یک پژوهش علمی بررسی میکند
۴عامل تاثیرگذار در جذب گردشگری پزشکی
گروه گردشگری: براساس نتایج یک پژوهش، ۴عامل اصلی در جذب گردشگر سلامت به ایران وجود دارد که از میان این ۴معیار، منابع پزشکی اصلیترین عامل است. پس از آن ارتقای بازاریابی، خدمات سفر و مشارکت بینسازمانی به ترتیب از دیگر عوامل تعیینکننده برای جذب گردشگران سلامت به کشورمان بهشمار میروند.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، تحقیق مذکور که توسط محمدتقی معبودی و هادی حکیمی انجام شده با رویکرد کارشناسی به بررسی عوامل داخلی تاثیرگذار در جذب گردشگران پزشکی به ایران میپردازد. پژوهش مذکور زیرمعیارهای تبلیغات، برندسازی، قیمتگذاری و کانال بازاریابی را برای معیار ارتقای بازاریابی؛ نقاط تفریحی، خدمات پذیرایی، اسکان و حمل و نقل را برای معیار خدمات سفر؛ تجهیزات پزشکی، کیفیت خدمات، کادر مجرب و آموزشدیده و تنوع خدمات پزشکی را ذیل معیار، منابع پزشکی و ایجاد ستاد هماهنگکننده بین سازمانها، ایجاد سیستم نظاممند و مشارکتی در زمینه مدیریت و نظارت بر خدمات ارائه شده به گردشگران پزشکی و حذف بوروکراسیهای ناکارآمد بینسازمانی را نیز برای معیار مشارکت بین سازمانی تعریف کرده است.
گروه گردشگری: براساس نتایج یک پژوهش، ۴عامل اصلی در جذب گردشگر سلامت به ایران وجود دارد که از میان این ۴معیار، منابع پزشکی اصلیترین عامل است. پس از آن ارتقای بازاریابی، خدمات سفر و مشارکت بینسازمانی به ترتیب از دیگر عوامل تعیینکننده برای جذب گردشگران سلامت به کشورمان بهشمار میروند.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، تحقیق مذکور که توسط محمدتقی معبودی و هادی حکیمی انجام شده با رویکرد کارشناسی به بررسی عوامل داخلی تاثیرگذار در جذب گردشگران پزشکی به ایران میپردازد. پژوهش مذکور زیرمعیارهای تبلیغات، برندسازی، قیمتگذاری و کانال بازاریابی را برای معیار ارتقای بازاریابی؛ نقاط تفریحی، خدمات پذیرایی، اسکان و حمل و نقل را برای معیار خدمات سفر؛ تجهیزات پزشکی، کیفیت خدمات، کادر مجرب و آموزشدیده و تنوع خدمات پزشکی را ذیل معیار، منابع پزشکی و ایجاد ستاد هماهنگکننده بین سازمانها، ایجاد سیستم نظاممند و مشارکتی در زمینه مدیریت و نظارت بر خدمات ارائه شده به گردشگران پزشکی و حذف بوروکراسیهای ناکارآمد بینسازمانی را نیز برای معیار مشارکت بین سازمانی تعریف کرده است. از مجموع ۱۵ زیرمعیار، تجهیزات پزشکی، کیفیت خدمات و تبلیغات رتبههای اول تا سوم را دارند و ایجاد سیستم نظاممند، حمل و نقل و حذف بوروکراسی ناکارآمد نیز سه جایگاه آخر را به خود اختصاص دادهاند.
