مهدی نوابی

عضو جامعه تخصصی گردشگری الکترونیک

اینستاگرام به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین شبکه‌های اجتماعی در حدود ۳۰۰ میلیون کاربر دارد که از آن برای به اشتراک گذاشتن عکس‌ها و ویدئوهای کوتاه استفاده می‌کنند. یکی از جالب‌ترین نکات در مورد این شبکه اجتماعی این است که در حال حاضر بسیاری از والدین در دنیا نام‌گذاری کودکان خود را پس از بررسی اسم‌های موردنظر در اینستاگرام انجام می‌دهند؛ نکته‌ای که اهمیت این شبکه اجتماعی را گوشزد می‌کند. اینستاگرام روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و تاثیر آن در بین مردم نیز نمود بیشتری می‌یابد. در این بین به‌عنوان یک نکته جدی باید متذکر شویم که اینستاگرام به‌عنوان یک کانال اجتماعی بزرگ مورد توجه بسیاری از بازاریابان و برنامه‌ریزان گردشگری نیز قرار گرفته است. با توجه به این نکته مهم مدیران مقاصد گردشگری باید به این سوال پاسخ دهند که چگونه از اینستاگرام استفاده می‌کنند؟ و چه رویکردهایی به این شبکه اجتماعی در نقاط مختلف دنیا وجود دارد؟

اینستاگرام جامعه مخاطبی در حدود ۳۰۰ میلیون نفر دارد و همگی سودای این را دارند که از لحظات مختلف زندگی خود تصاویری ثبت کنند و آن را با جامعه بزرگی از مخاطبان خود به اشتراک بگذارند. گروه سنی مخاطبان اصلی اینستاگرام بین ۱۸ تا ۲۹ سال است. در مقایسه با دیگر شبکه‌های اجتماعی، اینستاگرام بیشترین تعامل و برخورد را بین مخاطبان دارد. بر اساس تحقیقات موسسات مطالعاتی تعامل کاربران با مطالب ارسالی برندهای مختلف به میزان ۲۱/ ۴درصد از دیگر شبکه‌ها بیشتر است. در دوسال اخیر متوسط تعامل در ذیل مطالب ارسال شده (لایک و کامنت) در اینستاگرام به میزان ۴۱۶ درصد افزایش پیدا کرده است، بنابراین اصلا عجیب نیست که برای بسیاری از مقاصد گردشگری تعامل هرچه بیشتر با مخاطبان و افزایش جامعه مخاطب مهم باشد. برای مقاصد گردشگری چند نوع رویکرد خاص می‌توانیم مشاهده کنیم. سه رویکرد اصلی در مواجهه با اینستاگرام عبارت است از: رویکرد نماینده و سفیر یک مقصد بودن، رویکرد تعاملی با اجتماعات مختلف و رویکرد محتوای اجتماعی.

داشتن هریک از رویکردهای فوق برای هر مقصد گردشگری به این معناست که مقاصد باید سریع و با دقت در مورد ساخت یک اکانت اینستاگرام و اختصاص منابع برای تولید منظم و درست محتوا فکر کنند و تصمیم بگیرند. بسته به اهداف و استراتژی‌های کلی مقصد گردشگری می‌توان به‌صورت فعالانه‌ای اکانت و جامعه مخاطب را برای دستیابی به اهداف استراتژیک اولیه مورد استفاده قرار داد. در ادامه کمی این رویکردها را توضیح خواهیم داد.

