موج رسانه‌ای علیه منشور اخلاقی فوتبال ایران

نیلوفر کنگرانی

به دستور سازمان لیگ و به علت رعایت منشور اخلاقی،از انتشار تصاویر حسین کعبی،سیاوش اکبرپور و میرزاپور معذوریم!!؟

مدیر روابط‌عمومی سازمان لیگ: رسانه‌ها باید از این منشور اطاعت کنند انتشار منشور اخلاقی سازمان لیگ این روزها بحث داغ محافل ورزشی است. البته این منشور تنها شامل حال بازیکنان و اهالی فوتبال نشده و گریبان رسانه‌ها را هم گرفته است. محدودیت‌هایی که برای رسانه‌های ورزشی اعم از دیداری، شنیداری و نوشتاری ایجاد شده باعث موضع‌گیری‌های اهالی رسانه شده است. نظرات برخی از اهالی رسانه و همچنین نقطه نظرات اعضای فدراسیون فوتبال در مورد این منشور را در زیر می‌خوانید:

جواد واحدی: ما کار خودمان را می‌کنیم

دوربین خبرساز برنامه‌ای است که اساس کارش بر حاشیه‌های فوتبال بنا شده و مفاد این منشور به طور کل دست‌اندرکاران برنامه را برای ادامه کارشان با مشکل مواجه خواهد کرد. واحدی در این مورد می‌گوید: «ما دو هفته‌ای است که مصاحبه با بازیکنان و مربیان بعد از پایان مسابقه را در دستور کارمان قرار داده و این مساله را رعایت می‌کنیم. در مورد بقیه مواردی که در منشور آمده باید بگویم که ما کار خودمان را انجام می‌دهیم. هیچ کس نمی‌تواند برای ما تعیین تکلیف کند و بگوید چه کار کنیم یا نکنیم. صدا و سیما بخش نظارتی دارد و بر همه کارهای تولیدی نظارت می‌شود و از این طریق مواردی که قابل پخش نیست، حذف می‌شود. نهاد دیگری نمی‌تواند برای صدا و سیما چارچوب و قانون بگذارد و ما مانند سابق و با انرژی به کارمان ادامه می‌دهیم.»

سردبیر خبرگزاری ایپنا: این منشور اهانت به رسانه‌ها است

محمدجواد ازمان‌آبادی به عنوان نماینده خبرگزاری‌ها نیز با این منشور کاملا مخالف است: «احساس من را این شعر دوران کودکی به خوبی بیان می‌کند که پر و بال ما را بریدند و در قفس را گشودند. بندهایی که در صدر رسانه‌ها در این منشور نوشته شده نشان می‌دهد که تلاش دست‌اندرکاران و مسوولان ورزش بر این است که آنها می‌خواهند پروبال رسانه‌ها را بزنند و از قدرت گرفتن آنها جلوگیری کنند. در کشوری که نامش جمهوری‌ اسلامی است آزادی مطبوعات و آزادی بیان در آن باید اصل قرار بگیرد حذف رسانه‌ها اصلا کار درستی نیست. با این شرایط به نظر می‌رسد که دیگر احتیاجی به روزنامه نداریم و رسانه‌ها فقط باید یکسری اخبار خاص را منتشر کنند.

زمان آبادی در مورد رسانه‌های خارجی ادامه می‌دهد:«نمونه‌هایی مثل شبکه ZDF آلمان مشاهده می‌کنیم که اخبار زنده و مستقیم از بازیکنان و مصاحبه‌های حضوری و زنده آنها پخش می‌شود. من نمی‌خواهم بگویم ما مانند آلمانی‌ها عمل کنیم، اما باید تلاش کنیم فرهنگ فوتبال را در کشورمان جا بیندازیم. انتشار منشورهای این چنینی پاک کردن صورت‌مساله است. رسانه آیینه تمام نمای اتفاقاتی است که می‌افتد مسوولان باید وسایلی را که پشت ویترین می‌گذارند زیبا کنند نه اینکه آن را از بین ببرند. این قوانین و اهانت به اهالی رسانه است و ما به هیچ عنوان آن را قبول نداریم».

کارشناس مسائل حقوقی فوتبال: غیرحرفه‌ای است

هوشنگ نصیرزاده که یکی از تدوین‌کنندگان اصلی اساسنامه فدراسیون فوتبال بوده در مورد این منشور می‌گوید: من با کل این منشور موافقم، مثلا این که نباید با بازیکنان بلافاصله بعد از پایان بازی مصاحبه شود، قانون خوبی است شما ببینید علی کریمی به خاطر یک مصاحبه که در هنگام عصبانیت انجام داده از فوتبال بازی کردن محروم می‌شود. البته سازمان لیگ باید وظیفه نظارتی داشته باشد و اجرای قانون در اختیار باشگاه‌ها قرار دارد».نصیرزاده بندهای مربوط به رسانه‌ها را غیرحرفه‌ای می‌داند: «سازمان لیگ حق دارد در مورد افرادی که در حوزه خودشان هستند، نظر بدهد. خبرنگاران زیردست سازمان لیگ فعالیت نمی‌کنند و آنها نباید برای رسانه‌ها تعیین تکلیف کنند. به نظر می‌رسد برای لحاظ کردن این بند از منشور کار کارشناسی انجام نشده است چنین قوانینی ضمانت اجرایی ندارد.»

