یادداشت
فوتبال و الزامات مالی - ۲۹ اردیبهشت ۸۶
قسمت سوم
۴. مهمترین بخش پولساز در فوتبال امتیاز پخش تلویزیونی است. علاوه بر آنچه در مورد مطبوعات ورزشی اشاره شد، رسانههای دیداری و شنیداری با بیشترین مخاطب، سریعترین وسیله اتصال به طیف عظیم اشخاص علاقهمند و همچنین مورد توجه بخش تجاری فوتبال هستند. اگر چه در ایران تلویزیون خصوصی فعال نیست و امتیاز پخش هنوز ملموس نشده، لیکن نادیده گرفتن نقش تلویزیون در فوتبال و کرسی ندادن در مجمع با رعایت غبطه منافع فوتبال ناسازگار است. حتی دولتی بودن صدا و سیما و نگرانی از تلقی بافت دولتی فدراسیون نباید بهانهای برای توجیه این نقص باشد که البته به یمن نوع مالکیت آن مسابقات را مجانی میبینیم.
سعید جمشیدی فرد
قسمت سوم
۴. مهمترین بخش پولساز در فوتبال امتیاز پخش تلویزیونی است. علاوه بر آنچه در مورد مطبوعات ورزشی اشاره شد، رسانههای دیداری و شنیداری با بیشترین مخاطب، سریعترین وسیله اتصال به طیف عظیم اشخاص علاقهمند و همچنین مورد توجه بخش تجاری فوتبال هستند. اگر چه در ایران تلویزیون خصوصی فعال نیست و امتیاز پخش هنوز ملموس نشده، لیکن نادیده گرفتن نقش تلویزیون در فوتبال و کرسی ندادن در مجمع با رعایت غبطه منافع فوتبال ناسازگار است. حتی دولتی بودن صدا و سیما و نگرانی از تلقی بافت دولتی فدراسیون نباید بهانهای برای توجیه این نقص باشد که البته به یمن نوع مالکیت آن مسابقات را مجانی میبینیم. ۵. دو صندلی برای کاپیتان تیم ملی و آقای گل لیگ برتر در مجمع پیشبینی شده است که نشان از توجه به مرکزیت فوتبال است. اما با توجه به جایگاه مدیریتی کلان فدراسیون فوتبال، بجای نگاه صرف تکنیکی (تعداد گل و قاعدتا ارجح دانستن فوروارد بر دیگر پستها در زمین)، بهتر است این امر به خود بازیکنان واگذار شود که نمایندگانشان را با در نظر گرفتن دیدگاهشان انتخاب کنند نه گردش توپ.
۶. پیشکسوتان فوتبال از جمله اشخاص تاثیرگذار در فوتبالند. شاید نگاه تکنیکال به فوتبال موجب بهچشم نیامدن آنان شده است. فوتبال بازیکنان معمولا در نیمه اول سی سالگی تمام میشود حال آنکه مدیران از این ایام به بعد مجرب و برخوردارتر از نگرش کلان میگیردند. لازم است نماینده این سرمایه انسانی به انتخاب خودشان در مجمع فدراسیون صاحب رای باشد.
در پایان، اساسنامه پیشنهادی فدراسیون فوتبال در جهت احتراز از اطلاق دولتی بودن فدراسیون و نفوذ دولت به منظور جلب نظر فیفا مثبت وحرکتی به جلو ارزیابی میشود. اظهارنظرها و مصاحبههای متعدد اعضای کمیته انتقالی بر حتیالامکان مستقل بودن (بهمعنای غیردولتی تلقی شدن) فدراسیون تاکید داشته است. اما مرورترکیب اعضای پیشنهادی مجمع فدراسیون نشاندهنده نگاهی محدود به فوتبال است. شاید نگرانی از در ورطه دولتی افتادن فدراسیون و سیاسی شدن بیش از حد فضای این ورزش موجب شده تا محیطهای مرتبط دیگر فوتبال نادیده گرفته شده و نگاه اداری، شکلی و تکنیکی درترکیب مجمع در اساسنامه پیشنهادی قالب باشد. معنای تشکل مستقل غیردولتی محدود به جلوگیری از نفوذ دولت در حضور یا اداره تشکیلات نیست بلکه با قید به این محدودیت، بهکارگیری و دعوت از کلیه اشخاص ذینفع، ذیحق و ذیعلاقه در اداره تشکیلات اساسیتر است. نگاه جامع به محیط فوتبال و توجه به کلیه اشخاص در طرح اساسنامه فدراسیون فوتبال ضامن بهرهوری و اعتلای فوتبال و موجب پاسخگویی اشخاص مزبور خواهد بود.
ارسال نظر