صفایی فراهانی: بدون حق پخش فقط یک سهمیه داریم

مرتضی ناعمه

یحیی‌زاده: حاضریم بودجه صدا و سیما را افزایش دهیم

داستان حق پخش تلویزیونی رقابت‌های فوتبال در ایران هنوز به سرانجامی‌نرسیده است. این در حالی است که کنفدراسیون فوتبال آسیا به رعایت حقوق پخش تلویزیونی تاکید دارد و یکی از مهمترین معیار‌های این نهاد برای اختصاص سهمیه حضور در لیگ قهرمانان آسیا به اعضا، استفاده باشگاه‌ها از حق طبیعی خودشان است. باید منتظر ماند و دید که آیا باشگاه‌های ما به حقوق خود دست پیدا می‌کنند یا ایران در فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا فقط یک سهمیه خواهد داشت. هفته گذشته یحیی‌زاده نماینده مردم میبد در مجلس شورای اسلامی‌در گفت‌وگو با ایپنا اعلام کرده بود که مجلس آمادگی دارد تا به ازای رقم پرداختی صدا و سیما به فوتبال، به بودجه این سازمان اضافه کند. در صورت تایید این اتفاق، حالا هم باشگاه‌های ما می‌توانند روی ۹۰‌درصد از بودجه سالانه خود تمرکز کنند و به سوی درآمدزایی پیش بروند و هم نام درآمدزا بودن روی باشگاه‌های نیمه حرفه‌ای ما قرار می‌گیرد و نکته مهم‌تر اینکه با ارائه حق پخش، می‌توانیم امیدوار باشیم که امتیازات لازم را برای کسب ۴ سهمیه آسیایی پیدا کنیم و ایران هم جزو کشورهای ۴ تیمه‌ آسیا خواهد بود.

محسن صفایی فراهانی، عضو ارشد کمیته اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا در این باره گفت: حق پخش تلویزیونی حقوق مسلم باشگاه‌ها است و اینکه صدا و سیما بودجه آن را از کجا و چطور تهیه می‌کند، اهمیت ندارد. اگر مجلس این کار را برای صدا و سیما انجام بدهد، در واقع وظیفه این سازمان را ادا کرده است.

وی افزود: تصویب اساسنامه فدراسیون فوتبال در هیات دولت یعنی تایید حقوق باشگاه‌ها مبنی بر حق پخش، چرا که در اساسنامه این موضوع به طور کلی لحاظ شده است در صورتی که مجلس به صدا و سیما کمک کند، کار شایسته‌ای انجام داده است.

وی در ادامه گفت: یکی از مشکلات اصلی باشگاه‌های ما عدم آگاهی از درآمد فصل آینده و نداشتن برنامه‌ای مدون است. اگر این حالت مشخص باشد، حتما باشگاه‌ها وضعیت حرفه‌ای‌تری پیدا خواهند کرد. لیگ ما هم که هفت سال است حرف حرفه‌ای بودن را می‌زند، کم کم به سوی حرفه‌ای شدن پیش می‌رود.

فراهانی در پایان درباره تاثیر حق پخش تلویزیونی بر سهمیه ایران در مسابقات آسیایی گفت: پیش از این بارها این موضوع راتوضیح داده‌ام ولی برخی دوستان کم لطفی دارند که به آن دقت نکرده‌اند. ایران برای کسب سهمیه در مسابقات آسیایی نیاز به امتیازاتی دارد که از ۱۰۰ تا ۵۰۰ تعریف شده و پارامترهای آن نیز مشخص است و پیش از این نیز آن را به تمامی‌ باشگاه‌ها اعلام و به طور رسمی‌ منتشر کردیم.

در صورتی که ایران زیر ۳۰۰ امتیاز باشد یک نماینده و بالای آن ۳ الی ۴ نماینده در آسیا خواهد داشت. در حال حاضر فقط حضور یک نماینده از ایران یعنی قهرمان لیگ قطعی شده است و این اشتباه است که از حالا تیم‌های استقلال و سپاهان را هم به عنوان تیم‌های قطعی معرفی می‌کنیم.

نایب رییس سابق فدراسیون فوتبال هم درخصوص واگذاری حق پخش تلویزیونی از سوی صدا و سیما به تیم‌های لیگ و AFC برای جام قهرمانان باشگاه آسیا گفت: با واگذاری حق پخش از سوی صدا و سیما به تیم‌ها وضع بهتر از گذشته می‌شود و دیگر تیم‌ها، از لحاظ مالی مشکلی پیدا نخواهند کرد.وی ادامه داد: بر خلاف کشورهای دیگر، تیم‌ های ما هنوز مسائل و مشکلات اقتصادی زیادی دارند و باید به آنها فرصت داده شود تا از منابع مالی خود استفاده کنند.

