معاون گردشگری کشور در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» تاکید کرد
مسوولان آمارسازی نکنند!
ادعاهای آماری بیپایه را رد میکنیم
گروه گردشگری- پرستو فخاریان*: هنوز خاطره ناخوشایند اعلام آمارهای مسافران نوروزی در دورهها و سالهای پیش از ذهن فعالان گردشگری و اهالی رسانه پاک نشده است؛ آماری که بیش از آنکه منطقی، عینی و علمی باشد، توهمزا بود و مسوولان را از تصمیمگیریهای صحیح و موثر باز میداشت. به گزارش خبرگزاری فارس و به ادعای معاون سابق گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری طبق آمار جمعبندی شده در ستاد تسهیلات سفرهای کشور در فروردین92، از 28 اسفندماه سال گذشته تا 12 فروردین ماه سالجاری، 73 میلیون و 764 هزار و 587 نفر گردشگر در استانهای سراسر کشور اقامت داشتهاند. وی در مقایسه این آمار با مدت مشابه در سال گذشته، اظهار کرد که رشد 34 درصدی داشتهایم.
اما به گزارش «دنیای اقتصاد» مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری کشور، پیش از این درباره تکلیف آمارگیری از مسافران در نوروز امسال گفت: نگاه گذشته به آمارگیری مسافران علمی و کاربردی نبود و ما قصد نداریم با آن مکانیزم، سفر را تجزیه و تحلیل کنیم. برای همین کمیته آمار را زیرمجموعه ستاد هماهنگی سفر تشکیل دادیم. رحمانی ادامه داد: در سالهای گذشته با استفاده از سیستمهایی در ورودی و خروجی شهرها میزان تردد و عبور و مرور وسایل نقلیه ثبت میشد که این روش از نظر علمی قابل قبول نیست و بنابراین با تشکیل یک ستاد آمار و با استفاده از ابزار علمی استخراج آمار، میزان تردد و سفر گردشگران داخلی و خارجی به شیوهای متفاوت و البته دقیق اعلام خواهد شد. وی همچنین تصریح کرد: آمارهایی که سالهای گذشته، استانها از سفرهای نوروزی میدادند، محور ترقی آنها بهشمار میآمد، درحالی که آمار به تنهایی پایه موفقیت استان نیست.
معاون گردشگری در اظهارات اخیر خود نیز پیرامون این موضوع در جلسه ستاد هماهنگی سفر استان اصفهان گفت: آمارسازیهای بیهوده هیچ مشکلی را حل نمیکند، بلکه مشکلات را بیشتر هم میکند. دستگاههای مختلف میتوانند براساس وظایف قانونی خود آنچه را احصا میکنند اعلام کنند، اما آمار اصلی را ستاد مرکزی سفر ارائه خواهد کرد. وی همچنین در گفتوگو با خبرنگار ما تصریح کرد: ما بارها در جلسات مختلف ستادهای هماهنگی خدمات سفر در استانهای مختلف عنوان کردهایم که در مباحث آماری دقت شود. جلسه سوم ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر که ۱۷اسفندماه برگزار میشود، حول مباحث آماری خواهد بود و پایهها و سازوکاری را که برای اعلام آمار باید درنظر گرفته شود، به تصویب خواهیم رساند. رحمانی موحد تاکید کرد: من به همه مسوولان ابلاغ کردهام که اجازه ندهند هیچکسی آمار سازی کند؛ برخی اعلام میکنند فلان شهر یا فلان استان امکانپذیرایی از یک میلیون گردشگر را دارد؛ درحالی که برآورد شده همان شهر در کل ایام نوروز گنجایش ۱۰۰هزار گردشگر را هم ندارد اما ادعا شده که امکانپذیرایی از یک میلیون گردشگر را دارد.
وی نحوه برخورد با این اظهارات بیپایه را، نقض کردن آن دانست و افزود: به عنوان رئیس ستاد مرکزی هماهنگی سفر تمام این ادعاها را رد میکنم. هرکسی خلاف این چارچوب اظهاراتی داشته باشد، ما رد خواهیم کرد و آن زمان خود آن سازمان یا نهاد باید پاسخگوی آمار و وعدههای غلط خود باشد.
مسافران براساس منطق سفر، گردش کنند!
معاون گردشگری در خصوص پیشبینی تعداد مسافران نوروزی گفت: ما نیازی به این دست پیشبینیها نداریم. فرض بر این است که تعدادی از هموطنان در ایام نوروز برای سفر در سطح کشور حرکت خواهند داشت و میدانیم که این سفرها بیشتر از ایام دیگر سال است. وی ادامه داد: بر این اساس در خصوص آنچه برای ارائه خدمات در توان ارگانهای مرتبط است، اقدام صورت خواهد گرفت. رحمانی موحد تصریح کرد: از امسال دیگر پیشبینی در این رابطه که فلان استان چه تعداد مسافر را در ایام نوروز به خود خواهد دید، نخواهیم داشت.
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ضمن دعوت از هموطنان برای سفر کردن طبق یک منطق خاص و به صورت تدریجی، ادامه داد: سفر کردن گردشگران باید براساس منطق سفر باشد؛ این منطق حاکی از آن است که برمبنای فراهم بودن شرایط مالی، موقعیت مقصد، اوضاع راهها و وسایل حملونقل، برای سفر آماده شویم. وی تصریح کرد: چنانچه برای انجام سفر منطق رایج آن مدنظر قرار نگیرد، به لحاظ روانی رضایت مورد نظر از سفر حاصل نخواهد شد؛ به این معنا که مسافر حس میکند در قبال هزینهای که کرده است، سفر خوبی نداشته و آن زمان است که تقصیر این را -درست یا غلط- از چشم جامعه مقصد میبیند. رحمانی موحد
خاطر نشان کرد: باید پذیرفت که امکانات ما فعلا همین است و آنچه در برهه کنونی به آن نیاز داریم، فرهنگ سازی و آشنا کردن مردم با مقاصد جدید است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، طبق عادتی که پیش از این دامنگیر مسوولان شهری و استانی شده بود، امسال نیز بسیاری از استانها و شهرها به اعلام برخی آمار و ارقام خارج از تصور برای نشان دادن توانایی پذیرش گردشگر دست زدند؛ آماری که تنها به بالا بردن توقع گردشگران، آن هم به صورت کاذب، منجر میشود. با این حال به نظر میرسد رویکرد معاون جدید گردشگری به مباحث آماری متفاوت از دورههای قبل و گویی تلاشها معطوف به مقابله با اعلام آمار کاذب است. شایسته است مسوولان دیگر ارگانها نیز بیش از پیش به نقش هماهنگکننده سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در جهت توسعه پایدار گردشگری وقوف یابند و با همکاری تنگاتنگ با این سازمان، به عنوان دندانههای یک شانه، امکان مواجهه واقعبینانه با امکانات و شرایط موجود را فراهم آورند.
ارسال نظر