مصاحبه اختصاصی «دنیای اقتصاد» با معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی
بخش خصوصی، متصدی دفاتر اطلاع رسانی گردشگری خارج از کشور
مرتضی رحمانی موحد: اجرای نظام جامع آمار گردشگری، نیازمند همکاری و تعامل نهادهای ذیربط در سطح ملی است
جناب آقای رحمانی موحد، از آغاز فعالیت دکتر نجفی و حضرتعالی، بارها و بارها بر تعامل سازمان میراث فرهنگی با بخش خصوصی تاکید شده است. سوال مهم بخش خصوصی این است که برای واگذاری کدام حوزهها به این بخش برنامه دارید؟
کاهش تصدیگری دولت از اولویتهای اصلی سازمان و به تبع آن معاونت گردشگری است. در حال حاضر برگزاری جشنوارهها و نمایشگاههای داخلی و بینالمللی و همچنین تهیه اقلام تبلیغاتی و تبلیغات رسانهای به بخش خصوصی واگذار شده و در نظر داریم پس از نهایی شدن آیین نامه تاسیس دفاتر اطلاعرسانی گردشگری خارج از کشور، با همکاری بخشها و نهادهای ذیربط، ایجاد و راهاندازی این دفاتر را نیز به بخش خصوصی واگذار کنیم.
موضوع تسهیل صدور روادید با کشورهای بازار هدف بهعنوان یکی از عوامل روانسازی سفر و ایجاد تصویر مثبت از کشور هدف در اذهان عمومی کشورهای جهان، همواره در دستور کار کشورهای توریستپذیر بوده است. روند شکلگیری و ادامه کار کارگروه لغو روادید به چه صورت پیش میرود؟
سازمان ما توجه ویژهای به امر لغو ویزا معطوف داشته است. در این راستا طی یک درخواست مشترک با وزارت امور خارجه، موضوع در سطح هیات دولت مطرح شد که ماحصل این کار، تصویبنامه ایجاد کارگروه تعیین فهرست کشورهای بازار هدف برای اعمال مقررات لغو یا تسهیل روادید، با حضور نهادهای ذیربط، است. بر اساس تصویبنامه مذکور، کارگروه یاد شده تشکیل و پس از بررسیهای دقیق و همه جانبه، فهرست کشورهای هدف توسعه گردشگری خارجی را در سه سطح (الف) کشورهای هدف برای اعمال مقررات لغو روادید، (ب) کشورهای هدف برای اعمال مقررات لغو روادید در مورد گردشگرانی که با تورهای رسمی وارد کشور میشوند و (ج) کشورهای هدف برای تسهیل صدور روادید گردشگری، تنظیم خواهد کرد.
همچنین در حال حاضر یک گروه کارشناسی متشکل از مدیران و کارشناسان ارشد معاونت گردشگری در حال بررسی و اولویت بندی کشورهای هدف جهت طرح در جلسات کارگروه فوق الذکر است.
همانطور که میدانید یکی از موضوعهای محل نقد در زمان معاون پیشین، ارائه آمار غلط از تعداد گردشگران بود. در اینباره و در مورد برنامه خود برای ساماندهی به این امر توضیح دهید.
با تعاملی که بین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با پلیس مهاجرت ناجا ایجاد شده، آمار گردشگران ورودی به کشور بهصورت مستمر و ماهانه از کلیه مبادی ورودی رسمی (زمینی، هوایی، دریایی) از طریق پلیس مهاجرت گردآوری شده و در اختیار این سازمان قرار میگیرد. آمار ماخوذه دربرگیرنده تعداد ورودی به کشور (Arrivals) است که این آمار نشاندهنده مجموع بازدیدکنندگان یک روزه (Same day Visitors) و بازدیدکنندگان بیش از یک روز (Overnight Visitors) است که طبق تعریف سازمان جهانی جهانگردی بازدیدکنندگان نوع دوم، گردشگر (Tourist) محسوب میشوند. بر همین اساس اغلب کشورهای پیشرو در صنعت گردشگری آمار گردشگران ورودی خود را به تفکیک این دو نوع بازدیدکننده، در سالنامههای آماری UNWTO درج کنند. بهعنوان مثال کشور ترکیه بهعنوان یکی از ۱۰ کشور برتر از نظر تعداد گردشگر ورودی، در سال ۲۰۱۱ دارای حدود ۳۶ میلیون نفر ورودی بوده که این تعداد شامل ۲ میلیون نفر بازدیدکننده یک روزه و ۳۴ میلیون نفر گردشگر ورودی بوده است.
