برای برندسازی به بازار سرمایه آمده‌ایم

تنها تولیدکننده خمیر سلولزی و کاغذ چاپ و تحریر کشور که برای تولید کاغذ حتی یک درخت هم قطع نمی‌کند هفته گذشته روی تابلوی فرا بورس آمد. به بهانه نخستین عرضه امسال که با وجود اینکه بازار سرمایه روزهای خوشی را سپری نمی‌کند اما عرضه و فروش موفقی داشت با محمد جواد مقدم رئیس هیات‌مدیره این شرکت که صاحب حدود ۹۰ درصد سهام آن است به گفت‌وگو نشستیم. مشروح آن در ادامه آمده است.

میزان استقبال از سهام شرکت کاغذ پارس طبق انتظارتان بود؟

درخصوص عرضه سهام شرکت در فرابورس، موضوعی که حائز اهمیت بود و از چند روز قبل از عرضه، حساسیت‌های زیادی را ایجاد کرده بود و تمام مسائل حول این محور می‌چرخید، موضوع قیمت پایه بود که از قبل از جلسه معارفه و بعد از آن مرتب از من و همکاران راجع به آن سوال می‌شد و همان‌طور که بارها مطرح کردیم تصمیم بر این بود که قیمت منصفانه‌ای تعیین شده تا منافع خریداران نیز تامین شود، تا جایی که بعضی از مشاوران ما قیمتی که پیشنهاد داده بودند بالاتر از آن نرخی بود که روز عرضه قیمت پایه تعیین شد ولی در نهایت هیات‌مدیره تصمیم به این گرفت که قیمتی را برای پایه تعیین کند که گرچه نسبت به نرخ واقعی پایین‌تر است اما با لحاظ سود خریداران در اوضاع نه چندان پر رونق بورس این تصمیم اخذ شد و خوشبختانه این اتفاق افتاد و برای خریداران نیز سودآور بود. همین موضوع باعث شد در لحظه عرضه و پس از آن استقبال خوبی از سهم شود و من فکر می‌کنم حتی در این چند روز که قیمت افزایش یافته نیز برای خریداران جدید سودآوری داشته باشد، چراکه در این گروه حتی P/ E ۱۴ هم وجود دارد ولی P/ E سهم ما هنوز با افزایشی که پیدا کرده، تقریبا نصف آن است و تا این لحظه تقریبا ۷ است.

چند میلیون سهم تا این لحظه فروش رفته است؟

حدود ۱۳۱ میلیون سهم.

فروش طبق پیش‌بینی‌های شرکت پیش رفته ؟

بله.

قیمت پایه 130 میلیون سهم شرکت گروه صنایع کاغذ پارس چقدر بود؟

قیمت هر سهم شرکت ۱۵۰ تومان بود.

چقدر سهم برای عرضه در نظر گرفتید؟

کل سهام حدود بیش از یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون است که ۱۰ درصد آن عرضه و در لحظه عرضه فروخته شد.

باز هم قصد فروش سهام بیشتر را دارید یا خیر؟

نه، من به‌عنوان رئیس هیات‌مدیره و دارنده حدود ۹۰ درصد سهام شرکت در حال حاضر برنامه‌ای برای فروش ندارم.

در جلسه معارفه عنوان کردید نمی‌گذارید خریداران سهام شرکت کاغذ پارس متضرر شوند و سهم را در صورت زیان می‌خرید، هنوز هم روی این حرفتان هستید ؟

بله، باز هم تکرار می‌کنم که من به این سهم خیلی امیدوار هستم و تمام تلاش خود را می‌کنم که خریداران از این سهم سود عایدشان شود. قبلا هم اعلام کردم هرکسی که از من سهم بخرد و متضرر شود، من به همان قیمت پایه سهم را خریداری می‌کنم.

دارایی‌های شرکت چقدر است ؟

کارخانه شرکت گروه صنعتی کاغذ پارس در زمینی به مساحت حدودا ۱۳۰ هکتار در هفت تپه و در جوار کارخانه نیشکر هفت تپه واقع شده است این واحد حدودا ۵۴۰ هزار متر مربع زیر بنای مسکونی و صنعتی دارد. همچنین مجهز به واحد DEPITHING، واحد SPM، واحد ریتر، واحد ریکاوری بویلر، واحد تصفیه آب، واحد OCC، دو خط خمیر‌سازی، سه ماشین کاغذ، واحد تکمیل و واحد بسته بندی و تاسیسات است.

چه شد که منتظر شرایط بهتر بازار برای عرضه سهم شرکت نشدید؟

اولا که مشخص نبود اگر صبر می‌کردیم شرایط بهتر می‌شد، دوما که به سهم شرکت خود خیلی مطمئن بودیم. این مطلب را هم متذکر شوم که ما برای فقط برای جذب نقدینگی وارد بازار سرمایه نشدیم، بلکه برای برند سازی به بورس آمده‌ایم.

درباره طرح‌های توسعه‌ای روز معارفه گفتید که خبر‌های خوبی برای خریداران سهام دارید.

