من هم دیگر فوتبالی شده‌ام

رییس فدراسیون فوتبال با روحیه خاص خودش در این روزها که همه نگاه‌ها معطوف به جام جهانی است، باز هم سوژه سازی می‌کند. در ابتدای ورودش به آفریقای جنوبی که گفته بود این همه تیم قدرتمند به جام جهانی نیامدند، یکی هم ایران و حالا در گفت‌وگو با ایسنا مدعی است، اگر در جام جهانی حضور داشتیم مثل کره و ژاپن مقتدر عمل می‌کردیم:

چرا راهی آفریقای جنوبی شده بودید؟

در کنگره‌ای که هر چهار سال یک بار همزمان با برگزاری مسابقات جام جهانی برگزار می‌شود، شرکت کردم. در این کنگره از هر کشور باید رییس فدراسیون، دبیرکل و شخصی با نظر رییس فدراسیون حاضر می‌شد که بنده به همراه مهدی محمدنبی و عباس ترابیان در جلسات شرکت کردیم. در این کنگره از ۲۰۸ کشور عضو، ۲۰۷ کشور حاضر شدند و تنها کشور آفریقایی کوچکی حضور نداشت. در این جلسه فیفا گزارش مالی یکساله‌اش را ارائه و دیدگاه‌های جدیدش پیرامون اساسنامه فیفا را مطرح کرد. همچنین کنگره AFC هم آنجا با حضور تمامی اعضا برگزار شد.

کدام بازی را از نزدیک تماشا کردید؟

از مسابقات جام جهانی تنها دیدار افتتاحیه بین تیم‌های آفریقای جنوبی و مکزیک را از نزدیک دیدیم و فردای آن روز هم به ایران بازگشتیم.

افشین قطبی را در آنجا دیدید؟

خیر! او را در بازی افتتاحیه ندیدم؛ او قرار است بازی‌های مختلفی را از نزدیک ببیند و بنده هم موافق سفر او بودم؛ چرا که معتقدم خوب است که سرمربی تیم ملی یک کشور در فضای آنجا حضور پیدا کرده و بازی‌های مختلف به خصوص بازی حریفان تیم ایران در جام ملت‌های آسیا را ببیند.

مسابقات جام جهانی را تماشا می‌کنید؟

بله، تا ساعت ۱:۳۰ بامداد بیدار هستم و تقریبا همه بازی‌ها را می‌بینم. من هم دیگر فوتبالی شده‌ام و رقابت‌های جام جهانی را با جدیت پیگیری می‌کنم. هر مسابقه مانند فینالی جذاب است که نمی‌توان پیش‌بینی کرد کدام تیم برنده می‌شود.

جای تیم ایران در بازی‌ها خالی نیست؟

واقعا همین‌طور است؛ ایران تلاش زیادی کرد اما نتوانست به این بازی‌ها راه پیدا کند؛ کما اینکه تیم‌های شایسته دیگری هم در سراسر جهان بوده‌اند و آوازه زیادی دارند، اما در جام این دوره حاضر نیستند.

عملکرد تیم‌های آسیایی را تاکنون در این رقابت‌ها چطور دیدید؟

به هر حال این تیم‌ها هم پیشرفت خوبی داشتند و البته عملکرد خوب آنها در این بازی‌ها نشان از پیشرفت کلی سطح فوتبال آسیا و نزدیک شدن به سطح اول فوتبال دنیا دارد. اکنون در آسیا اگر تیمی بخواهد موفق شود، راه دشواری در پیش دارد و ۱۵‌، ۱۶ تیم هستند که حرف‌های زیادی برای گفتن دارند.

یعنی معتقدید اگر تیم ملی ایران هم در این رقابت‌ها حاضر بود می‌توانست مانند این تیم‌ها نتیجه بگیرد؟

قطعا اگر تیم ایران هم در جام جهانی حاضر بود، مانند دو تیم ژاپن و کره‌جنوبی، می‌توانست مقابل حریفان پرقدرت عملکرد خوبی داشته باشد. سابقه تیم ایران نشان می‌دهد که با تیم‌های قوی‌تر بهتر بازی کرده است. ما در دوره قبلی هم مقابل تیم مکزیک عملکرد خوبی داشتیم.

پس قدرت تیم ایران را با تیم‌های کره و ژاپن برابر می‌دانید؟

اگر قدرت تیم ما با کره و ژاپن برابر بود که می‌توانستیم به آسانی راهی جام جهانی شویم. این دو تیم بدون دردسر توانستند به رقابت‌ها راه یابند، اما تیم ایران در گروهش با مشکلات زیادی مواجه شد، اما اختلاف سطح زیادی با هم نداریم و اگر ما هم در جام جهانی بودیم می‌توانستیم موفق باشیم.

