پرداخت ۹۳۰ ریال سود به هر سهم معدنی و صنعتی چادرملو (سهامی عام) و افزایش سرمایه ۲۰۰ درصدی از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران و سهام جایزه
تولید ۱۲ میلیون تن محصولات سنگآهن در برنامه چادرملو قرار گرفت
مرور کلی بر وضعیت و تحولات صنعت مربوط در سال مالی مورد گزارش استفاده از سنگآهن تولیدی در داخل کشور به عنوان ماده اولیه تولید فولاد، برای مجتمعهای فولادسازی دارای مزیت اقتصادی میباشد.
مرور کلی بر وضعیت و تحولات صنعت مربوط در سال مالی مورد گزارش استفاده از سنگآهن تولیدی در داخل کشور به عنوان ماده اولیه تولید فولاد، برای مجتمعهای فولادسازی دارای مزیت اقتصادی میباشد.
استفاده از سنگآهن داخلی، علاوه بر کاهش قیمت تمام شده و صرفهجویی ارزش، تا حد بسیار زیادی تولید فولاد در کشور را از تاثیر بحرانهای جهانی و عرضه و تقاضا، نوسانات قیمتها، مشکلات حمل و نقل دریایی، توقف فروش توسط صادرکنندگان، مصون نگه میدارد. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در سال 1388، با اجرای برنامههای تولید محصولات (کنسانتره سنگآهن، سنگآهن دانهبندی شده و گندله) بخش عمدهای از نیازهای صنایع فولاد کشور را تامین نموده است.
مرور کلی بر جایگاه شرکت در صنعت و وضعیت رقابتی آن در سال مالی مورد گزارش تولید و مصرف سنگآهن میبایست براساس نوع فرآیند تولید فولاد انجام گیرد. صنایع تولیدکننده فولاد به روش احیای مستقیم (Direct reduction) نیاز به کنسانتره سنگ آهن نرمه با عیار آهن بیش از ۶۷ درصد جهت تبدیل به گندله (Pellet) داشته تا در کورههای احیای مستقیم آن را تبدیل به آهن اسفنجی نمایند.
صنایع تولیدکننده فولاد به روش کوره بلند (Blust Furnacc) جهت تولید فولاد به سنگآهن دانهبندی شده با سایزهای درشت دانه (l.ump Ore) و ریزدانه (Fine Ore) نیاز دارند. در این فرآیند عیار آهن (Fe) سنگ آهن مورد استفاده حداقل 61 درصد میباشد. محصول اصلی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در بخش تولید سنگآهن، کنسانتره سنگ آهن با مشخصات ذکر شده بوده و در حال حاضر تنها تولیدکننده کنسانتره نرمه با سایز 40 میکرون در کشور میباشد.
با عنایت به مراتب فوق مساله رقابت به دلایل ذیل آنچنان که در سایر تولیدات و محصولات وجود دارد، صادق نمیباشد:
1 - محدود بودن تولیدکنندگان و مصرفکنندگان در کشور؛
۲ - کیفیت متفاوت محصولات از نظر میزان عیار (Fe) و اندازه خردایش؛ به عنوان مثال کنسانتره تولیدی چادرملو به صورت نرمه و اندازه حدود ۴۰ میکرون و عیار Fe بیش از ۵/۶۷ درصد خوراک مستقیم کارخانه گندلهسازی (Pellet feed) میباشد، در حالی که کنسانتره تولیدی شرکت سنگآهن گلگهر با میزان عیار مشابه و کنسانتره تولیدی شرکت سنگآهن مرکزی ایران (بافق) با عیار (Fe) حدود ۶۶ درصد به صورت زبره بوده و لزوما میبایست یک مرحله دیگر آسیاب گردد تا قابل تغذیه به کارخانه گندلهسازی باشد.
3 - مصرفکنندگان فعلی کنسانتره سنگآهن در کشور (مجتمعهای فولاد مبارکه، فولاد خوزستان) به دلایل فنی و تجهیزات میبایست به نسبتهای مختلف از انواع کنسانتره استفاده نمایند که کنسانتره زبره در مجتمعهای فوق مجددا آسیاب و به کارخانههای گندلهسازی موجود در کارخانه تغذیه میشود.
