در سال ۸۹
«بارز» رتبه نخست تولید تایر کشور را به خود اختصاص داد
بنابراین گزارش در مجمع گروه صنعتی بارز مهندس عباس عباسی ابیانه، مدیر عامل شرکت به قرائت گزارش هیاتمدیره پرداخت و آخرین تحولات رخ داده در این شرکت بورسی را تشریح کرد.وی در اظهارات خود از دستیابی گروه صنعتی بارز به رتبه نخست تولید تایر در کشور طی سال ۸۹ خبر داد و گفت: این شرکت با ثبت تولید ۴/۷۰ هزار تن توانست برای نهمین سال پیاپی بیشترین تولید را به خود اختصاص دهد. وی مجموع تولید کارخانجات داخلی را ۲۱۳ هزار تن اعلام کرد.
مهندس عباسی ابیانه در ادامه با اشاره به تحقق فروش خالص 3 هزار و 35 میلیارد ریالی گروه صنعتی بارز در سال 89 گفت: در حالی که فعالیتهای فروش در سال 89 با مشکلاتی از جمله واردات بیرویه تایرهای غیرکیفی با قیمتهای نازل و همچنین کاهش تقاضای تایر به دنبال سهمیهای شدن بنزین مواجه بود، اما فروش شرکت با ثبت رقم 3 هزار و 35 میلیارد ریال توانست 11 درصد رشد را نسبت به سال 88 تجربه کند.
براساس گزارش هیاتمدیره که از سوی مهندس عباسی ابیانه ارائه شد و حکایت از وضعیت بسیار مناسب شرکت در سال ۸۹ داشت و همچنین گزارش بازرس که حاکی از شفافیت حسابهای بارز بود، سهامداران «پکرمان» صورتهای مالی اعم از ترازنامه، صورت سود و زیان و جریان وجوه نقد شرکت را در سال مالی منتهی به پایان اسفندماه ۸۹ تصویب کردند. همچنین با در نظر گرفتن منافع سهامداران جزء نسبت به تقسیم ۲۰۰ ریال سود نقدی به ازای هر سهم اقدام شد.
پیام هیاتمدیره
به یمن الطاف الهی، سال ۱۳۸۹ را برای گروه صنعتی بارز (شرکت اصلی) باید به رغم همه چالشهای کسب و کار، سالی موفق قلمداد کرد. مشکلات ناشی از شرایط رکود اقتصاد داخلی، تثبیت قیمتها، حذف یارانهها، افزایش قیمت حاملهای انرژی، افزایش شدید و بیرویه قیمت مواد اولیه خارجی و داخلی به ویژه کائوچوی طبیعی و کائوچوی مصنوعی، مشکل تحریمها، کمبود نقدینگی، محدودیت در اخذ تسهیلات بانکی، امتناع بانک ملی در اعطای تسهیلات به شرکتهای زیرمجموعه خود و لزوم خرید مواد خارجی به صورت نقد از جمله چالشهای قابل ذکری است که شرکت در این سال با آنها مواجه بود، اما در سایه تفضلات الهی با وجود این شرکت توانست نه تنها بر این مشکلات و چالشها فائق گردد بلکه به موفقیتها و دست یافتهای چشمگیری نیز نائل شود. افزایش تولید شرکت و عبور آن از مرز ۷۰ هزار تن، افزایش ۲۴ درصدی تولید تایرهای رادیال باری، بهبود سرانه تولید شرکت، آغاز تولید آزمایشی خط تایرهای راهسازی (OTR)، افزایش قابل توجه صادرات، دریافت تقدیرنامه تعالی و بالاخره کسب رتبه ۱۰۶ ام شرکتهای برتر کشور از جمله این موفقیتها است.
این موفقیتها را عمدتا باید مرهون نگاه جامعی دانست که در سطح رهبری شرکت در جهت تعیین مسیر و نقشه راه آینده آن وجود داشته و در پرتو همین نگاه نیز بوده است که همواره تغییرات ایجاد شده در صنعت و محیط بیرونی شرکت و تغییرات داخلی آن سنجش و ارزیابی و مبتنی بر این تغییرات برنامههای عملیاتی شرکت را تدوین نموده است.