آیا رفتن شما و افشین قطبی سرمربی تیم ملی به آفریقای‌جنوبی در شرایطی که تیم ایران نتوانست به جام جهانی راه پیدا کند، نمی‌توانست کمی تامل برانگیز باشد؟

به هر حال تیم ایران تلاش خود را انجام داد و نتوانست به رغم شایستگی‌هایش به این رقابت‌ها راه پیدا کند. ما خلافی که نکردیم. تیم ملی روسیه هم از تیم‌های قدرتمند اروپا است که نتوانست به جام جهانی صعود کند. متاسفانه این فرهنگ در کشور ما وجود دارد و در جاهای دیگر نیست. نباید بحث تهمت زدن و متهم کردن افراد مطرح شود. تیم ایران شرایط لازم را داشت، اما به جام جهانی نرفت. ما که نمی‌توانیم کارمان را تعطیل کنیم. ما باید کار را ادامه دهیم و اگر در این کنگره حضور پیدا نمی‌کردیم، می‌گفتند که فدراسیون ایران مسائل فوتبال و قوانین را جدی نمی‌گیرد. من به وظیفه‌ام عمل کردم که به آفریقای جنوبی رفتم. حضور قطبی را هم در این رقابت‌ها لازم می‌دانم. سال گذشته تیم ملی نوجوانان ما به این رقابت‌ها راه یافت و عملکرد خوبی داشت. همه باید کاری کنیم که تیم بزرگسالان هم بتواند در جام جهانی شرکت کند. متاسفانه این اتهام‌ها و صحبت‌های عوام‌پسندانه را نمی‌پسندم و از آن به گول زدن مردم تعبیر می‌کنم.

از قانون تعیین سقف قرارداد بازیکنان انتقادات زیادی شده است،‌ این قانون را چطور ارزیابی می‌کنید؟

در همه جای دنیا قوانینی برای سازمان دادن به فوتبال در یک کشور در نظر گرفته می‌شود و برای هر قانون وضع شده‌ای هم راه‌های فرار وجود دارد. اگر کسی غیر از آن عمل کرد، اسمش خلافکار است که مسوولان و دستگاه‌های مربوط باید با خلاف‌کاران برخورد کرده و قوانین دیگری در نظر بگیرند تا اعمال آنها تکرار نشود. در اقتصاد هم بازرسی‌ها و نظام تعزیرات وجود دارد. ما معتقد نیستیم که این قانون قطعا جلوی توافق‌های بازیکنان با برخی تیم‌ها با رقم‌های نجومی را می‌گیرد، اما در عین حال فکر می‌کنیم که باید به این سمت حرکت کنیم و در فوتبال‌مان تبعیض را از بین ببریم.

آیا این قانون باعث جلوگیری از امضای قراردادهای با ارقام هنگفت شده است؟

قویا معتقدم که این قانون سودمند بوده و باعث کنترل زیاد اوضاع شده است. تعیین سقف قراردادها جلوی عقد قراردادهای نجومی را گرفته و خیلی موثر بوده است، اما این را بدانید که یک قانون در لحظه و کوتاه مدت اثرگذاری کامل خود را ندارد و به مرور تاثیرگذار است. معتقدم وقتی بیش از ۹۰ درصد تیم‌های ما وابسته به دولت هستند، طبیعتا مسوولان بالاترشان می‌توانند روی بودجه‌ها و هزینه‌های باشگاه‌هایشان کنترل داشته باشند.

به مبلغ حق پخش تلویزیونی اعتراض‌هایی داشتید ...

در همه جای دنیا ۶۰ درصد هزینه‌های فدراسیون‌ها از درآمد حاصل از حق پخش تلویزیونی تامین می‌شود و ۴۰ درصد باقی مانده را از راه‌های فروش بلیت، جذب اسپانسر، تبلیغات محیطی و... تامین می‌کنند. هرچند قیمت بلیت در کشور ما پایین است اما درآمدهای دیگری داریم که می‌توانیم آن ۴۰ درصد را تامین کنیم. متاسفانه رقم قرارداد ما با صداوسیما برای حق پخش بسیار پایین است. از این قرارداد سه ساله یک سال دیگر باقی مانده و ما از الان بنا داریم تا با رایزنی‌های کافی در دور جدید بتوانیم شکل جدیدی را برای درآمدزایی فدراسیون ایجاد کنیم.