چه تاثیری بر روی قیمت سهام شرکت داشته است؟

اطلاعاتی که از وضعیت سهام شرکت در شهر لارستان داریم این است که هر سهم شرکت با قیمت ۵هزار ریال، یعنی ۵ برابر قیمت اسمی معامله می‌شود که این هم ناشی از عملکرد مناسب کارخانه طی دو سال اخیر و آغاز به کار تولید بوده است و این در شرایطی است که سال‌ها قبل سهام این شرکت خریداری نداشت و مردم تصور می‌کردند که سرمایه‌هایشان بر باد رفته است.

سوالات ما به پایان رسید، در خاتمه اگر ناگفته‌ای باقی مانده، بفرمایید؟

من بار دیگر از تمامی مسوولان به ویژه دکتر محمد جهرمی وزیر کار و امور اجتماعی و دکتر طهماسبی وزیر صنایع و معادن به خاطر بازدید از پروژه و اختصاص اعتبارات ارزی و ریالی تشکر می‌کنم. از مقامات استانی از جمله فرماندار، امام جمعه و نماینده ولی‌فقیه نیز قدردانی ویژه داشته و از مدیران و تمام کارکنان زحمتکش بانک صادرات که با حمایت‌ها و کنترل‌های مناسب در طرح ۷۰۰تنی نهایت همکاری را داشته‌اند و از اعضای محترم هیات‌مدیره و تمامی سهامداران، پرسنل زحمتکش شرکت و مردم لارستان هم سپاسگزارم.