در سال مالی ۱۳۸۹ خوشبختانه شرکت با پیروی از سیاست مشتریگرایی خود عرضه تولیداتی متناسب با نیاز مشتریان به خصوص در گروه تایرهای رادیال باری و سواری را پیگیری نمود و با وجود رکود حاکم بر بازار تایر و زیان ده شدن غالب شرکتهای تایرسازی کشور توانست در عین رعایت قیمتهای اعلامی نهادهای ذیربط، نه تنها افزایش هزینه حاملهای انرژی و بالا رفتن ۲۹ درصدی قیمت مواد اولیه مصرف شده نسبت به سال ۱۳۸۸ را جبران نماید، بلکه با پذیرش غیرقابل اجتناب افتی در مبلغ سود، همچنان روند سوددهی خود را حفظ نماید. بجاست به عنوان نمونه یادآوری کنیم که قیمت کائوچوی طبیعی مصرفی در سال مورد بحث ۷۷ درصد نسبت به سال ۱۳۸۸ افزایش یافت و این روند کم و بیش در قیمت سایر مواد اولیه مصرفی قابل مشاهده بود. نکته قابل توجه آن است که در سال مورد بحث سهم کائوچوی طبیعی از قیمت تمام شده تایر بالغ بر ۳۵درصد بوده است و نتیجتا افزایش قیمت آن تاثیر بسزایی در قیمت تمام شده تایر داشته است.
نکته قابل توجهی که ضروری است مدنظر قرار گیرد این است که عملکرد شرکت را نباید تنها در بازار تایر داخلی موفق تلقی کرد، بلکه این توفیق را شرکت در بازارهای هدف صادراتی خود نیز حاصل کرده است. در بازار داخلی کشور در سال مورد بحث همچنان سیل واردات تایرهای ارزان چینی، هندی و اندونزیایی که از مزیت یارانههای خاص دولتی برای صادرات بهره میبرند بیوقفه ادامه داشت و عملا بازار داخلی با بیاثر ماندن تعرفه واردات شرایط یک بازار بسیار رقابتی را دارا بود. در بازارهای هدف صادراتی نیز شرکت بارز در سال 89 با تاکید بر راهبرد توسعه صادرات تایر، خوش درخشید و میزان مبلغی صادرات خود را بالغ بر دو برابر صادرات سال 88 افزایش داد.
از جمله دست یافتهای مهم بارز در سال ۸۹ که گامی مهم در توسعه کمی و جغرافیایی گروه به حساب میآید، آغاز عملیات اجرائی طرح بارز کردستان است که قرار است با ظرفیتی حدود ۵/۵ میلیون حلقه تایر رادیال سواری در ظرفیت نهایی تولید نماید. این طرح توسعه علاوه بر طرحی است که برای توسعه ظرفیت تولید تایرهای رادیال باری تا سقف ۳۸۰ هزار حلقه در سال تهیه شده و اقدامات اجرائی آن تا مرحله تخصیص ارز نیز پیشرفت داشته است. به مجموعه این طرحهای توسعهای لازم است به آغاز بهرهبرداری آزمایشی از ماشین آلات خط جدید تولید تایرهای راهسازی (OTR) با ظرفیتی قریب به ۱۰ هزار حلقه در سال از انواع تایرهای لودری و گریدری اشاره کرد که با تایید الهی در سال ۹۰ تولیدات تجاری آن به بازار عرضه خواهد شد.
در ادامه فهرست این اقدامات راهبردی که پایداری موفقیت گروه صنعتی بارز و ماندگاری آن را بیش از پیش تضمین مینماید باید به تدوین نقشه راه تعالی سازمانی گروه تحت عنوان «پرش سه گام» اشاره کرد که هدف آن رشد و تعالی پایدار و موزون سازمان بارز در قالب مدل تعالی EFQM است که خوشبختانه بارز با شرکت در جایزه تعالی این مدل توانست در سال 89 موفق به کسب تقدیرنامه سه ستاره شود.
