گزارش ویژهنخستوزیری که هوای فوتبال به سرش زد
«شیناواترا» در پی کسب افتخار یا پولشویی
فوتبال جزیره آنقدر برای ثروتمندان جذاب است که حتی از آن برای سرپوش گذاشتن بر فعالیتهای نه چندان شفاف خود نیز استفاده میکنند.
باران پورمند
فوتبال جزیره آنقدر برای ثروتمندان جذاب است که حتی از آن برای سرپوش گذاشتن بر فعالیتهای نه چندان شفاف خود نیز استفاده میکنند. حافظه خوبی اگر داشته باشید، البته با چاشنی سیاسی، میدانید که «تاکسین شیناواترا» در سازمان ملل بود که خبر دادند در تایلند کودتا شده و دیگر نخستوزیر نیست. او هم راهش را از همان جا کج کرد و رفت به پاریس و از آنجا هم به لندن. او که ثروتمندترین مرد تایلند هم به شمار میرود پس از چند روز رایزنی سرانجام به این نتیجه رسید که باشگاه منچسترسیتی را بخرد شاید روزی باشگاه او نیز در حد و اندازه باشگاه رقیب در همان شهر، به شهرت و آوازه برسد. شیناواترا، نخستوزیر سابق تایلند پس ازماهها توانست باشگاه منچسترسیتی انگلستان را خریداری کند. او خودش را مالکی شایسته و مناسب برای سیتی توصیف کرد و درعینحال اسون گوران اریکسون سوئدی را به عنوان گزینه اصلی مربیگری در تیمی دانست که ۸۱/۶میلیون پوند برایش هزینه داشته است. پیش از خرید باشگاه به او اطلاع دادند از سوی حاکمان نظامی تایلند به خاطر خرید غیرقانونی یک زمین در بانکوک مجرم شناخته شده است، اما او به این کارها کاری نداشت و در نهایت سند باشگاه را به نام خودش زد. حالا باید با اریکسون حرف بزند و برنامههایش را جویا شود.
حصول توافق نهایی
پس از آنکه شیناواترا رسما به عنوان مالک منچستر سیتی معرفی شد اعلام کرد اسون گوران اریکسون را برای هدایت تیمش به خدمت خواهد گرفت. یکی از دوستان اریکسون هم مدعی شد طی ۴۸ ساعت آینده این سوئدی هدایت سیتی را برعهده خواهد گرفت. پس تا این جا همه چیز طبق نقشه مرد تایلندی پیش رفت. تاکسین و مشاورانش قراردادی به اریکسون پیشنهاد دادند. اریکسون هر چند در سطح فوتبال ملی به هیچ وجه موفق نبوده، اما در فوتبال باشگاهی کارنامهای درخشان دارد. اودرگوتنبرگ، بنفیکا،رم و لاتزیو به موفقیتهای بسیاری دست یافته بود. پس به نوعی یک دکان دو نبش بود با سرقفلی گران قیمت.
قرارداد پیشنهاد شده به اریکسون قراردادی سهساله به ارزش سالانه دومیلیون پوند بود که علاوه بر این مبلغ در صورت عملکردی موفق پاداش هم به این مربی تعلق خواهد گرفت. او این پیشنهاد را پذیرفت و تبدیل شد به یکی از پردرآمدترین مربیان لیگ برتر.
این را هم داشته باشید که شیناواترا و مشاورانش به اریکسون قول داده بودند اگر هدایت سیتی را بپذیرد ۵۰میلیون پوند برای خرید بازیکنان بزرگ در اختیارش قرار خواهند داد؛ یعنی دو برابر پولی که منچستر و لیورپول فصل پیش خرج کردند. پس دیگر راهی برای نپذیرفتن پیشنهاد وجود نداشت. شیناواترا در مجموع ۱۶۲میلیون دلار به باشگاه تزریق کرد ۴۳میلیون برای سهامداران و ۱۱۹میلیون دلار هم برای پاک کردن بدهیها.
تاکسین درباره ملاقاتش با اریکسون گفت: «من کار کردن روی این مساله را به مشاورانم سپردم. چون خودم سررشتهای در این زمینه ندارم. اریکسون یکی از گزینههای مورد نظر من است و میدانم مربی بسیار خوبی است. یک بار او را ملاقات کردم. ملاقاتم با او به سلام و احوالپرسی ختم شد و این مشاورانم بودند که با اریکسون صحبت کردند.»
بعد نوبت رسید به طی مراحل حقوقی. یعنی سهام و از این حرفها. تاکسین با موافقت مدیران اصلی سیتی مانند جان واردن، دیوید ماکین و فرانسیس لی ۵۵/۹درصد سهام این باشگاه را خرید و در نظر داشت به زودی کل سهام سیتی را خریداری کند تا این باشگاه ملک خصوصیاش شود. او خیلی زود۶۰ درصد از سهام باشگاه را خرید تا نفر اول باشد. این در حالی بود که مقامات تایلندی ۱/۱میلیارد پوند از داراییهایش را غیرقانونی دانسته و حساب او را مسدود کرده بودند!