خبیری خاطرنشان کرد: در دنیا اینگونه مسائل اقتصادی و امتیاز حق پخش بازی‌ها را در اختیار فدراسیون فوتبال کشور قرار می‌دهند و فدراسیون آن کشور شرایط واگذاری را در معرض بازار تقاضا قرار می‌دهد و تیم‌ها از طریق بازار از امتیازات حق پخش برخوردار می‌شوند.وی درخصوص اقدام مجلس برای حل مشکل پخش تلویزیونی بازی‌های لیگ برتر گفت: این کار مجلس نشان می‌دهد که هنوز مسوولان به آینده فوتبال نگاه ویژه و خاص دارند و دغدغه مهمی ‌به نام فوتبال را در اولویت برنامه‌ها قرار می‌دهند.خبیری در پایان درخصوص واگذاری حق پخش بازی‌ها از سوی صدا و سیما به AFC برای جام قهرمانان باشگاه‌های آسیا گفت: واگذاری حق پخش بازی‌ها باعث می‌شود تا نمره ایران در طراز AFC بالاتر برود و بتواند به امتیاز ۳۰۰ نزدیک‌تر شود. اگر امتیاز ایران زیر ۳۰۰ شود سهمیه ایران در لیگ قهرمانان سال آینده از ۴ تیم به یک یا ۲ تیم کاهش پیدا می‌کند.هوشنگ نصیرزاده کارشناس مسائل حقوقی فوتبال هم درخصوص پیشنهاد مجلس به صدا و سیما برای واگذاری حق پخش بازی‌ها به تیم‌های لیگ و AFC برای باشگاه‌های آسیایی گفت: ‌در هر صورت صدا و سیما از محل بودجه دولتی کسب درآمد می‌کند و این کسب درآمد از ردیف بودجه سالانه‌ای که برای آنها در نظر گرفته می‌شود، کسب می‌شود.

وی ادامه داد: به همین دلیل چون بیشترین درآمد فوتبالی صدا و سیما از حق پخش بازی‌ها است، پیشنهاد مجلس به صدا و سیما برای اینکه آنها حق پخش را واگذار کنند و به جای آن ردیف بودجه آنها را بالا ببرند منطقی‌ترین تصمیمی‌ بود که می‌توانست گرفته شود.

نصیرزاده در پایان گفت: با واگذار کردن حق پخش بازی‌ها توسط صدا و سیما برای باشگاه‌ها ‌درصدی هم در اختیار AFC قرار می‌گیرد و آنها از حق پخش این بازی‌ها یعنی TV WRITE خود استفاده می‌کنند.

رییس انجمن ورزشی نویسان هم درخصوص واگذاری حق پخش بازی‌ها توسط صدا و سیما به تیم‌ها و AFC بیان کرد: به اعتقاد من پیشنهاد مجلس بسیار خوب است. درخصوص واگذاری حق پخش بازی‌ها به تیم‌ها در یک مقطعی راه‌های خوبی طی شده بود که ناگهان این مساله متوقف ماند.

وی ادامه داد: اینجور مسائل به هیچ عنوان پیچیده نیست و سالیان بسیار زیادی است که در ورزش جهان حل شده است در ورزش جهان میزان مخاطب کاملا در نظر گرفته می‌شود همچنین در رویداد مهمی ‌مانند المپیک کاملا معلوم است که چه شبکه‌هایی با المپیک قرارداد می‌بندند.دکتر احمدی خاطرنشان کرد: ‌اگر اصل واگذاری پذیرفته شود از این طریق به توسعه باشگاه‌های غیردولتی و همچنین حرفه‌ای شدن باشگاه‌ها کمک می‌کند.

به اعتقاد من کم‌کم باید گام‌های عملی را آغاز کنیم و باید وارد فاز عملی شویم شاید با مشکلاتی هم مواجه شدیم، اما مهم این است که وضعیت باشگاه‌ها در حال حاضر وضعیت مناسبی نیست.

وی خاطرنشان کرد:‌باید تیم‌ها به سمت غیردولتی شدن گام بردارند و دولت در مدیریت باشگاه‌ها دخالتش را کم کند. در حال حاضر ۹۸‌درصد تیم‌ها توسط دولت اداره می‌شود که اصلا چنین چیزی پذیرفتنی نیست.باید منتظر ماند و دید که سرنوشت پخش تلویزیونی در فوتبال ایران به کجا می‌رسد و آیا در فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا ایران تک سهمیه‌ای خواهد بود یا ۴ سهمیه‌ای؟!