«دنیای اقتصاد» روابط گردشگری ایران و کشورهای خارجی را بررسی میکند
امضای ۵۰تفاهمنامه خارجی گردشگری در دولت یازدهم
گروه گردشگری، شیما رئیسی: انعقاد تفاهمنامههای همکاریهای مشترک در حوزه گردشگری با ۵۰ کشور از جمله آلمان، فرانسه، ترکیه، چین، صربستان، کرواسی، عراق، افغانستان و تونس ماحصل تلاش دولت یازدهم در زمینه جلب سرمایه، تبادل گردشگر و همچنین بهره گرفتن از تجربیات کشورهای دیگر در حوزه گردشگری برای ارتقای جایگاه این صنعت در کشور طی سه سال گذشته بوده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بارها اعلام کرده که قرار است طی ۱۰ سال آینده، سالانه ۲۵ هتل ۴ و ۵ ستاره به مراکز اقامتی کشور اضافه شود.
گروه گردشگری، شیما رئیسی: انعقاد تفاهمنامههای همکاریهای مشترک در حوزه گردشگری با ۵۰ کشور از جمله آلمان، فرانسه، ترکیه، چین، صربستان، کرواسی، عراق، افغانستان و تونس ماحصل تلاش دولت یازدهم در زمینه جلب سرمایه، تبادل گردشگر و همچنین بهره گرفتن از تجربیات کشورهای دیگر در حوزه گردشگری برای ارتقای جایگاه این صنعت در کشور طی سه سال گذشته بوده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بارها اعلام کرده که قرار است طی ۱۰ سال آینده، سالانه ۲۵ هتل ۴ و ۵ ستاره به مراکز اقامتی کشور اضافه شود. در این راستا، ۱۷۰ هتل ۴ و ۵ ستاره توسط بخش خصوصی داخلی در دست ساخت است و سرمایهگذاران ترکیهای نیز بهزودی ساخت ۱۰ هتل ۵ ستاره در شهرهای مختلف ایران را آغاز خواهند کرد. علاوهبر این، در حال حاضر ۳ هتل توسط سرمایهگذاران عرب در شهر مشهد در دست احداث است. احداث ۳ تا ۵ هتل توسط سرمایهگذاران جمهوری آذربایجان در مناطقی از ایران که مقصد سفر گردشگران این کشور است نیز از پروژههایی است که به گفته مقام اول گردشگری کشور بهزودی آغاز خواهد شد.
به باور کارشناسان، بازار ایران بهدلیل تنوع و گستردگی و همچنین برخورداری از امکانات و امتیازات انسانی، طبیعی و معدنی بسیار، همواره مورد توجه سرمایهگذاران خارجی بوده است. با اینهمه به دلایلی که غالبا منشأ سیاسی داشته، نتوانسته از این فرصت بهرهمند شود. قوانین دست و پا گیر و در برخی موارد عدم پایبندی به اجرای تمام و کمال مبانی قانونی تسهیلگر موجود، در کنار شاخصهای نامطلوب کسب و کار در ایران که ریسک ورود به بازار تجارت را در کشور دوچندان میکند، از جمله دلایل عدم موفقیت در جذب سرمایههای کافی برای توسعه زیرساختهای مورد نیاز در کشور به شمار میروند. همچنین در کنار عدم توفیقات کافی در جذب سرمایهگذاران خارجی، جلب اعتماد سرمایهگذاران ایرانی مقیم یا غیرمقیم نیز نتوانسته نیازهای پولی پروژههای عمرانی و خدماتی را به قدر کافی فراهم کند. با اینهمه در مقطع کنونی و بهدلیل شکلگیری نگاه مثبت در داخل و خارج نسبت به سیاستهای خارجی و اقتصادی دولت، رفت و آمد هیاتهای تجاری و صاحبان سرمایه برای بررسی موقعیتهای سرمایهگذاری در صنعت گردشگری در پی حصول توافق هستهای میان ایران و کشورهای ۱+۵ رونق گرفته و گفتوگو در زمینه گردشگری و مراودات مربوط به این صنعت به یکی از اجزای اصلی دیدارهای هیاتهای سیاسی و تجاری میان ایران و کشورهای علاقهمند به از سرگیری یا گسترش تعاملات فی ما بین بدل شده است.
