عملکرد درخشان بورس کالای ایران به تصویب مجمع عمومی رسید - ۱۶ خرداد ۸۸
تصمیمات مجمع عمومی عادی سالانه‌ صاحبان سهام مورخ 29/02/1388
شرکت بورس کالای ایران (سهامی عام) به شماره ثبت ۳۰۱۹۸۴
مربوط به عملکرد دوره‌ مالی منتهی به تاریخ 30/12/1387

متعاقب انتشار آگهی دعوت مندرج در روزنامه‌ اطلاعات مورخ ۱۷/۲/۸۸ و روزنامه‌ دنیای اقتصاد مورخ ۱۷/۲/۸۸، جلسه‌ مجمع عمومی عادی سالانه‌ صاحبان سهام مربوط به عملکرد دوره‌ مالی منتهی به تاریخ ۳۰/۱۲/۱۳۸۷ شرکت، راس ساعت ۱۰ صبح روز سه‌شنبه مورخ ۲۹/۰۲/۱۳۸۸ با حضور بیش از ۸۳/۵۳‌درصد از سهامداران در محل تالار فرهنگ به نشانی تهران - خیابان حافظ - پایین‌تر از چهار راه کالج ابتدای پل جمهوری تشکیل گردید و پس از اعلام حضور حد نصاب قانونی سهامداران، هیات رییسه با رعایت ماده ۱۰۱ قانون تجارت، به شرح ذیل تعیین گردیدند:
1 - آقای محمد رضا یرمو شمس‌آبادی. نایب رییس هیات مدیره به سمت رییس جلسه. (به دلیل عدم حضور رییس هیات مدیره) 2 - آقای علیرضا عسگری مارانی به عنوان ناظر. 3 - آقای حمید آذرخش به عنوان ناظر.
۴ - آقای ابوالفضل متین به عنوان منشی جلسه. ضمنا براساس نامه شماره ۷۰۳۸۸/۱۲۱ مورخ ۲۹/۲/۸۸ آقای سید علی حسینی به عنوان نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه مجمع حضور یافتند. پس از رسمیت یافتن جلسه، دستور کار مجمع مطابق مفاد آگهی دعوت منتشره، به شرح ذیل قرائت گردید:
1ـ استماع گزارش عملکرد هیات مدیره و بازرس قانونی شرکت، 2ـ بررسی و تصمیم‌گیری درخصوص صورت‌های مالی سال منتهی به تاریخ 30/12/1387، 3ـ تصمیم‌گیری در مورد تقسیم سود و ایجاد اندوخته‌های پیشنهادی هیات مدیره، 4ـ تعیین بازرس قانونی اصلی و علی‌البدل و تعیین حق‌الزحمه ایشان. 5ـ تعیین روزنامه‌های کثیرالانتشار. 6ـ سایر مواردی که در صلاحیت مجمع عمومی عادی سالانه می‌باشد.
سپس مجمع وارد دستور کار گردید و پس از بحث و بررسی و ارائه‌ توضیحات لازم و پاسخگویی به سوالات، تصمیمات به شرح ذیل و با اکثریت آرا اتخاذ شد: ۱ـ گزارش عملکرد هیات مدیره قرائت و پس از استماع گزارش حسابرس و بازرس قانونی شرکت، ترازنامه و صورت‌های مالی دوره منتهی به تاریخ ۳۰/۱۲/۱۳۸۷ شرکت و معاملات مشمول ماده ۱۲۹ مورد تصویب قرار گرفت و تکالیفی به شرح ذیل به هیات مدیره ابلاغ گردید.
2ـ مقرر شد پس از کسر مبالغ مربوط به اندوخته‌ قانونی، اندوخته‌ احتیاطی و پاداش هیات مدیره از سود قابل تخصیص شرکت (مندرج در صورت سود و زیان) مبلغ 40‌میلیارد ریال سود ( به ازای هر سهم 400ریال به صورت خالص) و براساس برنامه زمانبندی اعلام شده هیات مدیره پرداخت گردد. 3ـ موسسه حسابرسی دایا رایان به عنوان حسابرس و بازرس اصلی و آقای غلامحسین دوانی به عنوان بازرس علی‌البدل جهت بررسی عملکرد سال مالی منتهی به تاریخ 30/12/1388 شرکت انتخاب شدند. 4ـ روزنامه‌های اطلاعات و دنیای اقتصاد به عنوان روزنامه‌های کثیر‌الانتشار جهت درج آگهی‌های شرکت تعیین شدند.جلسه با ذکر صلوات در ساعت 12 روز سه‌شنبه مورخ 29/02/1388 خاتمه یافت و از طرف مجمع به آقای سید علی اکبر‌هاشمیان وکالت با حق توکیل به غیر داده شد تا ضمن حضور در اداره‌ ثبت شرکت‌ها، نسبت به ثبت بخش‌های ضروری از تصمیمات این صورت جلسه و همچنین امضای ذیل دفاتر قانونی به نیابت از طرف شرکت، اقدام نماید.
