عملکرد موفقیتآمیز بورس کالای ایران به تصویب مجمع عمومی رسید
رشد چشمگیر معاملات بورس کالا و تقسیم سود ۴۰ تومانی برای هر سهم
سالی که گذشت بهرغم چالشهای موجود در اقتصاد جهانی و تاثیرات آن بر اقتصاد ایران، سالی موفق برای بورس کالای ایران بوده است.
سالی که گذشت بهرغم چالشهای موجود در اقتصاد جهانی و تاثیرات آن بر اقتصاد ایران، سالی موفق برای بورس کالای ایران بوده است.
بهرغم کاهش قیمتهای جهانی در سه گروه عرصههای فعالیت بورس کالا مانند فلزات پایه 22 درصد، کشاورزی 5/25 درصد و نفت و پتروشیمی 4/12 درصد، بورس کالا با 31 درصد افزایش حجم و 4/11 درصد افزایش در ارزش معاملات، به خوبی توانسته است نه تنها تاثیرات مخرب کاهش قیمتها را در درآمدهای پیشبینی شده خود جبران نماید، بلکه 14 درصد افزایش در EPS خود را نیز محقق نماید.مصرف جهانی فولاد که به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای توسعه در جهان مد نظر قرار میگیرد در سال گذشته با 7/6 درصد کاهش نشاندهنده تداوم رکود در اقتصاد جهانی بوده است، ولی بهرغم رکود مذکور، اقتصاد ایران با 7/8 درصد رشد در مصرف فولاد به رقم بیسابقه 58/20 میلیون تن فولاد در سال 1388 و به تبع آن رشد 9 درصد در مصرف سیمان داخلی، اقتصادی پویا در سال 1388 و نوید بخش فعالیت بهتر در سال 1389 میباشد. 21 درصد رشد در واردات فولاد کشور معادل 5/11 میلیون تن موید پتانسیل مصرف فولاد کشور میباشد.خانواده بورس کالا با پذیرش 15 شرکت عرضهکننده و 28 کالای جدید در سال 88، توانسته پرتفوی معاملاتی خود را هرچه بیشتر متنوع سازد و ریسک پذیری خود را با عرضه کالاها در 11 گروه اصلی، 43 زیرگروه اصلی و 160 زیرگروه فرعی به نحو مطلوبی کاهش دهد.تعداد 51 کارگزاری با 129 مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار و بورس کالا، معاملات سال 1388 را به نحو چشمگیری افزایش داده و توانسته است با 570/8 مشتری در بازار نقدی و معاملات فیزیکی، عمده تجار و تولیدکنندگان بازار اول را به خود جذب نماید و با انعقاد 867/36 قرارداد معاملاتی، بر حجم فعالیتهای خود بیفزاید. در بازار مشتقه با توسعه معاملات سکه طلا و پذیرش قراردادهای مبتنی بر کالا مانند مس کاتد، اونس طلا و ... بسترهای لازم را برای ایجاد و گسترش معاملات مشتقه فراهم نموده است که امیدواریم در سال جدید با راهاندازی معاملات مشتقه ذرت، پلیاتیلن و نفت کوره، شاهد توسعه هر چه بیشتر این بازار باشیم. معاملات آپشن در دست بررسی و امید است که بتوانیم اینگونه ابزارها را نیز در سال 1389 عملیاتی نماییم.توسعه معاملات الکترونیک در زمینه معاملات چندبانکی و چندکالایی، تسویه الکترونیک، تسویه پایاپای و سیستم جرائم و فراهم نمودن امکان معامله از دفاتر کارگزاران در معاملات آتی و همچنین امکان ورود به سیستم حراج از هر نقطه کشور از موفقیتهای سال 1388 بوده است.افتتاح تالار بینالمللی معاملات نفت و پتروشیمی کیش در آبان ماه 1388 و تمهیدات لازم برای افزایش سرمایه شرکت به دو برابر جهت تحقق اهداف توسعهای شرکت از دیگر اقدامات سال 1388 بوده است.