شیوع اعتیادهای نوظهور با مصرف داروهای بدنسازی
در حالی که مدیرکل پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور نسبت به شیوع انواع جدید مواد اعتیادآور از جمله مواد محرک و داروهای بدنسازی (استروئیدهای آنابولیک) در باشگاههای بدنسازی که بخشی از اعتیادهای نوظهور را تشکیل میدهند، هشدار داده بود، مدیرگروه درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور نیز تاکید کرد: مصرف این داروها، نوع جدیدی از اعتیاد را شکل داده است که از نظر ویژگیهای روانی، مشابه دیگر انواع اعتیاد است. دکتر روشن پژوه در گفتوگو با ایسنا،، در مورد سوءمصرف داروهای بدنسازی گفت: مصرف این داروها نوع جدیدی از اعتیاد را شکل داده است که از نظر ویژگیهای روانی، مشابه دیگر انواع اعتیاد است.
وی با اشاره به فراگیر شدن میزان استفاده از داروهای بدنسازی در کشور اظهار کرد: درحال حاضر موج قهرمانی در جامعه به چشم میخورد که در اثر تبلیغ الگوهای قهرمانی شکل گرفته و به دنبال آن تعداد باشگاههای ورزشی هم در حال افزایش است.
وی افزود: این در حالی است که بستری برای آموزش صحیح و انجام فرآیندهای پیشگیرانه در این زمینه ایجاد نشده است و جوانی که تحت تاثیر این مجموعه عوامل قرار میگیرد و آموزشهای لازم را دریافت نمیکند، در برابر پیشنهادهای نامناسب در زمینه سوء مصرف «هورمونهای بدنسازی» قرار گرفته و به سمت مصرف این مواد گرایش مییابد.
مدیرگروه درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور در ادامه با بیان اینکه این هورمون ها از جنس هورمونهای جنسی مردانه هستند که باعث رشد عضلات، حجیم و پیچ در پیچ شدن آنها شده و «استروئید آنابولیک» نامیده میشوند، هشدار داد: سوءمصرف این هورمونها باعث اختلال در سیستم توزیع هورمون بدن و بروز سرطان و اختلال در دستگاه تناسلی میشود.
روشن پژوه همچنین با هشدار نسبت به بروز سکته قلبی در افرادی که این مواد را مصرف میکنند، تاکید کرد: هورمونهای مردانه (آندروژنها) باعث افزایش احتمال سکته قلبی در بدن میشوند و افرادی که این هورمونها را مصرف میکنند، خود را در معرض حملات قلبی و عروقی قرار میدهند.
وی در ادامه با هشدار نسبت به اختلالات روانی که استروئیدهای آنابولیک ایجاد میکنند، عنوان کرد: سوء مصرف این داروها باعث افزایش میزان پرخاشگری، رفتارهای پراضطراب و کمحوصلگی میشود.
مدیرگروه درمان اعتیاد سازمان بهزیستی با برشمردن شیوههای مصرف داروها به انواع تزریقی، خوراکی و برچسبهایی که روی پوست میچسبانند، اظهار کرد: این داروها عمدتا تولید خارج به خصوص آمریکا و کاناداست و انواع متنوعی دارد.
روشنپژوه در ادامه با اشاره به نتایج تحقیقی که اخیرا در «کرج» در این زمینه انجام شده و در نشریه دانشگاه علوم پزشکی ایران هم به چاپ رسیده است، گفت: متوسط سن مصرفکنندگان هورمونهای بدنسازی۶/۲۲ سال و مدت مصرف ۲۶ ماه گزارش شده است. ضمن اینکه از نظر تحصیلات مصرفکنندگان قشرهای متفاوتی از بیسواد تا بالاتر از دیپلم را تشکیل میدهند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه مصرفکنندگان استروئیدهای آنابولیک از نظر ویژگیهای روانی مشابه دیگر معتادان هستند، اظهار کرد: در استفاده از استروئیدهای آنوبولیک فرآیندی روانی طی میشود که با دیگر اعتیادها ویژگیهای مشترکی دارد. ورزشکاری که استروئید مصرف میکند با دانشجویی که شب امتحان برای نمره ریتالین میخورد و فردی که برای آرامش و حل مساله، مصرف مواد را تجربه میکند، از نظر روانی مشابه است.
روشن پژوه در ادامه با بیان اینکه هدف و انتظار این افراد از مصرف متفاوت است، تصریح کرد: ورزشکاری که دچار سوءمصرف استروئیدهای آنابولیک میشود، به جای کسب مهارت تمرین کردن و طی کردن فرآیند قهرمانی تا رسیدن به نتیجه مطلوب، هورمون مصرف میکند.
ارسال نظر