هیاتمدیره شرکت با توجه به آنچه که در بالا به صورت اجمال آمد بر این عقیده است که تغییرات محیط بیرونی شرکت از جمله اعمال تحریمها، افزایش شدید قیمت مواد اولیه صنعت و همچنین افزایش قیمت حاملهای انرژی که در مجموع منجر به افزایش بهای تمام شده محصولات شرکت گردیده هر چند حاشیه سود شرکت را کاهش داده، ولی اجرای طرحهای توسعه و پرداختن به مقولههای سرآمدی عملیاتی در چارچوب پروژه تعالی سازمانی در گروه موجب خواهد گردید که مسیر موفقیت و تعالی پایدار بارز بیش از پیش هموار شده و حتی در صورت رقابتی تر شدن وضعیت بازار تایر گروه صنعتی بارز همچنان جایگاه پیشرو خود را حفظ کرده و سودآوری مطلوبی را به نسبت محیط صنعتی کشور تحصیل خواهد نمود.
در اینجا هیاتمدیره بی مناسبت نمی داند که ابتدا نگاهی گذرا به صنعت تایر کشور کرده و در ادامه این پیام با بررسی فعالیتهای چند حوزه مهم و تشریح استراتژیهای انتخابی در مقابله با تغییرات محیط بیرون و درون شرکت، شمهای از عملکرد سال 1389 را نیز به استحضار سهامداران محترم آن برساند.
جایگاه شرکت در صنعت
از مجموع تولید 213 هزار تن تولیدات کارخانجات داخلی در سال گذشته، گروه صنعتی بارز با تولید 4/70 هزار تن برای نهمین سال پیاپی بیشترین تولید را به خود اختصاص داده است. پس از بارز، لاستیک پارس با تولید 4/29 هزار تن قرار دارد که تولید آن حدود 40درصد بارز میباشد.
سهم تولید گروه صنعتی بارز از تولیدات داخلی ۳۳درصد است که شرکت پارس تایر با تولید ۸/۱۳درصد و شرکت دنا با ۳/۱۲درصد به ترتیب در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتهاند.
خاطرنشان میسازد گروه صنعتی بارز که تنها تولیدکننده تایر رادیال باری در کشور میباشد، در سال مورد بحث توانسته است در بخش تولید تایر سواری رادیال، بالاترین سهم تولید را به میزان 45درصد و همچنین در بخش تولید تایرهای کشاورزی نیز بیشترین سهم را با میزان 67درصد به خود اختصاص دهد.
راهبرد شرکت
توجه به تغییرات و تحولات بازار و نیازهای در حال تغییر مشتریان به همراه درک فرصتهای محیطی و جایگاه رقبا، امروزه از پایههای اصلی تداوم فعالیت سازمانها و بنگاههای اقتصادی به شمار میآید. با توجه به این حقیقت گروه صنعتی بارز همواره تلاش نموده که با شناخت فرصتها و تهدیدهای محیطی و شناسایی قوتها و ضعفها راهبردهای کلان و بخشی خود را بازنگری نموده تا بتواند موفقیتهای تجاری خویش را تداوم بخشد.
در تحلیل محیط بیرون شرکت، وجود تقاضای روزافزون به انواع خودروها، لزوم گسترش وسائط حمل و نقل عمومی، حذف یارانههای انرژی، واردات بیرویه تایر، مطرح شدن بحث کاهش تعرفههای خودرو و تایر، نیاز به تولد تایرهای با مصرف کم سوخت، تولید تایر رادیال باری در کشور ترکیه توسط رقبای منطقهای و نیز استانداردهای جدید صنعت تایر و البته تحریمها از مهمترین تغییر این حوزه است. انجام حدود ۴ مطالعه آینده نگاری و تطبیقی در سال ۸۹ به همراه بهینه کاوی برخی سنجههای کلیدی عملکرد شرکت، بررسی و تحلیل اثرات حذف یارانههای انرژی و بررسی تقاضای خودرو و تایر از جهات مختلف، بخشی از اقدامات انجام شده در تحلیل محیط بیرون شرکت بوده است.