در راستای همین تغییرات و در کنار امضای تفاهمنامهها با کشورهای مذکور، باید به دیدار سفرای بسیاری از دیگر کشورها از استانهای کمتر توسعهیافته اما دارای پتانسیل برای توسعه گردشگری با هدف بررسی فرصتهای توریستی آنها ، معرفی بسته فرصتهای سرمایهگذاری صنعت گردشگری ایران و انتشار آن به ۴ زبان زنده دنیا با هدف دسترسی آسانتر سرمایهگذاران خارجی، دیدار اتحادیهها و پارلمانهای بخش خصوصی ایران با همتایان خود از کشورهای مختلف و تلاش استانهای مرزی برای جذب گردشگران و سرمایهگذاران کشورهای همسایه بهویژه در زمینه گردشگری سلامت اشاره کرد. علاوهبر اینها، رایزنی مقامات گردشگری و وزارت خارجه ایران با کشورهایی همچون سنگاپور، جمهوری آذربایجان، اسپانیا، تاجیکستان، سنگال، کومور و قبرس برای تسهیل صدور روادید، افزایش تعداد یا ایجاد پروازهای مستقیم، ساخت هتل و تعاملات علمی، پژوهشی و آموزشی در زمینه هتلداری و نیز میراث فرهنگی از جمله دیگر اتفاقات مثبتی است که در صدر اخبار این حوزه طی دو سال اخیر قرار گرفتهاند.
همچنین ابراز علاقه سوئیسیها برای افتتاح شعبهای از دانشکده هتلداری لوزان در ایران، ابراز تمایل سرمایهگذاران کشورهای ترکیه، جمهوری آذربایجان و ایتالیا به عنوان شرکای جدی هتلسازی ایران، درخواست وزارت تجارت کرهجنوبی از دستاندرکاران صنایع مختلف از جمله گردشگرى برای بررسی بازار ایران براى ارتقاى گردشگرى و توسعه این عرصه و فراهمسازی شرایط براى حضورگردشگران خود در ایران، ابراز تمایل دبیر کل سازمان ملى گردشگرى یونان برای امضاى تفاهمنامه همکارى مشترک و برنامهریزی جدى بهمنظور ایجاد ارتباط میان بخش خصوصى دو کشور و نیز اعلام آمادگی مقامات ایرانی برای میزبانى از کروزهاى گردشگرى یونانى در جزایر کیش و قشم، پیشنهاد تهیه یادداشت تفاهم همکارى در زمینه گردشگرى و صنایع دستى میان ایران و الجزایر، آمادگى اتریشیها براى ارائه خدماتى در زمینه مشاوره در کترینگ هتلها، مشاوره در هتلداری، راهاندازى پروژههاى املاک، مستغلات و مراکز خرید، طراحى استراتژىهاى مدیریت گردشگرى و نیز برگزارى نمایشگاهها و جشنوارههاى گردشگرى و البته امضای تفاهمنامه راه اندازى اولین قطار گردشگرى ایران، مذاکره با مقامات اسلوونى بر سر توسعه همکاریهاى گردشگر، تنظیم سند همکارى مشترک ایران و ایتالیا در حوزه میراث فرهنگى و گردشگرى و موکول شدن امضای آن به سفر رئیسجمهور روحانی به ایتالیا، تاکید دردیدار رئیس سازمان میراث فرهنگی و سفیر بنگلادش برای توسعه روابط حوزه گردشگری، صنایع دستی، انتقال تجربیات ایران در حوزه میراث فرهنگی به این کشور و برگزاری موزههای مشترک و همچنین لغو روادید میان اتباع ایران و ارمنستان که سفر گردشگران دو کشور را تسهیل میکند از دیگر خبرهای امید بخشی است که در این حوزه منتشر شده است. در ادامه به جزئیاتی از مهمترین تفاهمنامههای منعقد شده بین ایران و دیگر کشورهای خارجی در حوزه گردشگری خواهیم پرداخت.
زمینهسازی برای ورود سرمایهگذاران کروات
براساس مفاد سند همکاری به امضا رسیده میان رئیس سازمان میراث فرهنگى، صنایع دستى و گردشگری ایران و وزیر جهانگردى کرواسى در حاشیه صدمین اجلاس شوراى اجرایى سازمان بینالمللى گردشگرى در شهر روییتى کرواسی، تشکیل یک گروه کارى بین دو کشور براى اجرایى کردن توافقات و توسعه گردشگرى در دستور کار قرار گرفت و بر همکارى با ایران در عرصه گردشگرى به ویژه سرمایهگذارى در احداث هتل، استفاده از ظرفیت خطوط هوایى مسافربرى خارجى براى توسعه بخش گردشگرى، آموزش و تامین نیروى انسانى مورد نیاز و اطلاعرسانى براى جذب گردشگر خارجی از سوی نمایندگان بخش خصوصى کرواسى تاکید شد.