در سال گذشته تعداد ورودی به کشورمان (Arrivals) ۴میلیون و ۷۰هزار و ۴۱۵ نفر بوده است که این تعداد شامل بازدیدکنندگان یکروزه (Same day Visitors) و بازدیدکنندگان بیش از یک روز (Overnight Visitors) میشود که امید است در سایه تعاملات بیشتر با پلیس مهاجرت ناجا، بهزودی شاهد احصا و دستهبندی آمارها به تفکیک این دو نوع بازدیدکننده باشیم. افزون بر این، اجرای نظام جامع آمار گردشگری در دستور کار جدی این سازمان قرار داشته که تحقق این امر نیازمند همکاری و تعامل نزدیک و جدی تمامی نهادهای ذیربط در سطح ملی است.
در مورد برنامه ملی گردشگری که قبلا وجود داشته است توضیح دهید و بفرمایید که برنامه شما برای عملی کردن آن چیست؟
برنامه جامع ملی گردشگری که از سالهای ۱۳۷۹ با همکاری مشاوران سازمان جهانی جهانگرد ی (UNWTO) توسط سازمان ایرانگردی و جهانگردی سابق تهیه شد؛ سندی است که بسیاری موضوعات مربوط به توسعه گردشگری در کشورمان را در خود گنجانده است. با توجه به گذشت زمان زیاد و عدم اجرای آن تاکنون به دلایل گوناگون از جمله عدم وجود سیستم آمارگیری جامع در آن، این برنامه موفقیتآمیز نبود.
چنانچه در این خصوص آسیب شناسی جدی صورت پذیرد، مشخص میشود علت اصلی عدم توفیق، پیچیدگیهای فعالیت در حوزه گردشگری است. به این معنی که باید در این حوزهها، بخشهای مختلف موثر در سرنوشت این حوزه و سایر دستگاههای ذیمدخل گردشگری سهم آورده خود را به میدان آورند و سیاستگذاران گردشگری را همراهی کنند و با سازمان متولی بیشتر هماهنگ باشند. اصولا برای پیشبرد اهداف و ماموریتهای در نظر گرفته شده برای بخش گردشگری کشور نیازمند برنامهریزی جامعتر و دقیقتری هستیم.
حال با توجه به وجود زمینههای مناسب برای بهرهگیری از طرحهای اینچنینی، این امکان وجود دارد تا با اصلاح ساختار آماری و روشهای مختلف جمعآوری اطلاعات در یک دوره مشخص کوتاه (به عنوان مثال پنج ساله) و در قالب یک نظام جامع سیاستگذاری گردشگری، موضوعات با همکاری ذینفعان ابتدا احصا و در حلقههای مرتبط با یکدیگر پس از کارشناسی اولویتبندی شده و در مسیرهای صحیح اجرایی هدایت شوند تا موجب روانسازی و گردش سریع اطلاعات بین بخشهای مختلف گردشگری شوند.