ولی او در کشورش تحت تعقیب بود و چطور میخواست این باشگاه را بخرد: «مطمئنا با هیچ مشکلی مواجه نخواهم شد. در جریان خرید سیتی از من سوالات بسیاری شد. با وجود این، سیستم حاکم بر انگلستان را دوست دارم. در تایلند دولت من که به صورت دموکراتیک انتخاب شده بود با کودتای نظامی سرنگون شد و اکنون کشورم توسط دیکتاتورها اداره میشود و سیاسیون همه را علیه من شوراندهاند. کاملا اطمینان دارم زمانی که دموکراسی در تایلند برقرارشود، میتوانم بهتر برای اثبات بیگناهیام بجنگم. آنها حق نداشتند حساب من را مسدود کنند. من بی گناهم و به زودی بیگناهیام ثابت خواهد شد.» تا امروز دیگر هیچ بحثی در این مورد که آیا داراییاش در بانک به او برگردانده میشود یا نه حرفی زده نشده، اما او در راهی که انتخاب کرده مصممتر از این حرفها است.
شیناواترا در یک نگاه
شیناواترا یک افسر پلیس بود که پیش از سال ۲۰۰۰ از طریق سرمایهگذاری در مخابرات ثروت هنگفتی به جیب زد. وی از طریق ثروتش روابط خوبی با سیاسیون پیدا کرد و کمکم پایش به این عرصه کشیده شد و با کمک دوستان پرنفوذش و رای بالای مردم در ژانویه سال ۲۰۰۱ به عنوان نخستوزیر تایلند انتخاب شد. میدانید که تایلند جزو کشورهایی است که با سیستم امپراتوری اداره میشود و نخستوزیر بالاترین مقام دولتی و اجرایی آن است.
به هر حال، شیناواترا به کرسی قدرت نشست و در حالی که همه چیز در سالهای اول خوب پیش میرفت، در سال ۲۰۰۴ شورشهای داخلی و نارضایتی گروههای مختلف سیاسی مذهبی در تایلند اوج گرفت. گروههای بودایی و تایی و حتی مسلمانان از سیستم حکومتی او ناراضی بودند و حمله به انبار اسلحه در ژوئیه ۲۰۰۴ در منطقه آناند کار دولت او را حسابی سخت کرد.
او در این مدت در امر کنترل موادمخدری که از طریق مالزی هم میآمد، ناتوان بود، تا جایی که موادمخدر و قرصهای محرک در بین جوانان رواج گستردهای یافت، اما تاکسین به کمک همان دوستان پرنفوذ و تبلیغات عجیب باز هم در سال ۲۰۰۵ به عنوان نخستوزیر تایلند انتخاب شد.
چند سال پیش و در همان زمان که تاکسین نخستوزیر بود پیشنهاد وسوسهانگیزی برای سران فولام فرستاد تا این تیم لیگ برتری را بخرد، اما آن سال به نتیجه نرسید. این نخستین تلاشش برای خرید یک باشگاه بود.
الان دیگر این چشمبادامی ۴۶ساله فرمانروای من سیتی است، اما هنوز هواداران نمیدانند چه واکنشی داشته باشند؟ گروهی با مقایسه بین تیم بدهکار قبلی و پولی که تایلندی تزریق کرده است، خوشبین هستند که من سیتی هم مثل من یونایتد حداکثر استفاده را از مالک جدید خارجیاش بکند و از این وضع اسفبار فعلی بیرون بیاید، اما عدهای دیگر ورود چنین آدم پرمساله و موردداری را به نفع تیمشان نمیدانند، اما به هر حال اگر شیناواترا بتواند ثابت کند ثروتش نامشروع نیست و تنها قسمت اندکی از سرمایهاش را روانه منچستر کند، درهای موفقیت یکییکی روی او باز میشود.
من سیتی در کانون توجهات
یادتان هست در ابتدای همین مقال گفتیم که خرید باشگاه میتواند هرکاری برای خریدار انجام دهد. از کسب اعتبار تا افزودن بر ثروت. این را هم اضافه کنید، همه نگاهها همان قدر که به منچستر و لیورپول است، الان به من سیتی است که چه تحولاتی خواهد داشت و مهمترین قضیه هم مربی جدید باشگاه است .
راستی آخرین عنوان من سیتی به چه زمانی بر میگردد؟ به ۳۱سال پیش که جام حذفی ۱۹۷۶ را به خانه برد و آخرین قهرمانیاش در لیگ برتر هم به ۳۹ سال پیش. حالا این پرسش پیش میآید که با ورود نخستوزیر سابق تایلند با آن همه حاشیههای سیاسی و مالی و اعتباریاش من سیتی میتواند خود را از زیر سایه رقیب قدرتمند همشهری خارج کند؟
ارسال نظر