برخوردهای سلیقهای مانعی در راه رونق گردشگری در کردستان
متولی ممنوعیت مراسم پیر شالیار مشخص نیست
گروه گردشگری- فاطمه باباخانی*: سرمایهگذاری 25/3 میلیون دلاری در صنعت گردشگری کردستان عراق در سال 2013 و جذب 400 هزار گردشگر خارجی برای برگزاری جشنهای نوروزی به این منطقه نشان از رشد و شکوفایی گردشگری کردستان عراق دارد.
در طول سالهای پس از فروپاشی حزب بعث این منطقه خودمختار توانست به مدد آزادیهای شکل گرفته سنتهای کهن را که در دوران حکومت صدام از برگزاری آنها منع شده بود، مجددا احیا کرده و همچنین با توجه به ناآرامیهای مناطق دیگر این کشور، گردشگران را با تبلیغ چشماندازهای کوهستانی و امنیت و رفاه نسبی خود به این منطقه بکشاند. جاذبههای گردشگری و موقعیت این منطقه نیز سرمایهگذاران را مجاب کرده است که کردستان عراق را به عنوان یکی از گزینههای خود در نظر بگیرند. به این ترتیب به گزارش تایم درحالی که در سال ۲۰۰۷ تنها ۱۰۶ هتل در کردستان عراق وجود داشت، در کمتر از یک دهه، این تعداد به ۴۰۰ هتل رسید و تعداد فرودگاههای آن نیز به سه فرودگاه افزایش یافت. ساخت پردیس بزرگ تفریحی «امپراتوری» در اربیل توسط شرکت هتلهای بینالمللی ماریوت و ورورد کمپینسکی و هیتلون برای سرمایهگذاری در ساخت هتل از دیگر اقداماتی بود که توانست موجب رونق صنعت گردشگری در این کشور شود.
تعطیلات نوروز امسال فرصتی بود که کردستان عراق بتواند گردشگران خارجی را برای بازدید از آیینهای نوروزی به این منطقه خودمختار بکشاند؛ در این دوره نزدیک به ۴۰۰هزار گردشگر به کردستان عراق سفر کردند که بخشی از آنها را ایرانیان تشکیل میدادند. اشتراکات فرهنگی میان ایرانیان با ساکنان این منطقه موجب شد با رشد ۴۰ درصدی گردشگر ایرانی، روزانه نزدیک به سه هزار نفر به کردستان عراق برای ملاحظه جشنهای نوروزی سفر کنند.
اما پرسشی که باقی است این است که چگونه اشتراکات فرهنگی میان دو منطقه و تنوع جغرافیایی و فرهنگی گسترده در ایران یا حتی در استانهای کردنشین ایران نتوانسته است مجالی برای معرفی و جذب سرمایهگذاران در این مناطق باشد؟
علیاکبر عبدالملکی عضو کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی سنندج در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» علت عدم رونق گردشگری در کردستان را به نداشتن متولی صنعت گردشگری در ایران مرتبط میداند و میگوید: متاسفانه، در بسیاری از موارد برخوردهایی که با برنامههای گردشگری انجام میشود توجیه قانونی نیز ندارند.
وی در همین رابطه به مراسم پیرشالیار که هر ساله در منطقه اورامانات برگزار میشد اشاره کرد و افزود: این مراسم سالها به شکل سنتی خود برگزار و موجب جذب گردشگران داخلی و خارجی زیادی نیز میشد که برای شرکت در مراسم یا عکاسی از آن به منطقه اورامانات میآمدند اما در چند سال اخیر، اجازه برگزاری مراسم داده نمیشود.
رئیس شورای شهر سنندج ادامه داد: همزمان با برگزاری مراسم در اورامانات از افراد محلی خواسته میشود اعلام کند این مراسم سنتی چیزی جز خرافه نیست و به همین دلیل لغو شده است. وی تصریح کرد: ما در حالی شاهد چنین برخوردهایی هستیم که در کردستان عراق از کوچکترین موضوعی برای جذب گردشگر استفاده میشود و آنها برای هر مساله با ایجاد یک شجرهنامه برای رونق صنعت گردشگری منطقه خود استفاده میکنند. عبدالملکی گفت: صنعت گردشگری در جهان پس از خودرو و نفت، سومین صنعت پولساز محسوب میشود اما ما حتی در مجلس شورای اسلامی شاهد کمیسیونی تحت عنوان گردشگری نیستیم و تنها به تشکیل یک کمیته در زیر مجموعه کمیسیون فرهنگی اکتفا کردهایم. وی اضافه کرد: ما باید سازمان گردشگری و جهانگردی را به عنوان یک سازمان مستقل داشته باشیم و همچنین از رفتارهای فاقد توجیه و برخوردهای غیرحرفهای با گردشگران که به رونق این صنعت صدمه میزند خودداری کنیم؛ تنها با اتخاذ چنین رویکردی است که میتوان به سرمایهگذاری در این حوزه و اشتغالزایی در کشورمان امیدوار بود.
*fateme.babakhni۶۰@gmail.com
ارسال نظر