ذکر این نکته ضروری است که کشور از واردات کنسانتره سنگآهن مشابه مشخصات و کیفیتهای تولید چادرملو بینیاز میباشد.
بیان استراتژی شرکت در برنامه بلندمدت تولید 12 میلیون تن محصولات سنگآهن و توسعه فعالیتهای شرکت تا مرحله تولید یک میلیون تن فولاد (شامل واحدهای آهنسازی، ذوب، ریختهگری و نورد) قرار دارد.
مرور کلی بر عملکرد شرکت، میزان دستیابی به اهداف تعیینشده و دستاوردهای مهم در سالمالی مورد گزارش شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در سال ۱۳۸۸ به عنوان بزرگترین تولیدکننده کنسانتره سنگآهن در کشور با سهمی از کل تولیدات به میزان ۵۲ درصد بوده است، ضمنا این شرکت اولین تولیدکننده محصول گندله در بخش معدن کشور است.
علت عدمتحقق برنامه مصوب تولید گندله، مشکلات و تنگناهای موجود در امر حملونقل ریلی، ارسال کنسانتره سنگآهن از مجتمع معدنی و صنعتی چادرملو به مجتمع گندلهسازی اردکان (توسط راهآهن) و در نتیجه کمبود ماده اولیه بوده است. براساس آمارهای موجود با توجه به روند تولید محصول در ماههایی از سال که کارخانه با کمبود مواد اولیه مواجه نبوده است، تولید بیش از برنامه مصوب در صورت تامین کنسانتره سنگآهن نیز امکانپذیر گردیده است.
بیان برنامهها و چشمانداز وضعیت شرکت برای سالمالی آتی
1 - ادامه روند اجرای برنامههای تولید کنسانتره سنگآهن و تولید محصولات سنگآهن دانهبندی شده و گندله طبق برنامه مصوب.
۲ - اجرای طرح مرحله دوم توسعه و افزایش ظرفیت (خط پنجم کارخانه فرآوری) و حصول به پیشرفت فیزیکی مطابق برنامه پیشبینی شده برای سال ۱۳۸۹.
3 - اجرای طرح احداث کارخانه فولاد در جوار کارخانه گندلهسازی اردکان.
۴ - اجرای پروژه احداث سنگشکن دوم و حصول به پیشرفت فیزیکی پیشبینی شده در برنامه در سال ۱۳۸۹.
بیان ریسکهای عمده شرکت
ریسکهای عمده شرکت در دو بخش داخلی و خارجی به شرح زیر میباشد:
1 - در بخش داخلی، وضعیت نامطلوب جریان ورود نقدینگی ناشی از عدمپرداخت مطالبات شرکت از سوی خریداران عمده میتواند موجب پیدایش ریسک در تامین نیازهای نقدینگی شود.
۲ - در بخش خارجی، موضوع تحریم و اثرات آن در تامین لوازم و قطعات یدکی مصرفی و ماشینآلات و تجهیزات طرحهای توسعه و جدید شرکت میتواند بیان شود.
جایگاه شرکت در صنعت
شرکت در صنعت کانههای فلزی فعالیت میکند. کاهش فروش صنعت مذکور در سالجاری نسبت به سال قبل ۱۲ درصد بوده که مهمترین دلیل آن کاهش قیمتهای فروش نسبت به سال قبل میباشد. شرکت در بین شرکتهای فعال در این صنعت با حجم فروش معادل مبلغ ۵,۷۴,۰۵۶ میلیون ریال در رده اول قرار دارد.
وضعیت تکنولوژی شرکت و مقایسه آن با تکنولوژی موجود در سطح کشور و جهان
الف. مجتمع معدنی و صنعتی چادرملو
1 - بخش معدن
در کلیه فعالیتهای معدن شامل طراحیهای معدن، باطلهبرداری و استخراج سنگآهن از آخرین فناوریهای روز جهان و پیشرفتهترین نرمافزارها و ماشینآلات و تجهیزات استفاده میشود.
