رییس کمیته انضباطی: فضای فوتبال را می‌شناسم

خبرگزاری مهر - مجتبی شریفی رییس ۴۲ ساله کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال است که بیان‌کننده مسائلی است که شاید طرح آن در فوتبال ما تازگی داشته باشد. او ساده و بی‌تکلف اما قاطع و مسلط به مسائل حقوقی نه به‌دنبال تنبیه مجرمان فوتبال که درپی ارشاد و اصلاح است. برخلاف ذهنیت اهالی فوتبال خودش را از جنس فوتبال می‌داند اما ابایی از اینکه بگوید: «نمی‌خواستم به فوتبال بیایم» ندارد، شریفی دارای دکترای فلسفه و عضو کمیسیون حقوقی کمیته ملی المپیک است. بخشی از گفت‌وگوی وی با مهر را می‌خوانید.

به اصرار کفاشیان به فوتبال آمدم

پیش از این در کمیته ملی المپیک و به عنوان عضو کمیسیون حقوقی این کمیته در دوره دبیرکلی آقای کفاشیان با ایشان سابقه همکاری داشتم و پس از انتخاب وی به عنوان رییس فدراسیون فوتبال با اصرار ایشان و دوستان مشترک مسوولیت کمیته انضباطی را پذیرفتم.

فضای فوتبال را می‌شناختم

قبل از اینکه به کمیته انضباطی بیایم علاقه خاصی به پیگیری مسائل فنی فوتبال و به‌ویژه پیگیری اخبار لیگ‌های کشورهای اروپایی داشتم و علاوه‌بر این به‌واسطه حضور در تیم فوتسال «سیروسفر» مشهد که از سه سال پیش به «علم و ادب» تغییرنام داد در فضای فوتبال کشور قرار داشتم. مسوولیت چندین ساله‌ام درسازمان تربیت‌بدنی و کمیته ملی المپیک نیز باعث شد اشراف نسبی به اوضاع فوتبال داشته باشم.

می‌دانستم مسوولیت سختی دارم

زمانی که به من تکلیف شد به فوتبال بیایم، می‌دانستم مسوولیت سنگینی برعهده خواهم داشت به همین خاطر خودم را برای رویارویی با هر دشواری آماده کردم. وظیفه من در کمیته انضباطی سازماندهی مسائل انضباطی لیگ و حتی فراتر از آن معرفی الگویی مناسب از رفتار انضباطی در فوتبال است. خوشبختانه در این راه سابقه همکاری در ساختن الگوی موفقی به نام علم و ادب را هم داشتم و اعتقاد دارم می‌توانیم این الگوی مناسب را همراه با آموزه‌های دینی و درحد توان و ظرفیت به فوتبال کشور تعمیم دهیم.

یک تیم کامل قضایی هستیم

بنده به اعتبار همکارانم در کمیته انضباطی شامل؛ آقایان عباس روغنی، حسین عبداللهی، امیر قطبی و حمیدرضا سلیمانی مسوولیت این کمیته را پذیرفتم و خوشبختانه تیمی که با هم کارمی‌کنیم کاملا به مسائل قضایی و آیین‌نامه‌های انضباطی مسلط هستند و در کمال تفاهم، صداقت و امانتداری به پرونده‌های کمیته انضباطی رسیدگی می‌کنیم و در این راه بیش از آنکه جنبه‌های تنبیهی و شیوه‌های قهری مد نظرمان باشد به جنبه‌های ارشادی و اغنایی توجه داریم.

دل بسته کمیته انضباطی نیستم

ریاست کمیته انضباطی برای من دلبستگی ندارد چرا که از پذیرفتن مسوولیت کمیته انضباطی نه چیزی به دست آورده‌ام و نه چیز مهمی در دست دارم که از دست دادنش مرا آزرده کند. تنها از خدا می‌خواهم آبرومند کارکنم و آبرومند این کار را به سرانجام برسانم.

محیط فوتبال تحریک‌کننده است

رشته فوتبال به‌واسطه شرایط خاصی که از نظر دشواری، مدت زمان مسابقه و برخوردهایی که در آن اجتناب‌ناپذیر است، محیط مساعدی برای بروز و ظهور کاستی‌های شخصیتی بازیکن، مربی و تماشاگراست و در واقع محیط فوتبال یک عامل تحریک‌کننده قوی در بروز رفتارهای نابهنجار به شمار می‌رود. از این نظر رابطه محیط با عوامل انسانی، رابطه اظهاری است نه ایجادی به این معنی که محیط در انسان عیب ایجاد نمی‌کند بلکه باعث ظهور و بروز کاستی‌های شخصیتی و رفتاری می‌شود. بنابراین هرگز نباید اثر محیط را بر روی فرد متخلف نادیده گرفت و بلکه باید آن را به اندازه یک عامل تحریک‌کننده در بروز رفتار ناهنجار موثر دانست، از همین رو در صدور آرای کمیته انضباطی به فضای وقوع تخلف هم باید توجه کرد و نباید تاثیر آن را نادیده گرفت.

برنامه ۹۰، گلادیاتوری عمل می‌کند

شیوه‌ای که برنامه ۹۰ برای پرداختن به مسائل فوتبالی دارد، نه تنها سازنده نیست بلکه بعضا حتی تخریب‌کننده و غیراخلاقی است. اینکه شما دو طرف درگیر با یک موضوع را رودرروی یکدیگر قرار دهید و موجب پرخاش لفظی آنها شوید، نمی‌تواند رویه درست و سازنده‌ای باشد. اینگونه برخورد با اتفاقات فوتبال تداعی‌گر درگیری گلادیاتورها در رم باستان است که دو مبارز را به جان هم می‌انداختند تا تماشاگران از دیدن این صحنه‌ها لذت ببرند. به اعتقاد من جذابیت نشانه حقانیت نیست و نباید به هر ترفندی برای جذب تماشاگر راضی شد. به عنوان یک تماشاگر علاقمند به فوتبال دوست دارم برنامه ۹۰ به نقد مسائل فنی، داوری و مربیگری بپردازد و به اطلاعات مخاطب بیفزاید نه اینکه با برداشتن حریم‌ها عامل تنش در جامعه فوتبال شود.

من را با شاه حسینی مقایسه نکنید

به نظر من باید قدردان زحمات آقای شاه حسینی در کمیته انضباطی باشیم چراکه ایشان برای ساماندهی به کمیته انضباطی و ایجاد نظم و انضباط درمسابقات لیگ زحمات زیادی را متحمل شدند. گذشته‌ها، گذشته و باید به آینده نگاه کرد. مقایسه من با ایشان مقایسه درستی نیست. این مسوولیت‌ها امانتی در دست ما است که پس ازچندی باید آن را به نفر دیگری بسپاریم و برویم. این مردم هستند که باید در مورد عملکرد ما قضاوت کنند. همه ما باید با رفاقت و دوستی و صداقت برای رفع مشکلات فوتبال تلاش کنیم.