مهدی نوابی

عضو جامعه تخصصی گردشگری الکترونیک ایران

یک اپلیکیشن هوشمند به معنای یک برنامه کاربردی نرم‌افزاری است که از گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها و دیگر ابزارهای موبایلی به‌عنوان یک پلت‌فرم عملیاتی و اجرایی استفاده می‌کند. در سال‌های اخیر یعنی تقریبا از سال ۲۰۰۸ تعداد زیادی از اپلیکیشن‌های گوشی هوشمند برای تسهیل امور مسافران طراحی شده‌اند و این اپلیکیشن‌ها از راه‌های گوناگونی مانند اپ‌استور، گوگل استور و... در اختیار مسافران قرار ‌می‌گیرند. این مجموعه از برنامه‌ها، بازه گسترده‌ای از امکانات را برای پشتیبانی از مسافران در موضوعات اطلاعات و ارتباطات در خانه یا مسیر رفت و آمد در اختیار مسافران قرار ‌می‌دهند. اپلیکیشن‌ها در حال حاضر تنوع گوناگونی از سرویس‌های اطلاعاتی را در اختیار مخاطب قرار ‌می‌دهند؛ سرویس‌هایی چون راهنمای مقاصد گردشگری، آژانس‌های مسافرتی آنلاین، مدیریت‌های پرواز، مترجم‌های همراه، راهنمای ریزورت و پارک‌های موضوعی، مکان‌یابی رستوران‌ها، مبدل‌های ارز، حمل‌ونقل محلی و.... اپلیکیشن‌های گوشی‌های هوشمند، سرویس‌های مبتنی بر اینترنت خود را به‌طور کامل به پلت‌فرم‌های موبایل توسعه داده‌اند و در پی پر و بال دادن به خلاقیت‌ها در حوزه تکنولوژی موبایل و پشتیبانی سرویس‌های هوشمندانه و خلاقانه هستند؛ سرویس‌هایی مانند سرویس‌های مبتنی بر مکان و تصمیم‌ها و انتخاب‌های بداهه.

 

اهمیت موضوع

تکنولوژی‌های موبایلی به‌عنوان یک کاتالیزور برای فعالیت‌های نسل جدید گردشگران مدرن شناخته شده‌اند. تمام تغییرات و مزایایی که توسط تکنولوژی‌های موبایلی برای کاربران فراهم شده است بر مبنای سرویس‌های اطلاعاتی متنوع و طراحی‌های خلاقانه‌ای بنا شده‌اند که گوشی‌های هوشمند به همراه دارند. اپلیکیشن‌های گوشی‌های هوشمند، گردشگران را با روش‌های خلاقیت‌آمیز و مناسب برای جست‌وجو و تعامل اطلاعات و دریافت توصیه‌ها پشتیبانی ‌می‌کنند. علاوه‌بر این، استفاده از گوشی‌های هوشمند و اپلیکیشن‌ها اساسا ساختار زمانی و مکانی تعاملات اجتماعی و زمان‌بندی حضور در مکان‌های مختلف را دچار تغییر کرده است.

از ماه می ۲۰۱۲، اپلیکیشن‌های سفر در ایالات متحده رشد سالانه ۱۱۶ درصدی را تجربه کرده که این عدد حتی از نرخ رشد سالانه ۸۴ درصدی کل اپلیکیشن‌های موبایل نیز تجاوز کرده است. استفاده رو به افزایش گوشی‌های هوشمند و اپلیکیشن‌ها، عادت مسافران را در مورد برنامه‌ریزی برای سفر دستخوش تغییر کرده است. به‌طور مثال در سال ۲۰۱۳ رزرو هتل‌ها از طریق موبایل و تبلت نسبت به سال ۲۰۱۰، ۱۲ برابر شد؛ این درحالی است که ۷۰ درصد از آن رزرو‌ها برای اقامت‌های یک روزه بوده‌اند.

با استفاده از اپلیکیشن‌ها، فعالیت‌های مربوط به سفر احتمالا بیش از پیش خود به خود انجام ‌می‌شوند و گردشگران تمایل بیشتری به برنامه‌ریزی در هنگام سفر نسبت به برنامه‌ریزی قبلی از خود نشان ‌می‌دهند. اپلیکیشن‌ها به سرعت در حال تحول هستند؛ به‌گونه‌ای که هم توسعه‌دهندگان و هم کاربران فرصت‌های ایجاد تجربه‌های جدید را به‌خوبی درک ‌می‌کنند.

نمونه‌ها

اپلیکیشن‌ها به‌طور گسترده‌ای خود را با شرکت‌های هوایی و هتل‌ها وفق داده‌اند. در صنعت هتلداری بیشتر هتل‌های زنجیره‌ای بزرگ در بازار مانند گروه هتل‌ها و ریزورت‌های استار وود، گروه هتل‌های اینترکانتیننتال، ماریوت و هایات، اپلیکیشن مخصوص خود را در پلت‌فرم‌های توزیع اپلیکیشن متنوعی ارائه کرده‌اند. غالب اپلیکیشن‌هایی که توسط هتل‌ها انتشار یافته‌اند کاربرد‌ها و اطلاعات زیادی را از جمله رزرواسیون، جست‌وجوهای مبتنی بر مکان، جست‌وجو برای دریافتن ویژگی‌های هتل، کلیک برای تماس، نقشه‌های تعاملی، نظرها و امتیازات مسافران و اطلاعات تماس هتل فراهم کرده‌اند.

در همین حال، هتل‌های بزرگ مزایایی را هم که از طریق اپلیکیشن‌ها به دست آمده گزارش کرده‌اند. برای مثال شرکت هیلتون گزارش کرده که اپلیکیشن این شرکت از آگوست ۲۰۱۰ بیش از ۳۴۰ هزار بار دانلود شده است. در همین راستا شرکت هیلتون هم از ۲۰۰ درصد افزایش درآمد رزرو از طریق موبایل، از ماه می ۲۰۰۹ تا ماه می ۲۰۱۰ برخوردار شده است. اپلیکیشن‌های گوشی هوشمند عملکرد شرکت‌های بزرگ گردشگری را تغییر داده است؛ به طوری که در منطقه آسیا اقیانوسیه ۳۳ درصد از شرکت‌های مسافرتی بزرگ یک وب‌سایت متناسب با موبایل یا یک اپلیکیشن موبایلی برای رزروها فراهم کرده‌اند.