معدن سنگآهن چادرملو در ردیف بزرگترین و مدرنترین معادن کشور بوده و از نظر جهانی هم تکنولوژی آن با معادن پیشرفته جهان برابری مینماید.
۲ - بخش کارخانههای کانهآرایی
تجهیزات کارخانههای کانهآرایی براساس نیاز فرآیند و استفاده از آخرین فناوریها انتخاب شده و به منظور کنترل فرآیند و خطوط تولید از جدیدترین نرمافزارهای مربوطه استفاده میگردد. این کارخانهها از نظر فناوری مدرنترین کارخانههای فرآوری سنگآهن کشور میباشند.
ب- مجتمع گندلهسازی اردکان
تولید گندله از کنسانتره نرمه سنگآهن در جهان به دو روش، مشتمل بر روش آلیس چارلمرز و روش لورگی انجام میگردد.
در کارخانه گندلهسازی اردکان از روش آلیس چارلمرز که تحت لیسانس شرکت کوبه استیل ژاپن میباشد، استفاده شده است.
تجهیزات مربوطه به سیستمهای جابهجایی مواد، سیستمهای کنترل خط و فرآیند تولید براساس آخرین تکنولوژی اعم از سختافزاری و نرمافزاری طراحی و انتخاب شده است. فناوری به کار گرفته شده در سطح کشور مشابه ندارد، لیکن در سطح جهان از مدرنترین و پیشرفتهترین کارخانههای مشابه است.
سیاستهای تامین مالی و سیاستهای اعتباری شرکت:
به موجب صورتجلسه مورخ 25 آذرماه 1388 هیاتمدیره، افزایش سرمایه شرکت از مبلغ 2,000 میلیارد ریال به 6,000 میلیارد ریال (از طریق مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی به مبلغ 2,500 میلیارد ریال و سود انباشته به مبلغ 1,500 میلیارد ریال) مورد تصویب قرار گرفته است و تاییدیه بازرس قانونی محترم نیز طی گزارش مورخ 15 بهمنماه 1388 اخذ شده که جهت دریافت موافقت سازمان بورس و اوراق بهادار طی نامه شماره 2726/ص/02/88 مورخ 8/12/1388 و رفع نواقص طی نامه شماره 2839/ص/02/88 مورخ 25/12/1388 به سازمان مذکور ارائه گردید تا پس از اخذ مجوز افزایش سرمایه، به مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام ارائه و تصمیمگیری شود.
مصرف انرژی و تمهیدات انجام شده در زمینه صرفهجویی:
اقدامات مهمی در زمینه اجرای کلیه برنامههای مدیریت مصرف انرژی و در نتیجه به حداقل رساندن مصرف ویژه انرژی که عبارت است از تقسیم برق مصرفی بر حسب کیلووات ساعت به میزان تولید محصول کنسانتره انجام گردید، به نحوی که این مقدار از 94/80 کیلووات ساعت بر تن تولید در سال 1380 و 32/55 کیلووات بر تن تولید در سال 1388 کاهش یافته است. بنزین مصرفی از 710 هزار لیتر در سال 1383 به 561 هزار لیتر در سال 1388 کاهش یافته است.
مجتمع معدنی و صنعتی چادرملو گاز مصرفی در بخش صنعت ندارد، ضمنا کاهش مصرف انرژی در سالهای ۸۸-۱۳۸۰ باعث صرفهجویی به مبلغ ۶/۱۴۷ میلیارد ریال شده است. در مجتمع گندلهسازی اردکان هم با تمهیدات و برنامهریزیهای انجامشده صرفهجویی قابلملاحظهای در مصرف برق صورت گرفته، به نحوی که موفق به دریافت تقدیرنامه از شرکت برق منطقهای شده است.
اقدامات انجامشده درخصوص تکالیف مجمع:
به موجب صورت خلاصه مذاکرات و تصمیمات مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام مورخ ۴/۳/۱۳۸۸، تکالیف اقدامشده و در دست اقدام به شرح زیر میباشد:
1 - پروانه دائم بهرهبرداری از 4 خط کنسانتره تولیدی اخذ شده است.