در سال 1389 از اهم برنامههای در دست اقدام توسعه فاز سوم موبایل تریدینگ، پذیرش کالاهای جدید مانند سنگآهن، سیمان، نفت کوره، میعانات گازی، اقلام واردات کشاورزی، معاملات فیزیکی سکه طلا، شروع معاملات آتی پلیاتیلن و ذرت و تلاش برای شروع معاملات نفت خام میباشد.تصویب و ابلاغ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در مجلس شورای اسلامی در دی ماه 1388 و پیشبینی 10 درصد معافیت مالیاتی برای عرضهکنندگان بورس کالا، جانشینی قیمتهای بورس به جای قیمت مزایده و مناقصه و تاکید بر جانشینی قیمت بورس به جای نظام قیمتگذاری، امید دو چندانی را برای توسعه بورس کالا در سال 1389 ایجاد نموده است.مدیریت شرکت با تشکر از سهامداران محترم و همه کسانی که بورس کالا را در رسیدن به اهداف خود یاری نمودهاند امید آن دارد که همچنان ما را در رسیدن به اهداف شرکت که یک بورس بینالمللی تمام عیار است یاری نمایند.
روز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه مجمع عمومی عادی سالانه بورس کالای ایران با حضور اکثریت سهامداران، مدیرعامل و اعضای هیاتمدیره بورس کالا و نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار در سالن وزارت کشور برگزار شد و پس از گزارش هیاتمدیره درباره عملکرد و اهداف این بورس در سال ۸۸ و ۸۹ و با تصویب تقسیم سود ۴۰ تومان به ازای هر سهم، لبخند رضایت بر لبان سهامداران این شرکت نشست.
تصمیمات مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام برای سال مالی منتهی به 29/12/1388
الف - زمان و محل برگزاری مجمع عمومی:
مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام شرکت، راس ساعت 9:30 صبح روز دوشنبه مورخ20/02/1388 در محل تالار وزارت کشور به نشانی: تهران، میدان فاطمی، اول خیابان شهید گمنام، تالار بزرگ کشور برگزار گردید.
ب- دستور جلسه :
1 - استماع گزارش عملکرد هیاتمدیره و حسابرس و بازرس قانونی،2 - بررسی و تصمیمگیری درخصوص صورتهای مالی سال منتهی به 29/12/1388
۳ - تصمیم گیری در مورد تقسیم سود، ۴ - تعیین بازرس قانونی اصلی و علیالبدل و تعیین حقالزحمه آنها،
5 - تعیین روزنامههای کثیرالانتشار، 6 - سایر مواردی که در صلاحیت مجمع عمومی عادی سالانه میباشد.
د - اعضای هیات رییسه:
بر اساس رایگیری به عمل آمده در جلسه مجمع عمومی، اعضای هیاترییسه بهشرح ذیل انتخاب گردیدند:آقای محمدرضا شهیدیتبار بهعنوان رییس مجمع.آقای علیرضا عسگری مارانی بهعنوان ناظر مجمع.آقای حمید آذرخش بهعنوان ناظر مجمع.آقای ابوالفضل متین بهعنوان منشی مجمع.
و - تصمیمات مجمع :
1 - صورتهای مالی شرکت برای سال منتهی به 29/12/1388 و گزارش فعالیت هیاتمدیره، میزان سود قابل تخصیص و نحوه تخصیص سود و حقوق صاحبان سهام شرکت در تاریخ ترازنامه و حقوق صاحبان سهام شرکت بررسی و به تصویب مجمع رسید.
۲ - موسسه حسابرسی دایارایان بازرس قانونی و حسابرس شرکت و آقای غلامحسین دوانی بهعنوان بازرس علیالبدل برای سال مالی منتهی به۲۹/۱۲/۱۳۸۸ انتخاب گردید.
3 - روزنامه اطلاعات و دنیایاقتصاد به عنوان روزنامه کثیرالانتشار جهت درج آگهیهای شرکت تعیین شد.
