تجارت الکترونیک یعنی اکوسیستم هوشمند فروش

رامتین منزهیان
دکترای مدیریت مالی از دانشگاه کلن آلمان، بنیان‏گذار و مدیرعامل بامیلو

ایران دومین اقتصاد بزرگ در خاورمیانه و شمال آفریقا بعد از عربستان با 393میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی است. ضریب نفوذ اینترنت70 درصدی و نفوذ 126درصدی موبایل در بین ایرانیان و علاقمندی آنان به استفاده از اینترنت و حضور در فضای مجازی باعث شده تا کشورمان بتواند به عنوان یکی از کشورهای در حال رشد در عرصه تجارت الکترونیک شناخته شود.

تجارت الکترونیک در بازار اروپا حدود 7.1درصد از کل درآمد بازار خرده‏فروشی و 5.1 درصد از بازارهای در حال ظهور را در اختیار دارد. این رقم تقریباً دوبرابر سهم تجارت الکترونیک در ترکیه است. اگر به بقیه دنیا هم نگاهی بیاندازیم، ایران جزو کشورهایی است که بازاری مهیا در این زمینه دارد و تنها 5/ 0درصد از کل بازار ایران در اختیار تجارت الکترونیک است.

نکته جالب اینجاست که نرخ رشد سالانه تجارت الکترونیک در ایران حداقل تا سه سال آینده حدود 100درصد است ولی برای حفظ این رشد و ادامه مسیر برای توسعه تجارت الکترونیک باید اعتماد مشتریان را به خرید آنلاین افزایش داد. بیش از 80درصد از جمعیت ایران در حال حاضر از اینترنت استفاده می‏کنند و به مزایای خرید آنلاین نیز واقف هستند ولی حتی یک‏بار هم به شیوه آنلاین خرید نکرده‏اند. این یعنی حجم انبوهی از مشتریان که آماده خرید هستند؛ تنها کافیست شرایطی قابل اعتماد برای آنها فراهم کرد تا به جرگه مشتریان بالفعل فضای آنلاین بپیوندند.

این پتانسیل عظیم در بازار ایران فرصتی مناسب برای کارآفرینان ایرانی و فضایی برای جذب سرمایه‏گذاران خارجی است. ایران در 10 سال آینده شاهد تحولات بزرگی در عرصه تجارت‏الکترونیک خواهد بود. همینطور که در چند سال اخیر با حضور شرکت‏های چون بامیلو، اسنپ، زودفود، پین‏تاپین و اسکانو تغییراتی در این بازار ایجاد شد.از طریق این شرکت‏ها بسیاری از امور روزمره مردم چون سفر، حمل ونقل، غذا، سرگرمی و خرید وارد عرصه مجازی شده‏اند و بسیاری از تامین‏کنندگان کالا و خدمات از طریق این شرکت‏ها راهی برای ورود به فضای مجازی یافتند.

به‌نظر می رسد همه شرکت‏ها در آینده ناگزیرند به فضای آنلاین ورود پیدا کنند. اگر شرکت بزرگی هستید، قابلیت‏های تجارت‏الکترونیک به شما کمک می‏کند تا ابزار فروش قدرتمندتری در آینده پیدا کنید و اگر شرکت کوچکی هستید ممکن است با پتانسیل‏های این بازار بتوانید رشد سریعی را تجربه کنید. مهم نیست در حال حاضر در چه اندازه‏ای فعالیت می‏کنید. چه کسب‏وکار نوپایی باشید چه یکی از بازیکنان اصلی در صنعت خود، تجارت‏الکترونیک فرصت و تهدیدی برای حضور یا حذف شما در بازار خواهد بود. رشد سریع تجارت‏الکترونیک در جهان و البته در ایران نشان می‏دهد مسیربازار و رفتار مشتریان تغییر خواهد کرد و کسب‏وکارهای هوشمند پیشاپیش به استقبال این تغییر خواهند رفت.

بازارهای نوظهور و توسعه یافته هر دو دارای طیف گسترده و متنوعی از مشتریان هستند، هم مشتریانی که به کالاهای با کیفیت علاقمند هستند و هم مشتریانی که به دنبال قیمت مناسب می‏گردند، اگر کسب‏وکارهای ایرانی با واقع‏بینی به این پتانسیل نهفته در بازار آنلاین نگاه کنند، فرصت بزرگی برای ارائه خدمات به هر دو طیف از این مشتریان وجود دارد.

ما در بامیلو سعی کرده‏ایم این فرصت را برای همه شرکت‏های بزرگ و کوچک فراهم کنیم تا بتوانند از مزایای تجارت‏الکترونیک برخوردار شوند بدون اینکه لازم باشد سرمایه‏گذاری خاصی انجام دهند و به میلیون‏ها مشتری آماده در فضای آنلاین دسترسی پیدا کنند. بامیلو هر ماه بیش از 6میلیون بازدید کننده دارد، این تعداد بازدیدکننده چند برابر بازدیدکنندگان مجتمع‏های تجاری بزرگ در ایران است. بسیاری از کاربران اینترنت، گردش در بامیلو را همچون یکی از فعالیت‏های مفرح روزانه مثل چرخیدن در بهترین مجتمع‏های تجاری تهران می‏دانند. صدها صفحه از کالاهای مختلف را نگاه می‏کنند و دقایق زیادی را به بررسی کالاها اختصاص می‏دهند. بررسی رفتار کاربران بامیلو نشان دهنده تقاضا و علاقه کاربران ایرانی به خرید آنلاین است.

ما باورداریم بهترین شیوه از تجارت‏الکترونیک ایجاد بستری مناسب برای همه شرکت‏هاست تا بتوانند در فضای آنلاین خرید و فروش کنند. تجارت‏الکترونیک در آینده با چالش‏های متنوعی روبروست. اینکه شیوه‏های سنتی را تنها به شکل آنلاین اجرا کنیم تجارت‏الکترونیک نیست. همه مزیت و افتخار ما ساخت یک اکوسیستم هوشمند برای تشویق همه تامین‏کنندگان و تولیدکنندگان کالا برای پیوستن به دنیای مجازی و فروش از طریق بامیلوست.

تجارت الکترونیک یعنی اکوسیستم هوشمند فروش