سردبیر روزنامه دنیای فوتبال: شبیه سرگرمی است

پژمان راهبر مانند دیگر اهالی رسانه موضع‌گیری تندی به این منشور داشته است. «سازمان لیگ در جریانی وارد شده که حق دخالت در آن را ندارد، ضمن این که این سازمان نیروی کافی و ضمانت اجرایی و مهم‌‌تر از آن شجاعت عمل برای اجرای قوانین را ندارد. به نظر من قرار بود یک چیزی نوشته شود و یک نفر دستمزدی بگیرد که این کار انجام شده و بیشتر به سرگرمی شباهت دارد. اگر قرار باشد موج رسانه‌ای علیه این منشور راه بیفتد به هیچ عنوان قابل اجرا نخواهد بود، چون آیین‌نامه‌های مهم‌تر از این با موج رسانه‌ای متوقف شده است. من به عنوان یک فرد رسانه‌ای باید بعضی مواقع از فدراسیون فوتبال حمایت کنم، اما وقتی آنها به خودشان اجازه می‌دهند در عرصه‌هایی که به آنها مربوط نیست وارد شوند مانع حمایت می‌شوند. طبعا همه علیه‌شان موضع می‌گیرند، لیگ فوتبال اسم بزرگی دارد و تنها ۷ یا ۸ نفر در این سازمان فعالیت می‌کنند و نمی‌دانم آنها چطور می‌خواهند به این همه کار برسند.

کارشناس فوتبال: خلاقیت را می‌کشند

حاج رضایی به علت مطالعه نکردن منشور از اظهارنظر در مورد آن خودداری کرد، اما در مورد قوانین مربوط به رسانه‌ها گفت: به نظر من این محدود کردن‌ها باعث کشتن خلاقیت می‌شود و سازمان لیگ نباید چنین کاری انجام دهد. اجرای این قوانین در حوزه وظایف سازمان لیگ نیست و من فکر می‌کنم آنها آدرس را گم کرده‌اند. البته باید بگویم. مطبوعات هم تا حدودی مقصر هستند، چون برای افزایش تیراژ و پر کردن صفحات روزنامه‌شان به هر کاری دست می‌زنند. مطبوعات ورزشی ما تا حدودی به سمت زرد شدن رفته‌اند. آنها با بزرگنمایی حاشیه‌های بازیکنانی که ظرفیت فرهنگی ندارند آنها را معروف و از این طریق به فرهنگ فوتبال ضربه می‌زنند.»

دبیرگروه ورزش روزنامه سرمایه: تعامل نه تهدید

دکتر صدری در این مورد می‌گوید: «محدود کردن مطبوعات به هیچ عنوان کار حرفه‌ای نیست. اگر قرار است مطبوعات را حرفه‌ای کنیم باید همایشی برگزار شود تا میان مطبوعات و فدراسیون و سازمان لیگ تعامل وجود داشته باشد نه اینکه آنها را تهدید کنند. آنها حق برخورد با یک خبرنگار را ندارند، چون قوه قضائیه این اجازه را به آنها نمی‌دهد. اگر یک همایش در این مورد برگزار شود حاشیه‌ها کاهش پیدا می‌کند. ما می‌توانیم مانند ژاپن عمل کنیم که در ابتدای لیگ حرفه‌‌ای خودشان همایشی با رسانه‌ها داشتند و از آنها خواستند خبری از زندگی خصوصی بازیکنان منتشر نکنند. در مقابل قول دادند هر هفته کنفرانس مطبوعاتی برگزار کنند و مصاحبه‌ای با بازیکنان مطرح هر تیم ترتیب بدهند. این روش خیلی بهتر از تهدید کردن جواب می‌دهد.

مدیر روابط‌عمومی سازمان لیگ برتر: تعیین تکلیف نکرده‌ایم

پس از شنیدن نظرات مختلف به سراغ مسوولان رفتیم که طبق انتظار ما از این منشور حمایت کردند،بهمنی گفت: «منشور اخلاقی با مشارکت فدراسیون و سازمان لیگ و تربیت‌بدنی تنظیم شده است. این مساله در همه جای دنیا وجود دارد که با بازیکنانی که ظاهرشان مشکل دارد، برخورد می‌شود. ما شاهدیم که مربیان بازیکنان حاشیه‌ دار را از تیم اخراج می‌کنند. این کار یک کار ارشادی است و مختص کشور ما نیست. به نظر من منشور خوبی بوده، البته با توجه به اینکه اولین حرکت در این زمینه بوده مسلما نواقصی هم داشته است که به مرور زمان برطرف خواهد شد، اما در کل قابل قبول است».وی در مورد بندهای مربوط به رسانه‌ها ادامه می‌دهد: «ما برای رسانه‌ها تعیین تکلیف نکرده‌ایم، بلکه آنها هم مانند بقیه اهالی فوتبال باید از یکسری قوانین و مقررات اطاعت کنند. انشاءا... سعی خواهیم کرد که با فراهم کردن ضمانت اجرایی آن حاشیه‌ها را از فوتبال دور کنیم و فرهنگ را در فوتبال کشورمان اعتلا بخشیم.