اهم برنامهها و اهداف اجرا شده در سال ۱۳۸۸
1 - راهاندازی تالار معاملات بینالمللی نفت و فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی در تاریخ 04/08/1388 در منطقه آزاد کیش با حضور مقام عالی وزارت امور اقتصاد و دارایی جناب آقای دکتر حسینی. 2 - پیادهسازی و اخذ گواهینامه سیستم مدیریت کیفیتISO 9001 . ب3- برگزاری سمینارهای آشنایی با معاملات قراردادهای آتی، سوآپ آپشن. 4 - بازسازی و بهسازی ساختمان جدید بورس کالا واقع در خیابان طالقانی با ده هزار متر زیربنا و انتقال کلیه واحدهای شرکت و کارگزاران و تالار معاملات در ساختمان جدید در اسفند ماه 1388
۵ - هماهنگی و همکاری با بانکهای علاقهمند جهت اتصال به سیستم تسویه چند بانکی شرکت بورس کالا و همچنین تخصیص تسهیلات به کارگزاران و فعالان بازار ۶ - راهاندازی سیستم الکترونیکی تسویه معاملات در اتاق پایاپای و محاسبه و اخذ جرایم از طرفین معامله ۷- پیگیری، همکاری و هماهنگی با مراجع ذیصلاح در خصوص تصویب لایحه توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید ۸ - پیگیری جهت جلب مشارکت فعالان بازار و تشکلهای تعاونی و صنفی و صنعتی و ورود محصولات جدید به بورس کالا ۹ - طراحی و استقرار سیستم الکترونیکی حراج چند کالایی روی برخی از کالاها و فعال کردن سیستم ساتنا جهت تسویه حساب در بانکها۱۰ - پیگیری اقدامات لازم جهت افزایش سرمایه از یکصد میلیارد ریال به دویست میلیارد ریال
۱۱ - پیگیری و مذاکره با شرکت بیمه ایران در خصوص عقد قرارداد بیمه مسوولیت کارگزاران
12 - تشکیل کمیته تدوین مقررات در خصوص بازنگری، تهیه و تنظیم آییننامههای مورد نظر شرکت بورس کالا از جمله آییننامه اتاق پایاپای و آییننامه معاملات و ...13 - عقد قراردادهای مدیریت عملکرد و ارزیابی کارکنان و شناسایی و تدوین شایستگی و ویژگیهای روانشناختی گروههای شغلی شرکت بورس کالای ایران. 14 - انجام مطالعات تطبیقی قوانین و مقررات مربوط به بورسهای معتبر جهان از جمله بورس شیکاگو (CME)، بورس فلزات لندن (LME)، بورس کالای نیویورک (NYMEX) بورس کالای شانگهای (SHFE) و بورس کالای هند(MCX).
۱۵ - بازدید از بورسهای خارجی شامل بورس کالای برزیل (BMSF)، بورس طلا و کالاهای استراتژیک (DGCX)، بورس نفت خام دبی (DME) و شرکت در سمینار سالانه انجمن بورسهای جهانی آتی (AFM) در هلند. ۱۶ - برگزاری جلسات هم اندیشی و تبادل نظر در خصوص روشهای معاملاتی با نمایندگان بورسهای آفریقای جنوبی، هند، بحرین، پاکستان و عمان. ۱۷ - برگزاری همایش نقش بورس کالا در اصلاح ساختار اقتصادی بخش کشاورزی.
18 - حضور فعال در نمایشگاه بورس، بانک و خصوصی سازی، نمایشگاه بینالمللی نفت و گاز و پتروشیمی و همکاری در برگزاری نخستین جشنواره برترینهای بازار سرمایه. 19 - شرکت در نمایشگاه پتروشیمی عربستان. 20 - برگزاری 47 کارگاه آموزشی به میزان 5287 نفر ساعت برای کارکنان شرکت بورس کالای ایران و فعالان اقتصادی. 21 - بازدید نمایندگان محترم کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و به همراه جمعی از مدیران ارشد سازمان بورس اوراق بهادار و کارگزاران از تالار معاملات بینالمللی نفت و فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی در کیش و برگزاری همایش یک روزه برای آشنایی و رونق معاملات این تالار.