در تحلیل محیط درونی شرکت، گروه صنعتی بارز پس از تجربه اولیه تدوین راهبرد شرکت به اهمیت این حوزه بیش از پیش پی برده و مطالعاتی در جهت تغییر ترکیب محصول گروه با تاکید بر جوابگویی به تقاضای بازار آغاز نموده تا در نهایت بتواند با تدوین طرحی طی سالهای آتی به طور کامل تولید تایرهای بایاس را متوقف نموده و به جای آن دامنه تولید تایرهای رادیال موجود را گسترش بخشد.
در تکمیل این تحلیلها و مطالعات در حوزه محیط درونی شرکت در این سال، از ارزیابیهای بیرونی و درونی مدل تعالی سازمانی در کنار مقایسه سنجههای عملکردی بخشها و فرآیندهای مختلف سازمان با بهینه کاویهای انجام شده، کمک گرفته شده تا به همراه تدوین راهبردهای بخشی در زمینه مدیریت دانش و نیز شرکت در ارزیابی جایزه ملی بهره وری و تعالی و اخذ تقدیرنامه سه ستاره، زمینه مناسب تری برای بازنگری راهبردهای کلان و بخشی سازمان در جهت پاسخگویی به تقاضاهای مدیریتی روبه رشد شرکت در حوزه مدیریت راهبردی و تعالی سازمان پدید آید.
آغاز به کار اجرایی ساخت کارخانه بارز کردستان و نیز اقدام عملی در توسعه تولید رادیال باری در مجتمع کرمان، توسعه شبکه فروش سازمان از طریق تاسیس دفاتر فروش منطقهای نیز از اقدامات کلیدی در این حوزه بوده است. ضمن اینکه تولید آزمایشی تایرهای (OTR) نیز در این سال آغاز شده است.
از سوی دیگر محیط بیرون در حال تغییرات شگرفی از بعد استانداردهای زیست محیطی حاکم بر صنعت تایر است و اجباری در صنعت خودرو و تایر داخل و یا منطقه دیر یا زود حاکم خواهد شد که تایرهای ایمنتر و با مصرف سوخت کمتر تولید کنند، از این رو برای بارز این فرص بیش از پیش ضرورت پیدا میکند که به دانش روز در زمینه طراحی این تایرهای جدید دست یابد.
چشمانداز ترسیم شده در فوق، شناختی کلی از سرفصل راهبرد شرکت در حوزه تایرهای رادیال سواری به دست میدهد که شاخص ترین آنها در 5 سال آتی با توجه به نرخ رو به رشد تولید خودروسازان و افزایش حجم بازار تایر تعویضی کشور، «توسعه مقیاس تولید همراه با توسعه توان طراحی محصول» میباشد. ناگفته پیداست که هیچ یک از موارد ذکر شده بدون بهره گیری از نیروی انسانی متخصص و انگیزه مند و سازمان چالاک و پویا تحقق نمی یابد که گروه برای رسیدن به آنها استقرار مفاهیم سرآمدی بر مبنای مدل EFQM را مورد توجه قرار داده است. مبتنی بر آنچه که ذکر گردید، ذیلا اهداف راهبردی شرکت تا سال 1395 ذکر میشود:
* رساندن تولید به ۱۰ میلیون حلقه تایر
* رساندن سهم بازار داخلی تایر تعویضی تا 30درصد
* رساندن صادرات به ۱۰۰ میلیون دلار
* کسب سهم فروش تایر تجهیزی (OE) تا 35درصد
* دریافت تندیس سیمین تعالی
برای اجرایی کردن اهداف فوق الذکر شرکت راهبردهای زیر را تدوین و ابلاغ نموده است:
* افزایش مقیاس از طریق احداث و توسعه
* گسترش همکاری با خودروساز
* توسعه شبکه توزیع متمایز و ایجاد تمایز نسبت به رقبا
* توسعه صادرات به کشورهای هدف
* سرآمدی عملیاتی از طریق مهندسی مجدد فرآیندها
عملکرد شرکت
با وجود مشکلات ذکر شده در سال ۱۳۸۹ از جمله عرضه چشمگیر تایرهای وارداتی، مشکلات تحریم، افزایش قیمت حاملهای انرژی و ... گروه صنعتی بارز در سایه تلاش کارکنان خود توانست فعالیتهای ثمربخشی را در این سال به مرحله اجرا درآورد.
