به بهانه روز جهانی تنوع زیستی
خدمت دو سویه گردشگری و تنوع زیستی
دنیای اقتصاد: کنوانسیون تنوع زیستی روز ۲۲ مه مصادف با اول خرداد را به عنوان روز جهانی تنوعزیستی اعلام کرده است و این روز به صورت رسمی از سال ۲۰۰۰ میلادی گرامی داشته میشود. امسال شعار این روز، «تنوع زیستی و گردشگری پایدار» است؛ این درحالی است که پیش از این نیز با توجه به اهمیت گردشگری پایدار، مجمع عمومی سازمان ملل متحد سالجاری میلادی را بهعنوان سال جهانی «گردشگری پایدار: ابزاری برای توسعه» اعلام کرد. به اعتقاد کارشناس دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیطزیست، همین تاکید روی بحث گردشگری و ارتباط آن با تنوع زیستی باعث شده کنوانسیون تنوع زیستی نیز شعار امسال را با محوریت گردشگری عنوان کند.
دنیای اقتصاد: کنوانسیون تنوع زیستی روز ۲۲ مه مصادف با اول خرداد را به عنوان روز جهانی تنوعزیستی اعلام کرده است و این روز به صورت رسمی از سال ۲۰۰۰ میلادی گرامی داشته میشود. امسال شعار این روز، «تنوع زیستی و گردشگری پایدار» است؛ این درحالی است که پیش از این نیز با توجه به اهمیت گردشگری پایدار، مجمع عمومی سازمان ملل متحد سالجاری میلادی را بهعنوان سال جهانی «گردشگری پایدار: ابزاری برای توسعه» اعلام کرد. به اعتقاد کارشناس دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیطزیست، همین تاکید روی بحث گردشگری و ارتباط آن با تنوع زیستی باعث شده کنوانسیون تنوع زیستی نیز شعار امسال را با محوریت گردشگری عنوان کند. اصغر مبارکی در گفتوگو با «ایسنا» خاطرنشان کرد: «از طریق گردشگری شغلهای متعددی برای روستاییان و جوامع محلی ایجاد شده است و از این محل خانوارهای بسیاری کسب درآمد میکنند. این موضوع بهطور کامل در جهت اقتصادمقاومتی و یکی از منابع اصلی تولید اشتغال است.»
وی یکی از جنبههای مهم تنوع زیستی را گردشگری دانست و گفت: «متاسفانه تاکنون این بعد از تنوع زیستی آنچنانکه باید موردتوجه قرار نگرفته است. همه گونهها، زیستگاهها و اکوسیستمها را به عنوان تنوع زیستی میشناسیم؛ بنابراین وقتی روز جهانی تنوع زیستی به نام گردشگری پایدار نامگذاری میشود، به این منظور است که ضرورت تمرکز دولتها بر اجزای مختلف تنوع زیستی و ارزشهای اقتصادی آن وجود دارد.» به گفته مبارکی، دو سطح از تنوع زیستی یعنی گونهها و زیستبوم مهمترین بخشهای مربوط به گردشگری هستند چون از لحاظ بصری بسیار ملموس هستند. این کارشناس ادامه داد: «بهترین و جذابترین محلهای پذیرنده گردشگر و موردتوجه توریسم، مکانهایی هستند که یا مناظر خوبی دارند یا گونههای متنوعی در آنها وجود دارد که گردشگر جذب آنها میشود؛ بنابراین وقتی زیستگاهها و منظر مناسب نداریم گردشگر را از دست میدهیم و این موضوعی است که بدون بهرهبرداری از زیستگاه فقط از طریق ارزش زیباشناختی آن منظر و گونه میتوانیم کسب درآمد و تحت عنوان گردشگری پایدار از آن استفاده کنیم.» به گزارش «دنیای اقتصاد»، بسیاری از کشورهای کمتر توسعهیافته توانستهاند با بهرهگیری از تنوع زیستی خود به توسعه گردشگری کمک کنند و با توسعه گردشگری، به حفاظت از این تنوع زیستی بکوشند. از همینرو است که به باور کارشناسان حفاظت از تنوع زیستی، گونهها و اکوسیستمها میتواند در رشد اقتصادی تاثیر بسیاری داشته باشد و دقیقا به همین دلیل باید جلوگیری از تهدیداتی که منجر به نابودی زیستگاهها میشود در دستور کار دولتها قرار گیرد.
ارسال نظر