۲ - پروانه دائم بهرهبرداری از کارخانه گندلهسازی اردکان اخذ شده است.
3 - اخذ سند مالکیت زمین کارخانه گندلهسازی در دست اقدام بوده و مراحل نهایی را میگذارند.
۴ - همکاری و پیگیری درخصوص حل و فصل موضوع جاده و راهآهن به صورت مستمر ادامه دارد.
5 - مطالبات سال 86 سهامداران بابت سود سهام سنوات 86 و قبل از آن پرداخت شده و از مبلغ بدهی مندرج در یادداشت شماره 17 صورتهای مالی تا زمان تنظیم این تاییدیه مبلغ 159,705 میلیون ریال پرداخت شده است.
افشای اطلاعات مربوط به طرحها و پروژههای عمده توسعه شرکت
الف) طرح مرحله دوم توسعه و افزایش ظرفیت با احداث خط پنجم تولید کنسانتره سنگآهن.
۱ - ظرفیت طرح: تولید سالانه ۱.۷۰۰.۰۰۰ تن کنسانتره سنگآهن.
2 - تاریخ شروع عملیات اجرایی: تیرماه سال 1387- زمان اجرای طرح، 24 ماه.
۳ - کل سرمایهگذاری به مبلغ ۱.۲۱۲ میلیارد ریال شامل ۶۷۲ میلیارد ریال و ۵ /۳۸ میلیون یورو.
4 - پیشرفت فیزیکی طرح تا پایان اسفندماه سال 1388 به میزان 7/36 درصد.
۵ - برنامههای آتی برای تکمیل طرح: پیشرفت فیزیکی تا پایان سال ۱۳۸۹ به مقدار ۹۰ درصد، پایان سال ۱۳۹۰ به میزان ۱۰۰ درصد (شامل عملیات نصب، تست و شروع راهاندازی) شروع بهرهبرداری تجاری در تاریخ ۱/۱/۱۳۹۱ تعیین گردیده است.
6 - تاثیر تکمیل پروژه بر عملکرد شرکت: افزایش تولید سالانه به مقدار 7/1 میلیون تن کنسانتره سنگآهن.
۷ - تغییرات انجامشده در برآوردهای اولیه در مبالغ سرمایهگذاری و زمان بهرهبرداری:
برنامه زمانی اجرای طرح براساس قرارداد (42 ماه) تاکنون تغییر نکرده، لیکن مبالغ سرمایهگذاری نسبت به برآوردهای مقدماتی اولیه از 800 میلیارد ریال به 1,212 میلیاردریال تغییر یافته که دلایل آن عبارت از: تاخیر در اجرای قرارداد، انعقاد الحاقیه مورخ 28 فوریه 2008 و افزایش هزینههای ریالی است.
ب) طرح بازسازی و نوسازی ماشینآلات بخش معدن، احداث سنگشکن دوم و سایر تاسیسات وابسته به شرح پروژههای ذیل:
1 - پروژه نوسازی ماشینآلات در بخش معدن عمدتا انجام شده است.
۲ - پروژه احداث سنگشکن دوم کارخانه فرآوری
2-1 - ظرفیت پروژه: 2800 تن در ساعت
۲-۲ - تاریخ شروع: آذرماه سال ۱۳۸۷
2-3 - مدت زمان اجرای پروژه: 36 ماه
۲-۴ - سرمایهگذاری پروژه: به مبلغ ۱۶۷ میلیارد ریال، شامل ۲۴۳/۷ میلیون یورو و ۶۶ میلیارد ریال
2-5 - پیشرفت فیزیکی پروژه: تا پایان بهمنماه 1388 به مقدار 1/21 درصد
۲-۶ - برنامههای آتی برای تکمیل پروژه: پیشرفت فیزیکی تا پایان سال ۱۳۸۹ به مقدار ۸۱ درصد و تا پایان آبانماه سال ۱۳۹۰ به مقدار ۱۰۰ درصد
2-7 - تاثیر تکمیل پروژه بر عملکرد شرکت
بخش سنگشکنی از مهمترین تاسیسات وابسته به کارخانه فرآوری میباشد، لذا به منظور جلوگیری از توقفهای ناشی از تعمیرات اساسی ادواری و اضطراری و تامین سنگ مصرفی ۵ خط فرآوری، لزوما واحد دوم سنگشکن احداث تا هر دو بخش بهصورت دورهای (نوبتی) و بدون توقف مشغول کار بوده و سنگ مصرفی موردنیاز پنج خط کارخانه فرآوری را تامین نماید.
