هواداری کورکورانه از سرخابی‌ها

مهمترین علت بروز ناهنجاری‌های رفتاری در ورزشگاه‌ها از دیدگاه اعضای گروه تجربی، هواداری کورکورانه از باشگاه و ناتوانی در کنترل خشم هنگام شکست و ناکامی باشگاه مورد علاقه بوده است.

به گزارش ایسنا، بررسی ناهنجاری‌های رفتاری در میادین ورزشی فوتبال عنوان پژوهشی است که از سوی محسن صفابخش با همکاری دکتر محمدرضا کردی در پژوهشکده تربیت بدنی وزارت علوم بررسی شد. در این پژوهش آمده است: «در ترکیب سنی طرفداران مورد مصاحبه دو باشگاه پرسپولیس و استقلال بالاترین نسبت سنی به گروه سنی ‌٢٤-۱۵ سال با ‌٥٧‌درصد و پایین‌ترین آن به گروه سنی ‌٥٥ سال و بیشتر با نیم‌درصد اختصاص دارد.

اغلب طرفداران دو باشگاه پرسپولیس و استقلال (‌٥/٨٨‌درصد) دارای منشا شهری بوده و ‌٥/١١‌درصد در روستا به دنیا آمده‌اند.

در این تحقیق مشخص شد مهمترین علت علاقه به باشگاه از دیدگاه طرفداران پرسپولیس «تعصب بازیکنان، کادر مربیگری و مدیریت باشگاه» و مهمترین علت علاقه به باشگاه استقلال «پیشینه»، «شهرت باشگاه» و «کسب نتایج مطلوب در دیدارهای مختلف» بوده است.

بالغ بر ‌٥/٣٤‌درصد طرفداران پرسپولیس که مورد مصاحبه قرار گرفته‌اند پس از شکست باشگاه مورد علاقه خود به رفتارهای خشونت‌آمیز دست زده‌اند، این نسبت در بین طرفداران باشگاه استقلال کاهش یافته و به ‌٥/٢٨‌درصد رسیده است.

اغلب طرفداران باشگاه پرسپولیس عقیده دارند،‌ در صورتی که بازیکن باشگاه مورد علاقه به باشگاه رقیب بپیوندد باید او را به بی‌تعصبی متهم کرد و برعلیه او در ورزشگاه‌ها شعار داد.

در حالی که ‌٧٠‌درصد طرفداران استقلال معتقدند باید به بازیکن اجازه داد تا در باشگاه مورد علاقه بازی کند.

محقق در پایان این پژوهش نتیجه گرفت: «بهترین طریق مبارزه با ناهنجاری‌های رفتاری در میادین ورزشی از دیدگاه طرفداران مورد مصاحبه باشگاه پرسپولیس و استقلال ترویج فرهنگ هواداری بین تماشاگران از طریق رسانه‌های گروهی است.»

در بخش دیگری از نتایج آمده است: «به نظر می‌رسد ‌درصد بالایی از اعضای گروه تجربی (طرفداران استقلال و پرسپولیس) هنگام ناکامی و درماندگی در راه رسیدن به هدف، خشم ناشی از آن را به بیرون و محیط پیرامونی اشاعه می‌کنند.

- انتظار طولانی برای تماشای بازی در سرما و گرما احتمال بروز ناهنجاری رفتاری در ورزشگاه‌ها را افزایش می‌دهد.

- استفاده از وسیله نقلیه عمومی جهت حضور در ورزشگاه در گرایش به ناهنجاری‌های رفتاری در میادین ورزشی موثر است.

- نرخ دست زدن به ناهنجاری‌های رفتاری در میادین ورزشی در بین تماشاگران شاغل کمتر است.

- بین مطالعه نشریات ورزشی و دست زدن به ناهنجاری‌های رفتاری در میادین ورزشی رابطه معناداری وجود ندارد.

- ناکافی بودن تاسیسات و تسهیلات رفاهی ورزشگاه‌ها احتمال دست زدن به ناهنجاری‌های رفتاری را در میادین ورزشی افزایش نمی‌دهد.

- میزان دست زدن طرفداران پرسپولیس و استقلال به ناهنجاری‌های رفتاری در میادین ورزشی متفاوت نیست.

- تفاوت معناداری در نمره تست پرخاشگری طرفداران پرسپولیس و استقلال وجود ندارد.

- تفاوت معنا‌داری در میزان اضطراب طرفداران دو باشگاه وجود ندارد.

- در میزان تمایل طرفداران دو باشگاه به مشارکت در اجرای طرح سالم‌سازی محیط ورزشگاه‌ها تفاوت معنا‌داری وجود ندارد.

- نحوه رفتار و عکس‌العمل طرفداران پرسپولیس هنگام جدایی بازیکن باشگاه مورد علاقه و پیوستن به باشگاه رقیب با اعتراض بیشتری توام است.

- مهمترین هدف طرفداران استقلال و پرسپولیس از رفتن به باشگاه و تماشای دیدارهای سایر باشگاه‌ها شعار دادن به سود باشگاه مورد علاقه و برعلیه باشگاه رقیب است.»