کشورهایی نظیر چین، آمریکا و انگلیس از ورزشکاران معروف خود به عنوان سفرای دیپلماسی عمومی استفاده می‌کنند تا بتوانند با استفاده از شهرت آنها چهره‌ای جذاب از کشور خود را در افکار عمومی جهان ایجاد کنند. «میلتون سی. کامینگز» تحلیلگر بخش دیپلماسی عمومی و فرهنگی دانشگاه «متروپلیشن» لندن در تحلیلی اذعان داشت که ورزش به عنوان ابزاری بسیار کارآمد در عرصه دیپلماسی عمومی مورد استفاده بسیاری از کشورها نظیر چین و آمریکا قرار دارد. آمریکا با به کارگیری چهره‌های شناخته شده ورزشی می‌کوشد هر چه بیشتر شیوه زندگی آمریکایی را در جهان گسترش دهد.

دیپلماسی فرهنگی در واقع به معنای ترویج فرهنگ یک کشور یا یک گروه اجتماعی در میان دیگران است تا از این طریق ارتباطی میان مردم آن دو کشور یا دو گروه شکل گرفته و تقویت شود. به عبارت دیگر دیپلماسی فرهنگی تبادل ایده‌ها، اطلاعات، دستاورد‌های هنری و دیگر جنبه‌های فرهنگی در میان ملت‌ها و مردمان آنها می‌باشد تا درک متقابل میان آن دو بالاتر رود.

ورزش ابزاری نیرومند در عرصه دیپلماسی عمومی

ورزش نیز درست همانند فرهنگ، ابزار بسیار نیرومندی برای تاثیرگذاری و نفوذ است که کشورهای مختلف به منظور ترویج تصویری مطلوب از خود، از آن بهره می‌گیرند. در المپیک ۲۰۰۸ پکن شاهد آن بودیم که چین تصویر یک کشور بسیار مدرن را از خود ارائه کرد. این در حالی است که بسیاری از زیر ساخت‌های این کشور همچنان بدوی و بسیار عقب‌افتاده می‌باشد. دیوید بکام، زیدان و رنالدو از جمله هزاران ورزشکاری هستند که با پوشیدن لباسی که از ملیت‌شان خبر می‌دهد در عرصه جهانی، کشور خود را تبلیغ می‌کنند.

تلاش آمریکا برای استفاده از دیپلماسی ورزشی

آمریکا نیز به خوبی به اهمیت این عرصه پی برده است و از قهرمانان ورزشی خود در جهت پیشبرد منافع خود در آن سوی آب‌ها استفاده می‌کند. آمریکا به منظور ترویج ارزش‌های آمریکایی به شیوه‌ای نرم و آرام، چند سالی است که با استفاده از ورزشکاران سطح بالای خود، تلاش می‌کند در کشورهای هدف برای خود متحد و همراه بیابد. این سیاست از اواخر سال ۲۰۰۶ با معرفی «مایکل کوان»، اسکیت باز ماهر که در پنج دوره قهرمان جهان شده، آغاز شده است. یکی دیگر از این اقدامات انتصاب «کن گریفی»، بیس‌بالیست شناخته شده آمریکایی به عنوان نماینده دیپلماسی عمومی وزارت خارجه در سال ۲۰۰۸ است. بیسبال همچنان ورزشی کم طرفدار در اروپا و بسیاری از نقاط دنیا تلقی می‌شود. اما در بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین، از جمله کوبا و ونزوئلا که آمریکا روابط خوبی با آنها ندارد، این ورزش بسیار پر طرفدار است.

وزارت خارجه اهمیت به‌سزایی برای دیپلماسی ورزشی قادر است و آن را به منزله مجرایی برای انتقال شیوه زندگی آمریکایی می‌داند. مقامات آمریکایی بارها اعلام کرده‌اند که هدف از سفر چنین چهره‌هایی به دیگر نقاط دنیا آن است که با افراد جوان به گفت‌وگو نشسته و انگیزه و علاقه‌مندی ایشان را نسبت به آمریکا و فرهنگ آمریکایی برانگیزند.