فوتبال اروپا تحت غلبه انگلستان؟
در فصل اخیر مسابقات لیگ قهرمانان باشگاههای اروپا، برای اولین بار چهارتیم از یک کشور به مرحله یک چهارم نهایی راه یافتند. در حالی که ایتالیا، اسپانیا، آلمان و ترکیه هرکدام یک نماینده در این مرحله داشتند، لیگ باشگاههای برتر انگلستان با چهار تیم آرسنال، چلسی، لیورپول و منچستریونایتد در این مرحله حضور داشت.
رسیدن سه تیم لیورپول، چلسی و منچستریونایتد به نیمه نهایی و سپس راه یابی چلسی و منچستریونایتد به فینال نشانی بود از توان تیمهای حاضر در لیگ انگلستان.
تاکنون هیچگاه کشوری به این اندازه در عرصه فوتبال اروپا غلبه نداشته است، اما این غلبه چگونه و چرا رخ داده است؟ آیا ادامه خواهد داشت؟
و اگر این گونه است، با روند مهاجرت تابستانی بهترین بازیکنان به این لیگ، حاصل فعالیت آن برای دیگر لیگهای اروپایی چه خواهد بود؟
آیا با ادامه این روند آینده جام قهرمانان باشگاههای اروپا با تهدید مواجه است؟
بخش ورزشی بی بی سی برای پاسخ دادن به این سوالات از سه کارشناس دعوت کرد.
مارسل دسایی که دوبار با تیمهای مارسی و آث میلان قهرمان جام قهرمانان شده است و شش سال تجربه حضور در تیم چلسی و لیگ انگلستان را داشته است. جسپر بلومکویست سوئدی که در دوره بازیگری خود در منچستریونایتد به مقام قهرمانی جام قهرمانان دست یافته است و در ایتالیا برای آث میلان نیز بازی کرده است.
فران سوریانو معاون رئیس باشگاه بارسلونا که در سال ۲۰۰۶ به مقام قهرمانی اروپا دست یافت.
دلیل غلبه باشگاههای انگلیسی در اروپا چیست؟
بلومکویست: باشگاههای برتر انگلستان به ترکیبی عالی از ذهنیت انگلیسی - غرور، انرژی و بازی سریع، تکنیک عالی بازیکنان خارجی و دانش تاکتیکی مربیان خارجی دست یافتهاند که این موارد باعث غلبه لیگ انگلستان میشود.
تکنیک وجود داشت و بازی سریع بود، اما اکنون آنها از نظر تاکتیکی به قدر کافی باهوش شدهاند که بتوانند با هر حریفی مقابله کنند.
هر چهار تیم برتر انگلستان نمیتوانند جام قهرمانی را ببرند، در نتیجه، مثل لیورپول، بر روی قهرمانی در جام قهرمانان باشگاههای اروپا تمرکز میکنند.
سوریانو: این شرایط هر از چندگاهی رخ میدهد، پنج-شش سال قبل تیمهای اسپانیایی در لیگ قهرمانان غالب بودند.
با این وجود رابطه نزدیکی میان میزان پول صرف شده برای حقوق بازیکنان و نتایج کسب شده وجود دارد. منصفانه است اگر بگوییم لیگ باشگاههای برتر انگلستان که از نظر درآمد بزرگترین لیگ اروپا محسوب میشود، باید تیمهای برنده بیشتری در این مسابقات داشته باشد.
پس همه چیز به پول باز میگردد؟
دسایی: پول نقش دارد. اما از یاد نبرید که اینترمیلان، آث میلان، رئال مادرید و بارسلونا هم پول دارند و ظرفیت آن را هم دارند که هر زمان هر میزان پول را صرف حقوق بازیکنان کنند.
با این حال شاهد ظرفیت بالقوه و تمایل سرمایه گذاران خارجی در ورود به عرصه فوتبال انگلستان هستیم. در ایتالیا شرایط فرق دارد: شما نمیتوانید آث میلان یا بسیاری از باشگاههای دیگر را بخرید چون کسی حاضر به فروش آنها نیست. بنابر این در حال حاضر بازیکنان خوب میخواهند در انگلستان بازی کنند. پول عامل مهمی است اما دلیل اصلی غلبه تیمهای لیگ برتر نیست.