۲۲ - انجام اقدامات لازم و اعمال اصلاحات نهایی جهت انتشار کتاب بورس کالایی جهان به نام شرکت بورس کالای ایران.
گزارش بازار
با توجه به اطلاعات حاصل از معاملات انجام شده، محصولات فلزی و معدنی بیشترین سهم از حجم و ارزش معاملات را به خود اختصاص داده است؛ به طوری که در سال ۱۳۸۷ سهم این گروه کالاها از جهت حجم ۶۸/۵۹ درصد و از جهت ارزش حدود ۷۵ درصد در کل معاملات بوده است. در سال ۱۳۸۸ تا حدی از اهمیت گروه کالایی مورد اشاره کاسته شده و سهم آن از جهت حجم به ۷۱/۵۰ درصد و از جهت ارزش به ۲۹/۵۸ درصد کل معاملات رسیده است. بنابراین در سال ۱۳۸۸ از اتکای بورس کالای ایران به گروه کالایی فلزات و محصولات معدنی کاسته شده و در مقابل، سهم گروه فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی افزایش یافته است که نشاندهنده توزیع بهتر سبد کالایی و کاهش ریسک شرکت بوده است. در نقطه مقابل، سهم فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی در کل معاملات در سال ۱۳۸۷ برای فرآوردههای نفتی ۶۵/۳۲ درصد و برای محصولات پتروشیمی ۱۱/۶ درصد بود که در سال ۱۳۸۸ به ترتیب به ۱۹/۳۲ و ۸۹/۱۵ درصد رسیده که نشانگر افزایش سهم این گروه کالایی در معاملات است. از جهت ارزش معاملات نیز سهم گروه فرآوردههای نفتی از ۲۲/۱۶ و محصولات پتروشیمی از ۸۵/۷ درصد در سال ۱۳۸۷ به ۵۵/۱۸ درصد برای گروه فرآوردههای نفتی
و ۹۸/۲۰ درصد برای گروه محصولات پتروشیمی در سال ۱۳۸۸ رسیده است که تاییدی بر رونق معاملات این گروه از کالاها میباشد. محصولات کشاورزی از نظر حجم و ارزش معاملات سهم ناچیزی از کل معاملات را به خود اختصاص میدهند که این سهم در سال ۱۳۸۸ نسبت به سال ۱۳۸۷ تغییر قابل توجهی نداشته است، اما با پیگیریهای انجام شده انتظار داریم سهم محصولات کشاورزی در سال ۱۳۸۹ از رشد مناسبی برخوردار باشد.
نکته قابل توجه در اطلاعات مربوط به معاملات انجام شده در بورس کالای ایران، مربوط به معاملات آتی است که در سال 1387 حدود 5/0 درصد از ارزش معاملات بورس کالای ایران را به خود اختصاص میداد، اما در سال 1388 این رقم به 52/1 درصد رسیده است که بسیار امیدوارکننده است. در مجموع حجم کل معاملات بورس کالای ایران در سال 1388 حدود 31 درصد و ارزش معاملات 4/11 درصد افزایش داشته است. در عین حال، بررسی درون گروهی کالاهای مورد معامله در بورس کالای ایران نشاندهنده اهمیت بسیار زیاد برخی کالاهای خاص از نظر حجم و ارزش معاملات است. با عنایت به اهمیت محصولات فولادی در بورس کالای ایران و رشد 9 درصدی مصرف فولاد در کشور و همچنین عزم جدی بورس کالای ایران برای پذیرش سیمان به عنوان کالای مکمل فولاد انتظار میرود در سال 1389 شاهد رونق بیشتر معاملات بخش فلزات باشیم.
ارسال نظر