تطبیق نتایج مطالعات داخلی و خارجی
اما در همین حال، بررسی تطبیقی نتایج تحقیقات مشابه در دیگر کشورها، نتایج تحقیق حاضر را تایید میکنند؛ به طوری که نتایج تحقیقی که به بررسی عوامل تاثیرگذار در انتخاب بیمارستانهای تایلند به عنوان مقاصد گردشگری پزشکی توسط گردشگران صورت گرفته و با انتخاب ۲۳ عامل تاثیرگذار به بررسی موضوع از دیدگاه گردشگران پزشکی پرداخته بود، نشان داد از دیدگاه گردشگران، عوامل مربوط به منابع پزشکی از جمله کیفیت خدمات پزشکی و پزشکان معتبر بیشترین تاثیر را در انتخاب مقاصد گردشگری پزشکی داشتهاند و عامل قیمت خدمات پزشکی در اولویت بعدی قرار دارد. همچنین نتایج پژوهش دیگری که عوامل موثر در بازاریابی گردشگری را بررسی میکرد، تصریح کرد از بین ۵۱ عامل مورد بررسی، عامل برندسازی، در اولویت اول و عوامل تسهیلات پزشکی و کیفیت خدمات پزشکی در اولویتهای بعدی قرار دارند.نتایج تحقیقی دیگر مهمترین دلیل گردشگری پزشکی را وجود فناوریهای پیشرفتهتر در کشور مقصد عنوان کرده است. دلیل دوم نیز براساس این پژوهش، کیفیت بهتر اعمال جراحی و دسترسی سریع به معالجات پزشکی، عوامل بعدی هستند که مردم به آن علت یک کشور خارجی را بهعنوان مقصد گردشگری انتخاب میکنند. همچنین کماهمیتترین علت در این زمینه هزینههای پایینتر معالجات پزشکی در کشور مقصد است.
از سوی دیگر یکی از دلایل اصلی مسافرت به خارج از کشور جهت دریافت خدمات پزشکی زمان طولانی انتظار بیماران برای دریافت معالجات پزشکی در کشور مبدأ است. این موضوع بهویژه در کشورهای غربی مشاهده میشود؛ به طوری که براساس بررسیهای صورت گرفته، کمترین زمان انتظار مربوط به کشورهای اروپایی هلند، دانمارک و سوئد و بیشترین زمان انتظار مربوط به کشورهای کانادا و آمریکا است. با این همه، تعیین مقاصد محبوب گردشگری پزشکی به دلیل اینکه هرکدام از کشورها در زمینه خاصی نسبت به سایر کشورها برتری دارند، سخت است ولی در مجموع مقصدهای بزرگ گردشگری پزشکی جهان شامل کشورهای کاستاریکا، مکزیک، آمریکا، سنگاپور، تایلند، مالزی، هند، فیلیپین، تایوان، کرهجنوبی و ترکیه هستند.
لزوم توسعه منابع پزشکی
ایران بهعنوان یکی از کشورهای در حال توسعه، مزیت نسبی فراوانی در زمینه پزشکی در ابعاد زیرساختی، تکنولوژیکی، منابع انسانی و همچنین هزینههای پزشکی دارد ولی به نظر میرسد با توجه به پتانسیلهای موجود هنوز نتوانسته است به جایگاه واقعی خود در جذب گردشگران پزشکی دست یابد. برهمین اساس، محققان این پژوهش پیشنهاد میکنند در وهله اول منابع پزشکی، ازجمله بیمارستانهای خصوصی و باکیفیت، به منظور جذب گردشگر خارجی، براساس استانداردهای جهانی توسعه پیدا کنند. از سوی دیگر به باور آنها ارتقای مهارتهای ارتباطی منابع انسانی شامل پزشکان، کادر اداری و پرستاری و.... از جمله تقویت زبان انگلیسی در جهت ارائه مطلوبتر خدمات پزشکی و درمانی نیز باید در اولویت بعدی قرار بگیرد. آنها در پایان نیز پیشنهاد میکنند مدیریت یکپارچه و سیستماتیک در زمینه ارائه خدمات در همه ابعاد و زمینههای مرتبط با گردشگری پزشکی نظیر ورود، اقامت، درمان و خروج اعمال شود. به نظر میرسد با توجه به پژوهشهای مورد اشاره، گرچه نتایج تحقیقات با توجه دیدگاههای جامعه هدف، کمی متفاوت است ولی همه آنها به یک موضوع اشاره دارند و آن تاکید بر منابع پزشکی است؛ به طوری که برخلاف تحقیقات قبلی که عمدتا دریافت خدمات ارزان قیمت را دلیل اصلی جذب گردشگران میدانستند، تحقیقات حاضر بر کیفیت و استانداردهای منابع پزشکی تاکید داشته و عامل قیمت خدمات پزشکی در اولویت بعدی قرار دارد.
ارسال نظر