اجرای برنامه‌های شرکت بورس کالا
شرکت بورس کالای ایران در سال مالی 87 موفق گردید اقدامات و برنامه‌های موثری را به شرح زیر به سرانجام برساند:
۱.انجام معاملات محصولات پتروشیمی در کیش
در پی مصوبه هیات محترم وزیران مبنی بر تسریع در راه‌اندازی بورس نفت و ماموریت راه‌اندازی مرحله اول بورس نفت در قالب بورس فرآورده‌های نفت و پتروشیمی به بورس کالای ایران واگذار گردید و بدین ترتیب در این فاز محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های پایین دست نفت به مرور مورد پذیرش کمیته پذیرش کالا واقع و در تالار معاملات بورس کالا مورد معامله قرار گرفت و در این میان موفق‌ترین عرضه توسط شرکت‌های تولید‌کننده قیر انجام شد که معادل 88‌درصد تولید آنها در تالار بورس مورد معامله قرار گرفت. امید است با اتمام و پذیرش محصولات پتروشیمی سال 1388 سال بسیار پرکارتر برای معاملات مذکور داشته باشیم، ضمنا پذیرش کالاهای پایین دست نفت به‌زودی با پایان کالای پتروشیمی شروع خواهد شد.
۲.پذیرش بیش از ۴۰قلم کالای پتروشیمی و بیش از ۵قلم کالای پایین دست نفت در کمیته پذیرش بورس کالا مورد پذیرش قرار گرفت به ترتیبی که معاملات این محصولات از ابتدای سال تا تاریخ ۳۰/ ۱۱ /۸۷ می‌باشد.
3.با استفاده از تجربیات بورس‌های جهانی و مطالعات تطبیقی، پذیرش و راه‌اندازی معاملات آتی روی چهار کالای انس طلا، سکه طلا، کاتد مس، مفتول مس انجام که مراحل پذیرش این کالاها برای معاملات آتی در تالار اختصاصی بورس آتی می‌باشد.
۴.پذیرش تعداد ۲۵ کارگزار جدید با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار و اختصاصا برای معاملات آتی.
5.راه‌اندازی پورتال شرکت به زبان فارسی و انگلیسی که نقش موثری در معرفی بورس و اطلاعات آن جهت معامله گران داشته است.
۶.تعریف تجارت از طریق موبایل در سه فاز و راه‌اندازی ۲ فاز آن تاکنون.
1-6 - رویت بدون تأخیر و به لحظه‌ای تابلو معاملات تالار.
۲-۶ - شنیدن صدای ناظر تالار، مانند اینکه فرد در تالار معاملات حضور دارد.
3-6 - دستور خرید و فروش از طریق موبایل و کد کارگزار بورس با پذیرش اشتراک معامله‌گر در بورس کالا به ترتیبی که بتواند دستور خرید یا فروش با استفاده از امضای الکترونیک و انتقال وجوه از طریق سیستم ساتنا که در حال حاضر دو فاز (یک و دو) آن راه‌اندازی و آماده عرضه خدمات به مشتریان بوده و فاز سه آن به دلیل مشکلات موجود در سیستم ساتنا و امنیت نقل و انتقال وجوه، نیاز به زمان دارد که در حال پیگیری می‌باشد.
۷.پذیرش تعداد ۱۰ کارگزار جدید در بخش معاملات فیزیکی کالا که قادرند در زمینه‌های مختلف فلزی، کشاورزی و پتروشیمی فعالیت نمایند و در حال حاضر تعداد ۵۱ کارگزار موجود می‌باشد که از این تعداد ۸ کارگزاری غیر فعال است.
8.حسب مصوبه هیات محترم وزیران و مصوبه شورای عالی اداری که مقرر گردیده بود معاملات نفت و
پایین دست نفت و پتروشیمی در منطقه آزاد کیش تالار بورس انجام شود، ابتدائا به دلیل محدودیت زمانی مصوب و تکلیف دولت این کار با استفاده از تالار بورس اوراق بهادار (بعد از ظهرها پس از پایان کار بورس اوراق بهادار) به انجام می‌رسید، ولی متعاقب آن در سال ۸۷ به دلیل گسترش معاملات پایین دست نفت و پتروشیمی و ضرورت کار روزانه از صبح به بعد روی اینگونه معاملات با مصوبه هیات مدیره از محل درآمدهای شرکت اقدام به خرید حدود ۲۰۰۰ متر‌مربع تالار اختصاصی در جزیره کیش (برج‌های کیش) نمود و مراحل تجهیز و سامان‌دهی آن برای انجام معاملات هم‌اکنون فراهم گردیده است و آماده افتتاح می‌باشد.