توافق برد- برد با ترکیه
در اردیبهشت ماه سال جاری بود که مقامات گردشگری کشورمان تفاهمنامه دیگری را در راستای توسعه همکاریهای گردشگری، با ترکیه به امضا رساندند. ساخت ۱۰هتل در شهرهای مختلف ایران یکی از مهمترین بندهای این تفاهمنامه بود؛ این در حالی است که ترکیه در پی بحرانها و ناامنیهای داخلی خود، با افت شدید درآمد از محل گردشگری مواجه و به دنبال راهی برای جبران این کسورات است. اگرچه همچنان با وجود شرایط مذکور جریان تبادل گردشگر بین دو کشور به نفع ترکیه مثبت است، اما طرفین در تفاهمنامه مذکور بر گسترش تلاشها برای افزایش تعداد گردشگران ترکیهای که ایران را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب میکنند، تاکید کردند. طراحی بازارهای هدف مشترک و مشخصی همچون کشورهای شرق دور و معرفی ایران و ترکیه در قالب یک منطقه واحد برای جذب گردشگران این کشورها از دیگر اهدافی بود که در پروتکل مورد توافق به آن اشاره شد.
ساخت 10 هتل در 10 سال از سوی آلمانیها
در یکی دیگر از تفاهمات سازمان میراث فرهنگی با طرفهای خارجی که در سه ماه نخست سال جاری شکل گرفت، معاون رئیسجمهوری و مدیر اجرایی گروه هتلهای اشتایگنبرگر آلمان، برای ساخت ۱۰ هتل در مدت ۷ تا ۱۰ سال در نقاط مختلف ایران توافق کردند. این هتلها قرار است با نام تجاری اشتایگنبرگر یا اینترسیتی هتل و با مشارکت بخش خصوصی ایران ساخته شود. به گفته مدیر اجرایی گروه هتلهای اشتایگن برگر کارشناسان این گروه هتلسازی طی چند ماه گذشته، ۴ بار از ایران و شهرهای مختلف شیراز، اصفهان، تهران و دیگر شهرها بازدید داشتهاند و بازار گردشگری ایران را مورد بررسی قرار دادهاند. این گروه هتلسازی بر اساس تجربه ۷۰ساله خود در این زمینه، حالا آماده ارائه تجربیات خود به دستاندرکاران گردشگری در ایران است و زمینه همکاری در حوزه ارائه فناوری، آموزش و ساخت هتل بین گروه هتلهای اشتایگن برگر و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وجود دارد. طبق تفاهم صورتگرفته بین دو طرف ایرانی و آلمانی، مراحل اجرایی ساخت ۱۰ هتل ظرف ۷ تا ۱۰ سال در شهرهای مختلف ایران بهزودی آغاز خواهد شد. چنین تفاهمنامهای از آن جهت برای ایران مثبت است که گروه هتلهای اشتایگن برگر در حال حاضر ۱۲۰ هتل در شهرهای مختلف ۱۳ کشور جهان دارد و امیدوار است تا پایان امسال عملیات ساخت اولین هتل را با این نام تجاری در ایران آغاز کنند.
فرانسویها؛ اولین سرمایهگذاران خارجی
طی همین مدت و در سفر رئیس جمهوری به فرانسه ضمن دیدار با سران کشورهای غربی برای از سر گیری روابط پس از برجام، یادداشت تفاهمی نیز در زمینه همکاریهای گردشگری به امضای وزیر امور خارجه فرانسه و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشورمان رسید. با توجه به اینکه فرانسه در جذب گردشگران خارجی در رتبه نخست دنیا قرار دارد، روابط گردشگری با این کشور میتواند از اهمیت بسزایی برخوردار باشد و از اینرو تفاهمنامه مذکور در ۵ بند تنظیم و اعتبار آن نیز سه ساله در نظر گرفته شده است. علاوهبر این گروه هتلسازی فرانسوی آکور نیز با مدیریت دو هتل فرودگاهى ایران، از نخستین برندهای هتلداری در جهان بود که به بازار گردشگری کشور وارد شد.
امضای تفاهمنامه با بازار یک میلیاردی چین
در ادامه امضای این تفاهمنامهها که با هدف تسهیل ورود گردشگران میان کشورها و جذب سرمایه و امکانات آموزشی از کشورهای موفق صنعت گردشگری است، چین با داشتن بیشترین جمعیت گردشگران خروجی، قطعا یکی از مهمترین بازارهای هدف ایران به شمار میرود؛ از اینرو دو ماه پیش دو کشور بر سر ایجاد تاسیسات و زیرساختهای گردشگری و همچنین بهبود امکانات خدمات عمومی گردشگری در امتداد جاده ابریشم تفاهمنامه امضا کردند. البته این یک بند از ۷بند مورد تفاهم بین رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایران و وزیر گردشگری چین بود که در جریان سفر مسعود سلطانیفر به چین و در حاشیه اجلاس جهانی گردشگری به امضا رسید. در این تفاهمنامه مسائلی چون بازاریابی و تبلیغات، سرمایهگذاری، خدمات و امنیت، آموزش، تبادل دانش و تجربیات گردشگری و همچنین همکاری در پروژه گردشگری جاده ابریشم مورد تاکید قرار گرفت. همچنین بر اساس این تفاهمنامه طرفین توافق کردهاند که بهمنظور فراهم کردن خدمات مناسب گردشگری و نیز افزایش تبادل گردشگر میان دو کشور، سلایق و انتظارات اتباع خود را در نظر گرفته و امکانات و شرایط لازم را برای آنان فراهم سازند. علاوهبر این، توجه به نیاز و ظرفیت بازارهای یکدیگر در راستای توسعه محصولات گردشگری و نیز معرفی فرهنگ، تاریخ و سایر اشکال مرتبط و همچنین معرفی ظرفیتهای گردشگری دو کشور برای تورگردانان، فعالان گردشگری و اصحاب رسانه از دیگر بخشهای مورد توافق میان دو کشور است.