رویکرد نماینده و سفیر یک مقصد بودن: برای بعضی از DMOها (سازمان‌های مدیریت مقاصد گردشگری)،اینستاگرام به معنی تعامل با سفیران یک مقصد برای تولید و ارسال مطالب و عکس‌های قوی و محتوای درست و واقعی برای تبلیغ مقصد است. Tourism Australia یکی از بزرگ‌ترین اکانت‌های مقاصد گردشگری است؛ با حدود ۹/ ۱ میلیون نفر دنبال‌کننده (فالوور) ۳۰هزار لایک به‌طور متوسط برای هر پست و صدها کامنت. تمام تصاویر موجود در این صفحه توسط فعالان اینستاگرام که در استرالیا سفر کرده‌اند، گرفته شده است. این یکی از بهترین راه‌ها برای ترویج و تبلیغ یک مقصد گردشگری است. در سال ۲۰۱۶ شاهد هستیم که مدیریت‌های مقاصد گردشگری بیشتری در حال برنامه‌ریزی برای فعالیت در این محیط هستند.

رویکرد تعامل با اجتماعات مختلف: تعامل با اجتماعات مختلف در اینستاگرام با توجه به قدرت جوامع دیگر به یک رویکرد مهم در مواجهه با اینستاگرام تبدیل شده است. DMO‌های مقصد متبوع‌شان باید بدانند جامعه مخاطب آنها دقیقا به چه چیزی علاقه‌مند است؟ آنها همچنین باید بدانند که رسوم و سنت چیست؟ اینها و سوالاتی از این دست مواردی هستند که باید در هنگام تولید و ارائه محتوا به آنها توجه کافی کرد و دقیقا به همین دلیل باید DMOها با جوامع مختلف ارتباط مناسبی داشته باشند تا بتوانند به این مهم دست یابند.

رویکرد محتوای اجتماعی: مطمئن شدن از اینکه اجتماعی که در حال فعالیت برای آن هستید به شما در تولید همان محتوا کمک خواهد کرد، یکی دیگر از رویکردهایی است که بسیاری از DMO‌ها به آن توجه می‌کنند. فکر اصلی در پشت این رویکرد این است که محتوای درست و دقیق و قدرتمند ساخته شود و بتوان آن را به راحتی در اینستاگرام منتشر کرد. علاوه‌بر این یک جامعه مخاطب قوی برای آزمایش و بازخورد محتوا و تحقیق در مورد علاقه‌های عمومی برای تولید محتوا نیز کمک شایانی می‌تواند بکند. فهمیدن اینکه DMO چگونه می‌تواند مقصد مورد نظرش را در جوامع گوناگون بازاریابی کند، برای افزایش جامعه مخاطب و تعیین استراتژی‌های بلندمدت ضروری است.

چند نکته مهم مدیریت مقاصد گردشگری

*برای اینکه مطمئن شوید فعالیت شما یک فعالیت جانبی نیست بلکه نقش مهمی در مقصد دارد باید تخصیص منابع صورت گیرد. منظور این نیست که نیروی تمام وقت برای این کار لازم دارید، بلکه به نیرویی که زمان‌گذاری مشخص و هدف‌گذاری معینی برای تولید و ارائه محتوا و پاسخگویی به مخاطبان داشته باشد، نیازمندید. با هوشمندی محتوا تولید کنید؛ درتمام طول سال به‌طور مداوم در مقصد خود اطلاعات خام را جمع آوری کنید و از آنها با توجه به علائق مخاطب مواردی را به‌طور هوشمندانه‌ای انتخاب کنید.

*باید به سوال پاسخ روشنی داده شود که استراتژی‌های بلندمدت شما در اینستاگرام چیست؟ به هر حال هدف را معلوم کنید.

*هرچه بیشتر کار کنید، بهتر خواهید شد. با ارسال هر مطلب و تحلیل رفتارهای مخاطب در مواجهه با آن مطلب شما به تجربیات بیشتری در مورد نحوه فعالیت در اینستاگرام می‌رسید و همین‌طور از روی هشتگ‌ها دقیقا می‌توانید، متوجه شوید که مخاطبان دقیقا به چه بخشی از مطالب شما علاقه‌مند هستند و آن را دنبال می‌کنند و با نتیجه‌گیری از همین تحلیل‌ها شما می‌توانید در این فعالیت روز به روز بهتر شوید.