9.در تهران نیز به دلیل گسترش حجم معاملات
(بیش از ۸۰درصد)، تالار فعلی که اجاره‌ای می‌باشد کفاف معاملات را نمی‌داد و با مصوبه هیات مدیره در اواخر سال ۸۶شرکت اقدام به خرید ساختمانی واقع در خیابان طالقانی معروف به ساختمان هواپیمایی هما از طریق مزایده دولتی نمود. این ساختمان در طول سال ۸۷ عملا از مهرماه پس از تحویل و انتقال سند، مورد بازسازی و تجهیز قرار گرفت تا علاوه بر استقرار کارکنان شرکت و تالارهای معاملات جداگانه برای حدود ۵۰ کارگزار و فعالان اقتصادی نیز سوئیت‌های لازم و مستقل طراحی و ایجاد گردید، علاوه بر آن فضای لازم برای فعالیت ۸ بانک نیز پیش‌بینی گردیده است. امید می‌رود ان‌شاء‌اله در ابتدای سال آینده فعالیت رسمی و بهره‌برداری از این ساختمان شروع گردد. لازم به توضیح است که در حال حاضر بیش از دو برابر سرمایه شرکت بدون اخذ هیچ‌گونه وام از محل درآمدهای شرکت و رهن فضاهای کارگزاری ایجاد دارایی ثابت گردیده است.
10.فعال نمودن رینگ صادراتی که از سازمان بورس فلزات آیین‌نامه آن تدوین گردیده بود، که نقش اساسی در بین‌المللی شدن بورس کالا خواهد داشت. هم اکنون نیز با انجام معاملات با ارزهای مورد علاقه مشتریان و ارائه اسناد ارزی مقدمات این کار انجام گردیده است.
۱۱.طی سال ۸۷ با پذیرش بیش از ۳۰ کالا، تعداد کالاهای مورد معامله در بورس در گروه‌های اصلی و فرعی به تعداد ۴۳ کالا رسیده است.
12.در طی سال 87 ادامه مطالعات لازم در کمیته فقهی برای عملیاتی نمودن معاملات مجدد سلف تحت عنوان سلف موازی نهایتا به تصویب کمیته فقهی سازمان بورس اوراق بهادار رسید و به بورس کالا ابلاغ شد که در حال اجرایی نمودن آن می‌باشیم.
۱۳. معاملات اختیار، در مورد معاملات اختیار (option) مطالعات لازم در کمیته فقهی سازمان به اتمام رسیده که منتظر ابلاغ آن و تهیه دستورالعمل‌های لازم می‌باشیم.
14.مطالعات تطبیقی در صدر فعالیت‌های بورس کالا قرار دارد و مانند سنوات گذشته روی پنج بورس الگو مانند شیکاگو (GME)، بورس فلزات لندن (LME)، بورس کالای نیویورک (NYMEX)، بورس کالای شانگهای (SHFE) و بورس کالای هند (MCX) مطالعات ادامه دارد.
۱۵.مذاکره با بانک ملت جهت تسهیل صدور
ضمانت نامه با هزینه کم از طرف آن بانک انجام و نهایتا منجر به قبول 50‌درصد تخفیف به تولید کنندگان در کارمزد ضمانت نامه‌های ارائه شده به بورس و 30‌درصد برای تجار تخفیف اعطا گردید.
۱۶.بازنگری مقررات مورد عمل در بورس، همگام با مطالعات تطبیقی و تجربیات به دست آمده در طول پنج سال عملکرد بورس، ضرورت تشکیل یک کمیته بازنگری تدوین مقررات را می‌نمود که این کمیته موفق گردید آیین‌نامه اتاق پایاپای را که مهم‌ترین آیین‌نامه اجرایی بورس می‌باشد، بازنگری کند که هم‌اکنون در هیات مدیره شرکت در دست بررسی می‌باشد، آیین‌نامه اصلاحی رینگ صادراتی، وحدت رویه تالار، پذیرش کالا، آیین‌نامه معاملات پس از تکمیل در دستور کار هیات مدیره قرار دارد.
17.مطالعه و اجرایی نمودن ایزو 2000، 9001 و 2007 مربوط به مدیریت کیفیت و مربوط به امنیت اطلاعات که اجرایی نمودن آن در دست اقدام می‌باشد.