همان‌طور که در جلسه معارفه مطرح شد، طرح‌های مختلفی در دست بررسی است، ولی قبل از طرح‌های توسعه‌ای با توجه به اینکه این شرکت سال‌ها دولتی بوده، برای نوسازی و بازسازی باید اقدامات زیادی انجام گیرد و می‌شود با حرکت‌های کوچک منافع بزرگی را به دست آورد، این موارد قبل از طرح‌های توسعه در اولویت است که مدیران شرکت پس از بررسی‌های طولانی، به جمع‌بندی رسیدند که ۳۷ مورد را مطرح کردند که علاقه‌مند به انجام آن هستند و در صورتی که این ۳۷ مورد انجام شود مطمئنا عدد قابل‌توجهی سود بعد از پایان یافتن این طرح‌ها متوجه این شرکت می‌شود. این طرح‌ها در زمینه مدیریت هزینه‌ها و کاهش آن، افزایش تولید، بهبود کیفیت، تنوع سبد تولید و حضور در بازارهای جدید است.

تا چه زمان شاهد آثار این اقدامات هستیم؟

اثرات این طرح‌ها ظرف چند ماه آینده و نهایتا تا سال آتی به ثمر خواهد نشست.

آثار این اقدامات چه زمانی در صورت‌های مالی شرکت نمود پیدا می‌کند و در پیش‌بینی صورت‌های مالی امسال و سال آینده دیده شده است؟

به نظر می‌رسد که از ۶ تا ۹ ماه پیش رو آرام آرام شاهد تاثیرات مثبت این طرح‌ها باشیم اما در پیش‌بینی صورت‌های مالی دیده نشده و می‌تواند تعدیل مثبت ایجاد بکند.

شما مطرح کردید واحد‌های تولیدی دیگری نیز دارید، آیا نوع فعالیت آنها با کاغذ پارس مرتبط است؟

مالک و سهامدار واحد‌های اقتصادی دیگر نیز هستم اما نوع فعالیت آنها با کاغذ پارس غیر مرتبط است، فقط شرکت گلریز صنعت شوشتر هست که آن هم طرح است و هنوز راه‌اندازی نشده است.

بازارهای هدف صادراتی‌ کاغذ پارس کجاست؟ در زمان تحریم‌ها به مشکل برنخوردید؟

درخصوص تحریم‌ها با توجه به اینکه ما بخش خصوصی هستیم، مشکلات کمتری در خصوص نقل و انتقال وجه داشتیم و خوشبختانه در بدترین زمان تحریم‌ها توانستیم صادراتمان را انجام دهیم. مضاف بر اینکه کالاهای سلولزی از جمله خمیری که ما صادر می‌کنیم حتی در زمان تحریم جزو کالاهای صادراتی ممنوعه ایران نبود و شامل تحریم نمی‌شد. با توجه به فضای مناسب بعد از برجام فکر می‌کنیم که دیگر این مشکل کاملا مرتفع شده باشد و صادرات ما به ۱۳ کشور دنیا از جمله اروپا و کشورهای پیشرفته آسیایی بیانگر این است که با محدودیت خاصی مواجه نبودیم.

کدام یک از متغیرهای کلان اقتصادی می‌تواند آثار مثبتی را برای شرکت شما به ارمغان بیاورد؟

فاکتور‌های زیادی می‌تواند وضعیت شرکت را بهبود ببخشد اما با توجه به نوع تولیدات شرکت و داشتن توان صادراتی مهم‌ترین متغیر تاثیرگذار تک‌نرخی شدن ارز است. در حال حاضر به‌دلیل اینکه رقبای ما از ارز مبادلاتی یا یارانه‌ای برای واردات استفاده می‌کنند، در شرایط برابری به لحاظ رقابت قرار نداریم، در صورتی که اگر ارز تک‌نرخی شود شرایط به نفع ما تغییر می‌کند.

به عنوان نمونه ما برای خط تولید نیاز به محصول سود کاستیک داریم، ارزی که برای قیمت‌گذاری سود کاستیک مبنای محاسبه قرار می‌گیرد ارز آزاد است در صورتی که واردکننده کاغذ از ارز مبادله‌ای بهرمند می‌شود و به این ترتیب فضا برای رقابت منصفانه نیست که امیدواریم بعد از برجام همان‌طور که بانک مرکزی وعده داده بود ارز تک‌نرخی شود.

میزان واردات کاغذ چقدر است و تولید شما در مجموع چه میزان است؟

بر اساس آمار منتشره سالانه حدود ۲ میلیون تن کاغذ در کشور مصرف می‌شود که از این میزان، یک میلیون تن تولید داخل و یک میلیون تن وارداتی است. عمده کاغذ تولید داخل کاغذ بازیافتنی است که کاغذ پارس به‌دلیل دسترسی به مواد اولیه تنها تولیدکننده کاغذ ویرجین در کشور است. ظرفیت اسمی کاغذ پارس حدود ۸۰ هزار تن خمیر و کاغذ ویرجین است که محصولات آن مشابه داخلی ندارد.ضمنا سالانه حدود ۱۸۰ هزار تن نیز واردات خمیر سلولزی به کشور انجام می‌شود که برای تولید کاغذ، دستمال‌کاغذی (تیشو) و پوشک بچه مصرف می‌شود.