در راستای اشتغال تحصیلکردگان گردشگری چه اقدامات مشخصی انجام خواهید داد؟
باید توجه داشت که مهمترین عامل برای اشتغال فارغالتحصیلان گردشگری، رونق این صنعت است و لذا همه اقداماتی که توسط سازمان برای توسعه گردشگری به عمل میآید، در واقع زمینه لازم را برای اشتغال تحصیلکردگان گردشگری فراهم میآورد. درکنار این موضوع معاونت گردشگری تلاش میکند با توجه به ویژگیهای تخصصی فارغالتحصیلان گردشگری، شاخههای متفاوت گردشگری با علایق ویژه را توسعه دهد که به این منظور کمیتههای مختلف برای توسعه گردشگری دریایی، گردشگری زیارتی، گردشگری ورزشی و گردشگری سلامت در معاونت گردشگری ایجاد شده که امید میرود در اشتغال فارغالتحصیلان موثر باشد.
یکی دیگر از موضوعاتی که به اشتغال فارغالتحصیلان حوزه گردشگری منجر میشود، بحث ساماندهی امور مربوط به فعالیت حوزههای سه گانه تورگردانی، پذیرایی و اقامتی است. با قانونمند کردن اینگونه فعالیتها، فعالان این حوزهها مکلف به جذب نیروی انسانی آموزش دیده خواهند شد. از طرف دیگر سایر بخشهای مرتبط با حوزه گردشگری که پیش از این فعال نبودهاند، با تعامل سایر دستگاههای ذیربط فعال میشوند؛ در نتیجه موجب افزایش تولیدات این واحدها شده و به تبع آن، ظرفیتهای بیشتری برای جذب نیروی انسانی این بنگاههای اقتصادی به وجود خواهد آمد.
باید توجه داشت که در دهه اخیر سهم اشتغال در صنعت گردشگری در کل جهان از اهمیت بالایی برخوردار بوده است؛ به طوری که در سال ۲۰۱۲، از ۱۱ شغل در جهان یک شغل متعلق به بخش گردشگری بوده است. امکان جذب نیروی انسانی در این صنعت بسیار بیشتر از سایر بخشها است. اما اکثر نیروهای جذب شده در این صنعت از تخصص کمی برخوردارند و در مقایسه با سایر بخشها، نیروی کار به راحتی و سریع (به صورت تمام وقت، پاره وقت، فصلی و...) جذب میشوند.
همچنین این بخش، ظرفیتهای مناسبی جهت اشتغال زنان دارد: درﻣﻮﺭﺩ ﺯﻧﺎﻥ، ﺗﻮسعه ﮔﺮﺩﺷﮕﺮﻱ ﺑﻪ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﻓﺮﺻﺖﻫﺎﻱ ﺷﻐﻠﻲ، ﺍﺭﺗﻘﺎﻱ ﭘﺎﻳﮕـﺎﻩ ﺍﺟﺘﻤﺎﻋﻲ، ﺍﻳﺠﺎﺩ ﺍﺷﺘﻐﺎﻝ ﻭ ﺧﻮﺩﻛﻔﺎﻳﻲ، ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻓﺮﺻﺖﻫﺎﻱ ﺩﺳﺘﻴﺎﺑﻲ ﺑﻪ ﻣﻮﻗﻌﻴﺖ ﻭ ﺟﺎﻳﮕﺎﻩ ﻣـﺪﻳﺮﻳﺖ ﻭ ﺭﻫﺒﺮﻱ، ﻭ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﻓﺮﺻﺖﻫﺎﻱ ﺁﻧﻬﺎ ﺑﺮﺍﻱ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻭ ﻣﻮﻗﻌﻴﺖﻫﺎﻱ ﺟﺎﻧﺒﻲ ﻣﻲﺍﻧﺠﺎﻣﺪ؛ به طوری که در برخی از کشورها بیشتر از ۵۰درصد شاغلان در این بخش را بانوان تشکیل میدهند.
آن نوع از گردشگری که از سوی رییس محترم سازمان مورد تاکید است، توریسم فرهنگی است؛ درمورد این رویکرد و نگاه معاونت گردشگری به آن بیشتر صحبت کنید.