۱۸.برگزاری جلسات کار گروه مشترک با موسسه استاندارد برای تدوین استاندارد کالاهای در دست پذیرش که استاندارد ملی ندارند؛ مانند سنگ‌آهن و... همچنان در طول سال ۸۷ در حال فعالیت بوده است.
19.طرح مطالعاتی به منظور ایجاد نرم‌افزار جدید برای اجرایی نمودن معاملات چند کالایی و چند قیمتی در بک زمان و در یک رینگ معاملاتی که این امر باعث صرفه‌جویی و سرعت بخشیدن به فعالیت‌های تالار می‌گردد.
۲۰. حرکت به سمت الکترونیکی نمودن کامل معاملات به منظور جلوگیری از توسعه فیزیکی تالارها و تطبیق با بورس‌های پیشرفته جهان بدین جهت بازنویسی و استقرار سیستم حراج حضوری (Auction) به منظور تبادل الکترونیکی با بانک‌ها و سایر سازمان‌ها انجام گردید.
21. پیگیری موضوع مالیات بر ارزش افزوده در خصوص عدم اخذ مالیات در راستای رفع مشکلات خریداران و فروشندگان این شرکت.
۲۲.پیگیری و فعال نمودن واحد بازرسی و امور اعضا؛ به طوری که نظارت کامل بر فعالیت‌های کارگزاران از بعد عملیاتی امکان پذیر گردیده و برای این منظور سیستم مکانیزه نصب و راه‌اندازی شده است.
23.بررسی و پیگیری در مورد شناسایی خدمات جدید با هدف گسترش دامنه خدمات شرکت به مشتریان و منابع کسب درآمد جدید.
۲۴. تهیه گزارش‌های متعدد، ویژه نامه و بولتن خبری در زمینه بازار کالاهای فلزات، کشاورزی و محصولات پتروشیمی و ارسال آن به مسوولان مربوطه و بهره‌برداری این بازار.
25. تعامل با دولت، وزارتخانه‌های صنایع، بازرگانی، کشاورزی، سازمان بورس، سازمان توسعه و نوسازی صنایع و معادن ایران به منظور ایجاد فضای مناسب جهت بهتر نمودن بستر فعالیت‌های شرکت.
۲۶. تعامل با وزارت نفت و شرکت‌های تحت پوشش آن و سازمان‌های ذی‌ربط به‌ منظور ایجاد فضای مناسب جهت عرضه بیشتر محصولات پتروشیمی.
27.تشکیل کمیته مشترک با وزارت جهاد کشاورزی در خصوص افزایش عرضه کالاهای کشاورزی.
۲۸.فراهم نمودن امکان بازدید و نشست با شخصیت‌های سیاسی و اقتصادی کشور نظیر نمایندگان مجلس، کمیسیون‌ها، وزرا و معاونین آنها در جهت تبیین منافع شرکت در کشور و گسترش فرهنگ بورس کالا.
29.پیگیری و مذاکره با وزارت بازرگانی و فولاد مبارکه در راستای پذیرش انبارهای شرکت بازرگانی دولتی و فولاد متیل به عنوان انبار مورد تایید بورس و استفاده جهت نیاز.
۳۰.حضور فعال در نمایشگاه‌های بین‌المللی (نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد) که بیش از ۷۰ شرکت حضور داشتند و اطلاع‌رسانی درباره نحوه دادوستد محصولات کالایی در بورس و برقراری ارتباط به منظور همکاری‌های متقابل.
31.برگزاری بیش از ده سمینار و دوره‌های آموزشی در ارتباط با بورس.
۳۲.برگزاری سمینارهای آموزشی برای فعالان بازار از جمله سمینار آشنایی مدیران وزارت نیرو و دانشگاه آب و برق، با مزایا و مکانیسم انجام معاملات در شرکت بورس.
33.پیگیری تشکیل میز مشترک با وزارت بازرگانی به منظور حل و فصل مسائل مربوط به بازار فولاد، کشاورزی و پتروشیمی.
۳۴.تسویه بیش از ۲۹۵۵۶ قرارداد طی ۱۱ ماه سال ۸۷ توسط اتاق پایاپای.
35.دریافت بیش از 006، 867، 858، 53 ریال جریمه از کارگزاران در قالب 816،5 گردش مبنی بر تاخیر در تسویه معاملات.
۳۶.برگزاری جلسات متعدد با شرکت‌های بیمه به منظور پوشش ریسک معاملات شرکت بورس کالای ایران.
37.به‌روزرسانی تضامین و اخذ سپرده‌های لازم از کارگزاران توسط اتاق پایاپای.
۳۸.اجرایی نمودن سیستم جدید تسویه معاملات و اطلاع‌رسانی بهنگام از وضعیت عرضه کالاها در بورس کالا.