تولید شرکت
تولید شرکت در سال مورد بحث معادل بودجه پیش بینی شده بوده و مقایسه آن با تولید سال ۱۳۸۸ حکایت از رشد وزنی ۲درصد دارد. رشد تولید وزنی تایرهای رادیال باری در سال مورد بحث ۲۴درصد بوده است.
شرکت در این سال توانست همگام با افزایش مقیاس تولید، تنوع محصولات خود را نیز افزایش داده و تایرهای جدیدی را به بازار عرضه نماید.
تولید سرانه شرکت در سال مورد بحث ۶/۳۵ تن / نفر - سال بوده که خوشبختانه روند مستمر افزایشی آن همانند سالهای گذشته ادامه یافته است.
فروش شرکت
فعالیتهای فروش شرکت در سال ۱۳۸۹ با فراز و نشیبهایی همراه بود. از یک سو سیل بی رویه واردات تایرهای غیرکیفی با قیمتهای نازل و از سویی دیگر کاهش تقاضای تایر با سهمیهای شدن بنزین شرکت را با چالشهایی مواجه ساخت. تلاش بیامان تایرسازان داخلی در پایین آوردن قیمت تعدادی از اندازهها از جمله تایرهای باری و اتوبوسی بایاس این چالشها را بزرگتر ساخت و زمینه رقابت را بیش از پیش تشدید نمود.
فروش خالص محصولات شرکت در این سال شامل 69844 تن انواع تایر، تیوب و نوار معادل 6/3035 میلیارد ریال گزارش شده که نسبت به سال 88 از نظر مبلغی حدود 11 درصد و از نظر وزنی حدود 3 درصد افزایش نشان میدهد.
از مقایسه ارزشی و وزنی فروش کل شرکت با بودجه مصوب سال ۱۳۸۹ این چنین میتوان نتیجه گرفت که ۹۹ درصد مبلغی و ۹۹ درصد وزنی بودجه شرکت تحقق یافته است.
سهم بازار گروه صنعتی بارز با توجه به بازار رقابتی تایر در کشور و در زمانی که سهم واردات تایر از نیاز کشور حدود 36درصد بوده، در سال 1389 نیز همچنان افزایش یافته است.
تحقیقات و توسعه
از آنجایی که کیفیت محصول نهایی در صنعت تایرسازی نقشی کلیدی ایفا کرده و در کسب رضایت مشتریان آن تاثیری غیرقابل انکار دارد، لذا برخورداری از یک واحد فعال تحقیق و توسعه امری محتوم برای این صنعت تلقی میشود. شرکت بارز در جهت بروز کردن فناوری محصولات تولیدی خود و طراحی محصولات جدید به منظور پاسخگویی به نیازهای بازار واحد تحقیقات و توسعهای را ایجاد نموده که علاوه بر انجام تحقیقات در زمینه طراحی تایر، ارتقای کیفیت فرآیندها و محصولات نقشی مهم در انتقال فناوری دریافتی از کمپانی کنتیننتال نیز ایفا مینماید.
بیان برنامهها و چشم انداز وضعیت شرکت برای سال مالی ۱۳۹۰:
شرکت علاوه بر اجرای طرحهای توسعه پروژه بارز کردستان با ظرفیت 5/5 میلیون حلقه تایر و پروژه توسعه رادیال باری تمام سیمی با ظرفیت 160 هزار حلقه در سال اجرای پروژههای راهبردی را نیز در برنامه کار خود در سال 90 قرار داده که در ادامه آمده است:
* بررسی راهکارهای جدید تامین مالی جهت اجرای پروژههای توسعه
* توسعه دفاتر فروش منطقه ای
* توسعه تامین کنندگان خارجی و داخلی مواد اولیه و قطعات و کاهش ریسک تامین
* توسعه مدیریت ارتباط با مشتریان
* کاهش ضایعات و هزینههای کیفی محصولات
* ارتقای سطح تعالی سازمان
* بررسی امکان تولید تایرهای با مصرف سوخت کم
ارسال نظر