محصولاتی که در این حوزه در داخل تولید می‌شوند از حمایت تعرفه‌ای برخوردارند؟

از سال گذشته پیگیری‌هایی از سوی شرکت انجام شد که به‌منظور حمایت ازتولیدات داخلی اقداماتی از سوی دولت صورت گیرد. خوشبختانه با پیگیری‌های کمیسیون فرهنگی مجلس پیرو تاکید مقام معظم رهبری در خصوص حمایت از تولید داخل به‌خصوص در مورد کاغذ به‌دلیل استفاده‌های فرهنگی که دارد، اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفت و برای ورود بعضی از کالاها از جمله کاغذهای بهداشتی، تعرفه واردات افزایش پیدا کرد. البته پیگیری‌های ما در این زمینه ادامه دارد که ان‌شاءالله حمایت از تولید داخلی بیشتر شود.

شما کاغذ روزنامه هم تولید می‌کنید؟

خیر، کاغذ روزنامه از نوع کاغذ یک بار مصرف است و جنس مرغوبی نیست درحالی‌که کاغذهای کتاب ممکن است ۲۰ تا ۵۰ سال مورد استفاده قرار گیرد و باید کیفیت مناسب‌تری داشته باشد. کاغذ روزنامه همیشه از ارزان‌ترین نوع کاغذهاست و برای تولیدکننده صرفه اقتصادی ندارد. در دنیا مناطقی که درخت زیاد دارند، حاضرهستند که با قطع درختان بی‌کیفیت‌ترین کاغذ را هم تولید کنند ولی با توجه به اینکه ما در منطقه‌ای واقع شده‌ایم که کمبود درخت داریم مطلوب این است که از منابع به‌صورت بهینه حداکثر بهره را ببریم.

تولیداتتان را معرفی کرده و در خصوص مزیت‌های واحد تولیدی خود نسبت به رقبا برایمان بگویید.

بخش عمده تولیدات ما کاغذهای چاپ و تحریر است. همان‌طور که می‌دانید تنها کارخانه‌ای که امروز فعالیت می‌کند و طراحی‌ آن برای تولید کاغذ چاپ و تحریر بوده، کارخانه کاغذ پارس است. همیشه موضوع کاغذ چاپ و تحریر در اولویت تولیدات مدنظر گرفته ‌شده است. بعد از آن کاغذهای بسته‌بندی است که روند مصرف آن در دنیا به‌دلیل جایگزینی با بسته‌بندی‌های پلاستیکی و تشدید تجارت الکترونیک و بهره‌گیری از پست رو به رشد است، ما نمی‌توانیم از این موضوع صرف‌نظر کنیم، این در حالی است که مصرف کاغذ چاپ و تحریر رفته رفته به‌دلیل جایگزینی کتاب‌های الکترونیکی کم خواهد شد. از دیگر تولیدات ما کاغذ بهداشتی است که مصارف زیادی دارد. برای مثال کاغذی که برای بسته‌بندی جعبه پیتزا هست، غیر از کاغذ بسته‌بندی معمولی است، چون حتما باید استاندارد و بهداشتی باشد که گواهینامه بهداشت را از آمریکا و آلمان و وزارت بهداشت کشور دریافت کردیم. درواقع برای تولید این نوع کاغذ، تنها دارنده گواهی بهداشت در داخل کشور هستیم. از دیگر محصولات این شرکت خمیر سلولزی است که امروزه ما تنها تولیدکننده و فروشنده داخلی خمیر سلولزی هستیم و برای همین در تولید کاغذ معمولا پیشرو هستیم. مساله دیگری که وجه تمایز ما نسبت به سایر تولیدکنندگان در داخل است در دسترس بودن مواد اولیه است. نکته مهم اینکه تمام تولیدکنندگان برای تولید نیاز به آب دارند که خوشبختانه طراحی این کارخانه به گونه‌ای بوده که تمام این موارد در نظر گرفته شده و آبی که نیاز داریم از طریق رودخانه‌های کارون، کرخه، دز و شاوور تامین می‌شود.

با وجود تامین آب آیا برنامه‌ای برای مصرف بهینه آن دارید؟

یکی از ۳۷ طرح مورد نظر نوسازی و بازسازی و بهینه کردن مصرف آب است که قطعا به‌زودی اجرایی می‌شود.

در پایان صحبتی برای سهامداران ندارید.

از اعتمادی که خریداران به ما کردند سپاسگزارم و امیدوارم لایق این همه اعتماد بوده باشم. ‌من و تمامی اعضای هیات‌مدیره تمام سعی خود را برای تداوم روند صعودی شرکت و حفظ منافع سهامداران که شرکای تجاری ما هستند به‌کار می‌گیریم و امیدواریم با بهبود شرایط کلان اقتصادی شاهد رونق تمامی صنایع به‌خصوص کاغذ پارس باشیم.

برای برندسازی به بازار سرمایه آمده‌ایم