2-8 - برنامه زمانبندی اجرای پروژه و سرمایهگذاری پیشبینی شده، تاکنون تغییر نکرده است.
ج) طرح احداث کارخانه فولادسازی
1 - ظرفیت طرح: تولید سالانه یک میلیون تن فولاد خام. طرح در جوار کارخانه گندلهسازی اردکان احداث خواهد شد.
۲ - سرمایهگذاری طرح کلا به مبلغ ۲,۹۶۲ میلیارد ریال که مبلغ ۸۵ میلیون یورو جزئی از جمعکل به صورت ارزی میباشد.
3 - قرارداد تجهیزات اصلی کارخانه شامل بخش ذوب و ریختهگری با شرکتهای تنوا (Tenova) و کن کست (Cancast) نهایی شده که از سازندگان معروف جهانی میباشند، برنامه زمانبندی اجرای طرح 36 ماه پیشبینی گردیده است.
د) طرح احداث کارخانه گندلهسازی در بهاباد
این طرح مورد تصویب هیاتمدیره شرکت قرار گرفته است. اقدامات اولیه از قبیل تهیه گزارش فنی و اقتصادی، اخذ جواز تاسیس و درخواست تامین امکانات زیربنایی توسط موسسات ذیربط انجام گردیده، لیکن شروع عملیات و تدوین برنامه زمانبندی مشروط به مشخص شدن تاریخ تامین برق و گاز میباشد که تاکنون بهخصوص در مورد گازرسانی محقق نگردیده و پاسخ لازم از طرف شرکت گاز دریافت نگردیده است.
۵ - طرح احداث نیروگاه:
اجرای طرح احداث نیروگاه 800 مگاواتی براساس مصوبه مورخ 9/4/88 هیاتمدیره، با برآورد اولیه هزینه سرمایهای معادل 7,667,400 میلیون ریال شامل 468,000 هزار یورو با نرخ 14,750 ریال (بخش ارزی) و مبلغ 764,400 میلیون ریال (بخش ریالی) با سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) در حال مذاکره و در شرف انعقاد قرارداد میباشد تا تاریخ تنظیم این یادداشتها مبلغ 364 میلیون ریال جهت هزینههای زیستمحیطی و انجام خدمات مهندسی مشاور درخصوص مطالعات امکانسنجی نیروگاه، هزینه شده است.
برنامههای آینده شرکت
الف) مشارکتها و سرمایهگذاریها
به دنبال مصوبات هیاتمدیره، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو برنامههای آتی خود را به شرح ذیل ادامه میدهد:
1 - مشارکت در افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهپذیر
۲ - اجرای طرح یک میلیون تنی فولاد در جوار کارخانه گندلهسازی اردکان
3 - اجرای طرح احداث نیروگاه 800 مگاواتی در جوار کارخانه گندلهسازی اردکان
۴ - تکمیل طرح احداث خط پنجم فرآوری تولید کنسانتره
5 - تکمیل طرح بازسازی و نوسازی ناوگان و تجهیزات معدنی
ب) شیوههای تامین مالی
طرحهای مندرج در بند «الف» از محل افزایش سرمایه شرکت (مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی) و استفاده از سایر منابع داخلی شرکت و اخذ تسهیلات (درخصوص احداث نیروگاه 800 مگاواتی) تامینمالی خواهد شد.
ج) ارائه گزیدهای از دادههای مربوط به بودجه مالی شرکت برای سالمالی منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۸۹.
ارسال نظر