انتقاد شدید چین از اتحادیه اروپا

ایسنا- چین تحت تدابیر شدید امنیتی به مشعل المپیک خوش‌آمد گفت. مشعل بیست‌ونهمین دوره بازی‌ها، در حالی دوشنبه (۳۱ مارچ) وارد پکن شد که ناآرامی‌ها در تبت هم‌چنان ادامه دارند. چین همچنان بر سرکوب اغتشاش‌ها پافشاری می‌کند. ۱۳۰ روز پیش از آغاز بازی‌های المپیک ۲۰۰۸ چین، مشعل این بازی‌ها توسط هواپیمای خطوط هوایی چین، از مبدأ آتن وارد پکن شد. این مراسم به‌صورت مستقیم از تلویزیون دولتی چین پخش شد.

مراسم خوش‌آمدگویی به مشعل، با حضور هو جین تائو، رییس‌جمهور چین، در حالی برگزار شد که گشت‌های پلیس، منطقه را به طور کامل در کنترل داشتند، برای آمدوشد خودروها، محدودیت وضع شده بود، ایستگاه‌های متروی محل تعطیل شده بودند و پیاده‌ها و دوچرخه‌سواران، اجازه نزدیکی به محل مراسم را نداشتند.

در فرودگاه پکن، صدها دانش‌آموز در انتظار آتشی بودند که توسط رییس کمیته برگزارکننده المپیک چین، از هواپیما خارج شد. دانش‌آموزان با تکان دادن پرچم‌های کوچک المپیک و چین، به نخستین دوره این بازی‌ها در کشورشان خوش‌آمد گفتند.

در میدان اصلی شهر پکن در حدود ۵هزار نفر حاضر بـودنـد که در میـان آنـها مردم عادی کمتر به‌چشم می‌خوردند. ۲۲۰ گزارشگر از رسانـه‌های بیـن‌المللی هم استـقبال جمعیت را پوشـش می‌دادند. تصـاویـر تلویزیون دولـتی چین به نام «زنده» پخش می‌شدند، اما در واقع یک دقیقه تاخیر داشتند.

مشعل المپیک قرار است طبق برنامه در سفری ۱۳۰ روزه از ۲۰ کـشـور جـهـان در پـنـج قـاره بگـذرد و روی هم رفته، یکـصـدوسـی هـزار کیلومتر را طی کند. نخستین ایستگاه این سفر، روزسه‌شنبه (اول آوریل) در کشور قزاقستان خواهد بود. مشعل در مسیر خود برای اولین بارقدم بر فراز بام دنیا، قله اورست، می‌گذارد و در پایان سفر خود، در روز ۸ اوت، برای مراسم افتتاحیه به پکن باز می‌گردد.

اعتراض‌ها همچنان ادامه دارند

به نوشته روزنامه «زود دویچه سایتونگ» گروه‌های مخالف دولت چین اعلام کرده‌اند که در مسیر حرکت مشعل تظاهرات خواهند. مخالفان، روز یکشنبه (۳۰ مارس) هم در آتن، در مراسم تحویل آتش بازی‌ها به کمیته برگزارکننده چینی، در اعتراض به سرکوب دولت چین در تبت تظاهرات کردند.

مشابه این جریان، دوشنبه هفته گذشته (۲۴ مارس) در مراسم روشن کردن مشعل المپیک در یونان هم اتفاق افتاده بود. در این مراسم، مخالفان، پرچمی از المپیک را نمایش دادند که روی آن به‌جای حلقه‌های رنگی، تصویر دست‌بند کشیده شده بود و با این اعتراض، سخنرانی نماینده چین در مراسم را مختل کردند.

چین به شدت از درخواست اتحادیه اروپا مبنی بر مذاکره با دالایی لاما انتقاد کرد. وزرای امور خارجه کشورهای اروپایی در نشست روز شنبه در اسلونی، از چین خواسته بودند که با دالایی لاما وارد مذاکره شود. آنها اما نظری در مورد تحریم بازی‌های المپیک نداده بودند.

خانم جیانگ یو، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، با اشاره به این‌که بحران تبت یک «مساله داخلی» است، گفت که هیچ کشور و نهاد بین‌المللی‌، حق دخالت در امور داخلی چین را ندارد. وی هم‌چنین ابراز امیدواری کرد که اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن قضاوتی صحیح‌تر درباره اوضاع چین داشته باشند.

جیانگ یو در ادامه تاکید کرد که دولت چین با هرگونه اغتشاش و اخلال به‌شدت برخورد می‌کند و اتحادیه اروپا هم «نباید نمک به زخم قربانیان بیگناه در حوادث تبت بپاشد».