مرتضی ناعمه

کشورهای جهان در اوایل قرن بیست و یکم با مسائل و مشکلات مختلفی در زمینه‌های مختلف سایت دست و پنجه نرم می‌کنند ولی همگی آنان در تلاش هستند که با رفع این مشکلات بتوانند در زمینه‌های مختلف با عبور از این موانع به رفاه نسبی در جامعه دست یابند. هر کشوری بنا به شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی راهکارهای مناسبی را برای خود اندیشیده و با تلاش و کوشش سعی در ایجاد زمینه‌های مناسب اجتماعی در کشورش می‌نماید.

اما در یک جمع‌بندی همه کشورهای جهان چه غنی و چه فقیر و جهان سومی، همه و همه در یک نقطه وجه اشتراک دارند و آن ایجاد زمینه‌های تفریحی و ورزشی برای مردم کشورشان است. البته این شرایط در کشورهای مختلف دارای نقاط قوت و ضعف است.

ورزش، امروزه به عنوان یک ضرورت در تمامی جوامع مطرح است و می‌رود که خود را به عنوان یکی از نیازهای اولیه انسان در جایگاه اجتماعی مطرح نماید.

اگر چه ورزش در قرون گذشته به صورت یک تفریح و سرگرمی فقط در میان طبقه اشراف و بزرگان مطرح بوده و این دسته از افراد، توانایی به کارگیری این ابزار را داشتند ولی با پیشرفت زمان و دستیابی انسان‌ها به دانش نوین، این شیوه به صورت یک نیاز در جامعه مطرح شد.

پیشرفت علم و اهمیت انسان به خود باعث گردید که دانش پژوهان با تعمق بیشتر به اثرات ورزش در روح و جسم انسان بپردازند و تاثیرات مثبت و منفی آن را برای مردم تبیین کنند.

آحاد مردم در کشورهای مختلف به ورزش و تاثیرات مثبت آن بر انسان توجه دارند و با شناخت بیشتر اثرات ورزش در سالم ماندن شرایط فیزیکی بدن، این توجه روز به روز گسترش پیدا کرده است.

گستردگی اثرات مثبت ورزش در جامعه تا بدانجا پیش رفته است که بسیاری از رسانه‌های تصویری و نوشتاری، گزارش‌های مبسوطی را در زمینه‌های مختلف ورزشی و نقش آن در از بین بردن بسیاری از بیماری‌ها به خصوص بیماری‌های قلبی و عروقی و دیابت منتشر می‌کنند.

استقبال ملل مختلف جهان از رشته‌های گوناگون ورزشی باعث گردید که دولتمردان در این زمینه دست به سرمایه‌گذاری عظیم زده و در این رابطه بخش‌های خصوصی فعال گردیده و باشگاه‌های ورزشی با مدیریت‌های کلان ایجاد شود.

با حرفه‌ای شدن برخی از رشته‌های ورزشی، این پدیده در بسیاری از کشورهای جهان به عنوان یک منبع درآمد سرشار، اقتصاد این کشورها را تحت تاثیر خود قرار داده و باعث رشد چند درصدی آن گردیده است.

ورزش علاوه برمسائل اقتصادی در زمینه‌های اجتماعی و سیاسی نیز دارای پتانسیل‌های مختلفی بوده و این عوامل روز به روز بیشتر، خود را در عرصه جهانی مطرح می‌نماید.

به عنوان مثال، برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال در چند دهه اخیر به نحوی است که علاوه بر این که میلیون‌ها انسان را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد، دارای بار سیاسی شده و عوامل مختلفی را در ابعاد سیاسی و اجتماعی کشورها ایجاد می‌کند.

دیدارهای مهیج مسابقات فوتبال جام جهانی در بسیاری مواقع باعث تعطیلی نشست‌ها و اجلاس‌های کشورهای مختلف گردیده است.

امروزه بسیاری از کشورهای جهان با ابزار ورزشی خود، سعی در پیشبرد اهداف سیاسی و اقتصادی نیز دارند و با موفقیت در کارهای ورزشی به این اهداف نیز دست می‌یابند.

اما چرا باید به ورزش اهمیت داد چرا ورزش نقش مهمی در ساختار اجتماعی، سیاسی و اقتصادی کشور ایفا می‌کند، و سوال‌های دیگر از این دست، از جنبه‌های مختلف جای بحث و بررسی دارد که می‌توان به تجزیه و تحلیل آن پرداخت.

آنچه که مسلم است بحث سالم سازی و ایجاد شرایطی مناسب برای جامعه است که با روی آوری به ورزش و سرمایه‌گذاری در این بخش دارای بار بسیار مثبت برای کشور محسوب می‌شود.

در یک جمع‌بندی می‌توان هزینه‌های احداث مکان‌های ورزشی را با دیگر هزینه‌هایی که صرف جلوگیری از ناهنجاری‌ها می‌شود، مقایسه کرد و در واقع هزینه‌هایی که صرف مبارزه با مفاسد اجتماعی می‌شود، بیشتر از هزینه‌هایی است که مسوولان صرف احداث مکان‌ها و ایجاد امکانات ورزشی می‌کنند.

ایجاد مکان‌های ورزشی در واقع پروژه‌ای است که چندین سال برای کشور در عرصه‌های گوناگون مورد استفاده قرار خواهد گرفت، در حالی که هزینه‌ای که در مسایل اجتماعی مربوط به ناهنجاری‌ها و مفاسد اجتماعی صرف می‌شود،‌ به عنوان هزینه‌ای سوخت شده دارای بار منفی است.

امروزه در بسیاری از کشورهای جهان از سوی کارشناسان و مدیران اجرایی آن کشورها برنامه‌های مـدون بـرای هدایـت نسل جوان تـرسیـم می‌شـود تا بـا ابـزارهای مناسبی که در اختیارشان قرار می‌گیرد، به اهداف از پیش تعیین شده دست یابند.

با توجه به رشد جمعیت جوان ایران که بیشترین درصد را از نظر جمعیتی به خود اختصاص داده است و به منظور هدایت این نسل به سوی اهداف مثبت، لازم است دست‌اندرکاران و مسوولان کشور با ایجاد برنامه‌ریزی‌های صحیح تلاش نمایند تا نسل جوان به سوی این هدف رهنمون شود.

ایجاد این فضا در اصل دو نتیجه مهم را در بر خواهد داشت، نخست جامعه جوان کشور از شرایط تفریحات سالم برخوردار می‌شود و دوم اینکه زمان خالی جوانان و اوقات فراغت آنان در راه قهرمانی هدایت نمی شود.

ایران از نظر شرایط جغرافیایی و زیست محیطی دارای تنوع آب و هوایی است چیزی که بسیاری از کشورهای اروپایی با ایجاد زمینه‌های مساعد و داشتن امکانات و تجهیزات مدرن ورزشی از آن به سود ورزش خود و نیز درآمد زایی استفاده می‌کنند.

بنابراین لازم است به ورزش در اوایل قرن بیست و یکم نگاه ویژه‌ای داشت و در برنامه‌ریزی برای آن نهایت تعمق و دوراندیشی را به کار برد.