مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران گفت: به هتل‌هایی که دچار نقص هستند سه ماه فرصت داده می‌شود تا نواقص‌شان را برطرف کنند. به گزارش «ایسنا»، خسروآبادی درباره روند افزایش و اصلاح ستاره‌ هتل‌ها اظهار کرد: از مهرماه کمیسیون درجه‌بندی برای هتل‌ها تشکیل شده است. وی افزود: حدود هفت سال طول کشید تا این کمیسیون شکل بگیرد. اکنون از سه گروه کارشناسی بهداشت، ایمنی فنی و خدماتی درخواست کرده‌ایم نظارتی روی هتل‌ها داشته باشند تا بررسی‌های اصولی درباره‌ افزایش یا کاهش ستاره هتل‌ها انجام شود.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: مثلا اگر بهداشت هتلی دچار مشکل باشد، هرقدر هم که کیفیت خوبی داشته باشد، ما نمی‌توانیم به آن اجازه فعالیت بدهیم. در حال حاضر از حدود ۱۲۳ هتل، ۵۵ تا را بررسی کردیم و امیدواریم تا چند ماه آینده بیش از نیمی از آنها را به استاندارد نزدیک کنیم؛ اگرچه برخی از آنها در حال حاضر هم استاندارد لازم را دارند.

خسروآبادی با بیان اینکه برخی از کارها زمانبر است، گفت: از این ۵۵ هتل، ۱۰ هتل به نوعی ارتقا پیدا کرده‌اند، برخی بازسازی، بهسازی و تبدیل وضعیت شده‌اند، حدود ۲۲ هتل نیز دچار نقص بودند که از این میان ۱۰ واحد افت درجه داشته‌اند که البته این تصمیم هم موقتی است.

وی همچنین درباره نظارت این سازمان بر دفاتر خدمات مسافرتی اظهار کرد: یک هزار و ۷۶۰ آژانس در تهران داریم که نظارت بر آنها از منظر کیفیت و کمیت ارائه خدمات مهم است.

به گفته‌ او، گاهی مردم براساس برنامه سفری که برخی از آژانس‌ها ارائه می‌دهند، تصمیماتی می‌گیرند که در ادامه با بی‌تعهدی آژانس‌ها مواجه می‌شوند و این مساله در نهایت به شکایت منجر می‌شود.

خسروآبادی ادامه داد: ما برای پیشگیری از این موضوع باید اقداماتی انجام می‌دادیم، برای همین تهران را برای نظارت به ۵۰ بخش و پنج حوزه شمال، جنوب، غرب، شرق و مرکز تقسیم کردیم. به‌طور مثال در بخش مرکز، منطقه ۶ و ۷ قرار می‌گیرد که خیابان‌های بهشتی و ولیعصر (عج) بخشی از آن است و نظارت آن به یک واحد سپرده می‌شود تا نظارت متمرکز صورت گیرد. تا به این ترتیب از کیفیت خدمات ارائه شده مطمئن شویم.