تسهیل صدور روادید برای اتباع صرب
یکی دیگر از کشورهایی که ایران از توسعه روابطش در حوزه گردشگری با آن استقبال کرده، صربستان است. در جریان چهاردهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی این دو کشور سه یادداشت تفاهم به امضا رسید و مقرر شد در زمینه گردشگری نیز تفاهمنامهای بین روسای سازمان گردشگری و میراث فرهنگی ایران و همتای صربش به امضا برسد. وزیر تجارت، گردشگری و ارتباطات جمهوری صربستان در این رابطه اظهار کرده بود که نمیخواهیم تلاشهایمان تنها به سفرهای توریستی تجار دو کشور ختم شود بلکه برآنیم تا تمامی مشکلات را از سر راه تجار خود برداریم و شاهد گسترش روابط با طرفهای ایرانی باشیم. لیائیچ ابراز امیدواری کرده بود که شرایط دریافت روادید میان دوطرف تسهیل شود؛ چرا که به گفته وی، شرایط سخت حضور در ایران مانعی بر راه گسترش همکاریها است. در نهایت «همکاری در زمینه ورزش و جوانان، گردشگری و امور اجتماعی» به عنوان یکی از مهمترین رئوس یادداشت تفاهم اجلاس کمیسیون مشترک میان طرفین مورد تصویب قرار گرفت.
همکاریهای آموزشی و سرمایهگذاری با تونس
با همین هدف، تونس نیز یکی دیگر از کشورهایی بود که ایران در راستای گسترش مراودات گردشگری فیمابین، سند همکاریهاى مشترکی را با مقامات ذیربطش به امضا رساند. در این سند بر همکارى در زمینه برگزارى دورههای آموزشى گردشگرى، تبلیغات و بازاریابى گردشگرى و سرمایهگذاری مشترک در این حوزه تاکید شد.
فاز تازه در مراودات گردشگری با افغانستان
همچنین در سال گذشته و در راستای تحقق سیاستهای کلان دولت در عرصه گردشگری، امضای سند همکاریهای گردشگرى میان رئیس سازمان میراث فرهنگى، صنایع دستى و گردشگرى و معاون اجرایى رئیس جمهورى افغانستان، همکاریهای دو کشور همسایه در این صنعت را وارد فاز تازهای کرد.
ساماندهی گردشگری مذهبی با عراق
عراق نیز به عنوان یکی دیگر از مهمترین بازارهای هدف ایران در جذب گردشگر، ازجمله کشورهایی است که در دیدارهای مکرر مسوولان فرهنگی و گردشگری دو کشور بر تحکیم روابط گردشگری و تعریف ساختاری مشخص برای تسهیل رفت و آمد اتباعشان تاکید شده است. با عنایت به این موضوع در نیمه نخست سال گذشته تفاهمنامه همکاریهای گردشگری و میراث فرهنگی بین ایران و جمهوری عراق به امضا رسید. در این سند تفاهم که در راستای تحکیم روابط میان دو کشور و در جهت اجرای اقدام مشترک در چارچوب اسناد منعقد شده پیشین به امضای طرفین رسید، تقویم عملیاتی همکاریهای دو کشور در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی مشخص شد و مورد توافق قرار گرفت. این تفاهمنامه در دو گروه کلی، توافقات کمیته فنی مشترک گردشگری و میراثفرهنگی تبیین شده و هر یک از طرفین ملزم به اجرای مفاد مورد توافق هستند. توافقات کمیته فنی مشترک گردشگری در ۷ بند مشخص شده است که از مهمترین آنها میتوان به استقرار و تقویت دفاتر گردشگری در مبادی مرزی زمینی دو کشور بهمنظور راهنمایی، ارائه خدمات و تسهیلات لازم به زوار و گردشگران و همچنین ساماندهی روند تردد آنها از طریق این مبادی اشاره کرد.
ارسال نظر