اگر منظور از گردشگری فرهنگی را سفر برای بازدید از جاذبههای فرهنگی کشورهای مختلف بدانیم، این جاذبهها را میتوان به دو بخش تقسیم کرد: بخش اول بازدید از سایتهای تاریخی و اماکن فرهنگی کشورهای مختلف و بخش دوم سفر به منظور آشنا شدن با اقوام مختلف و آداب و رسوم، شیوههای زندگی، مراسمها، آیینها، ارتباطات فرهنگی و دیگر ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی اقوام متفاوت در جای جای جهان است. به عنوان مثال، گردشگر فرهنگی به ایران سفر میکند که یا از تخت جمشید، میدان نقش جهان، چغازنبیل، کاخ سعدآباد، حافظیه، سعدیه، آرامگاه بوعلی سینا و صدها مکان تاریخی و فرهنگی دیدار کند یا با شیوههای زندگی و آیینهای اقوامی همچون ترکمن، کرد، قشقایی یا عشایری چون شاهسون آشنا شود.
در این راستا میتوان ویژگی گردشگری فرهنگی را طیف وسیع جاذبههای فرهنگی در پهنه جاذبههای گردشگری ایران دانست؛ به نحوی که میتوان اکثریت قریب به اتفاق گردشگران ورودی به ایران را گردشگران فرهنگی دانست. نگاهی به شناخته شدهترین جاذبههای گردشگری ایران نشان از آن دارد که جاذبههای گردشگری فرهنگی عمدهترین بخش جاذبهها را تشکیل میدهند ودر اغلب موارد، نمیتوان تمایزی بین توسعه و تبلیغ گردشگری ایران به طور عام و توسعه و تبلیغ گردشگری فرهنگی به طور خاص قائل شد. بنابراین، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با علم به این موضوع توسعه گردشگری فرهنگی را در چارچوب توسعه گردشگری کشور مد نظر قرار داده و تلاش دارد بخش مشخصی از شاخههای گردشگری فرهنگی را توسعه دهد که در این راستا گردشگری فرهنگی - تاریخی، گردشگری مردم شناسی و گردشگری ادبی بیشتر مورد توجه واقع شده؛ چرا که این انواع از گردشگری در سطح جهان به سرعت در حال توسعه هستند و در ایران نیز با توجه به پیشینه تاریخی میتوان زمینههای متعددی برای توسعه آن پیدا
کرد.
با این حساب در این حوزه چه اقداماتی صورت گرفته یا صورت خواهد گرفت؟
معاونت گردشگری جهت راهاندازی و توسعه این نوع گردشگری این اقدامات را مد نظر قرار داده است: الف- بررسی و شناسایی نیازهای پژوهشی و ارایه پیشنهاد در جهت توسعه گردشگری علمی - فرهنگی، ب- بایجاد تعامل با متخصصان علمی درداخل وخارج کشور، ج- انتشار نشریات علمی و ترویج نتایج مطالعات انجام شده، و د- فعالیتهای آموزشی و پژوهشی در راستای گسترش گردشگری علمی و فرهنگی.
*parastoo.fakharian@gmail.com
گروه گردشگری- پرستو فخاریان*: دیپلمات سازمان میراث فرهنگی، این روزها کمکم به فضای سازمان خو میکند؛ با رسانهها تعامل میکند، از مشاوره متخصصان نیز بهره میگیرد، با مختصات گردشگری کشور آشنا میشود تا بتواند فرمان توسعه این صنعت را به آن طرفی بچرخاند که باید برود. مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران، که کمتر پای مصاحبه اختصاصی با رسانهها مینشیند، حالا در دومین مصاحبه اختصاصی خود در گفتوگو با خبرنگار «دنیای اقتصاد» بر کاهش تصدیگری دولت در امر توریسم تاکید میکند و برای تحصیلکردگان رشته گردشگری هم این خبر را دارد که با قانونمند کردن اشتغال در حوزه توریسم، به زودی فعالان این حوزه مکلف به جذب نیروی انسانی آموزشدیده خواهند شد. او همچنین از کارگروه لغو ویزا صحبت میکند و رویکرد گردشگری فرهنگی در ایران را تشریح میکند.
ارسال نظر