سوریانو: نه کاملا. اختلاف درآمد میان تیمهای انگلیسی و دیگر تیمها چندین سال است که به همین اندازه بوده است.
اما حضور بیشتر بازیکنان خارجی در انگلستان، بازی آنها را اروپاییتر کرده است و امکان رقابت بیشتری به تیمهای انگلیسی داده است.
آیا بازیکنان خارجی بیشتری به انگلستان خواهند آمد؟
بلومکویست: بله، من فکر میکنم با توجه به منابع موجود در لیگ برتر، بازیکنان خارجی بیشتری به انگلستان خواهند آمد و همین طور اینکه بهترین بازیکنان میخواهند در لیگ قهرمانان رقابت کنند و به انگلستان میروند چون میدانند آنجا به هدف خود نزدیکتر میشوند.
سوریانو: من معتقدم حرکت بازیکنان خارجی به انگلستان ادامه خواهد داشت. لیگ برتر وجهه جهانی خود را حفظ خواهد کرد، درآمد بیشتری خواهد داشت و در نتیجه میتواند پول بیشتری صرف خرید بازیکنان کند.
تاثیر این موضوع بر تیم ملی انگلستان چه خواهد بود؟
بلومکویست: این مشکل بزرگی برای تیم ملی انگلستان است. تعداد بازیکنان خوبی که مطرح میشوند زیاد نیست و وقتی شما به باشگاههای برتر نگاه میکنید، تعداد بازیکنان انگلیسی در آنها زیاد نیست.
برای تغییر دادن این شرایط فلسفه کار باید به کل تغییر کند و در همه سطوح تغییرات عمده ای در انگلستان ایجاد شود.
سوریانو: من مطمئن نیستم بتوان کار چندانی درمورد تیم انگلستان انجام داد و ممکن است آنها مجبور شوند با این شرایط کنار بیایند.
آیا غلبه تیمهای انگلیسی به لیگ قهرمانان باشگاههای اروپا ضرر میرساند؟
سوریانو: نه. رقابت باید آزاد باشد و در بازار آزاد. درباره نحوه اجرای لیگ قهرمانان باشگاههای اروپا تنها کار میتواند بازگشت به شکل قبلی مسابقات گروهی در هر دو مرحله باشد.
بلومکویست: تیمهایی که صعود کردند، شایسته صعود بودند. من معتقد نیستم که یک کشور این مسابقات را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اما اگر چنین مسالهای رخ دهد، فکر میکنم برای این مسابقات یک فاجعه خواهد بود و نه تنها فوتبال، بلکه موارد دیگری مثل حقوق پخش تلویزیونی هم تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
دسایی: باشگاههای انگلیسی بر اروپا غلبه پیدا نخواهند کرد. شما باید تیمهایی مثل بارسلونا، رئال مادرید، اینترمیلان، یوونتوس و بسیاری دیگر را در نظر بگیرید.
آیا لیگ باشگاههای برتر انگلستان بهترین لیگ دنیا است؟
دسایی: از نظر توجهی که به آن میشود و شمار طرفداران آن، میتوانیم بگوییم بله، لیگ انگلستان بهترین لیگ دنیا است. میتواند جالبتر هم باشد، اما از دیگر لیگها سریعتر است و بازیکنان بیشتری در آن وجود دارند که برای اثبات برتری خود تلاش میکنند.
بلومکویست: فکر میکنم لیگ اسپانیا از همیشه قوی تر است، اما ایتالیا شاید کمی از مشکلات اقتصادی رنج میبرد و قادر نیست بازیکنان زبده خود را حفظ کند. من احساس میکنم سری آ ضعیف تر است و کمی پسرفت داشته است. در لیگ برتر، ترکیب نحوه انگلیسی بازی و به کارگیری عوامل تکنیکی و تاکتیکی از دیگر نقاط اروپا و آمریکا جنوبی آن را بسیار بسیار قدرتمند ساخته است.
سوریانو: من معتقدم مدیریت لیگ برتر در ۱۰ سال اخیر بهترین بوده است.
ارسال نظر